TEST: Canon IXUS 140

Ponedjeljak, 12.08.2013. 10:41 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 91 Godina: 2013

Bežično prebacivanje fotografija uz nisku cijenu

Novi predstavnik Canonove kompaktne serije IXUS fotoaparata donosi pristup bežičnoj mreži i omogućuje prebacivanje snimaka bez potrebe za fizičkim spajanjem uređaja na računalo. To donosi nove mogućnosti povezivanja i slanja snimaka na neke društvene mreže direktno s uređaja, kao i označavanje snimaka uz pomoć GPS sustava s povezanog pametnog telefona. Glavni adut ovog fotoaparata je osim niske cijene i bežičnog povezivanja, optički stabilizirani objektiv s rasponom žarišne duljine od 28-224mm.

Kompaktno aluminijsko tijelo fotoaparata zaobljenijih je linija. Osim velikog pozadinskog ekrana, na stražnjem dijelu nalaze se navigacijske tipke sa središnjom FUNC/SET tipkom za ulazak u brzi izbornik i potvrdu odabira, tipka za snimanje video zapisa, pregled snimaka, ulazak u izbornik i klizna tipka za odabir potpuno automatskog snimanja ili biranje jednog od mnogih ponuđenih opcija. U automatskom načinu snimanja korisniku ostaje samo nekoliko mogućnosti podešavanja, a fotoaparat sam prepoznaje scenu i prilagođava postavke za najbolje rezultate.

Druga opcija nudi odabir raznih modova snimanja i efekta koji će se primjenjivati na snimku (npr. riblje oko, minijatura, zamjena boje i dr.). Tipke su nažalost prilično malene, uvučene i tvrde te ih je teže koristiti s velikim prstima. Korisnice s dužim noktima neće imati problema s pritiskanjem navigacijskih tipki, a ciljana publika su ionako korisnici koji se pouzdaju u automatiku i kada jednom podese željene postavke više ih ne mijenjaju.

Za ispis i prebacivanje fotografija na računalo ili mobilni uređaj, moguće je koristiti bežičnu vezu. Uspostava konekcije s lokalnom bežičnom mrežom je jednostavna i najčešće se svodi na odabir mreže i upisivanje lozinke za pristup. Za komunikaciju s Android ili Apple iPhone uređajem potrebna je instalacija besplatne Canon Camera Window aplikacije koja onda omogućuje pregledavanje i skidanje snimaka s mobilnog uređaja ili slanje snimaka s fotoaparata na uređaj.

S bežičnom spajanjem na računalo nisam imao sreće jer operativni sustavi koje koristim (Windows XP, Linux) nisu podržani, te se zahtijeva minimalno Windows 7 SP1, Windows 8 ili MacOS X v10.6.8/v10.7/v10.8.2 verzija operativnog sustava. Također nisam se mogao povezati s mrežnim diskom (NAS disk – ZyXEL NSA-310) koji bi bio idealno mjesto za prebacivanje snimaka onim korisnicima koji ga koriste. Canon nudi registraciju na CANON IMAGE GATEWAY online foto servis putem kojeg se mogu slati slike i na Facebook, Twitter, Youtube ili neke druge servise.

Canon ixus1402

Kvalitetom slike IXUS 140 svrstava seu zlatnu sredinu. Ne oduševljava, ali niti ne pruža razloga za velike primjedbe, osobito kada se uzme u obzir njegova cijena. Automatski balans bijele boje odradio je svoj posao korektno, uz povremenu potrebu za ručnim podešavanjem u zahtjevnim svjetlosnim uvjetima sa štednim žaruljama. Boje su na početnim postavkama nešto manjeg intenziteta, ali osim velikog izbora predefiniranih postavki, moguće je i ručno podesiti oštrinu, kontrast, zasićenost, RGB boje i ton kože te tako dobiti željene rezultate.

Šum na slici se pojavljuje na ISO 400 razini i sve je izraženiji s povećanjem osjetljivosti. Makro snimke su odlične i moguće je snimati na udaljenosti od 1cm od objektiva. Video zapisi su dobri i moguće je koristiti zoom za vrijeme snimanja, ali su ograničeni na rezoluciju od 1.280x720 piksela brzinom od 25sl/s.

Canon IXUS 140 je manji pripadnik kompaktne serije fotoaparata koji nudi neke iznadprosječne mogućnosti za svoju kategoriju i cijenu. To su spajanje putem bežične mreže i 8x zoom. Namijenjen je korisnicima koji će se osloniti na automatiku fotoaparata i ne zamjeraju nedostatak Full HD snimanja video zapisa, male tipke i kratko trajanje baterija (korištenjem bežične mreže smanjuje se deklarirano trajanje baterija od 190 snimaka).

+
-8x zoom
-makro snimke
-cijena

-
-male navigacijske tipke
-trajanje baterije
-slijedno snimanje

Ocjena:
Ergonomija: 14 / 20
Mogućnosti: 15 / 20
Slika: 26 / 40
Cijena/kvaliteta: 17 / 20
Ukupno: 72 / 100
Piktogrami:
16Mp CCD 1/2,3"
8x zoom 28-224mm
LCD 7,5cm (460.000 piksela)
Video 1.280x720 25 sl/s
SD/SDHC/SDXC
WiFi 802.11b/g/n
KARAKTERISTIKE
Stabilizacija slike: DA
ISO: 100-1.600
Ekspozicija: 1/1.200-15s
Zapis: JPEG
Priključci: USB/AV, HDMI
Baterija/Punjač: Li-Ion/DA
Masa (sa baterijom i SD karticom): 133g
Dimenzije: 95,4x56x20,6mm
Cijena: 1.500 kn
INFO: www.canon.hr