Video snimanje je sve važnija funkcija DSLR fotoaparata

Srijeda, 14.03.2012. 17:05 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 83 Godina: 2010

Canonove video mogućnosti su tako velike da je zadnja epizoda šeste sezone popularne TV serije "House" u potpunosti snimljena sa 5D Mk2 fotoaparatima, koji je također korišten zajedno s drugim Canonovim proizvodima na novom filmu Georgea Lucasa Red Tails

Nikon D90, prvi DSLR sa mogućnošću snimanja predstavljen je 2008. godine, ali  je prava DSLR video revolucija započela izlaskom Canonovog 5D mk2 modela. Iako po fotografskim mjerilima relativno skup, 5D snimateljima za relativno malo novaca - zbog odlične kvalitete snimljenog materijala čak i pri slabom osvjetljenju te plitke dubinske oštrine - nudi filmski štih snimaka.

Za kvalitetu snimke zaslužni su veliki senzori, kojima pripadaju i zasluge za pliću dubinsku oštrinu u odnosu na poluprofesionalne kamere veće cijene. Također, mogućnost promjene objektiva čine DSLR fleksibilnijim rješenjem, jer se u suradnji sa raznim objektivima  može postići veći raspon pokrivanja žarišnih duljina, od ultraširokog kuta do veoma uskog kuta gledanja u odnosu na već spomenute kamere, te ih zbog svih tih prednosti koriste i u hollywoodskim studijima. Tako je zadnja epizoda šeste sezone popularne TV serije "House" u potpunosti snimljena sa 5D Mk2 fotoaparatima, koji je također korišten zajedno s drugim Canonovim proizvodima na novom filmu Georgea Lucasa Red Tails kako bi stekli uvid mogu li koristiti DSLR fotoaparate kao kamere za određene kadrove koje je teško snimiti s velikim profesionalnim kamerama.

Kako je s DSLRom teže baratati u odnosu na kameru, mnoštvo proizvođača dodatne opreme, uz ostalu opremu, nudi razne stalke i potpornje kako bi se DSLR-ovi mogli što lakše koristiti u video zadacima. Iako više pate od tzv. "rolling shutter" efekta, distorzije slike koja se manifestira kao neprirodna, želatinasta trešnja objekata unutar iste prilikom pokreta kamere, zahvaljujući ukupnoj kvaliteti slike koju pružaju, relativno niskoj cijeni i ostalim mogućnostima, DSLR-ovi predstavljaju interesantno rješenje video entuzijastima, a i profesionalcima.

Nakon uspjeha 5D fotoaparata, proizvođači su počeli implementirati  video mogućnosti u sve više modela, tako sve jeftiniji uređaji imaju mogućnost snimanja kvalitetnog HD videa zbog čega ih neki primarno i kupuju.  Snimateljima je, kao i fotografima, potrebna mogućnost ručnog postavljanja brzine zatvarača, otvora blende i ISO osjetljivosti kako bi mogli u potpunosti svoju kreativnost pretočiti u djelo. Nažalost, neki fotoaparati, kao Nikon D3100 te Sonyevi A55 i A580, koje smo u ovom broju predstavili nemaju te mogućnosti već je kod njih snimanje moguće jedino sa automatskim postavkama, to jest kontrolom otvora blende, dok se ostatak postavki automatski odredi unutar fotoaparata kako bi se postigla optimalna ekspozicija, što ograničava video potencijal samih fotoaparata.

Nadalje, A55 nema mogućnost snimanja u 24p modu, sa kojim se postiže filmski izgled snimaka. Nikon odlukom da najjeftiniji DSLR fotoaparat nema sve mogućnosti ručnog postavljanja možda želi nagnati kupce na kupnju njihovog naprednijeg DSLR modela, ali spomenuti Sonyevi modeli nisu najjeftiniji, već predstavljaju njihove napredne DSLR modele što će odvući kupce s video aspiracijama od Sonya. Ovakvim potezima Nikon i Sony idu na ruku Canonu i ostalima koji u svaki novi model DSLR fotoaparata ugrađuju što više video mogućnosti kako bi im modeli bili zanimljivi video entuzijastima, a njima i bitnije, kako bi prodaja fotoaparata bila što bolja.