LG HX906PX

Nedjelja, 16.09.2012. 12:35 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 89 Godina: 2012

Iako su Blu-ray uređaji/mediji, već dugo na tržištu, njihova primjena u kućnim  "sve u jednom" AV surround sustavima, još je uvijek prilično rijetka.  LG sustav oznake HX906PX sadrži 5.1 zvučni sustav, radijski prijamnik, višekanalno pojačalo, zvučničke kabele, surround dekodere i  Blu-ray player. 

Središnji sustav čine prilično tanki linijski uređaj (435,5 x 57 x 281 cm), koji svojim dizajnom prati moderan trend prednje ploče, s crnim zrcalnim reflektirajućim pokrovom. Na desnoj je strani smješten displej i okretni gumb izlazne kontrole zvuka, a uobičajenih funkcijskih tipka nema, nego postoje samo oznake iza kojih su smještene tipke osjetljive na dodir. Na lijevoj strani ispod poklopca koji se otvara prema dolje, skriva se Blu-ray mehanizam, prednji USB priključak i ulazni stereo priključak od 3,5 mm za MP3 player.

Poklopac se može i ručno spustiti kada je potrebno upotrijebiti neki od prednjih priključaka. Zadnja je strana dobro opskrbljena AV priključcima,  uključujući 2 HDMI ulaza. Za priključak zvučničkih kabela koriste se posebne priključnice koje svojim konstrukcijom pomalo sliče mrežnom priključku, ali su drugačijih dimenzija.

Svaki zvučnički priključak je obilježen svojom bojom, što krajnjem korisniku olakšava njihovo priključivanje. Kada se već spominju zvučnički priključci, treba pohvaliti LG jer je u kompletu ponudio čak 15 m kabela za stražnje zvučnike, što bi trebalo biti dovoljno za sve moguće kombinacije, odnosno udaljenosti stražnjih zvučnika od središnjeg sustava. Zvučnički kabeli i za druge zvučnike u sustavu su dovoljno dugački - prednji zvučnici 5 m, centralni zvučnik 3 m, a 5 m kabela je predviđeno za subwoofer. 

Cijeli zvučnički sustav je također napravljen u crnom reflektirajućem pokrovu,  u skladu s centralnom jedinicom. Njihova konstrukcija je vrlo interesantna, osim samog subwoofera, koji ničim ne odskače od uobičajenih subwoofera na tržištu (ugrađena 1 zvučnička jedinica, s bas refleksnim otvorom na prednjoj strani). Svi zvučnici (osim subwoofera) su u potpunosti izgrađeni od plastike, što mi u prvi tren nije ulijevalo neku sigurnost isporuke dobrog zvuka, ali se na testu to pokazalo neosnovanim.

HX906PX ima određenih nedostataka, ali su oni zanemarivi u odnosu na tehnološke prednosti i praktičnost koje ovaj "sve u jednom" Blu-ray sustav nosi. Između ostalog, tu je 3D Sound, tehnologija izrade surround zvučnika koja daje novu dimenziju zvuka pri gledanju filmova

Prednji zvučnici stoje na čvrstom i teškom podnožju, a sastoje se od tri djela: podnožje,  potpuno plastični stup na kojem je postavljen gornji dio zvučnika. Visinom od čak 1330 mm, čine se prilično visokima u  odnosu na uobičajene zvučnike. Konstrukcija zvučničkih jedinica je neobična, jer ima ugrađene 2 srednjotonske jedinice i jedan visokotonac, a na samom vrhu zvučnike kutije dodan je još jedan zvučnik okrenut prema stropu.

Odozgo je pokriven dodatno pločom (ploča je rupičasta), a s donje strane ima malenu ljevkastu izbočinu, te tako zvuk širi u prostor pod 360 stupnjeva (LG 3D zvuk). Stražnji surround zvučnici su napravljeni na istom principu kao i prednji, samo što nemaju svoj stalak, pa su dimenzijama manji. Oni su u potpunosti pripremljeni za postavku na zid (postoji rupa za prihvat vijaka). Središnji zvučnik koristi iste bas/srednjotonske zvučnike jedinice, kao i prednji lijevi i desni zvučnik, ali je princip raspršivanja zvuka 360 stupnjeva u prostor izostavljen.

Bez obzira što glavna LG jedinica ima vrlo tanko kućište, u sebi objedinjuje mnoštvo naprednih i korisnih značajki. Prije svega tu je ugrađeni Blu-ray player koji može reproducirati i 3D materijale s Blu-ray diska (Profil 5.0), višekanalno digitalno pojačalo od 5 x 135 W (4 Ohm) za sve zvučnike i 180W za subwoofer, najnovije HD surround dekodere Dolby TrueHD i DTS HD Master, integrirani Wi-Fi, DLNA sučelje, 3D Sound. Uz sve to može reproducirati DivX, MKV, WMV i MPEG-4 video materijale, te učitavati i prikazivati podatke o glazbenim naslovima iz Gracenote Media Database. Kao šlag na kraju, u kompletu s LG surround sustavom dolazi i vanjska iPod priključna stanica.

LG se zaista dobro potrudio s grafičkim izgledom On screena. Svi izbornici su jasni, razumljivi i dobro grafički prezentirani, pa će čak i manje iskusni korisnici bez ikakvog problema razumjeti i podesiti određenu funkciju. Podešavanje surround dekodera također je grafički dobro riješeno, a prava je šteta što LG nema neki vid automatske kalibracije zvuka pomoću mikrofona.

Za one koji vole pregledavati Internet postoji dva načina pregledavanja: Premium i LG Apps. Premium daje korisniku mogućnost pregledavanja npr. osnovnih web stranice YouTube, Picasa, Port.hr, itd., a LG Apps daje širu mogućnost pregleda aplikacija npr. pisanim informacijama (knjige) ili video materijalima (npr. preuzimanje video igri na LG surround sustav).

Naravno da sve aplikacije koje se nude u LG Apps nisu besplatne, nego se korisnik mora učlaniti i platiti članarinu, kako bi mogao pristupiti određenom sadržaju. Na moju veliku radost, LG surround sustav nudi veliku kompatibilnost preko USB ulaza, te tako može reproducirati vanjske HDD diskove ili USB memorije, formatirane u bilo kojem datotečnom sustavu FAT16, FAT32 i NTFS.

Uz reprodukciju JPEG i MP3 datoteka, tu je podrška za DivX, MKV, WMV i MPEG-4 video, s kojima će korisnici moći nesmetano i bez problema pregledavati takve materijale. Na testu nije bilo baš nikakvih problema s pregledavanjem takvih materijala. Dobivena vanjska iPod priključna stanica (u kompletu sa surround sustavom) dodatno podiže veliku LG svestranost, omogućavajući priključivanje iPoda, te pregledavanje i slušanje slikovnih, video i glazbenih materijala pohranjenih u njemu.

Daljinski upravljač je svojom ergonomijom dobro prilagođen šaci. Mnoštvo funkcijskih tipki ima logičan raspored (tipke izlazne kontrole zvuka i kontrole Blu-ray su jedine bijele boje), ali obzirom na njegovu veliku visinu, korisniku nije moguće bez pomicanja daljinskoga upravljača u ruci dosegnuti krajnje gornje i donje funkcijske tipke. Osim toga, nema niti jedan vidi pozadinskog osvjetljenja tipki, pa će upravljanje glavnom jedinicom u potpunom mraku predstavljati mali problem.

Postoji i podrška za upravljanje najosnovnijim funkcijama TV-a koji nisu iz LG porodice, ali samo za 5 tvrtki (Zenith, GoldStar, Samsung, Sony i Hitachi). Vlasnici smartphonea mogu pretvoriti svoj smartphone u daljinski upravljač uz preuzimanje aplikaciju s Interneta ("Apple iTunes” ili "Google Apps Marketplace”), te tako dodatno pojednostavniti upravljanje LG surround sustavom.

Zvuk i slika

Zbog velike visini prednjih zvučnika, korisnik će imati dojam da zvuk ne dolazi pravocrtno i ravno do njega, nego da dolazi odozgora. Srednjotonski i visokotonski dio zvuka je prilično čist i razgovijetan. Na velikoj glasnoći takav "čisti" zvuk ponekad zna biti napadan. Subwoofer ima prilično veliku skalu podešavanja izlazne jačine zvuka (-40/0 dB), pa se zvuk basa može fino uskladiti s ostatkom spektra, ne stvarajući tako gotovo uobičajenu neugodnu i "napuhanu" bas negativnu zvučnu sliku. Bas ima nešto tvrđi karakter i moram priznati prilično dobru kontrolu, iako je u zahtjevnim zvučnim materijalima (klasična i jazz glazba)  ponekada gubio definiciju.

Dubinska perspektiva zvuka je malena kako po širini tako i po dubini, ali stereo baza lijevo/desno prikazana je sasvim dobro. Vjerujem da će LG zvukom u stereo modu biti prilično zadovoljni svi korisnici koji pretežno slušaju pop i rock glazbu. Iako LG ima nekoliko simulacija efekata zvuka, najveći dobitak je s LG 3D zvučnim efektom. Kada se uključi 3D zvuk (filmski i glazbeni mod), tada na scenu stupa ugrađeni zvučnik na vrhu prednjih i stražnjih zvučnika, koji je okrenut prema stropu. U tome slučaju (3D mod) izlazna jačina zvuka se dodatno malo pojačava, a cijela zvučna slika postaje daleko šira. Ovakav zvuk puno je korisniji na filmskim materijalima nego na glazbenim, gdje se stvara zaista impresivna širina zvučne slike.

Kod surround materijala u 3D modu događa se jedan negativni efekt, a to je da stražnji surrround kanali svojim intenzitetom zvuka postaju prejaki (nije ih moguće dovesti na ispravnu izlaznu razinu zvuka) i igraju dominatnu ulogu u odnosu na prednje zvučnike. Samo oni korisnici kojima su stražnji suround zvučnici dovoljno udaljeni od centralne pozicije slušatelja, neće imati problema s ovime. Surround zvuk ukupno je dobro izbalansiran i korisnici će uživati u prilično jasnim zvukovima, vrlo dobrim basom i dobrim prezentiranjem zvuka naprijed/nazad. I ovdje je dubinska perspektiva zvuka bila primjetno malena (bez uključenja 3D zvuka), ali ipak sa vrlo dojmljivom surround zvučnom scenom.

Slikovni dio je u nekim segmentima bio vrlo dobar. Blu-ray je jako dobro obradio Jaggies test. Iako su boje malo bile "ugašene" i neprirodne, dodatnim kontrolama za sliku to je bilo moguće popraviti te dati slici prirodniji prikaz boja. Ono što nisam uspio popraviti bez obzira na uključeni filtar šuma (Noise reduction),  je vidljiv šum u slici na svim video materijalima. Ovo je stara boljka svih LG Blu-ray playera. Bez obzira na to, većina korisnika će biti vrlo zadovoljna i uživati će, ne samo u Blu-ray slici, nego i slikovnom prikazu MKV ili DivX datoteka.

Zaključak

LG je svojim surround "sve u jednom" HX906 PX napravio vrlo svestrani AV sustav. Bez obzira na neke male nedostatke, svi oni koji žele kompletan surround zvuk, Blu-ray kvalitetu slike i odličnu opremljenost raznim priključcima i dodatcima, u LG  HX906 PX naći će pravog i dosljednog partnera.

+
-On screen grafički izgled izbornika
-2 HDMI ulazna priključka
-iPod priključna stanica
-integrirani Wi-Fi
-reprodukcije DivX, MKV, WMV i MPEG-4 video

-
-Izlazna razina zvuka u stražnjim kanalima u 3D modu je prevelika
-primjetan šum u slici

OCJENA
Zvuk surround 30 / 40
Zvuk stereo 30 / 40
Opremljenost 10 / 10
Cijena/kvaliteta 8 / 10
Ukupno 78 / 100
KARAKTERISTIKE
Proizvođač LG
Model LG HX906PX
Surround modovi
DTS / DTS ES Discrete, Matrix / Neo:6/96/24 ●/●/-/-
DTS-HD High Resolution Audio/DTS-HD Master Audio ●/●
Dolby Digital / Dolby Digital EX/Dolby Pro Logic II / Dolby Pro Logic IIx ●/●/-
Dolby Digital Plus/Dolby TruHD ●/●
Reprodukcija surrounda kroz slušalice -
A/V priključci
Prednji A/V
Kompozitni ulaz -
S-Video ulaz -
Digitalni optički Toslink ulaz -
Digitalni koaksijalni ulaz -
Ulaz za slušalice -
Analogni stereo audio ulaz ● (mini 3,5 mm priključnica - port In)
USB
Mikrofonski kalibracijski ulaz -
HDMI ulaz -
Ulaz za memorijske kartice -
Zadnji video
Kompozitni ulaz / izlaz - / ●
S-Video ulaz / izlaz -/-
Komponentni (Pr, Pb,Y) ulaz / izlaz - / ●
HDMI ulaz / izlaz 2/1
Zadnji audio
Analogni stereo audio ulaz/izlaz ● /-
Digitalni optički Toslink ulaz /izlaz ● /-
Digitalni koaksijalni ulaz /izlaz -/-
Ostali priključci
radijski antenski priključak
Vrsta zvučničkih priključaka posebna četvrtasta 4 pinska priključnica 
Boja zvučničkih priključnica 6
iPod (The Bridge)
mrežni priključak
USB
Daljinski upravljač
Učeći/ već uprogramiran - /●
LCD / osvjetljenje/EL - / - / -
Osvjetljenje tipki (pozadinsko/fluorescentno) -
Makro programiranje -
Posebnosti
EQ
Memorija radijskog prijamnika 50
dodatni pribor                          iPod postelje
Blu-ray
video digitalno/analogni pretvarač    nepoznato
audio digitalno/analogni pretvarač    192 kHz/24 bit
progressivan scan • (PAL/NTSC)
video scaler
mogućnost podešavanje slike
Brzina čitanja pojedinog medija i uključenja uređaja
Uključenje blu-ray plejera / brzi start 40 sekundi / 7 sekundi
BD disk 16 sekundi
DVD 16 sekundi
CD 9 sekundi
Ostalo
Dimenzije (ŠVD) 433,5 57 x 281 mm
Masa 3,9 Kg
Cijena 4599 kn
Distributer www.technomax.hr

Galerija slika