Olympus E-PL3

Utorak, 04.09.2012. 16:04 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 89 Godina: 2012

Kvaliteta slike je na visokom nivou, a trajanje baterije je iznadprosječno za svoju klasu. Nažalost, u odnosu na prethodnika izbačena je ugrađena bljeskalica i promjene u dizajnu uzrokovale da fotoaparat ne sjedi dobro u ruci, ali nagibnim pozadinskim ekranom omogućeno je lakše kadriranje i snimanje

Olympus kao začetnik micro 4/3 standarda, sa svojim prvim PEN E-P1 modelom pokrenuo je revoluciju i uz Panasonic glavni je pokretač trenda kompaktnih digitalnih aparata bez zrcala s izmjenjivim objektivom.  Danas se na tržištu nalazi velik broj modela te kategorije od svih najvažnijih proizvođača.  Olympus u svojoj ponudi ima tri modela posljednje generacije: E-PM1 (PEN MINI), E-P3 i E-PL3 koji smo imali priliku testirati. E-PL3 može se svrstati u sredinu prema cijeni i mogućnostima. E-P3 je najjači model, a slovo L (Lite) u oznaci E-PL3 modela govori da je riječ o nešto slabijem, a time i cjenovno povoljnijem modelu.

Glavne karakteristike su 4/3“ LiveMOS 12,3 MP senzor uparen s TruePic VI procesorom koji pružaju brzo fokusiranje i slijedno snimanje. Iako će nekima razlučivost od 12,3 megapiksela izgledati malo u odnosu na današnje stanje na tržištu, ta rezolucija je više nego dovoljna za svakog neprofesionalnog korisnika. Veći broj piksela na istoj površini senzora najčešće uzrokuje povećanu razinu šuma, a ne zaboravimo i automatsko povećanje veličine datoteka koje treba brže obraditi i spremiti na memorijske kartice. 

E-PL3 je fotoaparat privlačno dizajniranog, kompaktnog i čvrstog metalnog kućišta. Kako to najčešće i biva, zbog dizajna žrtvovana je izbočina na prednjoj strani te zbog toga fotoaparat ne sjeda dobro u ruci. Broj tipki nije velik i oni koji vole direktan pristup svim opcijama neće biti potpuno zadovoljni, ali moguće je dodijeliti pojedine funkcije određenim tipkama kroz izbornik. Kotačić za biranje moda snimanja nije idealno pozicioniran i nizak je te ga je teško okrenuti samo s palcem desne ruke.

Napredak u odnosu na sve dosadašnje PEN modele je veliki nagibni pozadinski ekran koji omogućava snimanje iz nezgodnih kuteva (npr. slikanje u razini tla ili iznad glave), ali njegov 16:9 format nije idealan za gledanje snimljenih fotografija (4:3 format) jer se ne iskorištava njegova cijela površina. Nagibni ekran nema čak niti jači E-P3 model te uz dosta nižu cijenu i činjenicu da sadrže iste senzore i procesor, E-PL3 postaje zanimljiv većem broju korisnika.

Nedostatak ugrađene bljeskalice u tijelo fotoaparata bila je jedna od glavnih zamjerki kod pojave PEN modela koja je ispravljena u Lite verzijama 1 i 2. Neobično je to da novi model E-P3 konačno ima ugrađenu bljeskalicu, a kod najnovijeg predstavnika Lite verzije E-PL3 ona je izbačena. Još jedan korak natrag zbog dizajna, ali korisnici kojima ne smeta korištenje vanjske bljeskalice (FL-LM1 model dolazi u paketu) mogu zanemariti ovu primjedbu.

Performanse

Korištenje fotoaparata je jednostavno i prilagođeno početnicima, ali i naprednim korisnicima koji mogu podesiti veliki raspon postavki i prilagoditi ih da dobiju željeni rezultat. iAUTO je najjednostavniji način snimanja koji sam prepoznaje scenu i prilagođava postavke, ali i on nudi dodatne mogućnosti podešavanja otvora blende, brzine zatvarača i drugih postavki. Kako početnici, koji najviše i koriste automatski mod snimanja, u pravilu ne znaju ništa o rezultatima koji se postižu mijenjanjem otvora blende ili brzine zatvarača, Olympus je pojednostavljeno ponudio njihovu izmjenu kroz opcije „zamućenje pozadine“ i „ulovite pokret“. Kroz njih se grafički bira razina tog efekta koji kontrolira otvor blende i brzinu zatvarača. Osim toga, pritiskom na tipku info dobiju se objašnjenja i savjeti za snimanje pojedinih situacija na hrvatskom jeziku što će posebno cijeniti korisnici koji ne znaju najbolje strane jezike. Kroz izbornik dolazi se do iscrpnog korisničkog izbornika gdje se mogu podešavati svi detalji rada fotoaparata. Osim dodijeljivanja funkcija nekim tipkama, moguće je kontrolirati raspon automatskog odabira ISO vrijednosti i odrediti za koje modove snimanja on vrijedi (P/A/S ili u svim modovima), precizno podesiti balans bijele boje, razinu korekcije šuma, brzine slijednog snimanja i mnoge druge opcije.

Maksimalna brzina slijednog snimanja je vrlo dobrih 5 sl/s, a moguće ju je podesiti i na 1,2,3 ili 4 sl/s. Memorijski međuspremnik nije velik te nakon desetak snimaka dolazi do usporenja brzine slijednog snimanja (korištena Panasonic 66x SD memorijska kartica). Brzina automatskog fokusiranja značajno je napredovala u odnosu na prvu generaciju PEN fotoaparata. Pri danjem svjetlu E-PL3 je brzo i precizno izoštravao sliku. Pri slabom osvijetljenju nije bio više tako brz niti precizan iako u pomoć uskače lampica za pomoć pri fokusiranju. Zbog svoje pozicije, često se događalo da sam prekrio lampicu sa prstom koji se nalazio na objektivu. U večernjim satima pri slabom osvjetljenju u sobi i nekontrastnim objektom snimanja bilo je problema sa fokusiranjem, ali ti problemi su riješeni zahvaljujući ručnom fokusiranju koje može raditi u paru sa automatskim. Osim klasičnog automatskog fokusiranja polupritiskom na okidač, nudi se konstantno fokusiranje i praćenje točke fokusa u kadru. Ugrađena stabilizacija senzora pomaže snimanju oštrijih fotografija i sada više nije potrebno kupovati posebne objektive sa ugrađenom stabilizacijom. Stabilizacija radi vrlo dobro, ali nije dostupna kod snimanja video zapisa kod kojeg se koristi digitalna stabilizacija slike. Usprkos tome, video zapisi u fullHD rezoluciji 1.920x1.080 60i su dobri i snimaju se uz stereo zvuk u AVCHD formatu. Posebnom tipkom može se pokrenuti snimanje videa bez potrebe za ulaskom u video-mod (ako tipki nije pridodijeljena druga funkcija), ali nezgodno je to što trenutni prikaz na ekranu za vrijeme kadriranja ne odražava stvarni kadar koji će se snimiti. Pokretanjem snimanja kadar se smanjuje, to jest sa svake strane odreže se dio slike koji je bio prikazan na ekranu prije početka snimanja. Ovo vrijedi  samo kada se ne nalazimo u modu snimanja video zapisa.

Kvaliteta slike je na visokoj razini i pruža fotografije s minimalnom pojavom šuma do ISO800 razine. Automatski balans bijele boje i mjerenje ekspozicije odrađuju posao bez zamjerke, a boje su toplije i malo zasićenije. Pojava crvenih očiju na fotografijama je učestala, ali moguće je sliku korigirati jednostavnom opcijom prilikom pregledavanja slike na fotoaparatu ili u bilo kojem programu za obradu/pregledavanje slika.

Objektivi

Na testu je bio najveći kit paket s dva objektiva M.ZUIKO DIGITAL 14-42mm 1:3.5-5.6 II R (24-48mm ekvivalentno 35mm formatu) i M.ZUIKO DIGITAL ED 40-150mm 1:4.0-5.6 R (80-300mm ekvivalentno 35mm formatu). Oba objektiva su prosječne svjetlosne jakosti i dolaze u srebrnoj ili crnoj boji ovisno o paketu. Nisu optički stabilizirani, ali zahvaljujući ugrađenoj stabilizaciji u tijelo to više nije potrebno. Oba objektiva pružili su oštru sliku uz minimalnu pojavu kromatskih aberacija tijekom testiranja.

Zaključak

Olympus E-PL3 je vrlo dobar predstavnik PEN serije fotoaparata i nudi dobar omjer cijene, kvalitete i mogućnosti. Kvaliteta slike je na visokom nivou, a trajanje baterije je iznadprosječno za svoju klasu (tijekom testa prosječno trajanje baterije je bilo oko 350 fotografija). Nažalost, u odnosu na prethodnika izbačena je ugrađena bljeskalica i promjene u dizajnu uzrokovale da fotoaparat ne sjedi dobro u ruci, ali nagibnim pozadinskim ekranom omogućeno je lakše kadriranje i snimanje. Jači model E-P3 nudi neke prednosti, ali razlika u cijeni od 2.300kn može prevagnuti na stranu jeftinijeg E-PL3 modela koji ima neke slabije karakteristike, ali posjeduje praktičan nagibni LCD ekran i baziran je na istom senzoru i procesoru.

Ergonomija: 15
Mogućnosti: 17
Slika: 36
Cijena/kvaliteta: 18

 

+
Brzina fokusiranja
Jednostavno upravljanje
Kvaliteta slike
Stabilizacija slike
-
Odvojena bljeskalica
Ergonomski nedostaci tijela
Fokusiranje u mračnim uvjetima

Piktogrami:     
12,3MP 4/3 LiveMOS
Live view - DA    
Micro 4/3 navoj
LCD 7,6cm (460.000 piksela)
Video 1.920x1.080 60i sl/s
SD/SDHC/SDXC

Karakteristike:
Stabilizacija slike u tijelu
ISO 200-12.800
Ekspozicija 1/4.000-60s
Zapis JPEG, RAW, MPO (3D)
Priključci USB/AV, HDMI
Baterija/Punjač Li-Ion/DA
Masa (sa baterijom i SD karticom) 313g
Dimenzije 109,5x63,7x37,3 mm
Cijena tijela sa kit objektivima: 5.800 kn