Harman Kardon BDS 800

Nedjelja, 26.12.2010. 11:08 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 84 Godina: 2010

Receiver s Blu-ray playerom, DVD reprodukcija s „upscalingom“ na HD rezoluciju, dimenzijama mali, ali zvukom vrlo uvjerljiv 5.1 sustav zvučnika, pregršt priključaka, elegantni dizajn…, sve su to „komadići“ vrlo dobro posloženog tehnološkog mozaika pod imenom Harman Kardon BDS 800    

Harman Kardon BDS 800 sastoji se od dvije zasebne cjeline: receivera s ugrađenim Blu-ray uređajem oznake BDS i 5.1 surround zvučničkog paketa oznake HKTS 60BQ230 (EISA nagrada).


Točnije, cijeli komplet ovog kućnog kina ima oznaku BDS 800, a može se kupiti i svaku jedinicu zasebno. Na prvi pogled BDS 800 ne nudi ništa revolucionarno, no prekrasan, elegantan dizajn, poznata Harman Kardonova kvaliteta zvuka i ugrađeni Blu-ray player čine dobitnu kombinaciju. Treba spomenuti da Harman Kardon u svojoj ponudi također nudi BDS jedinicu s 2.1 i 3.1 zvučničkim sustavom, dok testirani BDS 800 čini njihov najbolji i najjači sustav.

BDS receiver s ugrađenim Blu-rayplayerom izgleda elegantno sa crnom zrcalnom prednjom pločom. Na njoj je vidljiv Blu-ray mehanizam u tzv. slot-in verziji, vrlo čitljivi displej, svjetleća okrugla tipka izlazne kontrole zvuka u ravnini prednje ploče te USB priključak i ulaz za slušalice. Elegantan izgled dodatno "podiže" i kućište sa zaobljenim rubovima stranica, a tu su i dvije funkcijske tipke koje se nalaze na gornjem dijelu kućišta (tipka za izbacivanje diska iz Blu-ray mehanizma i tipka uključenja/isključenja receivera). Na stražnjoj strani osim što su svi priključci pozlaćeni (osim antenske FM priključnice), iznenađuju vrlo kvalitetni metalni vijičasti zvučnički priključci, koji mogu primiti i banana priključke. Ostali priključci uključuju: 2 optička digitalna Toslink ulaza, 1 koaksijalni digitalni ulaz, 2 stereo RCA ulaza, The Bridge III P - za priključnu iPod stanicu i 1 mrežni priključak (služi za BD Live funkciju). Bilo bi lijepo vidjeti barem i 1 HDMI ulazni priključak, ali na žalost toga nema.

On screen grafički prikaz izbornika je prilično jednostavan, jedini ozbiljan problem je podešavanje surround dekodera. Iako u izborniku surround dekodera, postoje uobičajeni parametri koji uključuju podešavanja udaljenosti zvučnika od slušatelja i izlazna razina zvuka pojedinog kanala (podešavanje veličine zvučnika nije potrebno jer je sustav podešen na zvučnike u paketu), ne postoji testni ton za ispravno podešavanje jačine zvuka za svaki kanal. Tako se mora podesiti izlazna razina zvuka pojedinačno na "uho" što je mala gnjavaža posebno ako se zna da Harman ima već prokušana i dobra rješenja na svojim receiverima. Ugrađeni surround dekoder ispravno će pročitati sve surround formate pročitane s Blu-ray pogona, koji uključuju i one najnovije, kao Dolby ThruHD i DTS-HD Resolution Audio. Ugrađeni Blu-ray player također sadrži podešavanja svih bitnih parametara playera, a poseban dojam ostavlja mogućnost podešavanja 6 parametara slike za dodatno unaprjeđenje video kvalitete. Brzina čitanja pojedinih medija je prilično dobra, pa Blu-ray disk očita za pristojnih 20 sekundi, DVD za 13 sekundi, a CD za 12 sekundi. Ugrađeni radijski prijemnik ima vrlo dobru osjetljivost i za hvatanje slabijih FM signala. Kao što je to već običaj, kroz USB moguće je pregledavati JPEG, MP3 i video datoteke (DivX, MKV, itd.) s memorijskog sticka. Uređaj jedino nije prepoznao DivX HD video materijale.

Daljinski upravljač je nešto tanji, ali prilično dug, pa dosta dobro leži u ruci. Sve funkcijske tipke su gumirane i različitih veličina, a 4 tipke imaju i pozadinsko osvjetljenje. No kod korištenja u mraku razvidno je da inače vrlo dobro raspoređene funkcijske tipke premalo strše iznad površine daljinskog upravljača, pa je teže odrediti opipom koja je prava.
HKTS 60BQ230 zvučnički surround paket je u potpunosti opremljen svim dodatcima koji uključuju dva različita držača zvučnika za zid. S jednim od tih kompleta držača, zvučnici se mogu rotirati lijevo/desno. I zvučnički kabeli dolaze u kompletu; 5 metara za L+D zvučnik, 4 metra za centralni zvučnik i 10 metara zvučničkih kabela za surround zvučnike. Dizajn je u potpunosti prilagođen BDS receiveru. Kombinacija zrcalne i mat crne površine, te ovalnog oblika kućišta satelitskih zvučnika daju poseban dizajnerski izgled. Subwoofer u potpunosti koristi zrcalnu reflektirajuću crnu površinu, a male dimenzije ga čine vrlo kompaktnim i zgodnim za smještaj bilo gdje u prostoru. Satelitski zvučnici koriste dva srednjotonska zvučnika ravne membrane od karbonskih vlakana promjera 76 mm. Karbonom je smanjena težina i ujedno povećana pokretljivost, pa membrana vrlo točno reagira na pobude audio signala. Tu je i jedan napredni CMMD Lite visokotonski zvučnik. CMMD lite je tehnologija koja sadržava iznimno jaku i laganu "sendvičastu" membranu od aluminija i keramike. U aktivni subwoofer ugrađeno je pojačalo od 200W snage, koje pokreće bas zvučnik membrane od 200 mm. Osim što ima vrlo diskretni svjetlosni indikator rada na gornjoj površini subwoofera, stražnja strana sadrži 1 stereo RCA i 1 mono LFE RCA izlaz, okretni gumb za kontrolu izlazne razine zvuka, prekidač promjene faze zvučnika i prekidač pojačanja bas frekvencija.

Slika i zvuk

Reprodukcija video materijala s DVD-a dobro je reproducirana, s jasnom slikom, a ugrađeni "upscaling" koji diže sliku na HD rezoluciju, jako dobro obavlja svoju zadaću. Tonski prikaz između svijetlih i tamnih tonova na slici također je jasno prikazan, a boje imaju visoku kvalitetu prikaza, iako bi mogle biti nešto toplije. Kod jaggies testa na Blu-rayu, vidljivo je nešto malo povećano zamućenje na rubovima predmeta, što će u normalnim okolnostima biti vidljivo kod brzih akcijskih filmskih scena. Iako je šum na slici bio vidljiv kod DVD reprodukcije, na Blu-rayu je bio još uočljiviji, ali to neće predstavljati smetnju na TV-ima koji ne prelaze dijagonalu ekrana od 107 cm. Prikaz boja i čistina slike najveći su "aduti" kod  Blu-ray reprodukcije, iako bi se i ovdje moglo reći da ne bi bilo naodmet da boje imaju nešto topliji karakter. Isplati se koristiti dodatne postavke za sliku jer mogu vidno poboljšati prikaz slika s DVD-a i Blu-raya.

Kod stereo reprodukcije, najbolje je bilo prezentirano srednjotonsko područje s jasnim i čistim tonovima, dok je visokotonski spektar malo zatvorenijeg karaktera. S obzirom da je subwoofer aktivnog tipa bas frekvencije se mogu dobro ugoditi i prilagoditi satelitskim zvučnicima i, još važnije, prostoru u kojem je smješten sustav. Bas frekvencije imaju nešto mekaniji karakter, ali uređaj isporučuje vrlo prodoran i učinkoviti bas, ovisno o zahtjevnosti materijala. Mora se priznati da je ovaj surround paket vrlo dobro izbalansiran, pa tako niti jedan dio spektra nije bio dominantan u odnosu na drugi. Surround zvuk je također jako dobro prezentiran. Prostor po širini i dubinu je vrlo opipljiv, ponekad se čini da surround zvuk ne dolazi iz tako malih zvučnika. Kontrola bas frekvencija je jako dobra, a subwoofer može napuniti i veći prostor snažnim i prodornim basom.

Zaključak

Harman Kardon BDS 800 primjer je kako se i s jednim manjim surround sustavom mogu ispuniti viši ciljevi u pogledu slike i zvuka. Njegove male dimenzije i potpuna opremljenost za kvalitetnu HD sliku, te vrlo dobar stereo i surround zvuk, vrlo su privlačne reference jednog dobro ugođenog i dizajnerski uspjelog proizvoda u domeni kućnih kina namijenjenog zahtjevnijoj publici kojoj nije žao žrtvovati koju kunu više za kvalitetu.

+
- moderan izgled svih komponenti u sustavu
- integrirani Blu-ray pogon
- vrlo dobar surround i stereo zvuk
- surround dekoderi
- čita MKV datoteke
- pribor koji se dobiva uz sustav (zvučnički kabeli i dodatni držaći zvučnika za zid)
- malene dimenzije subwoofera

-
- nema test tona u podešavanjima surround dekodera
- nema niti jedan HDMI ulazni priključak
- ne čita HD DivX datoteke