Nikon D3000

Ponedjeljak, 12.04.2010. 16:40 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 80 Godina: 2010

Ljubitelji Nikona i početnici u DSLR fotografiji koji ne vole čitati uputstva biti će oduševljeni s razinom pomoći koju ovaj fotoaparat pruža u bilo kojem trenutku korištenja. GUIDE mod će i naučiti korisnike kako funkcioniraju pojedine opcije

Početnicima najinteresantnija kategorija digitalnih SLR fotoaparata je ujedno i prepuna modelima raznih proizvođača koji se često vrlo malorazlikuju u karakteristikama i cijeni. D3000 je zadnji Nikonov model namijenjen korisnicima koji su odlučiliprijeći iz kompaktnog u napredniji DSLR svijet fotografije.

 

Ono što izdvaja ovaj digitalni SLR fotoaparat je pomoć koja se pruža korisniku, a ujedno ga i podučava korištenju naprednih opcija.

Tehničke karakteristike

Tijelo fotoaparata je maleno i lagano uz manji broj logično razmještenih tipki. Pozadinski ekran dijagonale 7,6cm standardne je niže razlučivosti od 230.000 piksela koja zadovoljava svoju namjenu prikaza i podešavanje opcija, te pregledavanje snimaka. Kadriranje putem pozadinskog ekrana nije moguće. Za stabilizaciju slike i mogućnost automatskog fokusiranja, D3000 se oslanja na objektiv. Objektivi sa oznakom VR imaju ugrađenu stabilizaciju slike, a samo objektivi s oznakama AF-S ili AF-I mogu automatski fokusirati, dok ostali objektivi omogućuju samo ručno izoštravanje. Razlog je izostanak ugrađenog motora za fokusiranje u tijelu fotoaparata na što moraju paziti vlasnici starijih objektiva koji žele kupiti ovaj fotoaparat. Kako je ovaj model namijenjen početnicima, jednostavnost korištenja je u prvom planu. Podešavanje svih glavnih opcija vrši se preko pozadinskog ekrana gdje se mijenjanje opcija pokreće pritiskom na tipku "i" i uz navigacijske tipke dolazi do željene opcije koja se može mijenjati kotačićem ili pritiskom na "OK". Manji broj tipki koje bi omogućile direktno podešavanje opcija, neće se svidjeti naprednim korisnicima koji žele vrzinu pri podešavanju fotoaparata. Prikaz na ekranu može biti i grafički kada se otvor blende prikazuje vizualno. Tijekom rada moguće je pritiskom na tipku označenu s upitnikom dobiti pomoć o odabranim funkcijama ili ukoliko se upitnik pokaže na ekranu, informaciju o problemu (uključite bljeskalicu, kadar je pretaman,...). nikon_d3000_bok_web.jpg

Osim 7 predefiniranih modova snimanja, kao najveća pomoć početnicima namijenjen je GUIDE mod o kojem možete više pročitati u posebnom okviru. Svi standardni napredniji modovi snimanja koji se očekuju od DSLR fotoaparata su prisutni (PASM), ali nedostaju bracketing funkcije (slijedno snimanje barem 3 fotografije s izmijenjenim balansom bijele boje ili ekspozicije), koje su uobičajene u DSLR svijetu. Fotoaparat pruža mogućnost da se snimke mogu korigirati, na njima primijeniti dosta velik izbor filtra i editirati RAW snimke.

U odnosu na prethodnika, unaprijeđen je sustav automatskog fokusiranja koji sada prati scenu u 11 točaka i nudi nekoliko načina rada kao i kod jačih D90 i D5000 modela. U tražilu su odabrane točke fokusa zaokružene, a moguće je prikazati i mrežu za pomoć pri kompoziciji kadra. 3D matrix sustav automatskog fokusiranja radi vrlo dobro i bio je u stanju pratiti s fokusom psa u trku za vrijeme slijednog snimanja. Fokusiranje pri slabom osvjetljenju je zahvaljujući jakoj pomoćnoj lampici radilo zadovoljavajuće brzo i precizno. Prebacivanjem prekidača na objektivu bira se između automatskog i ručnog fokusiranja. Na ovom objektivu ne postoji poseban prsten za fokusiranje već se ručno fokusiranje vrši okretanjem najizbočenijeg dijela objektiva. Cijeli raspon žarišne duljine prelazi se vrlo brzo i potrebni su mali i precizni pomaci kako bi se izoštrio željeni dio kadra. Pri ručnom fokusiranju može se uključiti opcija koja prikazuje da li je točka fokusiranja na objektu ili se nalazi ispred ili iza njega, a koristi prikaz ekspozicije (nije moguće u M modu snimanja).  Brzina slijednog snimanja je skromnih 3sl/s i ukoliko se koristi RAW zapis dolazi do brzog popunjenja memorijskog međuspremnika i ovisno o brzini kartice moguće je snimiti do 6 RAW slika za redom nakon čega se brzina drastično smanjuje. Trajanje baterije je iznadprosječno (deklarirano 550 snimaka) i omogućuje dugo vrijeme autonomije. Pomalo razočarava programska podrška za obradu RAW fotografija jer  je priloženi ViewNX program prilično siromašan s funkcijama.

GUIDE mod snimanja – vodič za početnike u DSLR svijetu

Sve češće ugrađena pomoć u početnoj kategoriji DSLR fotoaparata nijebila dovoljna Nikonu pa je predstavio GUIDE mod snimanja koji osimpomoći ima i edukativnu stranu. Uključivanjem GUIDE moda snimanja, naekranu se pokazuju tri mogućnosti: snimanje, pregledavanje snimaka ipodešavanje fotoaparata.
nikon_d3000_otraga_web.jpg
Najzanimljivija je opcija snimanja fotografiječijim odabirom se nudi lista s jednostavnim (easy operation), naprednimnačinima snimanja (advanced operation), i podešavanjem slijednogsnimanja, snimanja s vremenskom odgodom i snimanja s daljinskimupravljačem. Easy operation nudi automatsko snimanje, makro, pejzaž,uspavana lica, portret, udaljeni objekti, objekti u pokretu, noćniportret i snimanje bez bljeskalice. Kada odaberemo željeni mod (npr.Auto), prikazuje se njegov kratak opis i opcija početka snimanja ilidodatnog podešavanja.

Dodatno podešavanje nudi odabir načina radabljeskalice, procesiranja slike, načina snimanja (slijedno, timer,...),kompenzacije ekspozicije, mod automatskog fokusiranja i kompenzacijebljeskalice. Svaka opcija prikazana je s kratkim opisom i slikovnimprikazom za što je prikladna. Advanced operation nudi opciju zamućenepozadine (A mod snimanja), zamrzavanja pokreta ljudi ili vozila (S modsnimanja). Odabirom željene scene ili rezultata snimanja (npr. objekt sazamućenom pozadinom), fotoaparat će odabrati pravi mod snimanja (A), ipružiti informaciju koju opciju treba podešavati te kakvi se očekujurezultati ukoliko tu opciju mijenjamo (smanjite f-broj za zamućenjepozadine).

Opcija pregledavanja slika nudi prikaz snimaka po datumu,slijedni prikaz, prikaz jedne ili više slika, te brisanje. S ovimnačinom snimanja potrebno je puno više koraka za dobivanje željenogrezultata, ali nakon nekog vremena korisnik će se upoznati s funkcijama imodovima snimanja, te polako prelaziti na samostalno podešavanjefotoaparata. Na žalost, još nema podrške za hrvatski jezik.

Slika

Kvaliteta slike je vrlo dobra i uz kit objektive koji su u pravilu niske cijene, a samim time i niže kvalitete od drugih modela. Tijekom testa nije došlo do pojave crvenih očiju, a automatsko podešavanje balansa bijele boje bilo je precizno. Uz pravi odabir načina određivanja ekspozicije, D3000 se uspješno borio sa snježnom bjelinom koja je prekrila okoliš u vrijeme testiranja. Pojava šuma na slikama nije veliki problem niti na ISO800 vrijednosti što je odličan rezultat. Kit objektiv je zaslužan za nešto mekše snimke i povremenu pojavu kromatskih aberacija (ljubičasti rub uz kontrastne površine).

 

Zaključak

Ljubitelji Nikona i početnici u DSLR fotografiji koji ne vole čitati uputstva biti će oduševljeni s razinom pomoći koju ovaj fotoaparat pruža u bilo kojem trenutku korištenja. GUIDE mod će i naučiti korisnike kako funkcioniraju pojedine opcije. Ako tim korisnicima neće smetati nedostatak kadriranja putem pozadinskog ekrana i snimanje video zapisa, ovaj fotoaparat je stvoren za njih.

+nikon_d3000_top_web.jpg
-sustav pomoći i GUIDE mod  snimanja za početnike
-fokusiranje objekta u pokretu
-baterija
-
-nedostatak LiveView i snimanja  video zapisa
-programska podrška za RAW  zapis


OCJENA
Ergonomija: 4,5/5
Mogućnosti: 4/5
Kvaliteta slike:  4,5/5


Karakteristike:
Senzor: 10,2MP CCD 23,6x15,8mm
(Nikon DX format - crop faktor 1,5x)
ISO: 100-3.200
Ekspozicija: 1/4000-30s
Zapis: JPEG, RAW (NEF)
LCD: TFT 7,6cm (230.000 piksela)
Medij: SD, usklađeno sa SDHC-om
Priključci: USB, video izlaz
Baterija/Punjač: Li-Ion/DA
Masa (samo tijelo): 485g
Dimenzije (samo tijelo): 127x97x64 mm
Cijena: 3.480 kn (samo tijelo),
4.195 kn (sa kit objektivom Nikkor AF-S DX 18-55mm f/3,5-5,6G VR)
INFO: Fototeh , tel. 01/6196 609