Denon S-5BD

Četvrtak, 15.12.2011. 10:52 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 86 Godina: 2011

Osim što sadrži Blu-ray pogon, uređaj ima ugrađeno višekanalno digitalno pojačalo od 5 x 75 W na 4 Ohma, Denonovu naprednu AL 24 obradu zvuka, sve HD surround dekodere (Dolby TrueHD i DTS-HD Master Audio), a uključuje čak i Dolby Pro Logic IIz

Iako je tržište surround sustava koji objedinjuje uređaje - tzv. "sve u jednom kućištu" (višekanalno pojačalo, surround procesor, DVD, zvučnici, itd.), vrlo rasprostranjeno i korisniku nudi zadovoljavajuću kombinaciju slike i zvuka, oni ipak ne daju kvalitetne rezultate koje pružaju pojedinačne surround komponente. Tvrtka Denon je uvidjela ovaj "problem" i tržištu ponudila malo drugačiji koncept, kojim želi postići veću i kvalitetniju reprodukciju slike i zvuka, pridržavajući se samo jednog pravila - da se sve potrebne komponente nalaze unutar jednog zajedničkog kućišta. Njihov S-5BD receiver/Blu-ray ne uključuje zvučnike kao uobičajeni surround sustavi "sve u jednom". Već samim time što korisnik ovog receivera/Blu-ray uređaja može priključiti bilo koji zvučnički sustav, daje mu veliku neovisnost i mogućnost eksperimentiranja sustavom. Korisnik može iskoristiti već postojeće zvučnike, koje ima u svome starom sustavu, ili se "poigrati" s bilo kojim novim paketom zvučnika.

Izgled i dimenzije S-5BD su također nešto novo. Dimenzije su manje od standardnih samostojećih komponenti, pa će trebati manje prostora na polici ili ormariću, što znatno olakšava njegov smještaj.  Izgled je vrlo moderan s crnom reflektirajućom površinom preko cijelog kućišta i zaobljenim stranicama. U središtu se nalazi plavičasto osvijetljeni displej, ispod kojeg je Blu-ray ladica. Osnovne kontrole su smještene na gornjem rubu kućišta, što prednju stranicu uređaja čini vrlo jednostavnim i nenametljivim. Plavičasti displej nečitljiv s neke "veće" udaljenosti (čitljiv do 1,2 m), pa je najbolje sve radnje i funkcije uređaja pratiti na On screen ekranu TV-a. Pohvaliti treba vrlo tihi Blu-ray mehanizam kojemu je unutrašnjost ladice gumirana, što bi trebalo dodatno eliminirati eventualne smetnje i vibracije mehanizma kod reprodukcije. Lijepo su ukomponirani i skriveni prednji priključci koji se nalaze na desnom (1 HDMI i 1 USB ulaz) i lijevom (SD kartični utor, kalibracijski mikrofonski ulaz i ulaz za slušalice) rubu kućišta, skriveni iza plastičnog poklopca, a njihovim otvaranjem uređaj izgleda kao da je dobio "krila" sa strane, ostavljajući na korisnika dodatni futuristički dojam. I na zadnjoj stranici vidljiv je jedan kvalitetniji pristup priključcima s normalnom veličinom vijičastih priključnica za zvučničke kabele, 2 HDMI ulaza i 1 izlaz, 1 optički digitalni i 1 koaksijalni ulaz, audio predizlaz za dodatni par zvučnika i subwoofer. Interesantno je da se na njega može priključiti i iPod bez dodatnih troškova za kupnju priključne stanice, a moguće je iPod priključiti s prednje strane na USB priključak.

Unutrašnjost uređaja, osim što sadrži Blu-ray pogon, ima ugrađeno višekanalno digitalno pojačalo od 5 x 75 W na 4 Ohma, Denonovu naprednu AL 24 obradu zvuka (poboljšava vjernost visoke rezolucije stereo PCM izvora, te nudi povećani dinamički raspon i prostorne informacije), sve HD surround dekodere (Dolby TrueHD i DTS-HD Master Audio), a uključuje čak i Dolby Pro Logic IIz (dodatni prednji visinski kanal). Jedna od zgodnih stvari koju treba istaknuti je i gore spomenuti predizlazni priključak. On služi za priključivanje dodatnog vanjskog stereo pojačala snage, pa se ovaj uređaj može naknadno pretvoriti u pravi 7.1 kanalni surround (dodaju se stražnji centralni kanali), ili u drugom slučaju prednji visinski kanali. Iako ovo poskupljuje cijelu kombinaciju, korisniku je data mogućnost da ovaj sustav naknadno unaprijedi, što treba pohvaliti.

Iako je napredan, On screen grafički prikaz preuzet iz Denonovih receivera, te nudi mnoštvo opcija i podešavanja različitih parametara S-5BD, nije najbolje riješeno to što je podešavanje za receiver odvojeno od podešavanja Blu-raya. Tako će korisnik morati jedanput pritisnuti tipku setup za pristup opcijama receivera, a dvaput za pristup opcijama Blu-raya. Moglo se vrlo jednostavno u izborniku razdvojiti posebne kontrole za svaku jedinicu, jer se na ovaj način lako može zbuniti korisnika, pogotovo onog manje iskusnog u rukovanju s ovakvim uređajima. Podešavanje surround dekodera je vrlo jednostavno zahvaljujući automatskoj kalibraciji putem Audyssey MultEQ sustava (omogućuje kalibriranje zvuka u 6 različitih pozicija u sobi). Pomoću dobivenih podataka iz kalibracijskog mikrofona, on obavlja akustično mjerenje sobe, te prema tome pravilno korigira cijeli surround sustav. Tako korisnik dobiva najbolje rezultate u svojem prostoru, a spomenuti ću da je udaljenost zvučnika od slušatelja napravljena vrlo precizno, s točnošću od svega 1 cm. Ovakav pristup u pravilu imaju samo bolji sustavi i to treba istaknuti. Tu je u paketu i Audyssey Dynamic EQ, koji  pruža bogati tonski balans na svim razinama glasnoće i Audyssey Dynamic Volume funkciju koja ujednačuje nejednake jačine glasnoće kod reprodukcije, kao što je to na primjer kod TV programa - nesklad između razine zvuka reklama i tekućeg programa.

Daljinski upravljač je također preuzet iz Denonovih surround receivera. Njegova posebnost je što sadrži funkcijske tipke s prednje i stražnje strane. Dok se osnovne i najkorištenije funkcijske tipke nalaze na prednjoj strani, one manje korištene nalaze se skrivene ispod poklopca na zadnjoj strani. Nekim će se korisnicima ovakav pristup svidjeti, dok neki nikako neće prihvatiti ovakav način rukovođenja uređajem. Raspored funkcijskih tipki na prednjoj strani je prilično dobro postavljen i tu ne bi trebalo biti neke zabune. Oko nekih tipki je postavljena fluoroscentna pozadina pa su uočljive u mraku, a dodatno u snalaženju pomaže raznolika veličina i oblik nekih funkcijskih tipaka. Ono što je možda najveća mana cijelog sustava je prilično spori odaziv naredbi iz daljinskog upravljača na uređaj, pa se događalo da nekada nisam bio potpuno siguran da li sam dovoljno pritisnuo određenu funkcijsku tipku.

Slika i zvuk

Odmah moram spomenuti da je čitanje bilo kojeg medija s ugrađenog Blu-raya bilo prilično sporo, ali kada se medij pročita, S-5BD pokazuje svu svoju snagu. Reprodukcija s DVD medija pokazuje dobru sliku podignutu na rezoluciju od 1080p. Iako je vidljiv mali "šum" na slici, njegova sposobnost reprodukcije boja i mekoća slike, zaista je jako dobra. I na Blu-ray materijalima slika zadržava mekoću, što vjerojatno neće baš svidjeti korisnicima koji su navikli na kristalnost i oštrinu slike s Blu-ray materijala. Zato će dobitna kombinacija biti priključiti ovaj Denonov uređaj se na neki LCD ekran, gdje će ponekad "neprirodna" čistoća i kristalnost slike prisutna na LCD-ima, biti fino izbalansirana i kao krajnji rezultat davati mekani i prirodni izgled slike, slično plazma ekranima. Bez obzira na to, na testnom Blu-ray disku, S-5BD nije baš najbolje prošao na jaggies testnom uzorku (vidljiva nazubljenost na rubovima predmeta), a bio je prisutan i maleni šum na slici. Ukupno gledajući Denon S-5BD, davao je sasvim dobru sliku, koja će se svojom "zavodljivom" mekoćom slike i dobrom reprodukcijom boja, svidjeti većini korisnika.

Zvuk je sigurno jedan od aspekata ovog kombi uređaja receivera/Blu-raya, koji pruža odlične rezultate. Zvuk je prije svega jako brz i dinamičan. Visokotonsko i srednjotonsko područje je malo otvorenijeg zvuka s odličnom rezolucijom i direktnom prezentacijom. Bas je nešto mekanijeg karaktera i dobro je kontroliran. Kod reprodukcije stereo glazbenih materijala, zvuk je uvijek bio pitak i lako slušljiv, bez imalo zamora slušatelja. U surroundu je odlično reprezentiran svaki pojedini kanal, a posebno su se isticali stražnji surround kanali. Otvoreni, čisti i direktni zvuk daje novu dimenziju stražnjem surround okruženju. Zbog izravne prezentacije zvuka, malo se izgubilo na prostornosti zvuka, ali to je bogato nadograđeno preciznošću i jasnoćom svakog tona. Bas područje je u surroundu dobilo nešto tvrđi karakter, a njegova brzina i eksplozivnost je nešto manje došla do izražaja, nego na stereo materijalima. S-5BD dobro će se slagati sa zvučnicima tamnijeg karaktera i tvrđeg basa, gdje će svi eventualne nedostatci zvuka biti gotovo eliminirani.

Zaključak

Denon je u svakom slučaju ostvario zadani cilj sa S-5BD receiver/Blu-ray kombinacijom, postigavši veću kvalitetu nego što to imaju većina surround sustava "sve u jednom". Njegova nadogradnja na 7.1 sustav, različite kombinacije i eksperimentiranje s drugim zvučničkim paketima, daje mu veliku neovisnost, u odnosu na slične uređaje na tržištu. Futuristički izgled, dobra slika, vrlo dobar zvuk, odlična opremljenost raznim priključcima i svim najnovijim HD surround dekoderima osigurava mu dobitnu kombinaciju.

+
- odlična kontrola udaljenosti zvučnika od slušatelja u koracima od 0,01 m
- dinamičan i brzi zvuk
- izravan i definiran zvuk
- mogućnost buduće nadogradnje na 7.1 kanalni surround sustav
- mekani i prirodni izgled slike

-
- kroz USB ulaz nije moguće reproducirati LPCM, JPEG i DivX datoteke nego samo kroz SD ulaz
- sporo reagiranje uređaja na komande s daljinskog upravljača

OCJENA

Zvuk surround
35 / 40
Zvuk stereo 35 / 40
Opremljenost
8 / 10
Cijena/kvaliteta
8 / 10
Ukupno
86 / 100
   
KARAKTERISTIKE  
   
Proizvođač Denon
Model S-5BD


Surround modovi
THX Ultra 2/ THX Surround EX - /-
Neural THX 5.1 -
DTS / DTS ES Discrete, Matrix / Neo:6/96/24 ●/●/●/-
DTS-HD High Resolution Audio/DTS-HD Master Audio ●/●
Dolby Digital / Dolby Digital EX/Dolby Pro Logic II / Dolby Pro Logic IIx ●/●/●
Dolby Digital Plus/Dolby TruHD ●/●
Logic 7 / VMAx -
Circle Surround l/II -
Reprodukcija surrounda kroz slušalice -
Multi kanalni stereo
WMA (Windows Media Audio)/MP3 - /●


A/V priključci
Prednji A/V
Kompozitni  ulaz -
S-Video ulaz -
Digitalni optički Toslink ulaz -
Digitalni koaksijalni ulaz -
Ulaz za slušalice
Analogni stereo audio ulaz
USB
Mikrofonski kalibracijski ulaz
HDMI ulaz
Ulaz za memorijske kartice ● / SD
Zadnji video
Kompozitni  ulaz / izlaz - / ●
S-Video ulaz / izlaz ● /-
Komponentni (Pr, Pb,Y) ulaz / izlaz -
HDMI ulaz / izlaz ● (2) /- (1 ARC)


Zadnji audio
Analogni stereo audio ulaz/izlaz ● /-
Digitalni optički Toslink ulaz /izlaz ● /-
Digitalni koaksijalni ulaz /izlaz ● /-
Gramofonski ulaz -


Oslali priključci
Subwoofer izlaz/ulaz ● / -
Višekanalni ulaz/izlaz - /  ●
Zvučnički priključci (par)/B set -
Vrsta zvučničkih priključaka vijičasti priključci
Boja zvučničkih priključnica 5
AC strujni priključak -
A-BUS priključak -
A-BUS 24 V izlaz -
Daljinska kontrola ulazno/izlazna ● / -
Analogni stereo audio izlaz za sobu 2/3/4 ● / - /-
Kompozitni video izlaz za sobu 2/3/4 ● / - / -
IR ulaz/izlaz -
Zvučnički priključak za sobu 2 -
DAB -
iPod (The Bridge)
mrežni priključak
USB
RS-232


Daljinski upravljač
Učeći/ već uprogramiran - /●
LCD / osvjetljenje/EL - / - / -
Osvjetljenje tipki (pozadinsko/fluorescentno) ● (  - /● samo neke)
Makro programiranje -


Posebnosti
D/A pretvarač 192 kHz/24 bit
DSP - Digital Signal Processing 32 bit
Podesiva frekvencija skretnice 40/60/80/90/100/110/120/150/200/250 Hz
Broj ugrađenih pojačala/zona 2/ svi kanali 5/-/5 x 75 W na 4 Ohma
Automatska kalibracija surround zvuka – Audyssey EQ /Audyssey MultEQ XT/YPAO/EzSet ●/●/-/-
Video čip
EQ -
Memorija radijskog prijamnika 56
dodatni pribor kalibracijski mikrofon


Blu-ray
video digitalno/analogni pretvarač nepoznato
audio digitalno/analogni pretvarač 192 kHz/24 bit
progressivan scan • (PAL/NTSC)
video scaler
mogućnost podešavanje slike -


Brzina čitanja pojedinog medija i uključenja uređaja
Uključenje blu-ray plejera / brzi start 8 sekunde /  -
BD disk 49 sekundi
DVD 39 sekundi
CD 30 sekundi


Dimenzije (ŠVD) 434 x 119 x 365
Težina
7,8 Kg
Cijena 10.999,99 kn
Distributer www.technomax.hr

Galerija slika