Samsung BD-C 6500 / LG BD 570

Utorak, 22.11.2011. 15:10 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 84 Godina: 2010

U svakom pogledu novi Blu-ray plejeri ubrzano sazrijevaju svakom novom generacijom, te imaju sve više i više mogućnosti. Njihovim "padom" cijena na niže vrijednosti, postaju prihvatljivi velikom krugu korisnika. Tako je i s novim modelima Samsunga i LG-a; nude dosta za nisku cijenu

 

Samsung BD-C 6500

Samsung je pokazao veliku ozbiljnost u izradi nove seriji Blu-ray playera u koju spada i testirani model oznake BD-C 6500. Na prvi pogled u oči upada malena visina playera i prilično mala dubina. Na prednjoj ploči su, u Samsungovom stilu, postavljene kontrole uređaja na dodir, vrlo čitljiv displej i ladica diska skrivena poklopcem. Tu je i skriveni prednji USB priključak, koji omogućuje reprodukciju videa, glazbe ili fotografije s vanjskih USB uređaja. Na gornjoj strani kućišta, po izbornu korisnika može svijetliti veliki Blu-ray logo, a može ga se i isključiti. Stražnja strana je dobro opremljena priključcima, između ostalog tu su  mrežni priključak, HDMI i optički audio izlaz. Za sve one koji imaju starije receivere i nemaju HDMI ulaz, tu je i 7.1 kanalni audio izlaz, iz kojih je moguće slušati i najnovije surround zvukove formate Dolby TrueHD i DTS-HD Master Audio. Blu-ray je osim žičane veze opremljen i za bežično Wi-Fi povezivanje na Internet, a tu je i DLNA kompatibilnost za reproduciranje multimedijalnog sadržaja s osobnog računala ili bilo kojeg drugog uređaja s DLNA podrškom.

Prilikom prvog uključenja uređaja, od korisnika se odmah traži da nadogradi softver (stara verzija - BSP-C6500WWB-1010.4, novija verzija BSP-C6500WWB-1016.1) što svakako treba učiniti. Proces nadogradnje teče vrlo glatko. Pritiskom na tipku "menu" na daljinskom upravljaču, otvara se dobro poznat i već viđen prikaz s drugih Samsungovih TV i Blu-ray uređajima. Sastoji se od 5 velikih ikona (Internet TV, video, glazba, foto i podešavanja) koje pojednostavljuju upravljanje i podešavanje playera, a moguće je čak promijeniti i izgled pozadine (5 različitih pozadina), na kojoj se prikazuju ikone. Iako je player opremljen s uobičajenim i najnovijim HD surround dekoderima, u postavkama dekodera moguće je promijeniti jedino veličinu zvučničkih kutija i uključiti test ton, ali nije moguće podesiti izlaznu razinu zvuka, kao ni udaljenosti zvučnika od slušatelja. Sva ostala podešavanja su prilično jednostavna. treba naglasiti da u audio postavkama, za sve one koji koriste HDMI priključivanje, treba biti uključena funkcija Bitstream (Audiopfile), kako bi receiver ispravno prepoznao HD zvučne materijale.

Od ostalih mogućnosti za spomenuti je Samsung Apps koji pruža izbor sadržaja i programa iz online usluge preko Interneta (YouTube, Twitter, itd.), HD DivX i MKV video reprodukciju u rezoluciji od 1920 x 1080 piksela, HDMI- CEC kontrolu, ovdje poznatu kao Anynet +, kojom se preko daljinskog upravljača mogu kontrolirati i ostali uređaji koji su priključeni preko HDMI-a.

Samsung BD-C 6500 koristi istovjetan daljinski upravljač kao i model BD-C6900 (test Hi-Fi Media broj 82). Na daljinskom velikih dimenzija najosnovnije tipke upravljanja Blu-ray uređajem su flourescentne, pa su vidljive u mraku. Daljinski ima veliku memoriju kodova drugih proizvođača TV-a, pa se uz upravljanje Samsungovim TV-om može upravljati i televizorima drugim proizvođačima TV-a (preko  60 proizvođača).

Slika i zvuk

Samsung je i na ovom modelu pokazao veliku snagu slikovnog dijela. Kod jaggies testa na Blu-rayu (prikaz nazubljenosti rubova predmeta), nazubljenja gotovo da se nisu vidjela, a kontrastni odnos i detalji na slici imali su zaista odličan prikaz s obzirom na cjenovni razred. Jedino što mu se može zamjeriti je sasvim mali vidljivi šum na slici, ali on će biti uočljiv samo na dijagonalama ekrana većim od 107 cm. DVD slika je također bila jako dobro reproducirana, pogotovo kada se rezolucija "podigne" na HD rezoluciju od 1080p. Boje su bile dobro zasićene, s jasnim slikovnim prikazom, a svakako treba u slikovnim postavkama podesiti noise reduction funkciju, koja znatno može umanjiti eventualni šum na slici. Iako je ova funkcija dostupna i kod reprodukcije Blu-raya, nema toliko veliki efekt kao na DVD slici.

Čistoćom i razgovjetnošću srednjeg i visokotonskog područja, te dobrom dinamikom, Samsung je ispunio očekivanja u reprodukciji zvuka. Bas frekvencije su nešto tvrđeg karaktera i nemaju onu čistoću zvuka kao ostala dva spektra. Stereo efekt je dobro prisutan, a jedino nedostaje dubinske prostorne informacije. Zvuk je bio puno uvjerljivije "prikazan" u suroundu, gdje je čistoća svih kanala došla do punog izražaja, ali i ovdje je bio prisutan nešto reducirani prostorni doživljaj.

Zaključak

Samsung je s BD-C 6500 Blu-ray pokazao da se i u nižem cjenovnom razredu može napraviti sasvim solidan i dobar Blu-ray plejer. On će svojim mogućnostima, te kvalitetom zvuka i slike, u potpunosti zadovoljiti široki sloj kupaca, koji ne žele ili ne mogu kupiti neki skuplji Blu-ray player.

+
-integrirani bežični Wi-Fi
-vrlo dobra slika na SD i HD video materijalima
-reprodukcija HD DivX i MKV video materijala

-
-nedostatak nekih kontrola u postavkama surround dekodera

 

LG BD 570

LG BD 570 se drži već uobičajenog dizajna Blu-ray uređaja s tankim kućištem po visini i vrlo maloj dubini. BD570 izgleda vrlo atraktivno, sa svojom sjajnom crnom prednjom pločom, koja se cijelom svojom dužinom automatski okreće prema dolje, kada ladica za disk izlazi iz kućišta. Tada su vidljive osnovne kontrole upravljanja Blu-ray uređajem, kao i jedan USB priključak. Na gornjoj strani kućišta u sredini nalazi se tipka za kontrolu ladice disk pogona i tipka uključenja. Odostraga se nalaze svi najpotrebniji A/V priključci, a za razliku od Samsunga, ovdje nema RCA audio izlaza iz surround dekodera, jer ga ovaj Blu-ray nema. Osim standardnog mrežnog priključka, ovaj Blu-ray ima bežičnu Wi-Fi (802.11n) mrežnu povezivost. U paketu s Blu-ray uređajem dolazi i Nero Media Home 4 Essentials softer na CD-u, koji se instalira na računalo, kako bi se nesmetano mogle dijeliti  foto, audio i video datoteke, pohranjene na računalu s LG Blu-rayem. U prednji USB može se priključiti vanjski HDD disk, bez obzira kako je formatiran  (FAT 16, FAT 32 i NTFS). Kod uporabe BD-Live funkcije treba koristiti neku USB flash memoriju, jer ovaj Blu-ray nema svoju ugrađenu memoriju.

LG je s ovim modelom predstavio novo On screen grafičko sučelje sa 6 plutajućih ikona (Movie, Photo, Music, Home Link, Netcast i Setup) koje izgledaju kao kocke leda. Svi izbornici su vrlo jednostavni za korištenje i trebat će zaista malo vremena da se korisnik privikne na njih.  Kao i kod Samsunga, preporučio bi da se odmah nadogradi softver s novijom verzijom, ali treba paziti da kod preuzimanja nije uključena neka USB memorija, jer će postupak biti usporen i neće se završiti do kraja, dok se  USB memorija ne isključi iz Blu-raya. Također je preporučljivo da korisnik odmah na početku podesi rezoluciju na 1080p, jer je po prvom uključenju playera, rezolucija namještena na 1080i. U HDMI izborniku treba odabrati "Primary Pass-Thru", ako se žele čuti najnoviji HD formati zvuka kroz receiver.

LG 570 omogućuje pregledavanje sadržaja s Intereneta kao što su Picasa, YouTube i Accu Weather uz vrlo domišljatu logiku upravljanja svim sadržajima, svi će korisnici vrlo brzo zavoljeti. Blu-ray također prikazuje informacije iz Gracenote Media baze podataka (Blu-ray mora biti priključen na Internet) koja, na primjer, prikazuje naziv pjesme, ime izvođača, žanr, slikovni prikaz prve strane albuma.

Na ovom modelu LG je unaprijedio i daljinski upravljač, s kojim se sada jako dobro upravlja uređajem. Gornja površina daljinskog je zrcalnog tipa, pa se otisci od prstiju vrlo dobro vide, no ergonomija funkcijskih tipki je jako dobra, a pritiskom na kursorske tipka i još neke funkcijske tipke oko njih, čuje se jasan zvuk škljocanja. Ovo je očigledno napravljeno namjerno, kako bi korisnik u mraku uvijek znao koji set funkcijske tipki pritišće. Daljinskim upravljačem je moguće upravljati i osnovnim funkcijama TV-a, ali baza kodova uključuje samo 6 svjetskih tvrtki (LG, Zenith, GoldStar, Samsung, Sony i Hitachi).

Slika i zvuk

Slikovne parametre (5 parametara) kod LG 570 Blu-raya treba vrlo pažljivo podesiti. Oštrinu treba smanjiti, a pojačati jačinu otklanjanja šuma u slici. LG je imao nešto jasniju sliku nego Samsungov Blu-ray, ali šum je bio nešto više vidljiv, bez obzira na maksimalno odabranu vrijednost "noise reduction" funkcije. Bojama je pomalo nedostajalo živosti, što je posebno bilo vidljivo na materijalima koji prikazuju prirodne krajolike, ali i to se da donekle "popraviti" s dodatnim podešavanjem boje. Iako je Jaggies test LG prošao sasvim dobro i bez nekih većih zamućenja kod brzih pokreta, Samsung je to ipak odradio nešto bolje. Neovisno je li slika  bila puštena s DVD ili Blu-ray diska, rezultati su uvijek bili gotovo identični, što je bilo dobro na DVD snimci to je bilo dobro i na Blu-rayu, kao i u obrnutom slučaju, kada je nešto nedostajalo u slici.

LG potpuno ima drugačije zvučne karakteristike nego Samsung Blu-ray. Prije svega, odmah je bila primjetna veća dubinska perspektiva zvuka, s dobrim prepoznavanjem instrumenata. Srednjotonsko i visokotonsko područje nije toliko čisto kao kod Samsunga, ali daje sasvim ugodnu i dovoljno jasnu zvučnu sliku. Na žalost, bas područje je u većini slučajeva prejako s mekanim karakterom. Dok kod slušanja stereo materijala to možda i neće predstavljati neki problem, u surroundu je jednostavno nedostajalo eksplozivnosti i snažnog udara u pojedinim filmskim scenama. Reprodukcija zvuka u surroundu također pokazuje veću dozu prostornosti, nego što to daje Samsungov Blu-ray, s dobrim i jasnim zvukovnim rasporedom u svim kanalima.

Zaključak

LG  Blu-ray 570 je u svakom pogledu dao do znanja da se na njega kao ozbiljnog proizvođača sada i u budućnosti mora računati. Naglasak je stavljen na dobre mrežne mogućnosti, te sasvim novo i jednostavnije upravljanje Blu-ray uređajem, što će mnogi korisnici itekako znati cijeniti.

+
-integrirani bežični Wi-Fi
-prihvat HDD diska kroz USB priključak
-reprodukcija HD DivX i MKV video materijala
-jednostavno upravljanje Blu-ray uređajem
-novi On screen grafički prikaz
-novi daljinski upravljač

-
-bas frekvencije prejakog intenziteta
-nešto povećani šum u slici

 

Karakteristike Samsung BD-C 6500 LG BD 570
 
Optički digitalni izlaz (TosLink)
 
Koaksijalni digitalni izlaz -
 
Stereo audio izlaz
 
Kompozitni video izlaz
 
Komponentni video izlaz (Pr, Pb,Y)
 
S-Video izlaz - -
 
HDMI
 
RSC 232C - -
 
Daljinska kontrola - -
 
Audio izlazi iz surround dekodera (5.1/7.1) -/• -/-
 
Mrežni priključak
 
USB
 
Utor za memorijske kartice - -
 
Dodatni pribor A/V kabel A/V kabel, HDMI
 
Video digitalno/analogni pretvarač 148.5 MHz / 12-bit 162MHz/12 bit
 
Audio digitalno/analogni pretvarač 192 kHz/24 bit 192 kHz/24 bit
 
Progressivan scan • (PAL/NTSC) • (PAL/NTSC)
 
Video scaler
 
Mogućnost podešavanje slike • (5 parametra) • (5 parametra)
 
Dimenzije (ŠVD) 430 x 43 x 223 mm 430 x 44 x 204
 
Masa 1,8 kg 2 kg
 
Distributer Samsung Hrvatska Technomax
 
Cijena 1.769,00 Kn 1.549,00 kuna
 
 
Brzina čitanja pojedinog medija i uključenja uređaja

 
 
Uključenje blu-ray plejera / brzi start 21 sekundu 19 sekundi
 
BD disk 16 sekundi 18 sekundi
 
DVD 9 sekundi 17 sekundi
 
CD 8 sekundi 11 sekundi
 
 
Slika 22 20 / 30  
Zvuk 18 17 / 30  
Opremljenost 8 8 / 10  
Daljinski upravljač 8 8 / 10  
Cijena/kvaliteta 14 14 / 20  
Ukupno 70 67 / 100