Panasonic LUMIX G1

Petak, 21.08.2009. 10:32 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 74 Godina: 2008

Prvi predstavnik micro 4/3 sistema dolazi nam od Panasonica i predstavlja novi korak u smanjivanju digitalnih SLR fotoaparata. Zahvaljujući izbacivanju zrcala iz tradicionalne konstrukcije SLR fotoaparata, G1 je trenutno najmanji digitalni fotoaparat s izmjenjivim objektivima.

Prvi predstavnik micro 4/3 sistema dolazi nam od Panasonica i predstavlja novi korak u smanjivanju digitalnih SLR fotoaparata. Zahvaljujući izbacivanju zrcala iz tradicionalne konstrukcije SLR fotoaparata, G1 je trenutno najmanji digitalni fotoaparat s izmjenjivim objektivima.

Njegove dimenzije svedene su na 124 x 84 x 45mm uz masu od 385 grama bez baterije. Iako malen, ugodno leži u ruci, a tipke za upravljanje su ergonomski smještene i lako dostupne. U čvrstom plastičnom tijelu smješten je LiveMOS senzor veličine 17,3x13mm i razlučivosti od 12,1 megapiksela.

Kako fotoaparat nema zrcalo, a samim time ugrađen je LCD ekran u tražilo, najviše vremena kadrira se putem pozadinskog LCD ekrana. Za tu namjenu potrebna je vrlo kvalitetna slika, a Panasonic nije štedio i ugradio je ekran dijagonale 7,6cm sastavljen od 460.000 piksela. U tražilu nalazi se manji LCD s razlučivosti od 480.000 piksela (60 sl/s). Pozadinski ekran je pomičan i moguće ga je okretati u svim smjerovima, a kada se ne koristi, treba ga okrenuti prema tijelu fotoaparata i tako zaštititi od oštećenja. Vidljivost pri jakom osvjetljenju je odlična i samo u rijetkim slučajevima trebalo je posegnuti za korištenjem tražila. Slika u tražilu je nešto tamnija od pozadinskog ekrana i ne vide se svi detalji u tamnijim dijelovima kadra. Prednosti pravog LiveView kadriranja na pozadinskom ekranu ovdje dolaze do pravog izražaja, ali postoje i nedostatci kao kašnjenje prikaza (kada se brzo pomakne fotoaparat, na ekranu se vidi da prikazana slika nije trenutna). Nedostatak pravog optičkog tražila očituje se pri slijednom snimanju objekta u pokretu. Ukoliko se snima brzi objekt, otežano je njegovo praćenje zbog prikazivanja samo snimljenih fotografija (3 sl/s) na ekranu. U pravom optičkom tražilu kod SLR fotoaparata, ne vidi se samo snimljena fotografija kada se pomakne zrcalo kako bi se snimio kadar. Zanimljiva i korisna opcija je Shutter Speed Preview koja prikazuje na ekranu fotografije s odabranim postavkama brzine okidača, to jest kako će izgledati snimka ako se pritisne okidač. Tako možemo vidjeti i po potrebi korigirati ISO, brzinu zatvarača, balans bijele boje... Prikaz na ekranu je tada isprekidan, ali nije potrebno snimiti par fotografija i provjeravati koja je kombinacija postavki najbolja. Brzina slijednog snimanja je oko 3 sl/s do popunjenja memorijske kartice, ako je ona dovoljno brza. Sa sporom TwinMOS microSD (uz adapter) memorijskom karticom memorijski međuspremnik se popunio nakon 10 snimljenih JPEG fotografija pune rezolucije.

Pri snimanju u RAW formatu memorijski međuspremnik napunio se nakon 5 snimaka i slijedno snimanje se usporilo na otprilike 1 snimku svake 1,5s.  Za konverziju iz RAW formata priložen je SilkyPix Developer Studio, a ukoliko koristite Adobe Photoshop ili Lightroom potrebna je nadogradnja na Camera Raw verziju 5,2 i Lightroom 2,2.g1k_slant400.jpg

Nedostatak faznog automatskog fokusiranja primjetan je kod tamnijih scena kada dolazi do manjeg usporenja brzine fokusiranja. U takvim uvjetima u pomoć uskače lampica koja osvjetljava bliže objekte. Automatsko fokusiranje pomoću kontrasta karakteristika je  kompaktnih digitalnih fotoaparata i u pravilu je puno sporije od faznog fokusiranja, ali Panasonicova implementacija u G1 napredovala je velikim koracima i približila se brzini fokusiranja konkurenciji u DSLR kategoriji. Novost preuzeta iz kompaktne kategorije je mogućnost praćenja fokusiranog objekta u kadru. Polupritiskom na okidač fokusira se određena točka i ukoliko se ona pomakne u kadru, fotoaparata prati njen pomak i dalje fokusira na nju.

Osim automatskog fokusiranja, odabirom MF opcije na kotačiću smještenom na lijevoj gornjoj strani fotoaparata, moguće je ručno fokusirati pomoću manjeg prstena na objektivu. Ovaj sistem fokusiranja je izuzetno upotrebljiv zahvaljujući 5x ili 10x uvećanju scene na ekranu visoke rezolucije te je lako precizno fokusirati željenu točku. Ukoliko se željena točka fokusa ne nalazi u središtu ekrana, uvećani dio moguće je pomicati pomoću navigacijskih tipki. 

Kvalitetom slike, G1 se ravnopravno nosi s početnom kategorijom DSLR fotoaparata, iako je on prvi predstavnik nove generacije uređaja. Definicija i vjernost boja je odlična, a slike su zahvaljujući kvalitetnom objektivu i optičkoj stabilizaciji oštre i bogate detaljima. Razina šuma je niska do ISO400 vrijednosti, a u većoj mjeri se pojavljuje na ISO800 razini kada se primjećuju i znakovi smanjenja šuma u fotoaparatu. Efekt crvenih očiju pojavljivao se na fotografijama zbog niske bljeskalice, ali uključivanjem odgovarajućeg načina rada bljeskalice neželjeni efekt je izbjegnut.

Objektivi

g1k_back_lcd1_400.jpgTrenutno na tržištu postoje samo 2 micro 4/3 objektiva, oba od Panasonica. U početnom kit paketu dolazi F3.5-5.6, 14-45 mm objektiv (ekvivalentno 28-90 mm kod 35mm formata), s ugrađenom optičkom stabilizacijom, a dostupan je i tele objektiv F4.0-5.6, 45-200 mm (ekvivalentno 90-400 mm kod 35mm formata). Kako stabilizacija nije ugrađena na senzoru, implementacija na objektivima je vrlo korisna osobina. Kako Panasonic nudi u svim svojim digitalnim fotoaparatima MEGA O.I.S. optičku stabilizaciju, tako je posjeduju oba micro 4/3 objektiva u ponudi. Kako je micro 4/3 sistem nastao iz klasičnog 4/3 formata, moguće je uz pomoć adaptera koristiti sve veći izbor kvalitetnih 4/3 objektiva. Međutim, postoje dva problema koja ograničavaju upotrebljivost nekih 4/3 objektiva, a to su dimenzije i izostanak podrške za automatsko fokusiranje s nekim modelima. Problem dimenzija odnosi se na činjenicu da su neki modeli objektiva prilično veliki u odnosu na maleno tijelo G1. Drugi, mnogo bitniji problem je nepotpuna kompatibilnost sa svim objektivima, to jest samo 10-ak objektiva podržava automatski fokus (potrebna je nadogradnja firmwarea objektiva). U skorijoj budućnosti proširit će se ponuda objektiva za micro 4/3 sustav, a kada Olympus predstavi svoje modele izbor će biti puno veći.

Osnovni kit objektiv se pokazao kao vrlo dobar svakodnevni pratitelj, a uz MEGA O.I.S. optičku stabilizaciju bilo je moguće snimiti oštre fotografije iz ruke s brzinom zatvarača od 1/30s u večernjim satima. Izobličenja na fotografijama bila su rijetka i jedva primjetna pojava pri najširem kutu snimanja. Kromatske aberacije nisu stvarale probleme, a oštrina je vrlo dobra na cijeloj fotografiji. Minimalna udaljenost fokusiranja je 29cm, a ako se koristi bljeskalica, na fotografiji se pojavljuje sjena od objektiva. Osim 2 prstena za kontrolu zooma i fokusiranje, na objektivu se nalazi preklopnik za uključivanje optičke stabilizacije.

Zaključak

Prvi modeli nove tehnologije u pravilu podbace, ali za Panasonic G1 može se reći da je konkurentan proizvod koji najavljuje svijetlu budućnost novog micro 4/3 formata. Smanjenje dimenzija približit će DSLR fotoaparate širem krugu korisnika koji ne žele nositi nekoliko kilograma opreme, ali žele kvalitetnu sliku. Trenutna cijena je visoka ako znamo da se za tu cijenu mogu dobiti DSLR fotoaparati s dva objektiva, ali mora se uzeti u obzir da je to prvi model na tržištu. Kada se na tržištu pojave uređaji drugih proizvođača i novi objektivi, cijena će sigurno padati. Tada će se ispraviti i najveći nedostatak u vidu dostupnosti samo dva objektiva na tržištu.