Panasonic BDT 310

Petak, 06.01.2012. 10:51 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 87 Godina: 2011

Unutar malih dimenzija BDT 310 pruža puno kroz svoje značajke. Prije svega tu je vrlo dobra 2D-3D pretvorba slike, jako dobra Blu-ray i DVD slika, DLNA Viera Cast sa Skype funkcionalnosti, dvostruki HDMI izlaz

Kao što je to već praksa kod Panasonica, njihov novi 3D Blu-ray player oznake DMP-BDT 310 (zamjena za prošlogodišnji model DMP-BDT300), slijedi trend kućišta malih dimenzija, a kod BDT 310 posebno je to vidljivo kod dubine od samo 185 mm. Crna zrcalna prednja ploča također nije ništa neobično, kao i to da se cijeli prednji panel spušta prilikom izlaska Blu-ray ladice iz kućišta. Novina je postavljeni touch-free senzor pokreta, na vrhu kućišta. Tako je za otvaranje i zatvaranje ladice diska potrebno samo mahnuti prstom ili rukom preko senzora. Nije revolucionarno, ali izdvaja Blu-ray ovim neobičnim "dodatkom" iz mnoštva drugih Blu-ray playera na tržištu. Ispod padajućeg prednjeg poklopca skrivene su neke osnovne funkcijske kontrole, SD utor (prihvaća SDHC i SDXC, a reproducira snimke u 3D s fotoaparata i kamkordera), USB priključak i LCD zaslon. Zadnja strana se može, uz uobičajene AV priključke, pohvaliti i dvostrukim HDMI priključkom, oba u verziji 1.4, što je vrlo važno  za sve one koji nemaju najnovije receivere opremljene za 3D prikaz. Tako će korisnik jednostavno  moći priključiti direktno jedan izlaz iz Blu-raya u TV-e koji ima podršku za prikaz 3D slike, a drugi HDMI priključak će koristiti za priključivanje na receiver, te tako dobiti mogućnost slušanja zvuka iz najnovijih HD surround dekodera.

Bez obzira na njegove male dimenzije, DMP-BDT 310 sadrži mnoštvo korisnih mogućnosti: Skype (mora se dodano kupiti web kamera), iPhone kontrola, DLNA umrežavanje (može pregledavati video, glazbu i fotografije s računala na Windows 7 platformi), Viera Cast (Internet portal omogućuje pregledavanje YouTubea, Picase, Twittera…), Wi-Fi, a možda je najinteresantnija funkcija pretvorbe 2D slike u 3D sliku, o kojoj će nešto više biti riječi kasnije u tekstu.

BDT 310 također nudi potpuno redizajniran On screen grafički prikaz glavnog izbornika, koji u strukturi pojedinih izbornika nije bitno promijenio odličnu kontrolu iz prijašnjih serija. Ikone glavnog izbornika su postavljene u "križ" i sada nije potrebno kod odabira pojedine ikone još jednom (uobičajeno središnja tipka unutar kursorskih tipki na daljinskom upravljaču), potvrditi želi li stvarno korisnik odabrati baš tu ikonu. Kad se označi tako određenu "ikonu" u glavnom izborniku, ona se automatski prebacuje u podizbornik, što je puno brže nego uobičajenim postupkom. Osim uobičajenih podešavanja i mnoštva podizbornika za istaknuti je, s obzirom da player  ima mogućnost pretvorbe 2D materijala u 3D, poseban 3D izbornik s kojim se pokušava dobiti dodatna dubinska percepcija s 2D Blu-ray diskova ili DVD-a.  Osim toga, postoji i 3D efekt kontrola, koja omogućuje da korisnik promijeni dubinu slike ili "tip" zaslona, te se time pokušava ukloniti iznenadni rez između gledane slike i okvira u kojem je smješten ekran.  Drugi izbornik je također vezan za sliku, ali i zvuk. Slika se tako naknadno može fino podesiti sa čak 7 različitih podešavanja. U istom izborniku su i dodatna podešavanja za zvuk, koja nude 10 različitih zvučnih efekata (namijenjenih za reprodukciju glazbe). Ovo je bilo ugrađeno i na prijašnjim Panasonicovim modelima, ali su na ovom modelu još neki zvučni efekti. U biti, sve se svodi na simulaciju zvuka cijevnih pojačala. Efekt je, naravno, dvojben, ali mnogi će se korisnici vjerojatno poigrati ovim zvučnim efektima. Svi ovi izbornici su vidljivi tek onda kada se u playeru reproducira glazbeni ili filmski disk, a na daljinskom upravljaču treba pritisnuti tipku "dispay", da bi se i pojavili na TV ekranu.

Za razliku od starijeg brata BDT 300, novi model BDT 310 očitava CD i DVD diskove 3-4 sekunde brže. Odnosno čak i bez uporabe funkcije „brzi start“ Blu-ray brže postiže vrijeme spremno za rad. Brzina čitanja Blu-ray diskova kod uporabe „brzog starta“ isti je kao i na starijem modelu.

Daljinski upravljač je doživio neke manje promjene na funkcijskim tipkama nego model BDT 300 i to na bolje. Sada se puno preciznije odabiru neke funkcijske tipke zbog oblika samih tipaka (npr. kursorske tipke su sada odvojene svaka za sebe, što doprinosi boljem odabiru samih funkcija), a sve ostale stvari su gotovo identične. Ukratko, ovo je  malen i lako upravljiv daljinski upravljač.

Slika i zvuk

Panasonic već duže razdoblje surađuje s holivudskim filmskim studijima u Panasonicovom holivudskom laboratoriju za istraživanje tehnologija za reprodukciju slike, pa ne čudi da su na ovom Blu-ray playeru koristili sva stečena znanja za poboljšani prikaz i obradu slike (P4HD - Pixel Precision Progressive Processing za HD) i to ne samo na 2D prikaz nego i za 3D prikaz slike. Rezultat naravno nije izostao. Reprodukcija DVD je zaista dobra, s odličnim zaglađivanjem rubova predmeta, pa nema govora o bilo kojoj pojavi nazubljenosti na slici. Šuma u slici ima jako malo i gotovo da je nevidljiv, što treba pohvaliti. Naknadnim podešavanjem postavki za sliku, prikaz boja dobiva potrebnu punoću i intenzitet prirodnih boja. Blu-ray materijali su također odlično reproducirani. Jaggies test player prolazi vrlo dobro, iako je primjetna neznatna nazubljenost linija, kao i nešto mutnija slika na rubovima predmeta koji su u pokretu, ali to je zaista minimalno i jedva primjetno. Interesantno je bilo usporediti 2D sliku pretvorenu u 3D, prvo s testirane 3D Plazme, a zatim isto sa samog Blu-raya. Kod prikaza DVD slike, bile su primjetne  zaista samo suptilne razlike između plazme i Blu-ray pretvorbe. Tako je isti materijal pretvorbom 2D-3D u Blu-rayu u odnosu na plazmu, prikazivao samo na nekim scenama neznatno primjetna preklapanja kod bijelih i tamnih područja na slici. Da bi ovo uočili, trebate imati zaista "dobro" oko i znati što trebate gledati na pojedinom filmskom materijalu. Podrška za MKV materijale kao i DivX HD također daje impresivne slikovne rezultate, ali ovdje će ipak sve ovisiti o tome koliko je dobro originalni snimljeni materijal pretvoren u neka od ta dva formata.

Zvukovno BDT 310 daje vrlo čiste visoke tonove, a srednjotonski dio je jasan i dobro naznačen. Bas područje je nešto jačeg intenziteta zvuka u odnosu na ostale tonske spektre. Stereo efekt je prilično dobro prezentiran, što se ne može reći i za dubinsku perspektivu zvuka. Oni koji su više audiofilski orijentirani, zamjerit će primjetnu malu nedefiniranost ukupnog zvuka u zahtjevnijim glazbenim materijalima. No u globalu, player zadovoljava prilično brzim i dinamičnim zvukom, te čistim srednjotonskim i visokotonskim područjem. U surroundu se potvrdilo sve što je i u stereo modu bilo dobro. Na žalost, malena dubinska perspektiva prostora i još mekaniji bas u surroundu, ne daju neke impozantne surround zvučne rezultate.

Zaključak

Iako malen svojim dimenzijama, Panasonic DMP-BDT 310 Blu-ray player pruža izuzetno puno svojim značajkama. Prije svega tu je vrlo dobra 2D-3D pretvorba slike, jako dobra Blu-ray i DVD slika, DLNA Viera Cast sa Skype funkcionalnosti, dvostruki HDMI izlaz itd.. U svakom pogledu, DMP-BDT 310 se nema baš što puno zamjeriti (eventualno zvuk u surrroundu), obzirom na cjenovni razred, što će sigurno privući mnoge korisnike.

+

 -potpuna HD 3D reprodukciju slike
-2D-3D-u slikovna pretvorba 
-vrlo kvalitetna DVD i Blu-ray reprodukcija
-Viera Cast sa Skype funkcionalnosti 
-dvostruki HDMI izlaz 
-podrška za MKV i DivX HD reprodukciju

-

-Nema ugrađenu memoriju za BD Live

OCJENA  
Slika 22 / 30
Zvuk 19 / 30
Opremljenost 9 / 10
Daljinski upravljač 7 / 10
Cijena/kvaliteta 13 / 20
Ukupno 70 / 100
   
KARAKTERISTIKE  
Proizvođač Panasonic
Model DMP-BDT 310
   
Brzina čitanja pojedinog medija i uključenja uređaja
   
Uključenje blu-ray plejera / brzi start 16 sekundi /  1 sekunde
BD disk 12 sekunde
DVD 14 sekundi
CD 13 sekundi
   
optički digitalni izlaz (TosLink)
koaksijalni digitalni izlaz -
stereo audio izlaz
kompozitni video izlaz
komponentni video izlaz (Pr, Pb,Y) -
S-Video izlaz -
HDMI 2  ( verzija 1.4)
RSC 232C -
Daljinska kontrola -
audio izlazi iz surround dekodera (5.1/7.1) -/-
mrežni priključak
USB 2 (1 prednji /1 zadnji služi za bežićni priključak)
Utor za memorijske kartice
dodatni pribor -
video digitalno/analogni pretvarač 148.5 MHz / 12-bit
audio digitalno/analogni pretvarač 192 kHz/24 bit
progressivan scan • (PAL/NTSC)
video scaler
mogućnost podešavanje slike
dimenzije 430 x 35 x 185 mm
težina 1,6  kg
cijena 2.499,00 kuna
distributer www.panasonic.hr