Olympus XZ-1

Četvrtak, 08.03.2012. 13:39 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 85 Godina: 2011


Ne boji se mraka

Kvaliteta slike je vrlo dobra uz nisku razinu šuma sve do ISO800 vrijednosti. Boje su realne, a portreti sa zamućenom pozadinom izgledaju kao da su snimani sa DSLR fotoaparatom

Olympusov model XZ-1 može se svrstati u naprednu kompaktnu kategoriju namijenjenu onima koji žele izvući maksimalnu kvalitetu slike iz male veličinu fotoaparata. Mnogi koriste ovaj tip fotoaparata kao dodatni uređaj uz svoj napredni DSLR koji je u nekim slučajevima prevelik i nepraktičan, te je jednostavnije ponijeti kompaktan uređaj koji pruža visoku razinu kvalitete slike. XZ-1 se može pohvaliti  vodećom pozicijom u svojoj kategoriji po svjetlosnoj jačini objektiva. iZUIKO DIGITAL objektiv nudi maksimalan otvor blende od odličnih F1,8-F2,5 ovisno o žarišnoj duljini koja se kreće u rasponu od 28-112mm (ekvivalentno 35mm formatu).

Tijelo fotoaparata je metalno i čvrsto, a priključak na gornjoj strani fotoaparata omogućuje spajanje elektroničkog tražila, bljeskalice ili mikrofonskog adaptera. Nedostatak tražila kompenziran je velikim OLED pozadinskim ekranom s visokom rezolucijom (610.000 piksela) koji pruža dobru sliku i u ovim zimskim uvjetima nije bilo problema s vidljivošću niti kod gledanja pod kutom. Ugrađena bljeskalica je skrivena i iskače pomicanjem polugice na stražnjoj strani uređaja. Na fotoaparatu se nalazi svega nekoliko tipki i često je potrebno ući u izbornik kako bi se podesila neka naprednija opcija, ali sve je dostupno kroz dva ekrana i lako se mijenjaju ponuđene vrijednosti. Nedostaje i AEL/AFL tipka koju u pravilu susrećemo na većini naprednih fotoaparata, ali postoji vrlo praktična tipka za pokretanje/zaustavljanje snimanja video zapisa. Prsten oko objektiva, ovisno o odabranom modu snimanja služi za brzo mijenjanje neke opcije (npr. brzine okidača u A modu ili otvora blende u M ili S modu snimanja), a u pomoć uskače i prsten oko navigacijske tipke kojim se mogu mijenjati postavke, fokusirati u ručnom načinu ili usporeno pregledavati snimljeni videozapis. Nedostaje mogućnost određivanja i mijenjanja funkcije pojedinih tipki ili prstena, koja bi olakšala korištenje naprednim korisnicima kako bi brže mogli mijenjati najčešće korištene opcije. Snimanje video zapisa je moguće u maksimalnoj rezoluciji od 1280x720 piksela uz ograničenje trajanja jedne snimke do veličine od 2 GB što prevedeno u vrijeme znači da se može neprekinuto snimiti nešto više od 7 minuta video zapisa. Problem je u M-JPEG formatu kompresije koja zahtijeva puno prostora. Korištenje MPEG-4 formata zapisa bi uvelike produžilo vrijeme neprekinutog snimanja i smanjio zauzeće prostora na memorijskoj kartici. Baterija u fotoaparatu je malih dimenzija i puni se unutar uređaja spajanjem na strujni adapter koji ima USB priključak na sebi ili spajanjem na računalo. Ovom opcijom će biti oduševljeni oni koji su stalno u blizini računala, ali nedostatak je da se rezervna baterija ne može puniti dok se fotoaparat koristi.

Slika

Kvaliteta slike je vrlo dobra uz nisku razinu šuma sve do ISO800 vrijednosti. Boje su realne, a portreti sa zamućenom pozadinom izgledaju kao da su snimani sa DSLR fotoaparatom. Zahvaljujući stabilizaciji i velikom otvoru blende, slike su oštre, a posebno je zadovoljstvo slikati ribe u akvariju koje se ne mogu snimati s bljeskalicom zbog odsjaja u staklu. Osim velike veličine, video zapisima se često muti slika jer sustav automatskog fokusiranja prečesto mijenja točku fokusa. Bljeskalica se pokazala preslabom u nekim situacijama, ali moguće je priključiti vanjsku bljeskalicu i kompenzirati taj nedostatak.

Zaključak

Ovaj fotoaparat prije svega odlikuje svjetlosno jak objektiv koji omogućava snimanje pri slabijem osvjetljenju i korištenje većih brzina okidača nego kod drugih fotoaparata. A zahvaljujući i većem stabiliziranom CCD senzor sa razumnom količinom piksela, slike su oštrije i kvalitetnije nego kod klasičnog kompaktnog digitalnog fotoaparata. Ako nedostaci pri snimanju video zapisa i manji broj tipki za upravljanje ne igraju važnu ulogu pri odlučivanju, ovaj fotoaparat predstavlja vrlo dobar izbor.

+
-Svjetlosno jak objektiv
-Kvaliteta slike

-
-Slaba bljeskalica
-Video zapis

Ergonomija: 15
Mogućnosti: 15
Slika: 35
Cijena/kvaliteta: 16

Piktogrami:
10MP 1/1,63" CCD
4xZOOM (28-112mm)
OLED 7,6cm (610.000)
Video 1.280x720@30sl/s>
SD/SDHC/SDXC
F1,8-2,5

Karakteristike:
ISO 100-6.400
Fokusiranje(Manualno/Makro) DA/1cm
Ekspozicija 1/2.000-60
Zapis: JPEG, RAW
Baterija/Punjač Li-Ion/DA-USB
Masa: 275g bez baterije i memorijske kartice
Dimenzije: 110,6 x 64,8 x 42,3 mm
Cijena 3.200,00 kn