Samsung VP-HMX20C

Petak, 21.08.2009. 14:25 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 74 Godina: 2008

samsung_vp-hmx20_side_pop_400.jpgOgromni 1/1.8" CMOS čip sa 6.4 megapiksela kao čvrsta osnova za visoku rezoluciju i dobre performanse pod niskim svjetlom, najkvalitetniji je čip u kamerama ove klase. Samsung tehnološkim inovacijama, praktičnošću i cijenom modela VP-HMX20C više ne kaska za konkurencijom u segmentu kamera

Samsung, svjetski gigant iz Južne Koreje, predstavlja konglomerat triju megakompanija iz brodogradnje, građevinske i elektroničke industrije. Iako je, nama nepoznatija, konstrukcijsko-građevinska podkompanija odgovorna za konstrukciju i takvih građevinskih čuda kao što je jedan od dva tornja u Dubaiu (koji zajedno čine najviše blizance na svijetu), Samsung Electronics predstavlja svima poznati svjetski megabrend koji je 2005. godine čak uspio izgurati giganta Sonya s pozicije najvećeg proizvođača potrošačke elektronike.

samsung_vp-hmx20_side_pop_400.jpgBez obzira na kvalitetne HD televizije, futuristički dizajniranu i isto tako funkcionalnu bijelu tehniku, te općeniti uspjeh na području zabavne elektronike, u kategoriji digitalnih kamera Samsung je proteklih godina vodio teške bitke s konkurencijom.

Sony, Panasonic, JVC, Canon su od doba MiniDV kamera u kojem broj kamera po stanovniku u svijetu eksponencijalno raste, predstavljali logičniji odabir pri kupovini zbog generalno lošijih performansi Samsungovih kamera. Bilo je tu inovativnih pokušaja na području dizajna i funkcionalnosti, spomenimo dvoglavu kameru kojoj jedna leća slika fotografije a druga snima video i  sportsku kameru obloženu gumom s eksternom mobilnom lećom, ali nikada Samsung nije zauzeo ravnopravno mjesto među konkurencijom.

Tehnički opis


Dizajn je već ukazivao na ekstra trud uložen u diferenciranje od konkurencije. Da je promjer leće jednak promjeru tijela kamere, nije čest slučaj kod kamera potrošačke klase (dok se kod filmskih kamera dogodi baš suprotno zbog ogromnih leća koje se koriste zbog veće razlučivosti i osjetljivosti na svijetlo). Upravo ta karakteristika daje kameri osebujan oblik cilindričnog mono-volumena koji doprinosi ukupnoj visokoj čvrstoći i robusnosti cijelog uređaja. Kada se doda 150° rotirajući utor za ruku, kamera garantira par Star Trek trenutaka dok vitlate okolo svojim Samsung fazorskim pištoljem. Šalu na stranu, baš ova mogućnost rotacije izazove ono pozitivno «zašto ovo oduvijek ne postoji» čuđenje. Naime, za snimanje kadrova iz niže perspektive profesionalne kamere imaju ugrađenu ručku na vrhu za koju primite kameru kao košaru, a kod malih kamera gdje ručka ne stane ruka vam više ne može biti u utoru nego morate, neosigurano remenom, obuhvatiti cijeli uređaj što zna biti dosta nespretno. Hvale vrijedan potez Samsunga.
Odluka da dodjeli kažiprst tipki za slikanje a srednji prst zoom polugi je neobična, s obzirom da je većini ipak prirodnije zoomirati kažiprstom. Ali ništa na što se ne da naviknuti. Valja nadodati da je u kutiji kao dodatak i mala tkanena torbica koja štiti kameru od ogrebotina.

Leća, relativno većeg promjera od konkurencije (49mm), povoljno utječe na kromatsku aberaciju koja je u dosta niskim razinama. Optički zoom dozvoljava 10x uvećanje slike s hodom blende od f1.8 do f2.5, ali na krajnjem rubu zooma 10x bez stativa je teško išta zadovoljavajuće snimiti zbog prekomjerene trešnje, s obzirom da kamera koristi lošiju elektroničku stabilizaciju slike umjesto optičke koja krasi neke od konkurentnih kamera poput JVC GZ-HD 5 i Sony HDR-SR12.

Performanse


Otvaranjem kvalitetno izrađenog zgloba LCD ekrana i pritiskom na gumb za paljenje, kamera polako pokazuje svoje pravo lice. LCD standardne veličine 2,7¨ sa svojih 230k piksela pokazuje zadovoljavajuću kvalitetu i rezoluciju. Nema prezasićenih boja niti ostavljanja tragova pokretnih objekata na ekranu. Pametnim minimalizmom i stavljanjem točno potrebnih tipki na samu unutrašnjost kućišta i obod LCD-a, Samsung ostavlja posao manevriranja menijima prstima i ekranu osjetljivom na dodir. Za ljude naviknute na profesionalne kamere i sa što više tipki na kućištu zbog brzine rada u situacijama kad se nema vremena prčkati po meniju tražeći gdje se namješta ekspozicija, ekrani osjetljivi na dodir neće izgledati kao idealno rješenje.

Ali mora se priznati, Samsung ugodno iznenađuje u tom segmentu. Precizni panel, iznimno osjetljiv na dodir s vrlo logičnim razmještajem izbornika ostavlja vrlo pozitivan dojam. Do funkcija najčešće korištenih pri manualnom snimanju (balans bijele boje, brzina okidača te ekspozicija i fokus) dolazi se preko svojevrsne prečice u obliku Q-menu izbornika koji funkcionira čak i bolje od solidnog Sonyevog rješenja na SR12. Tipka za Q-menu se nalazi na LCD ekranu, a do svih ostalih funkcija koje su postale standard u potrošačkoj klasi HD kamera (odabir scene, digitalni efekti, tele makro mod, detekcija lica u sceni i sl.), se dolazi preko skrolirajućih izbornika kojima je teško naći zamjerku. Sve ovo - uz zapravo najčešće korišten potpuno automatski mod - čini rad s ovom kamerom jednostavnim, brzim i zabavnim.

Nije ni ova kamera u pogledu praktičnog rada bez mane, pa tako zoom ima samo dvije brzine zoomiranja, brza i još brža. Nema onog sporog ulaza u scenu koji se rijetko izostavlja s kamera ove klase. Autofokus je brz pri dovoljno svjetla, dok se pri slabijim uvjetima rasvjete zna mučiti. Manualna kontrola fokusa se pak svodi na tipkanje po ekranu i to samo prije ili poslije snimanja i nema nikakvog pomagala pri fokusiranju, tako da se ne može mjeriti u ovom pogledu sa nekim rješenjima poput joysticka na JVC GZ-HD5 ili još boljeg rješenja, multi funkcionalnog kotačića na Sony HDR-SR12. Brzina okidača ide od 1/25 do čak 1/10000, ali kontrole otvorenosti blende nema, već je integrirana u kontrolu ekspozicije.
Promjene svih ovih parametara u automatskom modu rada se odvijaju vrlo glatko; nema nikakvih naglih skokova u značajkama slike.

Samo srce ove kamere čini ogromni 1/1.8" CMOS čip sa 6.4 megapiksela koji predstavlja čvrstu osnovu za visoku rezoluciju i dobre performanse pod niskim svjetlom. Ovaj hvalevrijedan komad hardvera, koji veličinom premašuje čipove apsolutno svih kamera u konkurenciji, pokazao se kao odlučan korak naprijed Samsunga i zaslužan je za vrlo solidnu kvalitetu slike ove kamere. Zasićenje boja je u granicama optimuma. Nema prenapucanih zelenih i crvenih tonova. Dapače, ova kamera daje dosta realističnu sliku, malo ispod ranga Sonyeve HDR-SR12. Pri jarkom danjem svjetlu ima malo problema sa spaljivanjem bijele na mjestima gdje je svjetlost najveća, čemu se može doskočiti prelaskom u manualno namještanje ekspozicije. Tek pri niskim razinama svjetla ovaj gigantski CMOS pokazuje svoje pravo lice. Čip jednostavno stoji rame uz rame sa najjačim konkurentima od Sonya i Canona pod slabim razinama svjetla.

Komplementiran s već industrijski standardnim H.264 koderom koji dodatno smanjuje odnos signal-šum, sprema ugodno iznenađenje. Ali kako nikad ništa u tehnologiji ne dolazi besplatno, tako ni Samsungova verzija H.264 kodera ovdje ne prolazi bez zamjerke. Pri statičnim i srednje dinamičnim kadrovima rezolucija je na zavidnoj razini. Ali pri malo bržim promjenama objekata u kadru i naglih pokreta kamere, rezolucija na kratke trenutke zna drastično pasti.
Moguće je da navedena mana kodera neće smetati prosječnog korisnika kamere jer se padovi rezolucije pojavljuju na vrlo kratke trenutke pri naglim pokretima kamere ili objekata unutar kadra, ali «utreniran» video entuzijast bi ih mogao primijetiti.

Što se tiče formata, Samsung tu nije štedio. Ponudio je čak četiri formata snimanja: 1080/25p, 1080/50i, 576/50p i «Slow Motion». Sa 50i se dobije poznata glatka vremenska kvaliteta, dok će 25p koristiti za iskustvo bliže filmskoj vrpci i u nezavisnom amaterskom svijetu video produkcije. 25p je osjetljiviji na svjetlo, pa je se s njim dobije bolja sliku na nižim razinama svjetla. Savjet je da se iskušaju sve opcije jer stil slike na 25p ne paše svima. Osim klasičnog 576/50p standardne definicije, ostao nam je još «Slow Motion» format. E sad, ovaj format je u dosadašnjim recenzijama prošao dosta neopaženo, ali potpisniku ovih redova je baš taj mod snimanja pružio sate i sate zabave. Dakle, za razliku od Sonyevog SR12 modela (test HiFimedia br.72) koji nudi samo 3 sekunde koje su stvarno premalo, Samsung je integrirao u svoju kameru opciju u kojoj 10 sekundi kamera spusti rezoluciju čak ispod kvalitete standardne definicije, ali počne snimati u 250 sličica po sekundi da bi onda gledali tih 10 sekundi razvučenih u 50 sekundi fascinantnog «Slow Motiona». Slika je, makar niže rezolucije, nevjerojatno glatka i kakvu god interpolaciju koristili Samsungovi inženjeri ili stvarno odlučili da snime svih 250 sličica, odradili su odličan posao. Kakav god brzi pokret vam pao na pamet, zabava je zagarantirana u gledanju istog pokreta usporenog pet puta. A ni edukativne vrijednosti nisu za odbaciti, recimo kad se kod bavljenja nekim sportom ili sviranja instrumenta želi detaljno analizirati pokrete tijela.

Valja napomenuti da je Samsungu svojstven H.264 pri najvišoj kvaliteti Full HD videa vrlo gladan procesorskih resursa za digitalnu montažu. Osim videa, ovaj CMOS čip je odgovoran i za fotografije maksimalne rezolucije 8Mpix koje ne razočaravaju svojom kvalitetom. Oštrina, boje, dubina polja su, uz adekvatno osvjetljenje, na sasvim solidnoj razini. Nije to na razini pravih SLR-ova, ali to se niti ne očekuje od video kamera. Bljeskalica koja iskače iznad objektiva je već skoro standard u industriji, ali ništa manje vrijedno spomena! Sve manualne kontrole su dostupne kao i kod snimanja videa uz, naravno, biranje i ISO osjetljivosti. S tim pažljivo jer je na visokim razinama šum neminovan.

Što se tiče pohrane zapisa, tvrdi diskovi su bili samo prijelazno razdoblje sa kazetica i (manje popularnih) DVD-ova prema nečem puno bržem, otpornijem na udarce, kompaktnijem, a i mobilnijem - Flash memoriji. Tako Samsungova kamera ima ugrađenih 8GB Flash memorije koja će spremiti 71 minutu Full HD 25p materijala najviše kvalitete, ili 122min malo niže kvalitete. Ako vam to nije dosta, a većini nije, kamera posjeduje utor za eksternu SDHC ili MMC+ memorijsku karticu što omogućuje mobilnost.

Podaci se jednostavnom drag&drop metodom prebacuju na računalo preko uključene stanice za kameru na kojoj se mogu naći svi potrebni priključci: AV, komponentni RGB, USB 2.0 i, naravno, HDMI. Samsung se, za razliku od dosta konkurentnih modela koji su prešli na 5.1 surround, ipak odlučio za «samo» stereo zvuk AAC kompresije, koja je dostojan nasljednik MP3 formata. Zvuk se može također snimati preko porta za eksterni mikrofon na poleđini kamere koji nije izostavljen kao Hot Shoe/Cold Shoe sučelje koje bi dobro došlo entuzijastima koji bi željeli kupiti vanjsko video svjetlo za snimanje u uvjetima niskog osvjetljenja.

Zaključak


Osebujna dizajna i robusnog kućišta, ovo je kamera koju se želi imati uz sebe. Velikim brojem piksela na svom ogromnom CMOS čipu osigurat će visoku razlučivost koja će jedino pasti pri iznimno dinamičnim kadrovima. U uvjetima gdje se male kamere muče, pri niskim razinama svjetla, Samsungova kamera se nosi i s najboljima u kategoriji. Intuitivni i logično postavljeni izbornici i lakoća upravljanja čine rukovanje kamerom iznimno jednostavnim i zabavnim. Manualne kontrole nisu nešto čime se ova kamera diči, iako u manjem razmjeru postoje. Odabir formata zadovoljit će i hobiste i amaterske filmaše, a «Slow Motion» će im dati uvid u procese nezamjetljive okom. LCD je kvalitetan i precizno osjetljiv na dodir, a Flash memorija pruža mobilan i otporan medij za pohranu pokretnih i statičnih slika.

Nakon dugo godina vrebanja iz sjene konkurencije, Samsung je ovom kamerom zauzeo ravnopravno mjesto na podiju i pokazao da vrijeme i konstantan trud moraju uroditi plodom. I šećer na kraju. Nekima upravo presudan faktor pri odabiru uređaja, cijena ove kamere je daleko najniža od ostalih kamera u kategoriji na koje smo se u tekstu referirali. Sve zbrojeno, računajući i par spomenutih nedostataka, teško je ne preporučiti Samsungov model VP-HMX20C.


Karakteristike

Format videa: MPEG-4 AVC
Senzor : 6.4 Mpix CMOS
Pohrana: 8GB Flash Memory integriran / SDHC, MMC utor
Optički zoom: 10x
LCD ekran: 2.7'' osjetljiv na dodir
Ulazi/Izlazi: AV, RGB, HDMI, USB 2.0, S-Video, Mikrofon, DC
Dimenzije: 139 x 67.2 x 66mm (DxVxŠ)
Masa: 456g (bez bat.)
Cijena: 4.790 kuna
INFO: Europatrade , 01/2040 252, www.europatrade.hr