TEST: Astell&Kern XB10

Petak, 14.12.2018. 15:39 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 106 Godina: 2018

Astell & Kern pozicionirao se kao jedna od vodećih tvrtki kad je riječ o kvalitetnoj reprodukciji glazbe u pokretu i za radnim stolom. Od uređaja koje smo do sada testirali svi se mogu pohvaliti jako promišljenim dizajnom i odličnom ergonomijom.

Za ovaj broj testirali smo XB10. Iza ovog ne pretjerano pamtljivog imena krije se maleni plastični crni disk koji vam omogućuje da slušate glazbu u pokretu bez puno kompromisa u zvuku. Ovaj maleni uređaj, promjera svega 50 mm, je digitalno analogni pretvarač i pojačalo za slušalice na baterije. Glazbu šaljete uređaju putem Bluetooth aptX HD protokola, a izlaz može biti na konektore od 2,5 mm ili 3,5 mm. Korištenje uređaja je vrlo jednostavno, uz nekoliko klikova i držanja tipki uređaj se upari s pametnim telefonom i spreman je za korištenje.

Na uređaju se nalaze samo najjednostavnije kontrole poput onih za pokretanje i pauziranje glazbe, kontrole glasnoće i tipke za sljedeću, odnosno prošlu skladbu. Uređaj ima kopču tako se bez problema može staviti na odjeću ili torbu. Pokazalo se vrlo praktično za korištenje multimedije u pokretu kada su slušalice spojene na njega, a pametni telefon slobodan je od kabela.

AstellKern XB10 u vozilu

Cilj bilo kojeg ovakvog uređaja je da zvuči bolje od pametnog telefona, a kako bi to bilo moguće u ovaj mali uređaj ugrađen je digitalno analogni pretvarač koji podržava klasičnu 24bit/192kHz pretvorbu signala. Kada signal dolazi preko Bluetootha maksimalna iskoristivost je 24bit/48kHz, što je i dalje više nego što nam nude CD-i. Od ostalih dodatnih funkcionalnosti koje uređaj nudi tu je i ugrađeni mikrofon kako bi ga mogli koristiti kao handsfree sustav u autu ili na ulici. Astell&Kern tvrdi kako s ovim uređajem možete slušati otprilike pet sati glazbe bez punjenja, što je uglavnom dovoljno za odlazak na posao i nazad.

Zvuk

Prvi dio slušnog teksta odgovara na pitanje: koliko je bolji zvuk iz ovog uređaja u odnosu na pametni telefon? Usporedili smo zvuk pametnih telefona par glavnih proizvođača na tržištu i malog Astell&Kern XB10 uređaja. Pri slušanju bilo kojeg glazbenog materijala ocrtavanje pozornice je puno veća nego što je pružala reprodukcija s bilo kojeg pametnog telefona, što je bilo posebno jasno pri slušanju nekoliko skladbi Mélanie De Biasio. Rock skladbe skupine Savages imale su zvuk su s dovoljno dinamike i kontrole, dok je glas pjevačice zvučao prirodno i s dobrim volumenom. Također, isprobali smo nekoliko različitih slušalica s ovim uređajem. Pokazalo se da bez problema može pogoniti slušalice za smještaj u uho, on-ear modele poput AKG K450, a uređaj se vrlo dobro ponašao i s Grado SR60i koje su ponekad težak teret za ovako male uređaje. Najbolje rezultate postigli smo sa slušalicama manjeg otpora poput AKG K450. Bas području pri slušanju skladbe Borders M.I.A je odrađeno odlično s puno volumena i dobrom dubinom.

AstellKern XB10 konektori

U usporedbi s kvalitetnim stolnim USB D/A pretvaračima nedostaje ponešto kontrole i brzine. Drugu, vrlo praktičnu namjenu je XB10 pronašao u automobilu. Pomoću njega vrlo jednostavno možete slušati streaming servise bez nepotrebnih kabela za spajanje pametnog telefona i zvuk koji on pruža je neusporedivo bolji nego što to nude ugrađeni standardni sustavi koji se danas mogu naći u prosječnom automobilu. Jedini nedostatak koji je došao na vidjelo kroz par tjedana korištenja je manjak indikacije statusa baterije. Poželjno bi bilo kada bi jednim klikom mogli vidjeti koliko je baterija puna, a osim toga stvarno nemamo primjedbi pogotovo kada se uzme u obzir cijena.

Zaključak

Astell & Kern XB10 je vrlo zanimljiv i koristan dodatak za bolje slušanje glazbe u pokretu. Uz to što daje bolji zvuk, u nekim elementima poprilično olakšava i korištenje pametnog telefona kao izvora glazbe bilo u tramvaju ili automobilu. Dodatni aspekt korištenja kao handsfree sustava u automobilu je odličan. Uzevši u obzir ne preveliku cijenu XB10 predstavlja vrlo isplativu napravu koja rješava više problema te zaslužuje našu preporuku. Cijena: 699 kuna INFO: Sonus art, 01 4813 025, www.sonusart.hr