Yamaha BD-S671

Četvrtak, 20.09.2012. 16:08 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 89 Godina: 2012

Yamahini surround receiveri već su godinama vrlo dobro prihvaćeni od korisnika kućnih kina, ali njihovi Blu-ray reproduktori nekako su ostali po strani. Yamaha se sa svojim modelima nije dovoljno "agresivno" predstavljala na tržištu Blu-ray uređaja i u tome vjerojatno leži razlog što uglavnom nisu, kad se odlučuje o kupovini, na prvom mjestu izbora domaćih kupaca.

Što se uistinu krije iza novih Yamahinih Blu-ray reproduktora, pokušati ćemo otkriti testirajući njihov model oznake BD-S671.

Izgledom BD-S671 ne odskače puno od prijašnjih serija, koje je uvijek ocrtavao njihov, pomalo spartanski izgled. Crni finiš, centralno smješten mehanizam Blu-raya, iznad kojeg je smješten displej i samo najpotrebnije funkcijske tipke, već je njihova uhodana praksa. Na prednjoj se strani nalazi jedan USB priključak što omogućava korisniku da preko njega pregledava AV materijale s memorijskog sticka ili vanjskog HDD diska. Od video formata podržani su DivX Plus HD, AVCHD, WMV, MOV, MP4, MPG, a od audio formata moguće je slušati MP3, WMA, WAV, AAC datoteke.

Za one koji žele veći dio vremena imati priključen vanjski HDD disk na Blu-ray, dobro će doći i dodatni stražnji USB priključak. Stražnja strana je dobro opskrbljena raznim AV priključcima, a obzirom da Blu-ray može reproducirati 3D snimke, šteta što umjesto jednoga HDMI priključka nema dva. Ovime bi se u potpunosti mogli razdvojiti audio (priključivanjem jednog HDMI kabela na receiver) i video signal (priključivanjem drugog HDMI-a direktno na TV) čime bi se postigla optimalna kvaliteta reprodukcija. Iako Blu-ray nema vlastiti surround dekoder, preko HDMI kabela se u surround receiver može direktno poslati DTS HD Master Audio i DolbyTrueHD audio signal za postizanje maksimalne kvalitete zvuka.

Od ostalih značajki treba istaknuti 1080p/24 Hz-kompatibilnost kroz HDMI video izlaz, xvColor i DeepColor kompatibilnost, podizanje reprodukcije DVD video materijala na rezoluciju od 1080p, DLNA certifikat, itd.. Zahvaljujući BD-Live funkciji, korisnik može koristiti bonus sadržaje s interneta, a podržava i BonusView funkciju. Obzirom na DLNA kompatibilnost, moguće je umrežiti Blu-ray plejer te pregledavati razne sadržaje iz osobnog računala i pregledavati internetske usluge na YouTube servisu. Yamaha najavljuje da će se broj internetskih usluga u budućnosti povećati. Osim gledanje YouTubea, preko interneta je moguće i nadograditi Blu-ray novim softwareom što smo i mi učinili tijekom testiranja. Stara verzija softwarea (v.1.105) zamijenjena je s novom (v.1.2505), a cijeli postupak nadogradnje trajao je 3,44 minute.

Yamaha - BD-S671a

Yamahin On screen grafički prikaz izbornika vrlo je temeljito i intuitivno napravljen, pa korisnik ne bi trebao imati nikakvih problema sa svim podešavanjima uređaja. Istaknuti treba odličan izbornik za slikovni dio "Video Process". U njemu korisnik, osim već tvorničkih postavki, može sam birati i mijenjati neke parametre slike, kojih ima dosta, a podijeljeni su u četiri grupe: Video Mode, ColorAdjust, Auto Contrast, Noise Reduction i De-interlacing Mode. 

Moram priznati da me posebno oduševila Noise Reduction funkcija, koja u tri različita moda može više ili manje smanjiti šum u slici (odnosno, zrnatost u slici). Iako gotovo svaki Blu-ray na tržištu ima Noise Reduction funkciju, Yamahina implementacija je zaista uspješno primijenjena, jer se pokazala da radi odlično. Malu zamjerka bi se mogla dati brzini učitavanja video materijala s YouTubea, kao i kretanju po izbornicima, koji prilično sporo reagiraju na naredbe s daljinskog upravljača. 

Daljinski upravljač

Daljinski upravljač je po dimenzijama širok i tanak. Njegova širina u kombinaciji s malenim funkcijskim tipkama ostavlja dovoljno razmaka između pojedinih funkcijskih tipki, što sprječava slučajno pritiskanje neželjene tipke. Raspored i logika tipki je jako dobra, pa upravljanje svim funkcijama Blu-rayem neće predstavljati nikakav problem. Bilo koji vid pozadinskog osvjetljenja tipki je ovdje izostavljen, ali su zato pojedine funkcijske tipke u različitim bojama, što vizualno doprinosi boljoj preglednosti. Za sve korisnike koji eventualno neće biti zadovoljni originalnim daljinskim upravljačem, postoji mogućnost korištenja iPod touch, iPhone ili Android uređaj kao daljinskog upravljača.

Slika i zvuk

Prilikom prvog učitavanja nekog medija ili samog uključenja uređaja Yamahin Blu-ray mehanizam zna biti prilično bučan, ali to traje vrlo kratko. U tijeku reprodukcije nisam primijetio da bi me to ometalo kod slušanja glazbe ili gledanja video materijala. 

Već od samog početka testa Blu-ray BD-S671 pokazivao je vrlo dobre slikovne rezultate. Prikaz slike s DVD-a bio je izuzetno dobar, s odličnim zaglađivanjem rubova predmeta, pa je stepeničasti prikaz rubova predmeta u potpunosti izostao. Međutim, boje su trebale malo pojačati u dodatnim podešavanjima za sliku, kako bi se dobio ispravan prikaz, dok je kontrasni odnos između svijetlih i tamnih područja vrlo dobro prikazan. Slika "podignuta" na punu HD rezoluciju od 1080p dala je dodatni sjaj i finoću prikaza i Yamahi treba priznati da su u ovome segmentu u potpunosti uspjeli.

Blu-ray materijali bili su još jasniji i prirodniji, iako je i ovdje trebalo malo pojačati boje kako bi se postigao prirodni prikaz. Već prije spomenuta Noise Reduction funkcija, i na Blu-ray materijalima je odigrala veliku ulogu, pogotovo na starijim filmskim materijalima, u postizanju jasnije slike bez uočljive zrnatosti (npr. film Top Gun). Na "jaggies" testu, Yamaha BD-S671 se nije baš pokazala u vrhunskom svjetlu jer se kod brzih scena primijetila zamućenost na rubovima objekta. U biti, ovo je i jedini ozbiljniji nedostatak ovog uređaja, koji je primjetan samo kod brzih akcijskih scena, pa ga većina nezahtjevnih korisnika neće niti primijetiti. Na reprodukciju DivX Plus HD, AVCHD, WMV, MOV datoteka nema nekih prigovora, sve je bilo dobro i jasno prikazano, bez ikakvih trzanja ili zastajkivanja.

Yamaha je ponudila i vrlo stabilnu zvučnu sliku. Za razliku od ostalih proizvođača Blu-raya u ovom cjenovnom razredu, Yamahin Blu-ray ne daje prenaglašeni dubokotonski spektar. Moglo bi se reći da ga u surround reprodukciji ponekada čak i malo nedostaje pa će se zbog toga vrlo dobro uklopiti u neki surround zvučnički sustav s nešto naglašenijim bas područjem. Srednji i visokotonski spektar je izuzetno jasan i čist što ne nudi niti jedan Blu-ray na tržištu u ovoj klasi.

Dubinska perspektiva zvuka je prisutna i solidna, ali ne u mjeri kao kod CD playera slične cijene. Oni koji vole slušati stereo zvuk biti će vrlo zadovoljni širinom stereo slike, koja dodatno dolazi do izražaja zbog njegove velike preciznosti u reprodukciji zvuka. I u surround modu slušanja ta preciznost i jasnoća potpuno dominira odličnim raspoređivanjem i ocrtavanjem najtiših zvukova u svakom pojedinačnom kanalu. Bas područje je jasno i solidno dimenzionirano, ali u nekim slučajevima nedostaje malo eksplozivnosti i brzine.

Zaključak

Yamaha se modelom BD-S671 zaista nema razloga "skrivati". Iako kao i većina Blu-ray reproduktora ima svojih dobrih i loših strana, ona nudi vrlo dobru kvalitetu za novac. Prije svega to se odnosi na DVD i Blu-ray sliku, a zvukovni dio je daleko kvalitetniji nego što nude jeftiniji Blu-ray modeli na tržištu. Mrežna povezanost, čitanje i reprodukcija različitih video materijala, 3D reprodukcija, itd., samo naglašava činjenicu da je Yamaha BD-S671 u svakom pogledu moderan i svestran Blu-ray reproduktor koji bi se svakako trebao naći na užem popisu uređaja u ovoj cjenovnoj klasi.

+
-dodatne kontrole za sliku
-odlična slika podignuta s DVD na potpunu HD rezoluciju
-analitičan i precizan zvuk u stereu i surroundu
-korištenje smartphone uređaja kao daljinskog upravljača za Blu-ray

-
-sporije učitavanje materijala s YouTubea i kretanje po njegovim izbornicima

OCJENA
Slika 23 / 30
Zvuk 22 / 30
Opremljenost 8 / 10
Daljinski upravljač 7 /10
Cijena/kvaliteta 13 / 20
Ukupno 73 / 100
KARAKTERISTIKE
optički digitalni izlaz (TosLink)
koaksijalni digitalni izlaz
stereo audio izlaz
kompozitni video izlaz
komponentni video izlaz (Pr, Pb,Y)
S-Video izlaz -
HDMI 1 (verzija 1.4)
RSC 232C -
Daljinska kontrola
audio izlazi iz surround dekodera (5.1/7.1) -/-
mrežni priključak
USB 2
Utor za memorijske kartice -
dodatni pribor                          A/V kabel
video digitalno/analogni pretvarač    ?
audio digitalno/analogni pretvarač    192 kHz/24 bit
progressivan scan • (PAL/NTSC)
Brzina čitanja pojedinog medija i uključenja uređaja
Uključenje blu-ray plejera / brzi start 21 sekundi/ 1
BD disk 21 sekundi
DVD 12 sekundi
CD 9 sekundi
video scaler
mogućnost podešavanje slike
dimenzije 435 x 86 x 257 mm
masa 3 kg
distributer www.bojezvuka.hr
cijena 1.999,00 kn

Galerija slika