Panasonic DMC-ZX1

Ponedjeljak, 12.04.2010. 18:00 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 80 Godina: 2010

Panasonic ZX1 je fotoaparat namijenjen korisnicima koji se ne žele zamarati ručnim podešavanjem, a žele maleni uređaj koji može uvijek biti pri ruci

Maleni kompaktni digitalni fotoaparati velikog raspona zooma, idealan su partner na putovanjima kada do izražaja dolazi fleksibilnost kadriranja uz što manje opterećenje tijekom obilaska lokalnih znamenitosti. TZ7 model se iskazao u posjetu Londonu i zaslužio preporuku u jednom odprošlih brojeva. ZX1 je manji i jeftiniji predstavnik iste kategorije uzkombinaciju par jačih i slabijih mogućnosti, te nižu cijenu.

Malenih dimenzija i zaobljenih rubova, ZX1 stane u svaku torbicu ili džep i tako je na dohvat ruke u bilo kojem trenutku. U metalno kućište debljine od samo 26mm smješten je optički stabiliziran objektiv raspona žarišne duljine od 25-200mm. Početni široki kut od 25mm pojavljuje se kod mnogih Panasonicovih digitalnih fotoaparata i  pruža veću širinu scene od standardnih širokokutnih 28mm. Manja zamjerka objektivu je jedino maksimalan otvor blende koji se kreće od F3,3 pri najširem kutu snimanja do F5,9 pri maksimalnom uvećanju. Za kadriranje koristi se isključivo pozadinski ekran dijagonale od 6,9 cm s prosječnom rezolucijom (230.000 piksela) uz dobar prikaz, ali i lošiju vidljivost kada sunce udara direktno u ekran.U drugim situacijama automatika mjeri osvjetljenje i po potrebi pojačava pozadinsko osvjetljenje ekrana, a zahvaljujući širokom kutu gledanja moguće je snimati iz različitih kutova. Upravljanje fotoaparatom je jednostavno i sve glavne opcije dostupne su pritiskom na tipku Q.MENU i podešavaju se navigacijskim tipkama. 

panasonic_zx1_front_web.jpg

Nedostatak naprednijih modova snimanja može zasmetati naprednijim korisnicima, ali kako su početnici ciljna skupina ovog fotoaparata, ne možemo mu to zamjeriti. 29 predefiniranih modova snimanja pokrit će sve uobičajene i manje uobičajene situacije. Tu je i već poznati iA inteligentni automatski način rada kada fotoaparat analizira kadar i odabire najprikladniji mod snimanja, čime korisniku ostaje samo da kadrira i pritisne okidač. 


Snimanje video zapisa podržava HD format i to u maksimalnoj rezoluciji od 1.280x720 piksela brzinom od 30sl/s uz mono zvuk. Na zapis nema primjedbi, ali nedostaje posebna tipka za početak snimanja bez potrebe za biranjem video opcije na kotačiću, koja se udomaćila na mnogim Lumix fotoaparatima. Za vrijeme snimanja može se koristiti zoom, ali uz sporije pomake nego za vrijeme snimanja fotografija i sporije automatsko fokusiranje. Brzina slijednog snimanja je skromnih 2 sl/s uz ograničenje od samo 3 slijedne fotografije pune rezolucije uz najmanju kompresiju, to jest, najveću kvalitetu.

Kvaliteta slike je na razini kategorije i pojava šuma je neznatna do ISO200 vrijednosti, uz veću pojavu šuma na višim ISO razinama. POWER O.I.S. stabilizacija radi vrlo dobro i omogućuje oštre snimke pri maksimalnom uvećanju i snimanju iz ruke kod normalnih uvjeta osvjetljenja. Iako je bljeskalica blizu objektivu, pojava crvenih očiju nije se pokazala kao problem za ZX1, ali na makro snimkama s male udaljenosti objektiv zasjeni dio scene. Brzina fokusiranja je vrlo dobra, kao i tromost okidača koja se često pojavljuje kod kompaktnih digitalnih fotoaparata.

Panasonic ZX1 je fotoaparat namijenjen korisnicima koji se ne žele zamarati ručnim podešavanjem, a žele maleni uređaj koji može uvijek biti pri ruci. Veliki raspon zooma, u odnosu na dimenzije, omogućuje fleksibilnije kadriranje i uz moćan POWER O.I.S sustav stabilizacije slike pruža oštre slike u cijelom svom rasponu. ZX1 uskoro dobiva svog nasljednika, ZX3, koji donosi još veću rezoluciju i posebnu tipku za snimanje videa čiji smo nedostatak zamjerili testiranom modelu. panasonic_zx1_back_web.jpg

+

-8x zoom optički stabiliziran
-Video zapis

-
-Nedostatak ručnih podešavanja
-Slijedno snimanje

 


OCJENA

Ergonomija: 4 / 5
Mogućnosti: 3,5 / 5
Kvaliteta slike: 4 / 5Karakteristike

Senzor: 12,1MP 1/2,33" CCD
ISO: 80-1.600
Objektiv: 8x Zoom (F3,3-5,9 efekt. 25-200mm)
Fokusiranje (Manualno/Makro): NE/3cm
Ekspozicija: 1/2000-8
Zapis: JPEG
LCD: 6,9cm (230.000 piksela)
Video: 1.280x720@30sl/s
Medij: SD/SDHC
Baterija/Punjač: Li-Ion/DA
Masa: 160g (sa baterijom i memorijskom karticom)
Dimenzije: 97,8x54,6x26 mm
Cijena: 2.000kn
INFO: Panasonic Hrvatska