Pentax K-7

Utorak, 13.04.2010. 23:00 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 79 Godina: 2009

Magnezijsko-čelično tijelo smanjeno je u odnosu na prethodnika i olakšano za otprilike 50g uz još čvršću i kvalitetniju izradu sa zaštitom od ulaska prašine i vlage na svim tipkama i otvorima. Novi APS-C CMOS senzor ima udvostručen (4) broj kanala za čitanje podataka čime je omogućeno snimanje video zapisa i brže slijedno snimanje

Nakon uspješnog smanjivanja DSLR modela početne kategorije (K-m i novi K-x), Pentax je smanjio i nasljednika robusnog K20D koji se svrstava u poluprofesionalnu DSLR kategoriju.

Kako ne bi sve ostalo samo na smanjenju dimenzija, uvedene su brojne novosti, a unaprijeđena je većina značajki. Magnezijsko-čelično tijelo smanjeno je u odnosu na prethodnika i olakšano za otprilike 50g uz još čvršću i kvalitetniju izradu sa zaštitom od ulaska prašine i vlage na svim tipkama i otvorima. Iako je po dimenzijama i broju piksela (14,6 milijuna) identičan prethodniku, novi APS-C CMOS senzor ima udvostručen (4) broj kanala za čitanje podataka čime je omogućeno snimanje video zapisa i brže slijedno snimanje.

Fotoaparat dobro leži u ruci zahvaljujući obliku, a sve tipke su lako dostupne i dovoljno razmaknute kako bi osigurale jednostavnije i brže podešavanje. Novost je posebna ISO tipka smještena na gornjoj strani fotoaparata za brzo podešavanje željene ISO vrijednosti bez potrebe za ulaskom u izbornik. Velik broj podesivih opcija nalazi se na nekoliko stranica izbornika, ali sve važne postavke lako su dostupne uz korištenje izdvojenih i višefunkcionalnih tipaka te u velikoj većini slučajeva nije potrebno posezati za izbornikom. Brzina slijednog snimanja povećana je na 5,2 sl/s uz ograničenje od 40 fotografija JPEG formata ili 14-15 RAW (PEF/DNG) zapisa čime se K-7 približio konkurentima i ispravio nedostatak prethodnika koji je postizao brzine od samo 3sl/s. 

pentax_k7_koso_web.jpg

Za kadriranje moguće je koristiti optičko tražilo koje prikazuje 100% kadra ili izvrstan pozadinski ekran dijagonale 7,6 cm sastavljen od 920.000 piksela te pruža oštru i kvalitetnu sliku. Live view omogućuje kadriranje putem pozadinskog ekrana i prepoznavanje lica uz korištenje automatskog fokusiranja pomoću kontrasta, što rezultira sporijim radom i smanjenjem brzine slijednog snimanja. Za preciznije fokusiranje pritiskom na tipku INFO i uz pomoć stražnjeg kotačića moguće je uvećati dio kadra do 6x. Implementacija Live viewa kod K-7 na razini je većine konkurenata i korisna je kod kadriranja iz neobičnih kutova i kada nije potrebno brzo fokusiranje i slijedno snimanje. Brzina automatskog fokusiranja je na zavidnoj razini, a u tamnijim uvjetima u pomoć priskače lampica koja osvjetljava kadar i značajno je ubrzano fokusiranje bližih objekata u mraku.

Od novih funkcija spomenut ćemo korekciju kompozicije koja koristi sustav stabilizacije senzora kako bi omogućila manje promjene u kadriranju ukoliko se ukaže potreba, a ne želi se ponovo namještati stativ. Moguće je pomicati senzor u svim smjerovima, te ga čak i nagnuti, ali to može uzrokovati pojavu vinjetiranja sa nekim objektivima. Opcija "horizon correction" ispravlja blago naginjanje (±1°) fotoaparata u odnosu na horizont što smanjuje potrebu za naknadnom korekcijom fotografija na računalu kako bi se izravnale horizontalne linije. Uz to, ukoliko se uključi "electronic level" opcija, prikazuje se traka koja označava je li fotoaparat u ravnini te koliko i u koju stranu je nagnut, a vidljivo je na pozadinskom ekranu, tražilu i gornjem LCD ekranu. Nemogućnost snimanja videa kod prethodnika je ispravljena, te je sada dostupno snimanje u maksimalnoj rezoluciji od 1.536x1.024 piksela brzinom od 30 sl/s uz mono zvuk, a moguće je priključiti vanjski mikrofon. Podržana je 720p standardna HD rezolucija uz ograničenje veličine zapisa do 4GB, a fotoaparat je moguće priključiti na televizor putem HDMI priključka. Dostupna je automatska korekcija izobličenja i akromatskih aberacija za DA i DFA objektive prilikom snimanja u JPEG format, a moguće ju je i primijeniti na fotoaparatu prilikom konverzije iz RAW formata. Trajanje Li-ionske baterije je povećano i sada je moguće snimiti i do 740 fotografija samo s jednim punjenjem, a u dodatni D-BG4 grip moguće je ubaciti još jednu takvu bateriju ili 3 klasične AA baterije i time dodatno produžiti vrijeme autonomije.

Slika

Kvalitetom slike K-7 ne odskače od konkurencije u poluprofesionalnoj kategoriji, ali nudi više mogućnosti po nižoj cijeni. Pojava šuma na višim ISO vrijednostima malo je jača nego kod konkurencije, dok je pri nižim ISO vrijednostima niska. Ukoliko se uključi jača korekcija šuma dolazi do jačeg gubitka detalja te je preporuka pri snimanju s višim ISO vrijednostima koristiti RAW format zapisa i korekciju izvršiti na računalu uz napredne algoritme prilikom konverzije u JPEG format. Ukoliko se snima u JPEG formatu, a želi se snimiti neka scena u RAW formatu, dovoljno je pritiskom na RAW tipku brzo promijeniti način snimanja. Povremeno je dolazilo do preosvjetljivanja scene, što se uspješno korigira korištenjem kompenzacije ekspozicije. Napredak je postignut u automatskom podešavanju balansa bijele boje i sada su se smanjili problemi s miješanim halogenim osvjetljenjem koje je karakteriziralo prethodnike. Pri početnim postavkama slike su nešto mekše, ali nakon pojačavanja postavke oštrine slike su poprimile očekivanu oštrinu. Veličina JPEG fotografije pune rezolucije uz najmanju razinu kompresije zauzima do 13 MB, a RAW zapisa oko 25MB što iziskuje potrebu za što većom memorijskom karticom.

Zaključak

K-7 je svakako jedna od isplativijih investicija u poluprofesionalnoj kategoriji zbog svoje robusnosti, otpornosti na prašinu i vlagu te količine naprednih opcija koje nudi korisniku. Kvalitetom slike ne odskače od konkurencije i drži se zlatne sredine.

+

pentax_k7_top_web.jpg

-pozadinski ekran visoke  rezolucije

-čvrstoća i kvaliteta izrade

-mnoštvo naprednih funkcija

-

-razina šuma na višim ISO  vrijednostima

-sporo kontrastno  fokusiranje

 

 

OCJENA:  
Ergonomija: 4,5 / 5
Mogućnosti: 5 / 5
Kvaliteta slike: 4 / 5

 

Karakteristike:

pentax_k7_iza_web.jpg

Stabilizacija slike u tijelu
Senzor: 14,6MP APS-C
CMOS
ISO: 100-6.400
Ekspozicija: 1/8000-30s
Zapis: JPEG, RAW (PEF,DNG)
LCD: 7,6cm (920.000 piksela)
Video: 1.536x1.024 30sl/s
Live view
Medij: SD/SDHC
Priključci: USB, HDMI
Baterija/Punjač: Li-Ion/DA
Masa (sa baterijom i SD karticom): 754g
Dimenzije: 131x97x73 mm
Cijena tijela: 8.500 kn
INFOPentax Hrvatska

Objektivi
Tijekom testa korištena su dva objektiva koja nisu dio paketa.

Radi se o Pentax smc FA 50mm F1.4 fiksne žarišne duljine od 50mm (75mm ekvivalentno 35mm formatu), koji se zahvaljujući velikom otvoru blende od f1,4 pokazao odličnim za snimanje portreta i uz slabije osvjetljenje. Bačvasto izobličenje nije problem, kao i vinjetiranje. Pri najvećem otvoru blende slike su nešto mekše, ali već pri otvoru blende od F2 oštrina se popravlja. Kombinacija niske cijene (3.700 kn) i mogućnosti stavlja ovaj objektiv kao vrlo dobar izbor.

SMC Pentax DA*16-50mm (24,5-76,5mm ekvivalentno 35mm formatu) F2.8ED zoom objektiv fleksibilnije je rješenje uz višu cijenu. Zahvaljujući novom SDM sistemu, objektiv je u radu tih pri automatskom fokusiranju. Veće dimenzije objektiva uzrokovale su zasjenjivanje dijela slike kod snimanja bližih objekata širokim kutom i korištenjem interne bljeskalice. Pri najširem kutu snimanja i najvećem otvoru blende, slike su bile slabije oštrine, ali smanjivanjem otvora blende rezultati se brzo popravljaju. U nekim slučajevima bila je primjetna pojava akromatskih aberacija, ali ništa alarmantno. Ovaj objektiv je vrlo dobar kao višenamjenski objektiv za snimanje portreta i pejzaža što čini većinu situacija prosječnog korisnika. Cijena: 7.000kn.