TEST: Pioneer BDP-55 LX

Četvrtak, 19.09.2013. 16:34 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 91 Godina: 2013

Unatrag nekoliko godina, Pioneer je s Blu-ray uređajima ponešto zaostajao u odnosu na konkurenciju i čekao se pravi "potez" koji će označiti ponovni uzmah Blu-raya. Model oznake BDP-55L mogao bi biti prekretnica te vratiti staru slavu Pioneera.

Prije samog opisa Blu-ray plejera, treba istaknuti nekoliko bitnih karakteristika Pioneera LX 55. On je prije svega univerzalni Blu-ray plejer jer čita Blu-ray i DVD 2D/3D diskove, CD, DVD-Audio, HDCD, pa čak i Super Audio CD, što je prilično rijedak slučaj u ovom cjenovnom razredu (2.999,00 kuna). Video sekcija koristi najnoviju verziju Marvellovog Qdeo procesora koji se pokazao kao najbolje rješenje za vrhunske video rezultate.

Podržava različite multimedijalne audio (npr. FLAC) i video formate (DivX HD +, MKV, itd.) putem USB, mrežnog priključka ili bežičnog WiFi (treba dodatno dokupiti vanjsku AS-WL300 jedinicu). Za pristup podacima pohranjenima na osobno računalo koristi DLNA i UPnP protokol, ali na žalost ne Samba ili NFS mrežni protokol, koji su bolji u smislu propusnosti signala. Oni koji imaju Pioneerov receiver mogli bi iskoristiti Pioneerovu PQLS (Precision Quartz Lock System) tehnologiju, koja omogućuje surround receiveru da preuzme kontrolu nad Blu-ray plejerovim digitalnim 'satom' te tako eliminirati sva podrhtavanja tijekom prijenosa signala, što bi u konačnici trebalo dati bolju i precizniju reprodukciju zvuka. Za potpuno korištenje PQLS treba imati neki od jačih modela receivera (VSX-1021 receiver ili jači) jer nudi uz dvokanalnu i višekanalnu kontrolu prijenosa signala.

Pioneer BDP-LX55 izgleda vrlo elegantno s prednjom pločom od brušenog aluminija, a rubovi kućišta imaju zaobljeni prijelaz, što ga na prvi pogled čini robusnijim. Vrlo pregledan i velik displej (svijetli plavim pozadinskim osvjetljenjem) u kombinaciji s najosnovnijim funkcijskim tipkama na prednjoj ploči, dodatno pojačava dojam profinjenosti i jednostavnosti. Kvaliteta i promišljenost konstrukcije vidljiva je i u unutrašnjosti uređaja gdje je napajanje u potpunosti odvojeno od ostalih elektroničkih komponenti, kako bi se minimizirao bilo kakav štetan utjecaj između njih i kako se ne bi narušila kvaliteta AV reprodukcije.

Osim prednjeg USB ulaza i sa stražnje se strane nalazi jedan USB priključak uz standardne priključke: 1 mrežni priključak, 1 kompozitni video, 1 stereo audio, 1 optički digitalni Toslink, 1 RS 232 i čak dva pozlaćena HDMI (verzije 1.4). Dva HDMI priključka uvijek su vrlo poželjan "dodatak" na Blu-rayu, jer se kroz jedan HDMI može propustiti samo video signal, a kroz drugi samo audio signal. Ovako odvojena podjela video i audio signala kroz dva HDMI-a je pravi spas za sve korisnike starijih generacija receivera koji ne podržavaju reprodukciju 3D videa, omogućavajući tako slanje 3D video signala direktno na 3D TV kroz jedan HDMI izlaz, a surround zvuk direktno kroz drugi HDMI izlaz u receiver.

Pioneer BDP-LX55

On screen grafički izbornici imaju tipičan izgled koji smo imali prilike vidjeti na prethodnim verzijama Pioneer Blu-ray plejera. Napravljene su tek neznatne kozmetičke promjene, što podizbornike sada čini nešto jasnijima i preglednijima te će korisniku olakšati njihovu primjenu. Izdvojiti treba posebno dobar izbornik za dodatno podešavanje slikovnih parametara kao i već tvornički podešene parametre za sliku, zavisno od TV ekrana na kojeg se šalje video (plazma, LCD, projektor, itd.). Napredno podešavanje slike nudi 11 različitih slikovnih parametara (Progresive Motion – zaglađuje sliku, Pure Cinema – upravlja progresivnim skeniranjem, razina crne, razina bijele, boja, jačina boje, detalji i četiri filtra otklanjanja šuma na slici - YNR, CNR, MNR i BNR) koji odlično mogu poslužiti za sva dodatna podešavanja slike i tako maksimalno podesiti najbolji prikaz na TV ekranu.

Jedan od tri glavna izbornika "Web Contents" omogućuje pristup dvjema Internetskim uslugama- YouTube i Picasa- koji prilično brzo učitavaju sadržaje, čime će svi korisnici biti vrlo zadovoljni. U svakom slučaju ugrađeni web pretraživač ne bi bio na odmet, ali tome se možemo nadati samo na nekom budućem Blu-ray iz Pioneera. Ostala dva izbornika služe za odabir reprodukcije određenog AV materijala ("Home Media Gallery"), te za sva podešavanja Blu-raya ("Initial Setup") poželjno je podesiti funkciju brzi start, kojom će Blu-ray plejer biti spreman za rad vrlo brzo nakon uključenja - za samo 5 sekundi (bez uključenja te funkcije - 17 sekundi). Ono čime Pioneer nije u potpunosti zadovoljio je brzina učitavanja različitih medija. Prije svega se to odnosi na vrlo dugo očitavanje Blu-ray diskova koje traje čak 34 sekunde i nadam se da će brzina biti popravljena s nekom novijom verzijom firmwarea.

Izgled daljinskog upravljača nije pretjerano mijenjan u odnosu na prošle serije Blu-ray uređaja. Uzak i visok daljinski upravljač dobro leži u ruci, ali mnoštvo malenih funkcijskih tipki sigurno će predstavljati problem korisnicima s nešto debljim prstima. Samo su osnovne kontrole upravljanja Blu-ray fluorescentne (7 tipki), dok ostale tipke nemaju nikakvo osvjetljenje. Na daljinskom upravljaču postoje dvije posebne sekcije funkcijskih tipki, jedne namijenjene upravljanju TV-om (velika baza kodova svjetskih proizvođača TV-a), a druga za upravljanje Pioneerovim surround receiverima. Time se olakšava rad korisniku s više AV uređaja u sustavu, što treba pohvaliti. Za one koji žele jednostavniju, bolju i moderniju kontrolu Blu-raya, tu je Pioneer iControlAV2 app, koji će odlično zamijeniti klasičan daljinski upravljač te poslužiti vlasnicima iPhone ili iPod uređaja.

Slika i zvuk

Marvellov Qdeo video procesor je i na ovome Blu-rayu pokazao svoju punu snagu. Treba napomenuti da slika SD materijala nije bila ništa "ekstra" bolja nego što to nudi konkurencija u ovom cjenovnom razredu. Vrlo dobro zaglađivanje rubova predmeta na slici, dobra reprodukcija boja (potrebno dodatno podešavanje slike u parametrima za sliku), te čista slika, samo je dokaz da je Pioneer na ovom Blu-rayu posvetio dovoljnu pažnju prikazu SD rezolucije.

Oni koji imaju brojne DVD materijale u svojoj kolekciji, biti će sasvim zadovoljni reproduciranom slikom. Ono što je potpuno iznenađenje je odlična slika s Blu-ray materijala. Uobičajeni jaggies test, koji otkriva iskrivljavanje rubova i nazubljenost predmeta u pokretu, jednostavno je bio fantastičan. Do sada nisam imao prilike vidjeti bolji rezultat niti na bilo kojem drugom Blu-rayu. Šuma u slici je bilo jako malo, a kvaliteta reprodukcije boja bila je vrlo vjerna prirodnim tonovima, s točno definiranim detaljima na slici. Na žalost, nije moguće postaviti više profila za video, što bi bilo jako korisno, jer bi tada korisnik mogao nesmetano podesti dodatne parametre slike za svaki prikaz posebno (npr. posebno za SD reprodukciju, a posebno za HD reprodukciju).

Prikaz između tamnih i svijetlih scena je također vrlo dobar čak i na materijalima koji nisu najviše HD rezolucije (npr. MKV 720 linija ili Divx-HD).3D reprodukcija se u potpunosti ponaša kao i 2D sa svim svojim dobrim osobinama, jedino što nema nekih podešavanja 3D postavki (npr. 3D dubina, itd.), kao što imaju neki Blu-ray u ovom cjenovnom razredu. U svakom pogledu Blu-ray slika je zaista dobra i jedna je od najboljih koje sam imao prilike vidjeti na Blu-ray-ima.

Pioneer BDP-55L Blu-ray zvučno je najbolje prenosio srednjetonski dio spektra, koji je vrlo čist i detaljan, s prirodnim i nenametljivim zvukom. Visokotonsko područje u nekim glazbenim materijalima zna biti pomalo "skriveno" i povučeno, ali se bez obzira na to vrlo nježno "spaja" sa srednjetonskim dijelom spektra. Većini korisnika to neće uopće smetati, pogotovo ako imaju nešto "otvoreniji" zvuk AV komponenti u svome sustavu (sprega receiver – kabeli - zvučnici).

pioneer BDP-55LX rearlrg

Bas područje je dobro kontrolirano, nešto mekšeg karaktera, a najvažnije je da je i ovaj dio zvučnog spektra vrlo dobro usklađen s ostalim, što zvuk čini "pitkim" i nenametljivim. Dubinska perspektiva zvuka nije baš velika, iako su svi izvođači i instrumenti u njoj čujni. Odnos zvuka lijevo/desno u stereo reprodukciji, pomalo je stisnut, ali je zato središnji dio jasan, čist i razgovijetan, bez obzira koji se glazbeni materijal slušao. U višekanalnom surround zvuku i kod SACD zapisa, dolaze do izražaja sve gore spomenute karakteristike zvuka u stereu. Bas frekvencije ne postaju "nabildane" ili pojačane, što je vrlo čest slučaj kod većine proizvođača. Dinamika zvuka je na nekim materijalima još bolja nego u stereo modu, što je dodatni plus ovom Pioneerovom Blu-rayu.

Zaključak

Pioneer BDP-55L je dobar putokaz kojim tvrtka treba nastaviti i u budućnosti. Odlična reprodukcija Blu-ray video sadržaja i ukupno vrlo dobar zvuk, smješta ovaj uređaj u sam vrh ponude ovog cjenovnog razreda. Ako Pioneer na budućim verzijama ovog modela unaprijedi brzinu učitavanja medija i mogućnost čitanja 3D formata, dobili bi izuzetno konkurentan proizvod za zahtjevne ljubitelje kućnog kina. No i trenutno izdanje Blu-ray uređaja nudi više nego konkurencija jer uz spomenut odličan prikaz video materijala pruža ljubiteljima glazbe mogućnost reprodukcije visoko rezolutnih audio formata (SACD i DVD-Audio) u zavidnoj kvaliteti.

+
-Izgled
-3D kompatibilnost
-Univerzalni Blu-ray
-DVD-Audio i SACD reprodukcija zvuka
-Dva HDMI izlaza
-Blu-ray se gotovo uopće ne grije
-Brzo čitanje JPEG slikovnih datoteka
-Odlična Blu-ray reprodukcija slike
-Vrlo dobar stereo i surround zvuk

-
-sporo čitanje Blu-ray medija
-nema dodatne postavke za 3D sliku
-ne podržava dijakritičke znakove č,ć,ž,dž

Ocjena:
Slika 28 / 30
Zvuk 22 / 30
Opremljenost 9 / 10
Daljinski upravljač 7 / 10
Cijena/kvaliteta 13 / 20
Ukupno 79 / 100
KARAKTERISTIKE
Brzina čitanja pojedinog medija i uključenja uređaja
Uključenje blu-ray plejera / brzi start 17 sekundi / 5 sekundi
BD disk 34 sekunde
DVD 15 sekundi
CD 10 sekundi
optički digitalni izlaz (TosLink)
koaksijalni digitalni izlaz -
stereo audio izlaz
kompozitni video izlaz
komponentni video izlaz (Pr, Pb,Y) -
S-Video izlaz -
HDMI 2 (verzije 1.4)
RSC 232C
Daljinska kontrola -
audio izlazi iz surround dekodera (5.1/7.1) -/-
mrežni priključak
USB 2
Utor za memorijske kartice -
Dodatni pribor                          A/V kabel
Video digitalno/analogni pretvarač    148.5MHz / 12-bit
Audio digitalno/analogni pretvarač    192 kHz/24 bit
Progressivan scan • (PAL/NTSC)
Video scaler • (Qdeo)
Mogućnost podešavanje slike
Dimenzije 435x93x252 mm
Težina 3,5 kg
Cijena 2.999 kn
Distributer www.helikop.hr