TEST: Canon PowerShot SX50 HS

Srijeda, 18.09.2013. 12:49 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 91 Godina: 2013

U samim počecima razvoja digitalnih fotoaparata, u UltraZoom kategoriju spadali su fotoaparati sa 10x zoomom.

Kako je napredak tehnologije omogućio da danas u malenim fotoaparatima imamo tu razinu uvećanja, UltraZoom kategorija dosegnula je nekada nezamislive vrijednosti od 50x uvećanja. Canonov PowerShot SX50 HS je prvi digitalni fotoaparat koji je pružio tako veliki raspon žarišne duljine.

Srce ovog fotoaparata čine CMOS senzor od 12,1 megapiksela, Digic 5 procesor i objekti raspona žarišne duljine od širokokutnih 24-1.200 mm uz slabiji maksimalni otvor blende od F3,4-F6,5. Kod snimanja s velikim uvećanjem, svako pomicanje fotoaparata utječe na oštrinu fotografije pogotovo kada scena ne omogućava korištenje vrlo kratkog vremena ekspozicije. U tom slučaju u pomoć uskače optička stabilizacija, koju je Canon ugradio u objektiv i obećava korekciju od 4,5 stupnja trajanja ekspozicije.

SX50 to obećanje i ispunjavam te je uz mirnu ruku moguće snimiti oštru fotografiju pri maksimalnom uvećanju i brzini ekspozicije od 1/50s. Ako se fotoaparat prisloni uz neki čvrsti objekt ili se koristi tražilo za kadriranje, šanse su u tom slučaju veće za oštru fotografiju. Postoji čak 7 načina rada stabilizacije i fotoaparat može sam odabrati odgovarajući ovisno o modu snimanja.

Zahvaljujući priličnom broju tipaka na tijelu fotoaparata, njegovo korištenje ne zahtijeva česti ulazak u izbornike. Sa FUNC/SET tipkom dolazimo do trake sa smještene uz lijevi rub ekrana glavnim postavkama snimanja, a ostalim postavkama pristupa se kroz tipku MENU. Osim dvije liste sa sistemskim i postavkama snimanja, postoji i treća u koju možemo sami dodati do 5 željenih opcija te možemo tu listu postaviti kao osnovnu koja se pojavljuje prilikom ulaska u izbornik.

Oko navigacijske tipke nalazi se prsten s kojim se lako mijenjanju vrijednosti odabrane opcije ili ovisno o modu snimanja otvor blende ili duljina ekspozicije. Osim standardnih scena, automatskog snimanja, naprednih P/A/S/M modova, moguće je podesiti i dva osobna moda snimanja označenih s C1 i C2 na kotačiću za izbor načina snimanja. Postoji izdvojena tipka za snimanje videa, a pri korištenju velikog zooma pomaže i Frame assist tipka s kojom se može brzo odzumirati kako bi lakše pronašli objekt koji snimamo, a kada ju pustimo vraćamo se na žarišnu duljinu koju smo prije imali. U izbornicima je moguće podesiti njezin način rada, tj. jednu od tri razine zooma.

Tipki S moguće je odabrati jednu od 16 funkcija, a iznad nje se nalazi tipka za izbor načina rada bljeskalice koju je potrebno ručno otklopiti. Ispod priključka za vanjsku bljeskalicu nalazi se elektroničko tražilo kojem je moguće podešavati dioptriju. Ekran u njemu je niske rezolucije (202.000 piksela u omjeru 4:3) i ne postoji senzor kojim bi se on uključivao približavanjem oka, već se automatski uključuje ako je pozadinski ekran zatvoren ili je uključen putem tipke DISP. Njegovo korištenje će ionako biti rijetko jer pokretni pozadinski ekran pruža fleksibilnije načine snimanja i bolji prikaz.

highres-canon-powershot-sx50-is-7 1349434475

Kvaliteta slike je vrlo dobra. Slike su oštre i vjernih boja na početnim postavkama. Kako je bilo i za očekivati zbog velikog raspona žarišne duljine, u kutevima je primjetna pojava kromatskih aberacija pri velikim kontrastima na slici. Do ISO 800 osjetljivosti šum ne predstavlja problem i ne gubi se mnogo detalja. Korištenjem HDR ili Dynamic Range opcije dobiva se više detalja iz sjene i preosvijetljenih dijelova, ali one nisu dostupne kod snimanja u RAW formatu.

Tijekom testa nije došlo do pojave efekta crvenih oči, a bljeskalica zadovoljavajuće osvjetljava bliske objekte. Makro snimanje moguće je na udaljenosti od 0 cm, ali tada su velike šanse da objektiv baca preveliku sjenu na kadar te je potrebno malo više pažnje prilikom snimanja. Na video zapise pri dobrom osvjetljenju nema zamjerki, a osim u Full HD rezoluciji moguće je snimati i usporene filmove rezolucije 640x480 piksela (120 sl/s) ili 320x240 piksela (240sl/s). Tijekom snimanja moguće je koristiti zoom, ali je on usporen kako bi snimka bila glađa a zvuk motora od objektiva nečujan.

Ovako veliki raspon žarišne duljine moguće je doseći s velikim brojem objektiva za DSLR fotoaparate, ali tada bi nam dobro došao nosač ili kolica za nošenje sve opreme. Kvaliteta snimke bi naravno bila puno veća, ali cijena takvog sustava je nedostižna za većinu korisnika. SX50 moguće je ponijeti u jednoj torbici i nema potrebe za mijenjanjem objektiva ovisno o situaciji, a i cijena je razumna za nekoga tko treba toliki zoom. Ljubitelji prirode koji vole snimati životinje kojima se ne mogu približiti, biti će oduševljeni ovakvim fotoaparatom.

+
- 50x zoom
- stabilizacija slike
- pomični ekran

-
- mali maksimalan otvor blende
- elektroničko tražilo

Ocjena
Ergonomija: 17 / 20
Mogućnosti: 18 / 20
Slika: 30 / 40
Cijena/kvaliteta: 16 / 20
Ukupno: 81 / 100
Piktogrami:
12,2Mp   CMOS 1/2,3"
50x zoom 24-1200mm
LCD 7,1cm (461.000 piksela)
Video 1.920x1.080 /24 sl/s
SD/SDHC/SDXC
KARAKTERISTIKE
Stabilizacija slike: DA
ISO: 80-6.400
Ekspozicija: 1/2.000-15s
Zapis: JPEG, RAW
Priključci: USB, A/V, HDMI
Baterija/Punjač: Li-Ion/DA
Masa (sa baterijom i SD karticom): 595g
Dimenzije: 122,5x87,3x105,5 mm
Cijena: 3.359 kn
INFO: www.canon.hr