Philips BDP 9600

Petak, 02.12.2011. 13:38 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 85 Godina: 2011

Uobičajeni Jaggies Blu-ray test dao je odlične rezultate, malo bolje čak i do sada referentnog modela Blu-ray playera OPPO BDP-83 SE NuForce (Hi-Fi media broj 80). Šuma u slici gotovo da nema, a kada je i vidljiv (i tada je jako mali), tada nije kriv Philipsov Blu-ray player nego sama snimka

Nakon uspješnog Philipsovog prestižnog modela Blu-ray playera oznake BDP 9500, testiranog u broju 81 našeg magazina, Philips je predstavio njegovu novu inačicu, s većom brojčanom oznakom 9600. Najveći prigovor starijem modelu BDP 9500 odnosio se na zvuk, što je na novom modelu poboljšano, a tu su sada i neke sasvim nove mogućnosti.

BDP 9600 izgleda nešto malo drugačiji nego njegov stariji brat. Osnove su ostale iste, kućište je napravljeno od čvrstog aluminija debljine 3 milimetara, u boji titana, a prednja strana je dijelom zrcalnog tipa, a dijelom istovjetna pokrovu kućišta. Zamijenjena su jedino mjesta zrcalnog pokrova (koji je sada na donjem dijelu, dok je prije bio na gornjem dijelu prednje strane) i mehanizma Blu-ray pogona (nalazi se na gornjem dijelu). Osim toga, donji je rub kućišta sada ravan i nema udubinu kao stariji model, a na desnoj strani sada se nalazi oznaka Blu-ray 3D. Ostalo je sve potpuno isto: senzorske tipke, plavkasti svjetlosni indikator smješten na sredini uređaja i jedan prednji USB priključak. Stražnja strana obiluje mnoštvom A/V priključaka i svi su pozlaćeni. Raspored AV priključaka je nešto drugačije razmješten nego na starijem modelu, a bitna razlika se odnosi na to što BDP 9600 sada ima utor za SD karticu i HDMI priključak u verziji 1.4. SD utor ne služi za BD-Live preuzimanja sadržaja s Interneta, nego za pohranu video materijala s Net TV-a, pa se tako preporuča SD memorijska kartica kapaciteta najmanje od 4 GB.

I ovdje je ugrađen zaseban toroidni transformator, koji se koristi isključivo za napajanje energije analognog audio dijela kako bi se smanjile sve smetnje audio signalu i eventualne interferencije iz drugih dijelova elektronike. Za 7.1 analogni audio izlaz iz surround dekodera, kao i za stereo analogni izlaz, koriste se TI Burr-Brown (24-bitni/192 kHz), high-end DA pretvarači. Za video obradu ugrađen je istovjetan video čip najnovije generacije Qdeo "Kyoto G2“, kao i na modelu 9500, koji se pokazao kao izuzetno dobar. Zadužen za poboljšavanje kontrole slike (svjetlina, kontrast, zasićenost, oštrinu, itd.), smanjenje šuma te uklanjanje artefakata na slici. S obzirom da 9600 ima mogućnosti prikaza 3D video materijala i tu bi ovaj moćan čip trebao davati daleko bolje slikovne rezultate nego kada je uređaj bez njega. Što se tiče mrežnih tehnologija, BDP 9600 u potpunosti zadovoljava sve najnovije standarde uključujući WiFi 802.11 i DLNA protokol.

Logika i izgled On screen grafičkog prikaza također se nisu mijenjali, odnosno  istovjetni su modelu 9500. Spominjemo samo jedan od izbornika, a to je izbornik za podešavanje slike (Picture settings). On nudi 4 već predefinirane tvorničke postavke slike, koje svojim postavkama nude najoptimalnije slikovne prikaze, pa je tako za gledanje sadržaja s Interneta najbolje upotrijebiti mod slike "Internet Video" ili za dokumentarne programe mod "Documentary". Naravno svaki od tih tvorničkih modova dodaje ili oduzima nešto u slici (npr. smanjuje ili dodaje intenzitet boje). Za one iskusnije, tu je i osobni mod (Persinalized) koji otvara čak dodatnih 8 postavki slike, gdje se slika može još finije i bolje podesiti nego što je ona podešena kod tvorničkih modova. Kod 3D materijala treba obratiti pažnju da je u slikovnim postavkama funkcija "Blu-ray 3D video" postavljena na "Auto", jer inače neće biti prikazan 3D prikaz slike na kompatibilnom 3D TV-u. U Philipsu nisu uvidjeli kako na modelu 9500 rukovođenje zvučnim test tonom u surround dekoderu nije dobro napravljeno. Tako se i dalje ne može istovremeno slušati zvučni test ton u svakom kanalu i podešavati njegovu glasnoću, nego se prvo mora uključiti test ton (speaker layout), poslušati razinu zvuka, izaći is tog podizbornika, ući u podizbornik "Speaker Volumen" podesiti jačinu zvuka i ponovno provjeriti njegovu izlaznu vrijednost u prvom podizborniku "Speaker layout". Vrlo zamorno i komplicirano, što svakako ne priliči ovakvom high-end Blu-ray uređaju.

Od novih i korisnih stvari tu je tzv. Net TV funkcija. Ona korisniku omogućuje da prati Internet sadržaje s YouTubea, Picasa, App Gallery i sličnih servisa,  a moguće je također pretražiti bilo koji sadržaj s weba izravnim upisivanjem internet adrese, kao i na bilo kojem osobnom računalu. Očigledno da je ono što je nedavno viđeno na Philipsovim LCD TV-a,  da se sada polako, ali sigurno seli i u njihove Blu-ray uređaje. Ovime korisnici Blu-ray mogu biti itekako zadovoljni, jer će sada, sjedeći na svome krevetu ili fotelji, moći pristupiti Internetu, bez uporabe osobnog računala, neovisno o tome podržava li TV pristup Internetu ili ne.

Daljinski upravljač je oblikom istovjetan onom viđenom na Philipsovom modelu LCD-a  40 PFL 9705H (HiFi media broj 83), s nekim dodatnim funkcijskim tipkama, koje su potrebne za pokretanje Blu-raya. I ovdje je gotovo najvažnija, dvostruka "okrugla" kursorska tipka, koja koliko god se teoretski činila dobrom i logičkom, u praksi postoji određeni problem, jer se vrlo često događa da se umjesto unutarnje kursorske tipke zabunom stisne vanjska ili obrnuto ako se ne gleda u daljinski upravljač. Korisniku će trebati nešto više vremena da se privikne na ovu inovaciju.

Slika i zvuk

Sjajna slika koju je imao model 9500 u potpunosti je prenesena i na novi model 9600.  Philipsov BDP 9600 ima jednu od najboljih slika koja se može vidjeti na Blu-ray playerima. DVD reprodukcija pokazuje koliko napredan Qdeo čip može izvući iz standardne DVD rezolucije. Takva slika "podignuta" na punu HD rezoluciju od 1080p, daje DVD video materijalima jednu novu dimenziju prirodnim i bogatim bojama, sjajnom reprodukcijom između tamnih i svijetlih područja, te odličnom zaglađenosti rubova predmeta. Ipak, slika s Blu-ray diskova je ono pravo i tu su slikovni rezultati respektabilni. Uobičajeni Jaggies Blu-ray test dao je odlične rezultate, malo bolje čak i do sada referentnog modela Blu-ray playera OPPO BDP-83 SE NuForce (Hi-Fi media broj 80). Šuma u slici gotovo da nema, a kada je i vidljiv (i tada je jako mali), tada nije kriv Philipsov Blu-ray player nego sama snimka. Ovaj Blu-ray će prikazati sliku u potpuno izvornom obliku koja je pohranjena na Blu-ray medij, sa svim njegovim lošim ili dobrim stranama. Ne treba posebno isticati da je cijela paleta boja prikazana odlično, a teško da će nešto ostati "prikriveno" u tamnim ili svijetlim dijelovima na slici jer je kontrast zaista izuzetno dobar. I 3D prikaz slike djeluje potpuno uvjerljivo i prirodno, sve što se ima pozitivno reći za 2D prikaz slike, odnosi se i na ovaj slikovni mod. Treba pohvaliti i slikovne prikaze mnoštva različitih video formata HD-AVC, H.264, DivX PlusHD, MKV, WMV, itd. ,te slikovnih JPEG formata, s kojima nije bilo nikakvih problema kod reproduciranja. Jedini problem koji se pojavio je HDCP zaštita kod DVD diskova, koja se pojavljivala jedino u slučaju priključivanja receivera s Blu-ray kroz HDMI. Tada nije bilo niti slike, niti zvuka kroz receiver. Očigledno komunikacija između receivera i Blu-raya nije radila kako treba, pa se uključila zaštita protiv kopiranja. S obzirom da je testirani model bio namijenjen isključivo za testiranje u časopisima, vjerojatno je na modelima koji se sada mogu kupiti u dućanima takav problem riješen s novijom verzijom softvera.

Definitivno, model BDP 9600 ima bolji zvuk nego model BDP 9500.  U stereo modu odmah je bila primjetna nešto manja dubinska perspektiva zvuka, koja je zato nagrađena odličnom rezolucijom zvuka. Ovdje nema nikakvih iritantnih zvukova u srednjem, a posebno ne u visokotonskom području. Sve je potpuno čisto i jasno reproducirano. Bas područje je nešto većeg volumena nego što bi to trebalo biti, ali je zato njegova kontrola bila jako dobra. U surroundu čistina zvukova briljira u svim kanalima, dok je bas bio nešto manji nego u stereu. Nešto je  mekšeg karaktera, ali dovoljno čvrst i kontroliran, pa ne posustaje niti na zahtjevnijim zvučnim scenama. I u surroundu je prisutna nešto manja prostorna perspektiva zvuka, ali je definicija i točnost zvukova iz bilo kojeg surround kanala bila jako dobra. Uporaba ugrađenog surround dekodera pokazuje solidne zvučne rezultate, ali ne onakve kakve bi se to očekivalo od ovakvog naprednog Blu-ray playera. Jedan od "nedostataka" su svakako pojačane bas frekvencije, koje nadglašavaju ostala dva zvučna spektra.

Zaključak

Izvrsna reprodukcija slike u 2D i 3D modu, vrlo dobar zvuk, Net TV funkcija, bežična povezanost putem Wi-Fi i još niz naprednih tehnoloških rješenja, čini ovaj Blu-ray player vrlo poželjnim svim onim korisnicima koji žele, ne samo kvalitetu, nego i opremljenost svim najnovijim dostignućima u reprodukciji slike i povezivosti s drugim uređajima i internetom.

+
-odlična slika
-3D prikaz slike
-visoka kvaliteta izrade Blu-ray
-dizajn
-HDMI verzije 1.4
-Qdeo "Kyoto G2“ video čip
-opremljenost

-
-nespretno rukovođene test tona u surround dekoderu

 
OCJENA
Slika 28 / 30
Zvuk 25 / 30
Opremljenost 9 / 10
Daljinski upravljač 7 / 10
Cijena/kvaliteta 18 / 20
Ukupno 87 / 100


KARAKTERISTIKE


Brzina čitanja pojedinog medija i uključenja uređaja
Uključenje blu-ray plejera / brzi start 38 sekundi
BD disk 19 sekundi
DVD 16 sekundi
CD 10 sekundi


optički digitalni izlaz (TosLink)
koaksijalni digitalni izlaz
stereo audio izlaz
kompozitni video izlaz
komponentni video izlaz (Pr, Pb,Y)
S-Video izlaz -
HDMI
RSC 232C -
Daljinska kontrola -
audio izlazi iz surround dekodera (5.1/7.1) -/•
mrežni priključak
USB
Utor za memorijske kartice • (SD)
dodatni pribor Uputstvo za uporabu na CD-u + Disney 3D demo disk
video digitalno/analogni pretvarač 150 MHz/12 bit
audio digitalno/analogni pretvarač 192 kHz/24 bit
progressivan scan • (PAL/NTSC)
video scaler
mogućnost podešavanje slike • (8 parametara)
Dimenzije (ŠVD) 435 x 70 x 260 mm
Masa 4,2 Kg
Cijena 3.499,00 kn
Distributer Philips

 

Galerija slika