TEST: Panasonic DMC-TZ40

Utorak, 10.12.2013. 14:44 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 92 Godina: 2013

Panasonic DMC-TZ serija odlično je prihvaćena na tržištu i za nju se može reći da je začetnik svoje kategorije digitalnih fotoaparata.

Kategorija kompaktnih fotoaparata sa velikim rasponom žarišne duljine najčešći je izbor za imalo zahtjevnije korisnike koji vole biti fleksibilni prilikom kadriranja, a veličina fotoaparata ne predstavlja problem na bilo kojem putovanju. Svaki proizvođač digitalnih fotoaparata ima svoje predstavnike u ovoj kategoriji i međusobno ne odskaču previše sa mogućnostima.

Napredne mogućnosti povezivanja pružaju novu dimenziju korištenja fotoaparata

U odnosu na prethodnika, Panasonic DMC-TZ40 model ne donosi velike novosti u dizajnu, objektivu i procesoru. Maleni senzor veće je razlučivosti ali moglo bi se reći da je to povećanje razlučivosti na 18 megapiksela mali korak natrag zbog povećanja šuma na slici. Glavne razlike su u funkcionalnosti jer uz poboljšani GPS sustav (GLONASS), ugrađena je podrška za bežične mreže i NFC (Near Field Communications) komunikaciju.

U odnosu na svog prethodnika (TZ-30), na prvi pogled teško se pronalaze razlike. Tijelo fotoaparata  je iste veličine i oblika, a glavne promjene su u novoj tipki WiFi, umjesto kliznih prekidača postavljene su tipke za uključivanje/isključivanje uređaja i prelazak u mod za pregledavanje snimaka. Posebno veseli zamjena kliznog preklopnika za ulazak u mod pregledavanja snimaka sa jednom tipkom. Sada je moguće pregledavati snimke bez klasičnog uključivanja fotoaparata, te se više ne može dogoditi frustrirajući trenutak kada brzo želite nešto snimiti a nakon uključivanja shvatite da je klizna tipka ostalu na poziciji pregledavanja. 

 

panasonic lumix dmctz40 silver

Pozadinski ekran dimenzije 7,5cm osjetljiv je na dodir i povećana mu je razlučivost na 920.000 piksela. Na njemu se može upravljati zoomom, pregledavati snimke kao na današnjim mobitelima, birati točka fokusiranja, a moguće je i uključiti opciju da se snimi fotografija nakon izoštravanja pritisnute točke fokusiranja. U izbornicima moguće je upravljati dodirom na ekran samo prilikom prve razine izbornika kada se bira određena grupa opcija. Nakon toga moraju se koristiti navigacijske tipke za podešavanje.

Upravljanje i podešavanje bi bilo jednostavnije da se iskoriste sve mogućnosti ekrana osjetljivog na dodir pošto su današnji korisnici mobitela naviknuti na takav način rada. Nakon pritiska na tipku za uključivanje fotoaparata, objektiv brzo izlazi iz tijela i fotoaparat je odmah spreman za snimanje. Odličan raspon zooma od širokokutnih 24mm (ekvivalentno 35mm formatu) do 480mm pokriva sve uobičajene situacije snimanja u zatvorenom prostoru i prirodi kada se snimaju udaljeni objekti. Slijedno snimanje nudi mnoštvo opcija od 2/5 sl/s sa kontinuiranim automatskim fokusiranjem, 10sl/s bez fokusiranja između snimaka, 40/60 sl/s sa smanjenom rezolucijom i slijedno snimanje sa uključenom bljeskalicom.

Implementacija bežične mreže omogućuje nekoliko opcija prebacivanja snimaka na razne uređaje od PC računala, NAS diskova, pametnih telefona, pregledavanja na televizoru i direktnog prebacivanja na Internet (Cloud servisi). WiFi tipka nam omogućuje da brzo uključimo bežično povezivanje i odaberemo željenu opciju. Spajanje na dijeljeni direktori na računalu omogućuje prebacivanje snimaka sa memorijske kartice ili direktno prebacivanje svake sljedeće snimke na odabrano mjesto.

Direktno prebacivanje snimaka na računalo ili NAS disk bežičnom mrežom pokazalo se kao korisnom opcijom jer nije bilo potrebe za naknadnim prebacivanjem snimaka i one su bile dostupne svim umreženim korisnicima. Ograničavajući faktor je pokrivenost bežičnim signalom u stanu ili oko kuće i potrošnja baterije koja je značajno narasla. Zanimljiva opcija je kontrola fotoaparata putem aplikacije na računalu ili pametnom telefonu.

Pomoću Panasonic Image App na iPhone-u (postoji verzija i za Android platformu) moguće je preuzeti kontrolu nad aparatom te podešavati sve glavne opcije snimanja (osim ISO vrijednosti), upravljati zoomom, fokusirati određenu točku, snimati fotografije i video zapise, pregledavati snimke, prebacivati ih na uređaj ili društvene mreže, te pregledavati GPS log lokacija.

Jedna od zamjerki na način povezivanja na bežičnu mrežu je upisivanje lozinke  uz pomoć  navigacijskih tipki, a nije moguće putem ekrana osjetljivog na dodir. Ukoliko koristite sigurnu lozinku sa velikim i malim slovima, specijalnim znakovima i brojevima, njeno upisivanje je poprilično mukotrpan posao. Kada se povežete na određeni način i na željeno mjesto, moguće je snimiti tu vezu u favorite i pojavljuje se na povijesnoj (history) listi spajanja. Ali ukoliko ste zaboravili podesiti dijeljenje mreže na računalu, ili niste pokrenuli aplikaciju na pametnom telefonu, ta veza se neće zabilježiti u povijesnu listu spajanja i potrebno je ponovo upisivati lozinku.

Idealno bi bilo kada bi fotoaparat zapamtio lozinku za svaku bežičnu mrežu na koju se uspije spojiti i automatski se povezati kada se odabere željena mreža. Ukoliko se fotoaparat povezuje sa uređajima koji imaju podršku za NFC komunikaciju, tada nema potrebe za ručnim upisivanjem lozinke već se uređaji mogu sami dogovorit oko komunikacijskih postavki. Trenutno mali broj pametnih telefona ima podršku za NFC komunikaciju , ali u bliskoj budućnosti većina uređaja će ju podržavati.

Panasonic DMC TZ40 SIL 4

Na priloženom CD-u, osim priručnika i PHOTOfunSTUDIO 9.1 PE aplikacije za pregled i uređivanje snimaka, nalaze se karte koje je moguće prebaciti na memorijsku karticu. Kada se karta nalazi na memorijskoj kartici, prilikom pregledavanja snimaka na karti se prikazuju lokacije na kojima su snimljene fotografije, a uvećanjem vidimo i razne znamenitosti u blizini što može biti korisno prilikom razgledavanja nepoznatog grada. Ukoliko želite koristiti tu mogućnost, potrebno je naglasiti da će karta zapadne Europe zauzet otprilike 1,9Gb na memorijskoj kartici.

Velik broj piksela na malenom senzoru uzeo je danak u pojavi šuma na višim ISO vrijednostima. Do ISO 400 osjetljivosti šum je na normalnoj razini, ali na ISO 800 se počinje sve više primjećivati. Kod pregledavanja slike na TV uređaju ili računalu, kao i kod ispisa fotografija standardne veličine to se ne primijeti, ali uvećanjem slike na 100% primjećuje se veća pojava šuma od željene. Na automatski balans bijele boje i automatski način rada nema zamjerki. Slike su oštre i pri manjim brzinama okidača zahvaljujući odličnoj Hybrid O.I.S. + stabilizaciji, a prikaz horizontalnog i vertikalnog nagiba kamere pruža pomoć pri kadriranju slike i izbjegavanju nakošenih fotografija.

Panasonic TZ40 nije fotoaparat sa najboljom slikom u svojoj kategoriji, ali je nakrcan raznim mogućnostima i tehnologijama koje mu daju dodatnu vrijednost u odnosu na druge modele. Video snimke i fotografije su vrlo dobre, a pruža i razne napredne mogućnosti snimanja od specijalnih filtera do klasičnih HDR, PASM modova snimanja. Zahvaljujući malim dimenzijama i mogućnostima, TZ40 zadovoljava potrebe većine korisnika i može se preporučiti kao odličan izbor i pratitelj na putovanjima.

Ocjena
Ergonomija: 17 / 20
Mogućnosti: 19 / 20
Slika: 32 / 40
Cijena/kvaliteta: 17 / 20
Ukupno: 85 / 100

+
bežično povezivanje
stabilizacija slike
širokokutni 20x zoom objektiv
brzina slijednog snimanja

-
šum na slici
unos lozinke nije moguć putem pozadinskog ekrana osjetljivog na dodir

Piktogrami:
18,1MP  MOS 1/2,3"20x zoom 24-480mm F3,3-F6,4LCD 7,1cm (920.000 piksela) multi-touchVideo 1.920x1.080 /50pSD/SDHC/SDXCGPSWiFi

Karakteristike:
Stabilizacija slike: DA
ISO: 100-3.200
Ekspozicija: 1/2.000-4s
Zapis: JPEG, MPO, AVCHD, MP4
Priključci: AV/USB, mini HDMI
Baterija/Punjač: Li-Ion/USB adapter
Masa (sa baterijom i SD karticom) : 198 g
Dimenzije: 108.3x58.9x27.7mm
Cijena: 2.900 kn
INFO: www.panasonic.hr