NuForce Blu-ray OPPO BDP-83 SE

Četvrtak, 01.12.2011. 13:19 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 80 Godina: 2010

OPPO BDP-83 SE NuForce je tehnološki napredni univerzalni Blu-ray player koji daje sliku prirodnosti kakvu još nismo vidjeli ni na jednom drugom Blu-ray playeru. Uz to će pružiti i puno audiofilskih doživljaja, posebno u reprodukciji SACD diskova

Nakon objave tvrtke OPPO da do daljnjega nema prodaje njihovog Blu-ray playera BDP-83 ili njegove poboljšane inačice BDP-83 SP (special edition) za europsko tržište, mnogi koji su ga sa nestrpljenjem očekivali doživjeli su razočaranje, ali dobili smo još bolju izvedenicu. Naime, na europskom tržištu pojavio se OPPO-ov model BDP-83 SP, ali još dodatno poboljšan i nosi sufiks NuForce edition, a trenutačno je dostupan kod domaćeg zastupnika Sonus Art. Krenimo redom. Zbog čega je OPPO-ov Blu-ray BDP-83 tako traženi proizvod? Prije svega zbog povoljne cijene i odlične kvalitete A/V reprodukcije, a njegova univerzalnost čitanja svih optičkih zapisa (DVD, Blu-ray, SACD, DVD-Audio, MP3, DivX, itd.) čini ga jedinstvenim na tržištu. Uz sve to, u OPPO su napravili i poboljšanu inačicu BDP-83 SP, koja daje jednu novu dimenziju zvuka i namijenjena je audiofilima, dok je video segment ostao kao i na osnovnom modelu BDP-83. Zapravo sve audio promjene su primjetne (čujne) jedino kroz analogne izlaze, stereo izlazu, te na 7.1 izlazu iz surround dekodera. OPPO BDP-83 SE koristi unaprijeđene napajačke sklopove i još važnije, tu je i novi Sabre32 audio D/A pretvarač iz tvrtke ESS Technology, koji se smatra jednim od najboljih D/A pretvarača na tržištu. Osnovi model OPPO BDP 83 koristi za stereo Cirrus Logic CS4398 1 D/A pretvarač po kanalu, dok verzija SE koristi čak 4 ESS Technology ES9016 4 D/A pretvarač po kanalu. Promijenjen je i 7.1 kanalni dio, pa tako umjesto Cirrrus Logic CS4382A čipa, model ES koristi EES Tehnology ES 9600 čip. U igru se sad uključila i poznata američka audio tvrtka NuForce. Ova tvrtka je postigla prilične uspjehe sa svojim proizvodima u high-end zvuku, a sada svoje znanje žele pokazati i na polju Blu-ray uređaja. Zapravo, oni su OPPO-ov BDP-83 SE još dodatno unaprijedili, preradivši još malo audio sekciju D/A pretvarača i audio pojačala, te su zamijenili sve elektroničke komponente koje bi mogle naštetiti zvuku. Treba naglasiti da tvrtka OPPO preporuča SE verziju isključivo onim korisnicima koji će koristiti sve prednosti analognog audio priključivanja, koristeći stereo ili izlaze iz ugrađenog surrounda dekodera, dok onima koji će isključivo priključivati Blu-ray player putem HDMI kabela, te vršiti pretvorbu zvuka u nekom receiveru, preporuča osnovnu verziju. To bi se u svakom slučaju moglo primijeniti i na verziju NuForcea. Video sekcija je ostala u potpunosti netaknuta u odnosu na osnovi BDP-83 model, jer za to stvarno nije bilo potrebe obzirom da koristi već provjereni Anchor Bay VRS (Video Reference Series) - Abt 2010 video procesor za obradu slike.

Otvarajući Blu-ray iz kutije, odmah se vidjelo da je tu pažnja posvećena svakom detalju. Uređaj je omotan u platnenu vrećicu s ručkama, a tu se još nalazi 1,8 metara dugačak HDMI kabel (pozlaćene priključnice) i uobičajeni 1 A/V RCA kabel. Iznenađenje su izazvala priložena dva Blu-ray diska. Prvi je 1 Spears & Munsil disk za kalibriranje slike, te 1 Aix record audio disk za kalibraciju zvuka i HD surround zvučnim demo izvedbama, s kojeg se u potpunosti može čuti sva raskoš HD zvuka. U svakom slučaju odlični dodaci za pravilno podešavanje svih A/V parametra.

Prednja ploča OPPO BDP-83 SE NuForce je prava poslastica za oči. Brušena crna aluminijska ploča s minimalnim funkcijskim tipkama, koje se samo malo ističu svojom srebrnom bojom, izgleda vrlo elegantno i otmjeno. Odlično je ukomponiran i središnji veliki LCD displej (mogućnost tri stupnja osvjetljenja), te diskretno plavkasto osvjetljenje funkcijske tipke uključenja uređaja. Na lijevoj strani ispod plastičnog poklopca skriven je i prednji USB priključak, koji je gotovo neprimjetan. Odostraga su svi priključci pozlaćeni i na broju. Osim uobičajenih A/V priključaka tu je i stražnji USB priključak, RS 232C i  LAN priključak s kojim je moguće priključivanje na Internet i korištenje BD-Live funkcije odnosno ažuriranja novog firmwarea u budućnosti. OPPO također ima ugrađenu internu 1 GB memoriju koja se koristi za pohranjivanje dodatnih sadržaja (BD-Live sadržaji, itd.). Kada se koristi USB priključak, moguća je reprodukcija DivX, MP3, WMA ili JPEG formata. Manipuliranje slikom je lagano i brzo,  gotovo trenutačno se slika veličine 1 MB može zakrenuti, a kvaliteta slike je nevjerojatno dobra, s jasnim i prirodnim prikazom.

Kod prvog uključenja na On screen ekranu TV pojavit će jednostavno uputstvo za uporabu u 6 koraka, za  početno postavljanje osnovnih A/V parametara. Grafički On screen prikaz je jednostavan za uporabu i s jasnim funkcijama. Bez obzira na to, preporučljivo je učiniti dvije stvari. Ako se želi slušati HD surround zvuk obavezno treba u izborniku „Audio format Setup“ funkciju „Secondary Audio“ onemogućiti (Off), jer inače kroz HDMI kabel neće ići HD zvuk. Druga stvar koju korisnik mora podesiti je TV sustav. U našem slučaju je PAL sustav, ali iz nekog neutvrđenog razloga provjera tzv. jaggies (nazubljenost rubova) s testnog diska, bila je katastrofalna, pa preporučam SECAM sustav, gdje je sve radilo kako treba. Izbornik kojeg treba dodatno istaknuti je „Picture Adjustment“ koji sadrži podešavanje čak 9 različitih video opcija i to u velikom rasponu. Za spomenuti je „Edge Enhancment“ funkcija s kojom se pročišćuju sve moguće degradacije na slici (sitne točkice ili mrlje oko i na rubovima predmeta), ali s time treba biti oprezan, jer slika može poprimiti oštriji ili mutniji prikaz. I grafički prikaz surround dekodera je odlično grafički napravljen, a i sva njegova podešavanja. Nedostaje jedino prikaz udaljenosti zvučnika od slušatelja u metrima (samo u stopama), a nema niti test tona za određivanje jačine zvuka u pojedinom kanalu. Za to će odlično poslužiti priloženi Blu-ray disk „Aix record“ koji sadrži puno dobrih stvari, pa tako i onaj za provjeru jačine zvuka pojedinog kanala.

Ono što dodatno pomaže jednostavnom upravljanju ovim Blu-ray plejerom je izuzetno dobar daljinski upravljač. Iako je nešto većih dimenzija, to mu nikako nije mana. Gotovo sve funkcijske tipke su velike i s dovoljno prostora između njih. Raspored svih funkcijskih tipki je logičan, a svaka oznaka funkcije određene tipke jasno je naznačena. Odlično je i to što gotovo sve tipke imaju pozadinsko osvjetljenje.

OPPO je vrlo brzo spreman za rad (9 sekundi), a Blu-ray medij pročita gotovo najbrže od svih dosad testiranih modela Blu-ray u našem magazinu, 17 sekundi. DVD čitanje je prilično sporo - 21 sekundu , a za CD mu treba 14 sekundi što i nije neki brzinski rekord.

Slika i zvuk

Kvaliteta slike na DVD-a bila je vrlo slična njihovom legendarnom DVD modelu DV-983, koji također ima Anchor Bay VRS video čip za obradu slike. Slika podignuta na potpunu HD rezoluciju u progresivnom modu, dala je dodatni uzlet svakom DVD materijalu. Čista i kristalna slika, s vrlo prirodnom reprodukcijom boja, te odličnim prikazom crne boje, to je gotovo vrhunac koji se može izvući iz DVD tehnologije.

Blu-ray reprodukcija je sve što se može poželjeti od nekog Blu-ray playera. Odmah se uočava da player svakom video materijalu daje dodatnu dubinu prostora i čini sliku trodimenzionalnom, preko uvjerljivog prikaza crnih dijelova slike. Tonski raspon između svijetlih i tamnih područja je zaista izvrstan i nije se događalo da neki sitni detalji na slici ostanu nevidljivi. Što se tiče prirodnosti boje, ovdje nema nikakve „napadnosti“ ili pretjerivanja, cijela paleta boje je prikazana na najprirodniji način od svih playera koje sam recenzirao. Već nakon kraćeg gledanja nekog video materijala, korisniku će postati sasvim jasno da pred sobom ima jedan od najboljih DVD i Blu-ray prikaza slike.

Ovo je po prvi puta da se jedan višekanalni dekoder ugrađen u playeru može ravnopravno nositi s onima u receiverima (čitaj receiverima skupljim od 9.000,00 kuna). Probao sam priključiti jedan stariji surround receiver (proizveden prije 11 godina) i zvuk je bio nevjerojatno dobar. „Stari“ receiver je jednostavno prosvirao i dobio još nekoliko godina „života“, bez da se zamjenjuje za neku noviju generaciju receivera. I ovdje je zvuk „čvrst“, s odličnom kontrolom te velikom surrround scenom. Svaki pojedini zvuk precizno je i jasno naznačen u svakom kanalu, pa užitak doživljaja višekanalnog zvuka neće nedostajati. Svi oni koji će ipak većinom koristiti HDMI izlazom za zvuk, teško će moći opravdati povećanu cijenu ovog dorađenog Blu-raya, u odnosu na osnovnu verziju BDP-83, jer tu razlike nema. Kroz HDMI izlaz zvuk je također iznenađujuće dobar. Može se primijetiti nešto uža surround scena, ali definicija i jasnoća svakako je vrhunska i tu se može reći da se zvuk približio audiofilima. Neovisno je li riječ o višekanalnom ili stereo zvuku, ovaj Blu-ray player spada u sam vrh Blu-ray uređaj na tržištu.

Zaključak

OPPO BDP-83 SE NuForce Blu-ray player je definitivno najbolji Blu-ray koji sam imao prilike testirati, kako u zvučnom tako i u slikovnom smislu. Sva ugrađena poboljšanja koja utječu na zvuk kroz analogne izlaze, zaista su odlična, a zvuk kroz HDMI izlaz također čini ova Blu-ray jednim od najboljih na tržištu. Impresivna slika na DVD i Blu-ray materijalima je ono što bi svaki korisnik poželio u svome domu. Njegova svestranost u čitanju i reprodukciji različitih A/V materijala  dodatni su poticaj kupnji ovog Blu-raya. No sve vrhunske kvalitete ima svoju cijenu, tako i ovaj uređaj.

+
-dizajn
-izvrsan surround i stereo zvuk
-vrhunski ugrađeni surround dekoder
-izvrsna slika u SD i HD rezoluciji
-izlazne kontrole za sliku
-odličan daljinski upravljač
-jednostavno upravljanje uređajem
-Spears & Munsil disk za kalibriranje slike
-Aix record audio disk za kalibraciju zvuka

-
-cijena
-nema europski strujni kabel

   
OCJENA
Slika 5 / 5
Zvuk (stereo/surround) 5 / 5
Opremljenost 5 / 5
Daljinski upravljač 5 / 5
Jednostavnost upravljanja 5 / 5


KARAKTERISTIKE


optički digitalni izlaz (TosLink)
koaksijalni digitalni izlaz
stereo audio izlaz
kompozitni video izlaz
komponentni video izlaz (Pr, Pb,Y)
S-VHS izlaz -
SCART izlaz -
HDMI • ( verzija 1.3)
RSC 232C
Daljinska kontrola
audio izlazi iz surround dekodera (7.1)
mrežni priključak
USB
dodatni pribor
digitalno/analogni pretvarač 192 kHz/24 bit
progressivan scan • (PAL/NTSC)
video scaler • (/576i/576p/720p/1080i/1080p)
mogućnost podešavanje slike • (10 parametara)
Dimenzije 430 x 77 x 336 mm
Masa 5,1 kg
Cijena 8.800,00 kuna
Info Sonus Art, tel.01/4813 025 www.sonusart.hr

 

OPPO BDP-83 SE NuForce: Audiofilski dosezi

Oppo Nuforce  83Se, koliko uživa reputaciju video ili univerzalnog playera, toliko želi ostaviti dobar dojam i kao svestrani audio player. Tome ne svjedoči samo njegova univerzalnost digitalnog čitača, već i pažnja posvećena audio reprodukciji. Koliko je ta pažnja pretočena u dobar zvuk, pokušali smo ustanoviti u kratkom testu, spojivši player u sustav koji se sastojao od EAR 864 pretpojačala, Rotel RB1562 izlaznog pojačala, Wireworld Equinox 6 i Mundorf interkonekcijskih i Mundorf zvučničkog kabela te MG12SE zvučnika.  Mrežni kabeli bili su Wireworld s modelom Aurora 5-2 na testiranom uređaju.

Keiko Lee, odnosno velik glas u malome tijelu ove japanske jazz pjevačice, na SACD izdanju zazvučao je vrlo uvjerljivo, toplo i toliko ekspresivno da je bio gušt potenciometar pojačala odvrnuti malo glasnije. Toliko je njen glas ispunio sobu. Izuzetno neposredan zvuk, s dubokim, kontroliranim i - rekli bismo - relevantnim basom koji ima što pokazati, ispunio je prostor između zvučnika, smjestivši se u ravninu s njihovim prednjim pločama, što je zaista činilo zvuk primamljivim za slušanje. Opcija Pure Audio gasi HDMi sklopove, displej i ostale stvari, nevažne za reprodukciju glazbenih diskova, i stvarno pomaže u reprodukciji jer zvuk dobiva na čistoći, smireniji je detaljniji. Nedostatak: gasi se i reprodukcija CD teksta na ekranu TV-a. Kao SACD player, Oppo je više nego dobar.

Reprodukcija CD formata (John Pizarelli, Telarc), otkriva kako Oppo nije tako uspješan CD player, iako sve bitne karakteristike poput topline, detaljnosti, a prije svega izuzetne neposrednosti koju ovaj player posjeduje, zadržava i dalje, iako u smanjenim gabaritima. Stereo slika je i dalje bogata, široka i visoka (ali ne i duboka), u kojoj je sve posloženo i čvrsto, prirodno. Ima li iznenađenja? Ima, u pojavi velikog, čvrstog i kontroliranog i energijom nabijenog basa.  Naravno, Oppo nije CD player i ipak se čuje lagana neprirodnost u reprodukciji ponekih detalja u srednjotonskom i visokotonskom području, a prostor nikako da se proširi u dubinu. Iako, ovo potonje player dosta dobro kompenzira širinom i postojanošću zvučne slike. Pažljivijim slušanjem i usporedbom s uređajem klase 3.000 kuna (NAD C542), otkrivamo kako u CD reprodukciji Oppou ipak nedostaje pokoji detaljčić. Kod NAD-a, osim svega, zvučna slika ima sferni oblik i proteže se iza prednje linije zvučnika. Međutim, Oppo NAD-u pokazuje gdje mu je mjesto prije svega izražajnošću, zanimljivošću reprodukcije i sposobnosti da vas navuče da mijenjate disk za diskom, a potom i reprodukcijom basa. C542 je u ovom pogledu opušteniji, labaviji, kraći u odzivu pa možda i šlampaviji, dok Oppo bas drži zategnutim, punim i kontroliranim. Ako vam je ovo dovoljno za odabir, prisjetite se da izvrsnu sliku i univerzalnost u pogledu reprodukcije velikog broja formata dobivate u istom paketu.

Neven Kos