Panasonic HDC-SD60

Srijeda, 14.03.2012. 17:20 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 83 Godina: 2010

Ovoj je kameri teško naći zamjerku. Za cijenu uz koju dolazi nudi puno. Lagana i kompaktna, oštrog videa i zadovoljavajućih fotografija, opremljena LED svjetlom te bljeskalicom, osim pregršt funkcionalnosti nudi i manualne kontrole nad slikom

U vrijeme kada se u mobitele nove generacije ugrađuju sitne kamere sposobne zabilježiti video u HD rezoluciji, čovjek se logično pita o dugoročnoj održivosti i smislu kompaktnih video kamera kao zasebnih uređaja. I najjednostavniji digitalni fotoaparati sa svojim dvoznamenkastim brojem megapiksela već neko vrijeme kao obaveznu funkciju uključuju mogućnost snimanja HD videa. Unatoč navedenim stavkama, kompaktne video kamere su još uvijek vrlo prisutan proizvod na tržištu elektroničkih uređaja. Zašto je to tako, za primjer će nam pokazati Panasonic kamera na testu.

Jednostavan, nepretenciozan i ergonomičan dizajn omogućuje da se svaka tipka na ovoj kameri nađe ispod pravog prsta u rukama korisnika. Iako ih je, smisleno, čak pet smješteno na obodu vrata LCD monitora, ne bi škodilo da su malo deblji i mekši za upravljanje. LCD ekran, osjetljiv na dodir, s 230 tisuća piksela zadovoljava rezolucijom, svjetlinom i kontrastom slike. Izbornici su organizirani logikom koja u praksi funkcionira; automatski ili manualni mod rada se bira pomoću tipke na kućištu kamere te ovisno o odabiru moda, na ekranu se pojavljuju pripadajuće virtualne tipke. Kako se kamere ove klase najčešće koriste u nepredvidivim spontanim situacijama, bitno je da automatika svoj posao odradi dobro. HDC-SD 60 u tom segmentu odlično reagira. Autofokus je brz i točan. Uz autofokus koji se koristi 95% vremena, postoji mod gdje se pritiskom na dio ekrana definira točku fokusa te kamera pokušava držati taj objekt u fokusu. U slučaju bržeg kretanja objekta to ne funkcionira bajno. Automatsko eksponiranje i balans bijele veoma zadovoljavaju performansama. Tko više voli kontrolu nad svojom slikom, ne bi trebao biti razočaran. Blenda se može otvarati u rasponu od f16 do 18dB. Brzina okidača je od 1/25 do 1/8000. Manualni fokus je također tu, makar ga je dovoljno spretno koristiti samo prije i poslije snimanja, skoro nemoguće je biti precizan dok kamera snima (općenito, sistem fokusiranja pomoću dvije tipke je neprecizan na svakoj kameri, radilo se o fizičkim ili virtualnim tipkama). Uz 25x maksimalni optički zoom nužno je da kamera posjeduje kvalitetnu stabilizaciju slike. Panasonic i ovdje ugodno iznenađuje. Koristi isključivo optičku stabilizaciju, regularnu i aktivnu, i obje su vrlo efektivne. Snimke ne pate od morske bolesti. Osim navedenih kontrola, kamera obiluje sitnim funkcionalnostima poput 10 različitih postavki scene snimanja, fade prijelaza, kompenzacije pozadinskog osvjetljenja, tele macro moda, kontinuiranih fotografija, pre-rec moda…

1/4.1“ MOS senzor koji čini srce kamere, vrlo precizno reproducira boje s dovoljno zasićenosti i kontrasta. Subjektivni dojam slike je veoma pozitivan. Video ne pokazuje nikakve artefakte kompresije, zamuljanosti detalja, čak je i dinamička rezolucija dosta visoka. Od četiri razine dostupne kvalitete, preporuka je naravno držati se najviše koja u ovom slučaju iznosi 17 MBps. Bilo bi lijepo kad bi se osim u 50i modu snimanja moglo snimati i u 25f, ali ta opcija ne postoji. Senzor nažalost ne spada u familiju backlit senzora viđenih u npr. Sony CX115 kameri recenziranoj u prethodnom broju, tako da pri niskim razinama svjetla, šum raste, iako ne drastično kao kod Canon Legria HF R106 (također recenziranoj u prethodnom broju). Panasonic je ispod neuobičajeno širokokutnog, 35.7mm objektiva, smjestio LED noćno svjetlo koje funkcionira iznimno dobro. Pri mrklom mraku, osvijetlit će cijeli subjekt, a uz uličnu rasvjetu, izdvojit će subjekt iz pozadine. LED video svjetlo bi se trebalo nalaziti na svakoj kompaktnoj video kameri, stvarno čini razliku. Iznad objektiva se nalazi bljeskalica za noćne fotografije. Panasonicova kamera sposobna je proizvesti fotografije rezolucije 5MP. Kvaliteta slike još uvijek nije na razini digitalaca, ali potpuno je upotrebljiva, kako po danu tako i sa bljeskalicom po noći. I u video i foto načinu rada postoji, već standard kod svih proizvođača, mogućnost prepoznavanja lica. Možete upisati imena za do 6 osoba te ih kamera sa uspjehom većinu vremena točno prepoznaje. U kontekstu društvenih mreža, ova tehnologija će postati itekako značajna za automatsko tagiranje osoba i predmeta u videu i fotografijama u skoroj budućnosti kada MPEG7 standard zaživi (u same datoteke bit će moguće pohranjivati meta-podatke za naknadno filtriranje i pretraživanje prema sadržaju).

Panasonic HDC-SD60 pohranjuje video i fotografije na SD kartice kojima je cijena danas vrlo prihvatljiva.

Zaključak

Ovoj je kameri teško naći zamjerku. Za cijenu uz koju dolazi nudi više od konkurentnih kamera recenziranih u prethodnom broju. Lagana i kompaktna, oštrog videa i zadovoljavajućih fotografija, opremljena LED svjetlom te bljeskalicom, osim pregršt funkcionalnosti nudi i manualne kontrole nad slikom. Uz jednostavno i brzo rukovanje, efikasnu stabilizaciju te snažnu automatsku kontrolu nad slikom, isporučuje i tamo gdje je najviše potrebno; u situacijama gdje se REC gumb trebao upaliti još maloprije.

Specifikacije

Senzor : 1/4.1“ MOS, 2.11Mpix (efektivno za 16:9 video)
Objektiv : 35.7 –893 mm, 25x optički zoom, f1.8 - f3.3
Stabilizacija slike : Power OIS  (optička)
LCD : 2.7“, 230,400 piksela
Manualna Kontrola : blenda, brzina okidača, fokus, balans bijele boje
Video : AVCHD, 1080/50i, max kvaliteta 1920x1080  @17Mbps
Istaknute funkcije : LED video svjetlo, foto bljeskalica, prikaz imena uz prepoznato lice
Foto : 5 Mpix (4:3, 2592x1944 )
Audio : Dolby Digital 2ch
Medij snimanja : SD/SDHC/SDXC
Standardi komunikacije : USB 2.0, AV Multi, HDMI
Trajanje baterije : 120min
Dimenzije, težina : 54.5 x 65.5 x 112,  255g
Cijena: 
INFO: www.panasonic.hr

+ 
-kvaliteta videa
-LED video svjetlo,
-bljeskalica,
-manualne kontrole,
-pregršt funkcija
-
-nema 25P progresivni mod snimanja

 

OCJENA
Ergonomija i sučelje: 12 / 15
Video performanse: 35 / 40
Manualna kontrola: 10
Dodatne mogućnosti: 14 15
Cijena/kvaliteta: 18 20
Ukupno: 87 100