TEST: Pioneer XDP-02U

Petak, 14.12.2018. 15:45 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 106 Godina: 2018

Prijenosni glazbeni reproduktori su polako evoluirali u standardnu opremu korisnika koji od svoje glazbene kolekcije žele iskoristiti maksimum kvalitete koje reprodukcija i preko najboljih mobitela teško može pružiti.

Među takvom populacijom svejedno postoje razlike. Neki žele uređaj koji naprosto dobro svira dok druga grupa uz napredne sonične sposobnosti želi i dizajn i vrhunske materijale od kojih je player proizveden. Osobno sam negdje u sredini takvih razmišljanja, ali kako sa takvom vrstom uređaja upravljam uglavnom taktilno na prvo mjesto stavljam zvuk i dimenzije uređaja koje odgovaraju nošenju u džepu košulje ili sakoa. S modelom XDP-02U-L Pioneer se polako okrenuo sličnom načinu razmišljanja. Vađenje iz kutije otkriva nam fino izrađen plastični uređaj malih dimenzija koji odlično leži u ruci, a zahvaljujući zaobljenim rubovima ostavlja i dojam kompaktnosti i sigurnosti prilikom upravljanja. Recimo odmah i da je opremljen sa dodirnim predočnikom u boji koji sa dijagonalom od 2,4 inča i 320x240 piksela razlučivosti radi odličan posao u prikazu slova, ali i slika. Nije osobito osjetljiv na sunce, a software je dodatno unaprijeđen od prošlih verzija i pruža vrlo dobru informativnost i smještaj objekata. Jednostavnosti upravljanja dodatno pomažu i gumbi sa bočne strane sa kojima je moguće bez gledanja u reproduktor podešavati glasnoću, birati glazbu ili koristiti Scan ili Pause funkciju.

Uređaj je opremljen sa 16 GB interne memorije i dva microSD utora koji su u mogućnosti prihvatiti kartice do 256 GB. Cijeli uređaj i sa kompletno popunjenom memorijom radio je brzo i živahno zahvaljujući snažnom procesoru, a vrijeme trajanja baterije je iznosilo između 11 i 13 sati ovisno o volumenu i tipu reproduciranih datoteka. Na manjoj glasnoći s datotekama standardne rezolucije i jednom memorijskom karticom uspio sam iz baterije izvući i više od 16 sati slušanja. Sjajan rezultat.

Pioneer xdp 2U

Pioneer XDP-02U-L podržava sve važnije formate datoteka uključujući i visokorezolucijske MQA kao i DSD (5.6 MHz), te FLAC/WAV do 192kHz/32 bit. Zvuk je moguće podešavati ugrađenim deseterostaznom EQ funkcijom koja uz 3 digitalna filtera i upsampling daje ogromne mogućnosti za fino podešavanje zvuka korisnicima koji imaju potrebu ili naviku za takvim zahvatima. Tu je i DSP funkcija i opcija podešavanja izlaza za slušalice (gain) u 3 stupnja ovisno o njihovim tehničkim karakteristikama. Izlazi za slušalice su balansiranog i nebalansiranog tipa s napomenom da je za sklopove uređaja opasno koristi oba istovremeno, za što i nema potrebe. Preporuka su svakako balansirane slušalice kod kojih se signali za svaki kanal pojačavaju zasebno. Mrežne mogućnosti svirača uključuju WiFi s kojim je omogućen dohvat ogromne količine glazbe s glazbenih servisa koji u posljednje vrijeme rapidno poboljšavaju kvalitetu zvuka i umnogostručuju broj naslova. Spomenimo samo Deezer, Tunein, Tidal ili Onkyo Music.

Za bežično spajanje na druge uređaje tu je Bluetooth. Svirač posjeduje i 3,5 mm izlaz za spajanje na druge uređaje, a podržana je i USB/OTG konekcija. U unutrašnjost također nije dosadno. Kao srce uređaja Pioneer je iskoristio dva ESS SABRE ES9018C2M pretvaračka čipa dok su na izlazu 2 operaciona pojačala SABRE ESS9601K uz napomenu da svaki simetrični kanal posjeduje svoje kondenzatore, a pločice sklopa su razdvojene na dio koji se brine za procesiranje signala i amplifikaciju. Kako bi preciznost reprodukcije bila na što većoj razini i kako bi se notorni jitter smanjio na najmanju razinu koriste se 2 clocka od kojih prvi ima zadaću detektirati signale 44,1 kHz do 176,4 kHz, a drugom je zadatak upsampling 48kHz signala do maksimalnih 192kHz. Za kraj malog tehničkog opisa napomena da uređaj dolazi u paketu bez slušalica i da se XDP-02U DMP može upravljati i preko mobilne aplikacije Duo-Remote koja je standardno dostupna za iOS i Android.

Pioneer XDP 02U life web

Slušni test

Nakon punjenja baterije i umetanja memorijskih kartica odlučio sam se započeti test sa Soundmagic E10 slušalicama na koje sam navikao toliko da sam pomalo opsesivno kupio nekoliko pari. Dodatni razlog je što i vlastiti reproduktor uglavnom slušam s istim slušalicama, a mali etalon je uvijek dobro došao. Naravno da svaki uređaj ima potrebu za malim usviravanjem, no kod testiranog uređaja prvih par sati učinilo mi se da neka ruka u mom džepu neprestano dira po EQ funkciji. Nakon otprilike 12 sati taj efekt je nestao i XDP-02U DMP je počeo svirati, i to vrlo dobro svirati. Moje iznenađenje prilikom reprodukcije orkestralne klasike bilo je poprilično. Stabilna pozornica, odlična dinamika i konstantna energija potpuno je dominirala zvučnom slikom i to na nekoliko snimaka standardne rezolucije. Prije nekoliko godina na sličan način me je sličnim kvalitetama oduševio Fiio X5 kojeg koristim i danas. Još samo nekoliko grama autoritarnosti i krajnje definicije natjeralo bi me na ozbiljno razmišljanje o promjeni reproduktora. Na starijim snimkama rock i progresivne glazbe imao sam prigodu isprobati i efikasnost EQ funkcije kao i ugrađene filtere i također moram iskreno pohvaliti čujne pomake u zvuku, ali i vrlo finu gradaciju koja je dozvoljavala da se zvuk namjesti precizno i po željama slušača. Precizno i s mnogo finih detalja reproduciran je vokal (Lucio Dalla/Anna e Marco), kao i genijalan glas Alison Krauss (Whiskey Lullaby) koji je svojom finoćom i glatkim rubovima bio i više od atraktivnog, preciznog i upečatljivog, te pomalo nadilazio klasu uređaja. Zbog toga sam promijenio slušalice i pokušao otkriti kako se svirač nosi s Grado SR80modelom i njihovim zahtjevima. Ponovio sam kompletnu listu glazbe i ponovno završio taj dio testiranja zadovoljan. Reproduktoru niti na ovom mjestu nije nedostajalo snage i odlučnosti, a u zvuku se konstantno nalazilo dovoljno zraka i mikrodinamike, te je reprodukcija bila zanimljiva i dinamična. Za kraj odlučio sam spojiti XDP-02U DMP kao izvor zvuka u svoj primarni audio sustav. I tu ulogu odigrao je pristojno i bez ekscesa. Naravno da bi se u takvoj high- end konfiguraciji moglo naći nešto kritika, ali samo spajanje u sustav je na neki način kompliment uređaju koji se je i na tom mjestu pokazao ravnopravan pristupačnijim hi-fi CD reproduktorima (3.000 – 4.000 kn) uz značajno napredniji komfor korištenja i rukovanja.

Pioneer XDP 02U tablicaZaključak

Prvi pogled na malu plastičnu kutijicu nije obećavao mnogo. No, Pioneer je sve adute bacio na tehničku stranu uređaja i isplatilo se. Pioneer XDP-02U DMP ima dovoljno snage za pokretanje različito ustrojenih slušalica, dovoljno soničnih kvaliteta za zahtjevne korisnike i dovoljno komfora i lakoće upravljanja i za potpune početnike. Uzevši u obzir i cijenu uređaja bilo bi nekorektno ovom malom i hrabrom kandidatu ne podariti zaslužene komplimente i darovati ga s Best Buy titulom. Potpuno zasluženo i bez imalo naklonosti. Prava mjera za korisnika.