TEST: Pro-Ject Pre Box S2 Digital

Petak, 14.12.2018. 15:40 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 106 Godina: 2018

Pro-Ject je kompanija s kojom smo vrlo dobro upoznati. Njihova ponuda dijeli se na dva glavna dijela: gramofoni i Box Design proizvodi. Gramofoni su gotovo uvijek best buy proizvodi u svojoj klasi, a i Box Design proizvodi često predstavljaju odličan omjer cijene i kvalitete.

Minijaturne dimenzije su osnovna karakteristika svih Box Design proizvoda. U ponudi se mogu naći pojačala, pretpojačala za slušalice, digitalno analogni pretvarači, streameri, odnosno sve komponente jednog audio sustava, samo smanjene. Za ovaj broj smo imali priliku testirati Pre Box S2 Digital. Iza ovog podužeg naziva nalazimo maleno pretpojačalo, pretpojačalo za slušalice i digitalno analogni pretvarač u jednom. Kada kažemo maleno, to stvarno i mislimo. Dimenzije proizvoda su: 103 x 36 x 103 mm (švd).

project preboxs2 slv back

Kada se u obzir uzmu dimenzije, masa je solidnih 600 g bez vanjskog napajanja. Ovo maleno kućište je nakrcano raznim tehnologijama i mogućnostima spajanja pa tako sa stražnje strane nalazimo USB, koaksijalni i optički digitalni ulaz, konektore za linijski analogni izlaz, te mini USB konektor za napajanje. S prednje strane nalazi se potenciometar za kontroliranje glasnoće, konektor za slušalice, tipke za izbor ulaza, tipke za izbor filtera te jako maleni, ali vrlo svijetli i dobro čitljivi display.

ProJectPreBoxS2DigitalAngle web

Prema riječima proizvođača, unutrašnjost ovog uređaje je dual mono ustroja i za to koristi dva ESS9038Q2M 32-bit PCM 768kHz / DSD512 digitalno analogna pretvarača. U kombinaciji sa njihovim vlastitim sustavom za davanje takta, rezultat bi trebao biti s minimalno smetnji u vremenskoj domeni (Jitter). Također, treba napomenuti kako je ovo prvi Pro-Ject uređaj koji u potpunosti podržava MQA format. Za kraj, tu je i podrška za DSD formate. Sve skupa zbrojeno, u ovom malom uređaju se nalazi sva potrebna tehnologija za ugodno slušanje glazbe, barem na papiru.

Zvuk

Zvuk ovog malenog uređaja je vrlo zanimljiv, a već pri prvim taktovima glazbe se pokazalo kako ima odmak od zvuka prosječnog konkurenta. Glas Melody Gardot je bio pomaknut prema slušaču i davao je dojam kako pozornica počinje daleko ispred zvučnika. U kombinaciji s dobrim timbrom i prirodnim volumenom, slušač ima dojam kao da se nalazi u prvom redu koncerta. Pozornica koju prikazuje Pre Box S2 Digital puno je manje širine nego što je, recimo, ima standardni Exposure 2010S2 DAC koji se inače nalazi u sustavu. Nakon slušanja nekoliko različitih jazz vokala postalo je jasno kako se za zvuk koji dolazi preko malog Pro-Ject može reći da je: vrlo detaljan, prirodne boje, malo pomaknute pozornice prema naprijed, što u konačnici daje dozu atraktivnosti i slušatelja tjera da samo reda albume i sluša glazbu. Albumi elektronske i rock glazbe sa pojačanim bas područjem također su dobili na atraktivnosti. Bas područje je čvrsto, velikog volumena i iskorištava maksimum od zvučnika po pitanju dubine. Kraftwerk je zvučao fascinantno. Kompleksniji materijal ipak otkriva mane ovog uređaja. Simfonijskim orkestrima ipak nedostaje širine u pozornici kako bi se mogla prikazati puna raskoš zvuka koje pojedine skupine glazbenika stvaraju. Kao pretpojačalo za slušalice uređaj se ponaša karakterno vrlo slično. Bas područje je fascinantno, detalja ima dovoljno kroz cijeli spektar, visoki tonovi nikada ne postaju prenaporni, ali ponekad je malo nedostajalo prostora između izvođača.

Zaključak

Testiranje ovog malog uređaja je bilo vrlo zanimljivo, rijetko koji uređaj u ovoj cjenovnoj kategoriji zvuči posebno. U Pro-Jectu su si dali truda da poslože ovaj uređaj kako treba i da izvuku maksimum iz korištenih komponenti. 

Pro Ject Pre Box S2 Digital tablica

Dio usviravanja i prvi dio slušnog testa odradili smo bez da smo znali koliko uređaj točno košta - zapravo očekivali smo veću cijenu i za tu cijenu uređaj bi bio vrlo dobar. S obzirom na cijenu kod domaćeg distributera omjer dobivenog i uloženog je izvrstan. Ako se kupac odluči na ovoj uređaj, dobiti će uređaj s karakterom za male novce.