Nikon D90

Srijeda, 14.03.2012. 16:54 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 83 Godina: 2010

Otprilike dvije godine nakon predstavljanja, D90 se razinom šuma i kvalitetom slike ravnopravno nosi s današnjom konkurencijom, a od većine direktne konkurencije je još uvijek bolji.

Nikon D90 je već duže vrijeme na tržištu, ali usprkos tome vrijeme ga nije pregazilo i još nema direktnog nasljednika u Nikonovoj liniji. U prošlogodišnjem TIPA izboru, D90 je osvojio nagradu za najbolji napredni DSLR fotoaparat.

 Tijelo fotoaparata je robusno, izrađeno od kvalitetne plastike, te dobro leži u ruci. Velik broj dobro raspoređenih tipki u kombinaciji s 2 kotačića ubrzava i olakšava podešavanje svih često upotrebljavanih opcija. Tako se izbjegava čest odlazak u izbornik gdje se u pravilu uvijek gubi dosta vremena kako god dobro on bio organiziran zbog mnoštva opcija koja postoje. Nikon je dodatno olakšao korištenje izbornika sa mogućnošću podešavanja posebnog dijela gdje se mogu smjestiti odabrane opcije i tako ubrzati pristup do njih.

Ukoliko se ne želite zamarati i podešavati koje opcije želite u tom izborniku, on će automatski smještati zadnje funkcije koje su se mijenjale. Osim gornjeg LCD ekrana koji prikazuje trenutne postavke, veliki pozadinski ekran služi za detaljniji prikaz postavki, prikaz izbornika i omogućuje kadriranje kada se uključi Live View mod tipkom Lv. U optičkom tražilu prikazuje se otprilike 96% kadra, dok se na LCD-u prikazuje 100%, ali korištenjem Live View moda nije moguće koristiti fazno automatsko fokusiranje u 11 točaka dijamantnog rasporeda.

Kontrastno fokusiranje prilikom kadriranja putem pozadinskog ekrana je višestruko sporije od klasičnog SLR faznog načina, te je ovaj način snimanja preporučljivo koristiti za statične scene i snimanje sa stativa. Automatsko fokusiranje kroz odlično optičko tražilo je brzo, a zahvaljujući lampici za pomoć pri slabom osvjetljenju, brzo je i u lošim svjetlosnim uvjetima. Pozadinski ekran visoke rezolucije (920.000 piksela) je odličan i u paketu dolazi plastična zaštita koja može smanjiti vidljivost ekrana ako svjetlo upada tako da se odbija od nje, ali korisna je jer štiti ekran od oštećenja. Zamjena te zaštite košta devedesetak kuna što je sitnica u odnosu na živciranje zbog izgrebanog ekrana ili čak njegova zamjena.

Kvalitetom slike, D90 se može i dalje boriti s današnjim konkurentima u naprednoj DSLR kategoriji. To se posebno primjećuje kod razine šuma koju 12 megapikselni CMOS senzor generira pri većoj ISO vrijednosti, te su slike upotrebljive čak i na IOS 1.600 razini. Razina detalja je odlična za 12 megapikselni fotoaparat, ali naravno da današnji 18 megapikselni senzori imaju u ovoj kategoriji priličnu prednost. Vjerne boje ponekad pokvari automatski balans bijele boje kod miješanog fluoroscentnog osvjetljenja, ali u svim ostalim uvjetima fotoaparat je odabrao pravilnu postavku.

Na nekoliko fotografija uz korištenje bljeskalice došlo je do preosvjetljenja kadra pri isključivom oslanjanju na automatski mod snimanja. Veliki izbor raznovrsnih podešavanja boje, oštrine, kontrasta, kompenzacija sjena, modova snimanja i drugih postavki, omogućuje prilagodbu rezultata prema osobnim preferencijama.

Kit objektivi koji dolaze uz fotoaparat najčešće su najjeftiniji modeli koje proizvođač nudi i često su malog zooma. Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3,5-5,6G ED VR objektiv kvalitetniji je od većine kit objektiva i ima raspon zooma od 5,8x što ga čini korisnijim u svakodnevnom radu. VR optička stabilizacija radi vrlo dobro, ali makro mogućnosti su pomalo limitirane minimalnom udaljenošću od objektiva (23cm pri 18mm žarišnoj duljini). Pojavu kromatskih aberacija na izrazito kontrastnim dijelovima slike kojima je uzrok objektiv, nismo primijetili za vrijeme testiranja pri korištenju JPEG formata.

Tako dobar rezultat ne može se samo pripisati objektivu, već velik udio ima vrlo dobro procesiranje u fotoaparatu koji automatski korigira te greške na slici. Kod korištenja RAW formata u nekoliko zahtjevnih scena pojavila se mala razina ljubičaste aberacije u kutu snimke.

Ako uzmemo u obzir da je D90 prvi DSLR fotoaparat s mogućnosti snimanja HD video zapisa, njegove video mogućnosti su vrlo dobre. Maksimalna rezolucija od 1.280x720 piksela u to vrijeme bila je među najvećim na digitalnim fotoaparatima, a brzina od 24sl/s zadovoljavajuća. U današnje vrijeme očekuje se full HD rezolucija od 1.920x1.080 piksela i barem 30 sl/s. Osim korištenja MPEG formata za snimanje video zapisa sa mono zvukom koji zahtijeva puno prostora, nepraktično je vremensko ograničenje na maksimalno trajanje jednog video zapisa do 5 minuta u punoj rezoluciji.

Za pokretanje i zaustavljanje snimanja videa koristi se tipka OK pa bi se moglo reći da postoji odvojena tipka za brzo pokretanje snimanja, ali ona ima tu funkciju samo ako je uključeno kadriranje na pozadinskom ekranu (Live View mod). Automatsko fokusiranje je moguće samo prije početka snimanja, a za vrijeme snimanja promjena fokusa mijenja se manualno putem prstena za fokusiranje na objektivu. Pošto se radi o DSLR fotoaparatu, zoomiranje je moguće za vrijeme snimanja, ali potrebno je dosta vježbanja kako bi se uz zoom dobro kontrolirao i fokus na snimci.

Otprilike dvije godine nakon predstavljanja, D90 se razinom šuma i kvalitetom slike ravnopravno nosi s današnjom konkurencijom, a od većine direktne konkurencije je još uvijek bolji. Da D90 nije novi model najviše se vidi u brzini slijednog snimanja od maksimalnih 4,5 sl/s koja zaostaje za današnjim modelima koji u nižoj kategoriji pružaju veće brzine koje  idu i do 7 sl/s.

Snimanje 720p HD video zapisa je bila najveća prednost prilikom predstavljanja fotoaparata, jer je D90 bio prvi DSLR koji je tu funkciju pružio, ali kako vrijeme radi svoje i ovdje ovaj model kaska za današnjom konkurencijom koja može snimati u full HD rezoluciji (1.920x1.080 piksela) u H.264 formatu i manjim vremenskim ograničenjima. Stoga, ako vam ovi nedostaci nisu od velike važnosti i ne patite na najnovije modele, D90 zaslužuje da uđe u uži izbor, a zbog starosti modela moguće ga je naći na sniženju kada izađe njegov nasljednik koji se očekuje svaki tren.

+
-Niska razina šuma
-Pozadinski ekran
-Optičko tražilo

-
-Ograničene video mogućnosti
-Brzina fokusiranja u Live View modu

Ergonomija:  18
Mogućnosti:  16
Slika: 36
Cijena/kvaliteta: 16

Piktogrami:     
12,3MP CMOS 23,6x15,8mm
Live view - DA    
Nikon F navoj (crop faktor 1,5x)
LCD 7,6cm (920.000 piksela)
Video – 1.280x720@24sl/s<br< a="">>SD/SDHC

Karakteristike:
Stabilizacija slike u objektivu
ISO 200-3.200
Ekspozicija 1/4000-30s
Zapis JPEG, RAW (NEF)
Priključci USB, HDMI, video izlaz, GPS modul, napajanje
Baterija/Punjač Li-Ion/DA
Masa (samo tijelo) 620g
Dimenzije 134x103x77 mm
Cijena tijela 6.495 kn, sa kit objektivom Nikkor AF-S DX 18-105 mm f/3,5-5,6G ED VR  8.389 kn

Galerija slika