TEST: Panasonic Lumix DMC-GX1

Nedjelja, 05.05.2013. 17:03 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 90 Godina: 2012

Kombinacija kvalitete slike, jednostavnosti uporabe i kompaktnosti odlikuju ovaj model nove Panasonicove GX serije

Panasonic DMC-GX1 je kompaktni digitalni fotoaparat micro 4/3 formata sa izmjenjivim objektivom i predstavnik je nove serije fotoaparata namijenjenih naprednijim korisnicima. GX1 fotoaparat nudi veliki raspon naprednih opcija za podešavanje uz zadržavanje malenih dimenzija. Senzor razlučivosti 16 megapiksela,  preuzet je iz naprednog G3 modela, a uz pomoć procesora moguće je postići razinu osjetljivosti do ISO 12.800 vrijednosti.

Zahvaljujući smanjenju dimenzija objektiva, GX1 izgleda kompaktno i skladnije u odnosu na konkurentne kompaktne modele na koje se spajaju prilično veliki objektivi (preveliki u odnosu na tijelo fotoaparata). Na kotačiću za izbor modova snimanja postoje dvije pozicije C1 i C2 (dostupne su ukupno 4 opcije – 1 na C1 i 3 na C2 poziciji) za snimanje postavki prema korisnikovim preferencijama. Za početnike ili one koji u nekim slučajevima se ne žele zamarati podešavanjem postavki, postoji posebna iA tipka koja uključuje potpuno automatski način snimanja.

Za njegovo uključivanje ne treba okretati kotačić za izbor moda snimanja, kao niti za uključivanje snimanja video zapisa jer se pored okidača nalazi posebna tipka za tu namjenu. Na tijelu fotoaparata moguće je prilagoditi funkcije dvije tipke označene sa Fn1 i Fn2, a Fn3 i Fn4 su dostupne putem izbornika na ekranu osjetljivom na dodir. Također je moguće podesiti koje će se opcije pojaviti u brzom izborniku. Prikaz nagiba fotoaparata korisna je funkcija i pomaže pri poravnavanju prema horizontalnoj i vertikalnoj osi. 

Pozadinski ekran je osjetljiv na dodir te je na njemu moguće dodirom odrediti točku fokusiranja ili podešavati neke opcije. Moguće je uključiti izbornik koji se prikazuje na ekranu, a u potpunosti se otkriva pomicanjem prsta u stranu. On pruža mogućnost uključivanja opcije da se pritiskom na ekran fokusira željena točka i automatski snimi slika. Osim toga moguće je kontrolirati zoom, balans bijele boje, svjetlinu i razne druge opcije putem klizača na ekranu, ali istu funkciju je jednostavnije obaviti putem stražnjeg kotačića.

Kotačić na pozadini aparata moguć je i pritisnuti te na taj način mijenjati opciju koju u tom trenu podešava. Zahvaljujući ekranu osjetljivom na dodir puno je jednostavnije označiti više fotografija za brisanje jer nema potrebe posezati za navigacijskim tipkama, već je potrebno samo dotaknuti željenu fotografiju na ekranu. Iako ima pregršt opcija, programibilnost tipki i ekranskih izbornika omogućuje jednostavno korištenje fotoaparata. Biranje točke fokusa, zahvaljujući ekranu osjetljivom na dodir, moguće je jednostavnim pritiskom na željeni dio kadra.

Osim toga, moguće je odrediti njezinu veličinu, a ukoliko koristimo precizniju pinpoint opciju nakon prvog pritiska uvećat će se željeni dio kadra gdje možemo opet pritisnuti i preciznije fokusirati na određenu točku. Ovo je spora, ali korisna opcija kada snimamo portret osobe i želimo fokusirati na njezino oko zbog male dubinske oštrine. U pravilu je fotoaparat fokusirao brzo i precizno. Brzina slijednog snimanja je 4,2 slike u sekundi pri maksimalnoj rezoluciji uz ograničenje od 7 fotografija samo ako se koristi RAW format zapisa.

Panasonic Lumix DMX-GX1

Bljeskalica je prosječne jačine, ali iskače visoko izvan tijela što smanjuje mogućnost pojave efekta crvenih očiju i sjene od objektiva na snimci. Dodatna zanimljivost je da se bljeskalica može postaviti u poziciju prema gore kako ne bi direktno osvjetljavala objekt u kadru i time stvarala jake sjene. Zanimljiva opcija ali zbog nedovoljne jačine koja se najviše primijeti kod visokog stropa, kadar je premalo osvijetljen i preporuka je koristiti jaču vanjsku bljeskalicu.

Kvaliteta slike u odnosu na prijašnje micro 4/3 modele Panasonica je još malo napredovala i spada u vrh svoje kategorije. Zahvaljujući izrazito visokoj rezoluciji i dobroj kontroli šuma na slici, slike obiluju detaljima čak i pri korištenju visokih ISO vrijednosti. Automatsko podešavanje balansa bijele boje je pouzdano, a boje i tonovi kože relano zabilježeni. Video zapisi sa stereo zvukom Full HD rezolucije (1.920x1.080i 60sl/s) snimaju se u AVCHD (MPEG-4/H.264) ili MP4 formatu (1.920x1.080 piksela 30sl/s).

Za vrijeme snimanja moguće je koristiti zoom i automatsko fokusiranje, ali ako je uključeno konstantno fokusiranje dolazi do povremenog zamućenja i ponovnog fokusiranja kadra. Osim konstantnog fokusiranja, moguće je odabrati opciju da se tijekom snimanja pritiskom na ekran promijeniti točku fokusa ili krene sa fokusiranjem polupritiskom na okidač. Na taj način može se snimi puno efektniji video.

Objektivi za micro 4/3 fotoaparate su manjih dimenzija od klasičnih SLR objektiva, ali zbog malih dimenzija tijela, često izgledaju nezgrapno i preveliko. Panasonicova X serija objektiva doskočila je tom problemu uz mali kompromis njegovim upravljanjem. Novi kit objektiv LUMIX G X VARIO PZ 14–42 mm/F3.5–5.6 ASPH./POWER O.I.S. koji dolazi uz GX-1 fotoaparat je izrazito malenih dimenzija (61x27mm uz masu od 95g) i ima ugrađenu stabilizaciju. Kontrola zooma  i fokusiranja vrši se putem tipki na objektivu. Time se omogućilo smanjenje objektiva, ali kontrola pomoću prstena je brža, preciznija i prirodnija za fotoaparat sa izmjenjivim objektivom.

Na tržištu ima mnogo kompaktnih fotoaparata sa izmjenjivim objektivom čija tijela su malena, ali priključivanjem objektiva gubi se kompaktnost i laka prenosivost. GX1 je kombinirajući novu X seriju objektiva preskočio tu barijeru i ponudio kompaktnu cjelinu. Nažalost, to se značajno odrazilo i na cijenu. Optička stabilizacija nije ugrađena u tijelo fotoaparata i ovisi o objektivu, te je time smanjena mogućnost biranja objektiva ako želimo koristiti tu korisnu funkciju. Ukoliko zanemarimo cijenu, ovaj fotoaparat pruža odličnu kombinaciju mogućnosti, jednostavnosti upravljanja, naprednih opcija i vrlo dobre kvalitete slike upakirane u kompaktnu cjelinu.

+
-Brzina i modovi fokusiranja
-Kvaliteta slike
-Ekran osjetljiv na dodir

-
-Stabilizacija slike ovisi o objektivu
-Slaba bljeskalica
-Cijena

Ocjena
Ergonomija: 19 / 20
Mogućnosti: 17 / 20
Slika: 36 / 40
Cijena/kvaliteta: 17 / 20
Ukupno: 89 / 100
Piktogrami:
16MP 4/3 LiveMOS
Live view - DA
Micro 4/3 navoj
LCD 7,6cm (460.000 piksela)
Video 1.920x1.080 60i sl/s
SD/SDHC/SDXC
KARAKTERISTIKE
Stabilizacija slike u tijelu DA
ISO 160-12.800
Ekspozicija 1/4.000-60s
Zapis JPEG, RAW, MPO (3D)
Priključci USB/AV, HDMI
Baterija/Punjač Li-Ion/DA
Masa (sa baterijom i SD karticom) 318g
Dimenzije 116,3x67,8x39,4 mm
Cijena tijela sa kit objektivom: 6.990 kn
INFO www.panasonic.hr