TEST: Samsung Galaxy Camera

Četvrtak, 14.03.2013. 18:57 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 90 Godina: 2012

Fotoaparat iz druge galaksije

Iako se ne radi o prvom digitalnom fotoaparatu koji koristi Android operativni sustav, Samsung je iskoristio svoje znanje kao proizvođač najtraženijih Android mobitela i predstavio novog člana Galaxy serije uređaja.

Zahvaljujući osnovi na Android operativnom sustavu, Samsung Galaxy Camera je puno više od običnog digitalnog fotoaparata i može se koristiti kao tablet uređaj.

Osim standardnog spajanja na računalo putem USB kabela, snimke je moguće prebacivati i umrežavanjem po 802.11a/b/g/n standardu ili korištenjem GSM kartice i 3G mreže.

Korisnost ovih mogućnosti povezivanja ne bi puno značila bez dobrog softverskog rješenja na fotoaparatu. Ovdje kao idealno rješenje uskače fleksibilan Android 4.1.1 operativni sustav koji omogućuje velik izbor aplikacija za obradu snimaka na samom uređaju, povezivanje na sve društvene mreže i razne druge aplikacije i alate koje korisnik može instalirati sa Samsung App store i Google Play Store (direktan pristup sa fotoaparata) ili neke druge trgovine Android aplikacijama.

Od najpoznatijih aplikacija i servisa koji dolaze sa fotoaparatom treba spomenuti Instagram, Gmail i YouTube, a podržano je i kreiranje VPN konekcije, dijeljenje medijskih datoteka putem DLNA, AllShare, Kies i dijeljenje Internet veze sa računalom preko USB-a ili mobilne pristupne točke. Osim tih aplikacija, moguće je instalirati i razne igre, što ovom uređaju uz mogućnost pregledavanja internet stranica, pruža novu dimenziju kao idealnom fotoaparatu za putovanja. Sa njim je moguće vrlo efikasno skratiti vrijeme, a zahvaljujući GPS-u i map aplikaciji, snalaženje u nepoznatom gradu i pronalaženje znamenitosti za obilazak i fotografiranje nikada nije bilo jednostavnije.

Korištenje uređaja kao tablet računala nije potrebno opisivati i u toj primjeni jedini nedostatak mu je debljina uređaja i manji ekran. Pošto se prvenstveno radi o digitalnom fotoaparatu, više pažnje ćemo posvetiti tom segmentu. Na tijelu fotoaparata postoji samo tri tipke (okidač, tipka za otvaranje bljeskalice i tipka za uključivanje/isključivanje uređaja) i klasična pomična tipka za kontrolu zooma smještena oko okidača. Pritiskom na tipku za uključivanje, fotoaparat je brzo spreman za rad pošto se uređaj nalazi u stanju pripravnosti. Isključivanjem fotoaparata, ukoliko nije uključena opcija Smart Network Mode koja isključuje mrežne veze u stanju pripravnosti, uređaj ostaje aktivan i prima e-mail poruke sa aktiviranih računa, te nastavlja sa slanjem aktivnih prijenosa podataka.

text

 

Takav način rada crpi energiju i trajanje baterije je prilično smanjeno u odnosu na klasični fotoaparat. Uključenjem opcije Smart Network Mode stanje se popravlja, ali i dalje se može zaboraviti na praksu punjenja fotoaparata i korištenja nakon par tjedana u ladici. Ali uz sve mogućnosti koje on pruža, vjerojatno će biti stalno u upotrebi za brzo pregledavanje interneta ili kraćenje vremena uz neku igru. Iznimno veliki ekran osjetljiv na dodir jedini je način podešavanja svih opcija, a zahvaljujući intuitivnim izbornicima, ovaj fotoaparat jednostavan je za korištenje. Svi modovi snimanja prikazani su velikim slikama uz objašnjenja načina rada, a efekti i razne postavke prikazuju utjecaj na snimku u realnom vremenu.

Naprednije opcije su malo skrivenije i u nekim slučajevima potrebno je ulaziti u izbornike, a opcije u S/A/M modovima snimanja prikazane su kao prsteni na objektivu i mijenjaju vrijednosti pomicanjem gore ili dolje. Kako ciljana publika ovog fotoaparat nisu korisnici koji zahtijevaju visoku kvalitetu slike i mogućnosti manualnog podešavanja, možemo zanemariti nedostatak nekoliko tipki ili kotačića za brže mijenjanje opcije bez klizanja prstom po ekranu.

Kvalitetom slike zaostaje za drugim fotoaparatima u istoj cjenovnoj kategoriji pa tako dolazi do blažih izobličenja pri najširem i najužem kutu snimanja. Balans bijele boje nije moguće ručno odabrati u nekom od pametnih i automatskih modova snimanja, već samo pri korištenju naprednog načina snimanja. Boje su korektne i možemo reći da fotoaparat solidno obavlja svoju zadaću.
Snimanje video zapisa fullHD rezolucije je jednostavno i moguće je iz bilo kojeg moda snimanja pritiskom ikone kamere na ekranu.

Velik izbor rezolucija pruža opciju za svaku prigodu (fullHD ili snimke za web) koja je uvjetovana veličinom zapisa. Nije realno za očekivati da će korisnik na internet slati direktno sa fotoaparata fullHD video zapise koji zauzimaju oko 100MB/min. Pogotovo putem 3G mreže (microSIM utor) za koju se mjesečno mora izdvajati nemali iznos ovisno o prometu. Ugrađena memorija dostupna za snimanje je skoro 4GB, a lako je proširiva sa microSD karticama. Stabilizacija slike odrađuje svoj posao vrlo dobro te je moguće snimati i sa velikim uvećanjem pri dobrom osvjetljenju bez utjecaja malih pokreta ruke.

Za cijenu ovog fotoaparata može se nabaviti kompaktni uređaj sa boljom kvalitetom slike ili jefitniji DSLR, ali mogućnosti koje pruža Android operativni sustav i razne opcije povezivanja smjestit će ovaj fotoaparat u vrh novogodišnjih želja mnogim korisnicima. Samsung je u ponudu ubacio i 50GB prostora (pretplata u trajanju od 2 godine) na Dropbox internet servisu te je moguće kroz nekoliko sekundi nakon snimanja imati dostupnu snimku na drugim računalima. Ovo omogućuje da se fotoaparat više ne mora spajati na računalo radi prebacivanja snimaka.

OCJENA
Ergonomija: 16 / 20
Mogućnosti: 16 / 20
Slika: 28 / 40
Cijena/kvaliteta: 14 /20
Ukupno: 74 / 100

 

+
-Android mogućnosti
-Ekran
-Mogućnosti povezivanja i prijenosa podataka

-
-Kvaliteta slike
-Trajanje baterije

Piktogrami:
16,3MP 1/2,3" BSI-CMOS
20,9x ZOOM (23-481 mm) F2,8 – F5,9
GPS/WiFi/GSM 3G
LCD 12,12cm (921.600 piksela)
Video 1.920x1.080p 30 sl/s
Micro SD/SDHC/SDXC
KARAKTERISTIKE
Stabilizacija slike u tijelu: DA
ISO: 100-3.200
Ekspozicija: 1/2.000-16s
Zapis: JPEG:
Priključci: mini USB, AV, mini HDMI
Baterija/Punjač: Li-Ion/adapter na USB
Masa (sa baterijom): 300g
Dimenzije: 129x71x19 mm
Cijena: 4.800 kn
INFO: www.samsung.hr