TEST: NuPrime uDSD

Petak, 14.12.2018. 15:36 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 105 Godina: 2018

Priča o NuPrimeu zapravo počinje sa završetkom priče o NuForceu. Jedan od suosnivača NuForcea, Jason Lim je otkupio prava i patente high end odjela NuForcea kada je tu tvrtku kupila Optoma. Nakon toga Jason Lim osniva novu tvrtku NuPrime i nastavlja tamo gdje je stao s radom u NuForceu.

Na sličan način priča o uDSD, malom pretpojačalu za slušalice i digitalno analognom pretvaraču, počinje iz doba NuForcea pod imenom uDAC. Taj mali proizvod je bio prvi iz novog vala dobro zvučećeg i jeftinog desktop audia koji je kasnije preplavio tržište. Kada je prvi uDAC predstavljen malo je ljudi zapravo posjedovalo veću količinu glazbe na računalu u nekom boljem formatu od MP3-a. S većom dostupnošću bržeg interneta, streaming servisa i bolje mogućnosti pohrane velike količine podataka rasla je i popularnost uređaja toga tipa. uDAC je prerastao u verziju 2, zatim u verziju 3. Dimenzije se nisu mijenjale, samo se ugrađivao bolji DA pretvarač koji je mogao obrađivati signal veče frekvencije i rezolucije.

NuPrime uDSD konekcije

S dolaskom NuPrimea dizajner se odlučio za veći iskorak naprijed, a s time smo dobili proizvod koji sada testiramo: uDSD. NuPrime uDSD je i dalje iznimno mali uređaj. Kvaliteta uređaja je izvrsna i masa je veća od očekivanog za tako mali volumen (0,153 kg). S prednje strane nalazimo mali potenciometar za glasnoću, utor za slušalice (3,5 mm) te LED indikator ulaznog signala (PCM ili DSD). Na bočnoj strani se nalazi USB ulaz B tipa pomoću kojega uređaj spajamo na računalo, a sa stražnje strane nalazi se analogni linijski izlaz s jako kvalitetnim konektorima (ako želimo uDSD spojiti na audio sustav) te digitalni SPDIF/Coax izlaz za vanjski DA konverter.

Unutrašnjost ovog malog uređaja temeljena je na digitalno analognom pretvaraču koji može obrađivati signal uzorkovanja od 44,1 kHz do 384 kHz, odnosno ako se radi o DSD signalu do 11,2 MHz. Najveća dubina po uzorku je 24 bita.

NuPrime uDSD side usb

Uređaj dobiva napajanje preko istog USB kabela preko kojega dobiva i digitalni signal. Iz opisa se vidi kako se radi o istom tipu proizvoda kao što je bio uDAC, samo je uDSD prilagođen modernijim audio formatima.

Zvuk

Za ovaj test imali smo priliku paralelno koristiti NuForce uDAC 3 kako bi vidjeli koliki je odmak NuPrime napravio u svojem novom proizvodu. Najveća promjena koja je vidljiva već pri prvim glazbenim taktovima je u srednjem dijelu spektra koje je sada punije i preciznije reproducirano, pa samim time vokalna izvedba postaje puno uvjerljivija. Primjerice, skladba Adore ženske skupine Savages zvuči odlično. Visoki dio spektra je malo mekši i transparentniji nego što je to bilo na uDAC 3. Bas područje na kultnoj drum and bass stvari Easter Jam glazbenog dvojca Chase & Status zvučalo je duboko, toplo i s velikim volumenom. Nedostajalo je doduše ponešto čvrstoće koje je imao uDAC 3.

Kao i pri slušnom testu drugog pojačala za slušalice u ovom broju (Astell&Kern ACRO L1000) i NuPrime uDSD smo testirali s tri potpuno različita modela slušalica (Grado SR60i, Meze 99 Classic i AKG K450). Možda najbolji par za uDSD su bile Grado SR60i, bez obzira na njihovu malu osjetljivost. Zvuk koji je dopirao do ušiju bio je vrlo ugodnog, toplog i preciznog srednjeg dijela spektra, s detaljnim visokim dijelom spektra koji nikad nije postajao naporan čak niti nakon cjelodnevnog slušanja glazbe. Ukupno se može reći kako je NuPrime uDSD iznimno ugodnog i pomalo zavodljivog karaktera zbog blago izdignutog srednjeg dijela spektra.

Uz ovaj uređaj ima smisla uložiti u malo bolji USB kabel i/ili USB hub s vanjskim napajanjem jer se pokazalo kako je uDSD donekle osjetljiv od kuda mu dolazi struja za napajanje, te da je promjena s priloženog kabela na malo skuplju verziju unijela promjenu u zvuku koja opravdava razliku u cijeni.

Zaključak

TEST NuPrime uDSD tablica1Godinama smo NuForce uDAC model 2, pa zatim nakon toga model 3 preporučivali kao idealan proizvod za slušanje glazbe u uredu ili za stolom. NuPrime je s modelom uDSD upravo preuzeo to mjesto. Za razumnu svotu novaca uDSD s dobrim slušalicama je odličan audio sustav za slušanje svih vrsta glazbe kod kuće ili u uredu. Na radnom stolu ne zauzima skoro pa ništa prostora, pa tako i u najnapučenijim uredima omogućuje ugodno slušanje glazbe. Treba spomenuti kako je NuPrime uDSD ipak skuplji nego što je to bio uDAC 3, ali ovaj puta je ta razlika u cijeni i više nego opravdana.