Harman/Kardon DMC 1000

Petak, 21.08.2009. 14:17 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 74 Godina: 2008

Harman Kardon je uspio u jednu komponentu smjestiti mogućnosti iz računalnog svijeta i svijeta profesionalnih A/V instalacija. Pritom je proizveo dobar, svestran uređaj jednostavan za upotrebu koji bi soničnim mogućnostima mogao zainteresirati i audiofile

Arhiviranje glazbe na tvrde diskove u današnje vrijeme kada su tvrdi diskovi dosegli nevjerojatne kapacitete, a njihova cijena pada svakim danom, čini se kao dobar izbor ako želimo glazbu na dohvat ruke. Računala, zbog svog ustroja i kapaciteta, godinama igraju ulogu i glazbene arhive, između ostalog. Ali kao što «3-u-1» kava koja magično pretvara toplu vodu u kavu sa mlijekom i šećerom ne može zamijeniti pravu kavu, tako računalo, iako svestrano, nije najkvalitetnije i najbolje rješenje za svaku zadaću. Uređaj s tvrdim diskom u obliku komponente kao što je Harman/Kardonov DMC 1000 predstavlja superiorniju soluciju u odnosu na računalo zbog lakoće upotrebe i integracije sa ostatkom audio/video sustava. Je li to DMC-u 1000 jedina prednost? Osim tvrdog diska kapaciteta 250Gb i DVD playera sa mogućnošću podizanja rezolucije na 1080p putem HDMI izlaza, Harman/Kardon je u ovaj uređaj smjestio još mnoštvo drugih mogućnosti, od kojih neke računala ni ne posjeduju, te je sa pravom uređaj nazvao DMC – digitalni medijski centar.

hk_dmc1000_400.jpgKako ne bi narušile integritet elegantnog crnog kućišta koji je dizajnerski usklađen s ostalim AV proizvodima H/K-a, tipke za upravljanje osnovnim funkcijama riješene su pomoću površine osjetljive na dodir. Dio površine nakon uključivanja uređaja, kao i dvoredni ekran zasvijetli bijelom bojom  i tako otkrije malene ikone koje služe kao tipke. Pritiskom na crnu površinu ispod grafitne linije koja prekriva CD/DVD ladicu otkriju se dva skrivena utora za memorijske kartice, kao i jedan USB utor.

S obzirom da nije u mogućnosti direktno reproducirati audio CD, nakon njegova umetanja može se odabrati da uređaj samo pospremi glazbu na disk u dva formata (kompresirano kao MP3 u moguća četiri stupnja kvalitete, odnosno bez gubitka kvalitete kao WAV) ili da je istovremeno reproducira i posprema. Kao primjer, za spremanje audio CD-a od 46 minuta na tvrdi disk uređaja bilo je potrebno oko tri minute, dok se pri istovremenoj reprodukciji i prebacivanju to vrijeme popelo na sedam minuta.

Disk od 250GB kojim je DMC1000 opremljen dovoljan je da se u njega smjesti oko 300 audio CD-a u WAV formatu. Ako 250GB nije dovoljno, tu su 2 USB priključka pomoću kojih se kapacitet može proširiti dodavanjem eksternih tvrdih diskova. Mnoštvo podržanih vrsta memorijskih kartica,USB priključci, te mogućnost arhiviranja CD-a, omogućuju pristup glazbi s različitih medija. Osim što može pristupiti glazbi putem svih tih izvora, uređaj je sposoban glazbu na njih i distribuirati. Osim što se mogu napuniti glazbom memorijske kartice, USB uređaji, moguće je i spržiti CD.
Nakon arhiviranja glazbe spajanjem uređaja na Internet Gracenote usluga može pronaći sve potrebne informacije o glazbi, khk_dmc1000_remote_150.jpgao i omot albuma. Također, povezivanjem s drugim računalima unutar kućne računalne mreže uređaj može funkcionirati kao glazbeni server i tako omogućiti pristup glazbi s drugih računala.
Kako je uređaj sposoban za simultanu reprodukciju do četiri audio signala, na njegovoj poleđini nalaze se audio priključci za 4 zone. Prva zona ima 6 analognih izlaza za višekanalno (5.1) povezivanje, dok ostale tri zone imaju analogne stereo izlaze. Uz analogne, na raspolaganju su i digitalni audio izlazi i The Bridge priključak preko kojeg se može koristiti iPod kao izvor glazbe. Svestranost kod audio priključaka primijenjena je i u video sektoru. Tako je za konekciju sa TV-om na raspolaganju, osim HDMI-a, još 4 različita priključaka.

Iako naoružan mnogim mogućnostima zahvaljujući daljinskom upravljaču s logično raspoređenim tipkama za osnovne operacije i dobro osmišljenim i lijepim izbornicima, uređaj je jednostavan za rukovanje. Pokazao je trenutke slabosti pri reprodukciji MP3-a sa CD-a i istovremenoj navigaciji kroz disk koja je izazivala stanke u reprodukciji. Osim toga, kod navigacije je primjetna sporija reakcija uređaja na naredbe. Zahvaljujući mogućnosti softverske nadogradnje može se očekivati da će takvi problemi biti riješeni kod novih verzija.

Glazba reproducirana u stereu je koherentna, tamnijeg karaktera, spektralno pomaknuta prema nižim registrima. Pri zahtjevnijim djelima primijeti se mali nedostatak detalja i finoće u reprodukciji. Prostor koji uređaj ocrtava je velik u svim dimenzijama, s malim nedostatkom definiranosti. Pri reprodukciji do izražaja najviše dolazi odlično niskotonsko područje koje je autoritativno i dobro definirano. Gledajući na nedostatke pri reprodukciji mora se uzeti u obzir da se ovdje ne radi o CD playeru nego o medijskom centru koji vrlo dobro igra ulogu CD playera te kao takav može zadovoljiti i zahtjevnije korisnike.

Harman Kardon je uspio u jednu komponentu smjestiti mogućnosti koje vuku korijene iz mnoštva različitih domena, na primjer, iz računalnog svijeta i svijeta profesionalnih audio/video instalacija. Pritom je proizveo dobar, svestran uređaj jednostavan za upotrebu koji bi mogao zainteresirati i audiofile svojim soničnim mogućnostima. Cijena od 13.880kn može izgledati visoka, ali kad se uzme u obzir što je DMC 1000 sve u stanju učiniti, doima se kao dobra investicija.DODATAK - Video mogućnosti


Uređaj nudi neke napredne funkcije podešavanja slike (Normal, Vivid, Sport i Nature),  koji daju određenu toplinu slike, s više ili manje boja. Tu je i redukcija šuma u slici, što će kod nekih lošije snimljenih video materijala jako dobro doći. Mogućnost podizanja klasične rezolucije od 576p linija na 1080p linija, odlično je izvedena. Prilikom mijenjanja rezolucije, na displeju uređaja se ispisuje kroz koji se izlazni priključak trenutačno pušta slika (HDMI, SCART, komponentni, itd.) i u kojoj je rezoluciji slika. Korisnik ne može pogriješiti, jer je sve lijepo ispisano na displeju uređaja. Ugrađeni upscaler za sliku radi jako dobro. Normalna slika (576p) je nešto svjetlija nego na ostalim većim rezolucijama i pomalo blješti. HD rezolucija od 1080p svakako daje najbolje rezultate. Slika tada dobiva potrebnu finu strukturu, gotovo bez ikakvih šumova u slici. Rubovi predmeta nemaju onu početnu grubost i blještavost, nego je sada sve zaglađeno i daleko prirodnije. Boje su nešto punije i dobivamo gotovo filmski mod slike. Harman Kardon DMC 1000 u potpunosti će zadovoljiti sve ljubitelje filmova, prije svega jer njegova slika na 1080p daje jako dobre rezultate. (Piše: Dubravko Toplak)SPECIFIKACIJE:

Podržani diskovi: DVD-Video, DVD-R, DVD+R, DVD-RW, DVD+RW, VCD, CD, CD-R, CD-RW ili MP3 diskovi
Podržane memorijske kartice:
Slot 1: Secure Digital (SD), xD-Picture Card, MultiMediaCard (MMC) i Memory Stick® (compatibilan sa MagicGate®) karticama; ostale vrste kartica se mogu koristiti sa adapterom
Slot 2: CompactFlash® I (CF) kartice
Podržani kapacitet kartica: Do 8GB
Kapacitet internog tvrdog diska: 250GB
USB Port: USB 2.0, FAT formatiranje
Podržani kapacitet eksternih tvrdih diskova: Do 1TB
Podržani formati:
Audio: Linearni PCM, MPEG, Windows Media® 9 ili Dolby® Digital audio diskovi
Slike: JPEG
Izlazi:
Audio: Analogni: 6 kanalni (Zona 1), 2 kanalni (Zone 2,3,4)
Digitalni: Koaksijalni i optički
Video: HDMI (480p, 720p, 1080i, 1080p), komponentni, kompozitni, S-Video
Ostali priključci: Analogni audio ulaz, Ulaz i izlaz za daljinsko upravljanje, The Bridge, RJ-45 (mrežni priključak), RS-232
Dimenzije: 103 x 438 x 405 mm (VŠD)
Masa: 8.7kg
Cijena: 13.880 kn
INFO: Media Audio, tel. 021/323 550, www.mediaaudio.hr