Arcam FMJ17, Atoll CD 80 MK3, Exposure 2010S

Petak, 21.08.2009. 10:38 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 74 Godina: 2008

Nalaze se u istom cjenovnom razredu, koriste ne toliko različite sklopove, ali zvuče poprilično različito. Zbog toga je objektivno nemoguće odrediti apsolutnog pobjednika; svaki od njih je zabljesnuo u određenim aspektima reprodukcije zvuka. I svaki će - ovisno o ukusu i sustavu - opravdati uloženi novac

CD je još uvijek dominantni medij za kvalitetnu digitalnu reprodukciju glazbe i kako stvari stoje, tako će i ostati još duže vrijeme unatoč napadima novih formata.

Zamjena starog playera novim CD playerom je još uvijek najbolji recept za bolji zvuk. Tako danas za mnogo manju cijenu dobivamo uređaje s mnogo naprednijim «srcem» svakog CD playera, konvertera digitalno u analogno (DAC), negoli je to prije par godina bio slučaj. U skladu s tim, primjetno je da proizvođači više ne izbacuju na tržište radikalno nove uređaje, već samo uglavnom nadograđuju već oprobane i hvaljene modele boljim elektroničkim dijelovima. 

Cjenovna kategorija od 5-6 tisuća kuna je vrlo atraktivna, podjednako zbog dostupnosti širem krugu ljudi i ozbiljnosti zvuka koji nude. Tri uređaja pridošla na test potvrdila su ovu konstataciju – svaki od njih na svoj način opravdavaju svoju cijenu i nude mnogo glazbenog užitka.
 
Arcam FMJ 17

arcam
FMJ 17 je novi najjeftiniji CD player u Arcamovoj ponudi, zamjenjuje dugovječni i hvaljeni CD73. Player se na tržištu održao preko pet godina što je u današnjem svijetu tehnike stvarno dugo. Zanimljivo je da je Arcam prebacio svoj najjeftiniji CD player iz dosadašnje DiVA serije u skuplju FMJ seriju. Vanjski dizajn je gotovo identičan starom modelu i tek ga koji diskretan natpis razlikuje od starije serije. Stražnja strana je već standardna za Arcam, dva para izlaznih RCA konektora, optički i koaksijalni digitalni izlaz. Unutrašnjost skriva 24bit Delta-Sigma DAC, temeljen na zadnjem Wolfson 8741 DAC čipu. Za napajanje se brine torodialni transformator. Dimenzije uređaja teškog 5,1 kg su 43x29x8.5 cm (šdv).

Atoll CD 80 MK3

atoll
Kako se vidi iz imena, radi se o trećoj inkarnaciji CD 80 modela i čini srednji model tvrtke. Atoll je tvrtka bitnog utjecaja u rodnoj joj Francuskoj, dok u Hrvatskoj polagano uzima svoj dio kolača. Kućište uređaja je prilično masivno i odiše određenom industrijskom čvrstoćom, s prednje strane nalazimo osnovne kontrole, displej i već standardno veliki Atoll logo. Pozadi uz  uz standardne RCA konektore ugrađen je i koaksijalni digitalni izlaz. Atoll uređaji testirani dosad u našem magazinu su uvijek imali tehnička obilježja uređaja koji inače pripadaju višim klasama pa ni CD 80 nije iznimka. Srce ovog playera čini Burr-Brown 24 Bit / 96 kHz N/A konverter. Transport je Philipsov; VAM 12.02. Za pohvalu je potpuno simetrični izlazni stupanj playera.  Masa uređaja je 5.5kg, a dimenzije 44x27x9 cm (šdv).

Exposure 2010S


exposure Zadnji od ovog trojca je također unaprijeđena verzija starijeg 2010 modela. Kompletna serija – početna u Exposure gami -  2010 je dobivala vrlo afirmativne ocjene u našem i u stranom tisku. Zanimljivo je da se Exposure specijalizirao za stereo zvuk, te ne posjeduje višekanalne komponente u ponudi, što u doba kućnih kina i višekanalnih formata predstavlja pravu rijetkost. Kućištem uređaja dominira debela aluminijska ploča (u ovom slučaju srebrna, postoji i crna varijanata), te veliki plavi display. Ostatak kućišta je mat crni. Sa stražnje strane optimalna ponuda; linijski RCA, koaksijalni i optički izlaz. U 2010S je ugrađen  Burr Brown PCM1716 24 bit DAC. Masa uređaja je 5kg, dimenzije su 44x30x9 cm (šdv).
Sve tri firme imaju reputaciju o vrlo dobrom odnosu dobivenog i uloženog kada se radi o ovoj klasi uređaja. Sve tri firme su bazirane u Europi, a u vrijeme masovne proizvodnje na dalekom istoku nije zanemariv podatak da im je i većina proizvodnog procesa također u Europi. Također, kada se pogleda dizajn uređaja, ostaje dojam da se više ulagalo u ono što je bitno, zvuk dakako.

Zvuk
Uvijek je zanimljivo kako relativno slični ustroji, slični DAC čipovi i slična cijena mogu dati tako velike razlike u pogledu karaktera zvuka, ne samo karaktera, nego uopće pristupa zvuku. Uvijek su postojale generalizacije, engleska, skandinavska, francuska škola zvuka i slično. Teško da se iti jedan od ova tri može samo tako staviti u neku od tih kategorija, no definitivno postoji unutar tvrtke stremljenje ka određenom tipu zvuka, kroz sve komponente.

Arcam FMJ 17
Već pri prvim taktovima je jasno da su osnovne karakterne crte između CD73 i FMJ17 iste i jasne. FMJ 17 isto kao i stariji model nije uređaj koji će vas fascinirati na prvo slušanje, njegove suptilne karakteristike isplivavaju na površinu tek nakon nekog vremena provedenog s njim. S nešto laganijim, ali timbralno zahtjevnim materijalom, klasičnim jazz kvartetom, prvi zvuci su otkrivali jedan vrlo staložen i koherentan zvuk u svim dijelovima spektra. Timbar saksofona je iznimno dobro pogođen, detalji su konstantno prisutni, ali nikada ne izlaze u prvi plan. Udarac bas bubnja je dovoljno dubok, vrlo brz i dobre kontrole. Volumen je nešto manji nego na primjer Exposure. Pri sljedećem materijalu, solo violončelu Dave Hollanda, Arcam se iskazao u punom svjetlu s točno pogođenim timbrom i volumenom instrumenta. Također, ono što je vrlo zamjetno na ovoj snimci je iznimno tamna pozadina oko instrumenta koji je točno definiran u sve tri dimenzije. Vokalni materijal je samo potvrdio već konstatirano. Iznimna koherentnost cijelog područja, da se niti jedan aspekt ne ističe posebno iznad ostalih. Vokal je jasan u prostoru i reproduciran čisto bez sibilanata. Kada se slušatelj koncentrira na taj aspekt opet su jasno zamjetne granice samih instrumenata u pojedinim trenutcima a da to nisu granice cijele pozornice. S orkestralnim djelima pozornica je reproducirana korektno ali nije bila najveća na testu, količina detalja je konstantna kroz cijeli spektar, no kod uzleta orkestra timpani bi mogli biti reproducirani s nešto više volumena, dok im je dubina vrlo zadovoljavajuća.

Atoll CD 80 MK3
Nakon Arcama Atoll se pokazao kao uređaj s prilično drugačijim pristupom zvuku. Kvartet Dave Brubecka je bio nešto manjih dimenzija s više naglašenom dubinskom komponentom i vrlo jasnom separacijom instrumenata, uz prilično dobro dočaravanje atmosfere klupske atmosfere. Saksofon je imao nešto prodorniji prizvuk s naglašenijim detaljima kroz cijeli visoki spektar. Također, udarci bas bubnja su išli vrlo duboko i sa priličnim volumenom. Solo violončelo Dave Hollanda kvalitetno snimljeno je pravi test za srednjetonsko područje. Atoll je reproducirao violončelo najtoplije od triju playera, s nešto manjim, ali vrlo jasnim oblikom tijela instrumenta u prostoru. Detalja u tom dijelu spektra ima sasvim dovoljno i jasno su prisutni cijelo vrijeme. S vokalnim materijalom Atoll se iskazao, dobra prezentirao dubinu prostora, cijelo vrijeme davao do znanja gdje se nalazi pjevač - lagano naprijed u odnosu na ostatak zbora i orkestra. Prezentacija dubine prostora je za svaku pohvalu. Zadnji dio testa koji se odnosio na orkestralne skladbe je pokazao neke druge elemente Atolla. Pri uzletima orkestra player se držao vrlo postojano s vrlo dubokim i čvrstim bas područjem. Detalja kroz cijeli spektar ima puno, no treba napomenuti da treba pripaziti s ostatkom sustava kako visoki dio spektra ne bi lagano pobjegao u zrnatost. Interkonekt koji je nešto mekši u visokom dijelu spektra bi trebao biti dovoljan.

Exposure 2010S
Exposure je priredio prezentaciju bitno drugačiju nego prethodni uređaj. Pri prvim taktovima prikazao je svu raskoš širine pozornice, daleko najveće na testu. Također, cijela pozornica je lagano pomaknuta prema slušatelju u odnosu na druga dva playera. Kod reprodukcije saksofona dolazi do izražaja velika doza detalja koji su jasno prisutni kroz cijeli spektar, te također mekoća izvedbe. Udarci bas bubnja su odrađeni duboko i voluminozno, s ponešto slabijom definicijom u odnosu na FMJ. Solo violončelo je prezentirano s mnoštvom detalja, istitravanje žice instrumenta je prikazano s mnoštvo finesa, no volumen instrumenta je nešto veći nego očekivano za snimku Davea Hollanda, odnosno nešto većim odjekom u prostoru. Timbar instrumenta je vrlo dobro pogođen. Kod Mise Criolle, samo se naglasila ta sposobnost da reproducira veliku pozornicu, s mnoštvom detalja. Vokal Josea Carrerasa je reproduciran vrlo voluminozno i detaljno, ali uz zadržavanje jedne mekane note koja se provlači kroz cijeli spektar. Na orkestralnim izvedbama se Exposure daleko najbolje snašao. Velika pozornica i mnoštvo detalja kroz cijeli spektar, samo je pojačavala dojam grandioznosti djela. Dio koji u usporedbi s ostalim uređajima najviše odskače su mikrodinamički odnosi između pojedinih skupina instrumenata, gdje je 2010 dosta iznad svog cjenovnog ranga. Pri uzletima orkestra je držao vrlo dobro strukturu pozornice, no timpanima koji jesu reproducirani dovoljno duboko, dobro bi došlo još ponešto čvrstoće.

Zaključak
Ova tri uređaja relativno slična cijenom i mogućnostima daju bitno drugačiji karakter zvuka, pa gotovo nije moguće proglasiti objektivnog pobjednika. Ovisi o preferencijama slušatelja i sistemu u koji će biti uklopljeni. FMJ 17, ako se uključi u sistem koji već je sam po sebi pomalo analitičan ne bi se baš najbolje snašao, njegova vrijednost je u tome da niti jedan dio spektra neće prenaglasiti, to što daje izrazito koherentnu i ujednačenu zvučnu sliku. Atoll ima vrlo dobar smisao za prenošenje atmosfere i niski dio spektra za svaku pohvalu, dok visoki dio spektra s krivim komponentama može pobjeći ka zrnatom. Exposure daje raskošnu izvedbu, no ako ostatku sustava nedostaje definicije onda bi 2010S to samo mogao naglasiti. Nije niti za očekivati da se za ovu cijenu dobije player bez mane. U svakom slučaju, playeri su ukazali na to  koliko je evoluiralo tržište CD playera i koliko su bitni detalji u dizajnu sklopovlja za njihov karakter.

OSNOVNI TEHNIČKI PODACI


Arcam FMJ17
DAC: Wolfson 8741 DAC
Digitalni izlazi: Coax/Opt
Dimenzije: 43x29x8.5 cm (ŠDV)
Masa: 5.1 Kg
Cijena: 4.980 kn
INFO Media Audio, tel. 021/323 550


Atoll CD 80 Mk3
DAC: Burr-Brown 24 Bit / 96 kHz N/A
Digitalni izlazi: Coax
Dimenzije: 44x27x9 cm (ŠDV)
Masa: 5.5 Kg
Cijena: 6.150 kn
INFO: Ideal Audio, tel. 01/3097 423


Exposure 2010S
DAC: Burr Brown PCM1716 24 bit
Digitalni izlazi: Coax/Opt.
Dimenzije: 44x30x9 cm (ŠDV)
Masa: 5kg
Cijena: 6.150 kn
INFO: Audio Centar , tel. 01/2334 764