Nikon J1

Utorak, 04.09.2012. 15:50 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 89 Godina: 2012

Nikon J1 namijenjen je prije svega korisnicima koji su zbog njegove brzine spremni na određene kompromise. Oni će zanemariti slabiju bateriju, podešavanje naprednijih opcija i mijenjanje naprednih modova snimanja kroz izbornike i relativno malu ponudu Nikon 1 objektiva. Na sreću, nema kompromisa kod kvalitete slike

U današnje vrijeme, niti jedan ozbiljan proizvođač digitalnih fotoaparata ne može u svojoj ponudi izostaviti kompaktne digitalne modele s izmjenjivim objektivom. Oni u pravilu pružaju bolju kvalitetu slike prije svega zbog zamjetno veće površine senzora i mogućnosti korištenja kvalitetnijih objektiva primjerenih za situaciju snimanja.

Nikon je sa serijom 1 popunio rupu u svojoj ponudi, ali za razliku od drugih, koristi senzor manje dijagonale (13,2 x 8.8 mm). Time se smanjuje mogućnost smještanja većeg broja piksela bez kompromisa u kvaliteti slike, ali omogućeno je smanjenje veličine objektiva zbog velikog faktora isjecanja (crop faktor) od 2,7. Manje dimenzije senzora objašnjavaju razlučivost od, za današnje pojmove malih 10,1 megapiksela, ali i dalje dovoljnih za normalnu uporabu. U Nikon seriji 1 predstavljena su do sada dva modela: jači V1 i slabiji J1 koji smo imali priliku isprobati. 

Nikon J1 je dimenzijama među manjim kompaktnim digitalnim fotoaparatima s izmjenjivim objektivom i namijenjen je prije svega korisnicima koji žele kvalitetniju sliku uz brzo fokusiranje i slijedno snimanje. Tijelo fotoaparata je čvrsto, bez izbočenja koje bi olakšalo držanje fotoaparata i s minimalnim brojem tipki. Najzanimljiviji detalj je bljeskalica koja iskače iz kućišta kao periskop povlačenjem tipke na stražnjoj strani fotoaparata. Nedostatak direktnog pristupa većem broju često korištenih opcija podešavanja snimanja, znak je da je fotoaparat namijenjen korisnicima koji će se najviše oslanjati na automatski mod snimanja. Takvi korisnici proći će kroz dugački izbornik jednom, a kasnije će mijenjati samo najosnovnije postavke.

Napredniji korisnici koji žele koristiti A/S/M modove snimanja, biti će razočarani jer je za njihov odabir potrebno ulaziti u izbornik. To može biti prilično frustrirajuće, pogotovo kada se pogleda kotačić za odabir moda snimanja koji sadrži samo četiri opcije uz više od polovice slobodnog prostora koji se je mogao pametno iskoristiti. Putem kotačića moguće je osim klasičnog načina snimanja slika, odabrati mod snimanja videa, Smart Photo Selector ili Motion Snapshot način snimanja. Iako postoji posebna tipka za snimanje videa, ona funkcionira samo u modu snimanja videa, ali je prilikom snimanja video zapisa (standardnom brzinom) moguće pritiskom na okidač snimiti fotografiju bez prekidanja snimanja videa (rezolucije 3.840x2.160 – 16:9 format).

Smart Photo Selector je zanimljiv način snimanja koji polupritiskom na okidač počinje snimati seriju fotografija, a punim pritiskom na okidač bilježi se pet fotografija od njih dvadeset koje su snimljene neposredno prije i poslije pritiska okidača. Tih pet fotografija odabiru se prema kriteriju izraza lica, kompozicije i fokusa te se jedna od njih može ručno odabrati kao najbolja. Motion Snapshot uz snimljenu fotografiju, automatski stvara kratke video zapise uz pozadinsku muziku (bira se jedna od četiri teme).

Najvažnija značajka ovog fotoaparata je brzina. U ovom slučaju radi se o brzini fokusiranja, slijednog snimanja i broju sličica pri snimanju video zapisa. Njegov hibridni sustav automatskog fokusiranja kod normalnog osvjetljenja koristi AF s otkrivanjem faze, a u slabo osvijetljenim uvjetima prebacuje se na AF s otkrivanjem kontrasta. AF s otkrivanjem faze značajka je DSLR fotoaparata i vidljivo je brži od svih kontrastnih sustava fokusiranja koje koriste drugi fotoaparati u njegovoj kategoriji.

Zahvaljujući brzom sustavu fokusiranja, moguće je slijedno snimanje brzinom do 10 sl/s uz fokusiranje središnje točke između svake snimke. Slijedno snimanje moguće je i većom brzinom (30 ili 60 sl/s) ukoliko se fokusira samo prilikom prvog okidanja uz zaključavanje ekspozicije i fokusa. Pri slabom osvjetljenju koristi se kontrastni način fokusiranja i J1 se ponaša u skladu sa očekivanjima i ne odskače od konkurencije. Snimanje video zapisa moguće je maksimalnom brzinom od 1.200sl/s, ali uz malu rezoluciju i čudan omjer stranica (8:3 tj. 640x240 piksela). Na taj način možemo uhvatiti usporeno neke događaje i dobiti zanimljive snimke, ali treba uzeti u obzir da zbog brzog okidanja scena ne smije biti slabo osvijetljena. Bolju kvalitetu daje snimanje brzinom od 400 sl/s, a u punoj HD rezoluciji snima se brzinom od 60 sl/s (1080i) što se reproducira kao 1080p slika sa 30 sl/s.

Kvaliteta slike je na razini koja se očekuje od kompaktnih fotoaparata s izmjenjivim objektivom, ali pomalo zaostaje za konkurencijom ako se gleda razina šuma pri višim ISO vrijednostima. S mjerenjem balansa bijele boje i ekspozicije nije bilo problema. Iako ugrađena bljeskalica iskače visoko iznad fotoaparata, nije u potpunosti izbjegnuta pojava efekta crvenih očiju.

Testirani paket imao je jedan objektiv fiksne žarišne duljine od 10mm (27mm ekvivalentno 35mm formatu) i maksimalnog otvora blende od F2,8. Nažalost, na objektivu ne postoji prsten za ručno fokusiranje (nazubljeni prsten na njemu je radi estetike) i ono se vrši putem pozadinskih navigacijskih tipki. Pomoću adaptera, na J1 moguće je spojiti i neke druge Nikon objektive i tada se zbog velikog crop faktora dobivaju objektivi velike žarišne duljine (npr. 50mm objektiv pruža 135mm žarišnu duljinu ekvivalentno 35mm formatu). Ta mogućnost će se rijetko koristiti zbog malog tijela fotoaparata i ciljane publike za ovaj model.  U ponudi su i bolje opremljeni paketi, te je svakako preporuka da se odabere neki svestraniji paket sa osnovnim optički stabiliziranim 10-30mm objektivom.

Nikon J1 namijenjen je prije svega korisnicima koji su zbog njegove brzine spremni na određene kompromise. Oni će zanemariti slabiju bateriju, podešavanje naprednijih opcija i mijenjanje naprednih modova snimanja kroz izbornike i relativno malu ponudu Nikon 1 objektiva. Na sreću, nema kompromisa kod kvalitete slike koja je na razini klase uz nešto nižu razlučivost. Nikon je s ovim modelom pokrio rupu u svojoj ponudi i ponudio nešto novo (brzinu fokusiranja), ali nedostaje nekoliko važnih detalja kako bi to bilo kompletno rješenje za veći broj potencijalnih kupaca.

Ergonomija: 12
Mogućnosti: 15
Slika: 33
Cijena/kvaliteta: 14

 

+
-Brzina fokusiranja
-Kvaliteta slike
-Video mogućnosti

-
-Šum na višim ISO vrijednostima
-Slaba baterija
-P/A/S/M mod snimanja bira se kroz izbornik

Piktogrami:     
10,1 MP CX CMOS
Live view - DA    
Nikon 1 navoj
LCD 7,5cm (460.000 piksela)
Video 1.920x1.080 60i sl/s
SD/SDHC/SDXC


Karakteristike:
Stabilizacija slike NE
ISO 100-3.200
Ekspozicija 1/16.000-30s
Zapis JPEG, RAW
Priključci USB/AV, HDMI
Baterija/Punjač Li-Ion/DA
Masa (sa baterijom i SD karticom) 277g
Dimenzije 106x61x29,8 mm
Cijena tijela sa kit objektivima: 4.500 kn