TEST: Marantz ND8006

Petak, 14.12.2018. 15:33 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 105 Godina: 2018

Impresivan je popis mogućnosti najnovijeg Marantzovog digitalnog reproduktora oznake ND8006. Iako ga službeno opisuju kao "mrežni CD plejer s ugrađenim DAC-om", kad razmislim, riječ je o uređaju koji je i više od reproduktora: želite li glazbeni server - imate ga, trebate li odličan D/A pretvarač - imate ga, želite li CD plejer – i taj je ovdje, želite li mrežni plejer - evo ga!

Mogućnosti Marantza ni ovime nisu iscrpljene, jer unutar svake od ovih mogućnosti ND8006 pruža još. Pa tako, ako vam je potreban digitalno-analogni pretvarač s gomilom ulaza, ne tražite dalje, jer Marantz ih ima nekoliko : USB-B ulaz (32/384 i 11,2 MHz DSD), RCA koaksijalni (24/192) te dva optička ulaza i svi su izolirani kako bi se smanjili nepotrebni šumovi i smetnje koje u signal unose digitalni izvori. Ima ND8006 i digitalne izlaze, ako vam iz bilo kojeg razloga zvuk iz analognih izlaza nije dovoljno dobar. A tih analognih također ima dva para: jedan je fiksni, a drugi varijabilni, pa ND8006 možete uključiti direktno u izlazno pojačalo i koristiti ga kao pretpojačalo (ovo nismo isprobali). ND8006 ima i mogućnost reprodukcije putem Airplaya, Bluetootha i s Internet radjja, a ugrađeni su i računi za Internet glazbene servise poput Spotifya, Deezera, Tidala… S obzirom da je u Hrvatskoj moguće legalno slušati samo Deezer, poslušali smo i taj servis i rezultati su impresivni.

Marantz ND8006 otraga

Sve ove navedene mrežne i internetske opcije moguće je koristiti pomoću ugrađenog mrežnog LAN adaptera te bežične (Wi-fi) mreže koja radi na dvije frekvencije – 2,4 i 5 MhZ. Stvar radi poprilično dobro i pouzdano i niti jednom putem tvrdog ožičenja nismo okusili mrežne nepodopštine, padove, štucanja, što se ne bi moglo reći za uređaje koje smo prije nekoliko godina imali na provjeri, uključujući i Marantzove. Stvari napreduju. Za potrebe ove provjere, konfiguracija žičane mreže bila je sljedeća: od Tele2 rutera u kojeg je spojen WD server (Twonky) do lokalnog huba vodi obični CAT5 kabel (je li vrijeme za usporedni test mrežnih kabela?), a iz njega do Marantza kratki CAT 5. Bežičnu smo mrežu isprobali samo kako bismo provjerili njenu funkcionalnost. Stvar radi, ali glazbene dojmove stekli smo slušajući ožičenog Marantza. Taj i takav signal, po dolasku u uređaj upućuje se u, istovremeno hvaljen i omražen, D/A čip Sabre ESS9016. Ovaj 8-kanalni DAC čip je u mogućnosti razabrati signale do rezolucije 32/384 PCM, odnosno 11,2 MHz kad govorimo o DSD formatu. Kako je ovdje implementiran ne znamo, ali ono što znamo jest da nakon 9016 signal odlazi u izlazni stupanj koji je kod Marantza već godinama poznat kao HDAM (Marantz Hyper-Dynamic Amplifier Modules) ovdje u verziji HDAM SA-2, koji svoju povijest dijeli sa skupljim i naprednijim uređajima, baš kao i digitalna filtracija poznata kao Marantz Musical Digital Filtering (MMDF), sklop koji inspiraciju vuče iz referentnih uređaja. U Marantzu smatraju da standardna digitalna filtracija nije bog zna kakvo rješenje, a značaj digitalnih filtera za zvuk je krucijalan i toga je u ovaj uređaj ugrađen MMDF, baš kao i u vrhunskoj seriji 10.

Napomenimo još i kako su, baš kao i u izlaznom stupnju, isti HDAM moduli korišteni u zasebnom i posvećenom pojačalu za slušalice. Osim toga, ugrađeni mrežni transformator dvostruko je izoliran, dok je donja ploča izrađena u dva sloja. Ako ove informacije nisu dovoljne za stjecanje potpune slike o namjeri proizvođača i ciljevima ovog uređaja, dodajmo još i kako je ovaj uređaj napravljen u Japanu u tvornici Shirakawa (da, da, konačno neki pristupačan uređaj "Made in Japan").

marantz nd8006 unutra

Za povezivanje unutar doma, ovdje nalazimo HEOS sustav, a za korištenje vanjskih servisa poput Spotifya ili Deezera, morat ćete otvoriti i HEOS račun. Na sreću, sva su povezivanja, logiranja i slične stvari koje od nas traži digitalno doba vrlo jednostavna i brza i ne morate biti informatički genij kako biste relativno brzo povezali ND8006 u sustav, mrežu i izvore glazbe, iako mogu razumjeti one koji još uvijek zaziru od ovakvog načina slušanja glazbe i preferiraju fizičke medije poput LP-a i ili CD-a. Spomenimo ovdje i dva nedostatka.

Prvi i po mom mišljenju izuzetno veliki nedostatak je nemogućnost reprodukcije AIFF formata. Uređaj ne prepoznaje AIFF, a kako je moja glazbena kolekcija sazdana uglavnom od AIFF-a, velik dio glazbene kolekcije bio mi je nedostupan. Doduše, nekoliko albuma sam pretvorio za potrebe testa u FLAC, ali potencijalnim kupcima koji preferiraju AIFF, ovakav se pristup nikako neće dopasti. Oni ND8006 jednostavno neće ni pogledati. Sličnu je pogrešku prije nekoliko godina napravio i Pioneer modelom N-50. Kasnijim softverskim nadogradnjama ovaj je nedostatak uklonjen na zahtjev publike pa se nadam da će i Marantz uskoro pribjeći sličnom rješenju. Drugi nedostatak jest nemogućnost reprodukcije DSD zapisa putem mreže, odnosno LAN-a. Opis navedenog ograničenja nisam nigdje u opisu uređaja pronašao, ali nisam mogao reproducirati niti jedan od DSD zapisa koje imam (osobno to ne smatram velikom štetom, ali razumijem one koji vole DSD). Putem USB ulaza DSD radi normalno.

Kako smo već uvodno rekli, ovaj Marantz je lijepo dizajniran uređaj koji u sebi sadrže sve potrebno kako bi predstavljao glazbenu digitalnu audio centralu. Osim što je uređaj vrlo, vrlo svestran zahvaljujući brojnim ulazima, s mogućnošću reprodukcije s mnogobrojnih izvora, upravljanjem putem HEOS aplikacije ili putem daljinskog, lako će se s njime snaći i manje vičan korisnik. Na žalost, displej je, iako informativan, ne baš pretjerano čitljiv s udaljenosti veće od jednog metra, barem ne nama s dioptrijom minus – 3.

Marantz ND8006 aplikacija
Prikaz zaslona aplikacije za upravljanje Internet glazbenim servisima

Za vrijeme ispitivanja zvučnih mogućnosti, od svih ulaza, podjednako često sam koristio onaj koaksijalni kojemu je signal isporučivao Raspberry Pi3 s Allo Digi One karticom, putem super kvalitetnog digitalnog kabela te mrežni LAN ulaz kako je ranije u tekstu objašnjeno. Osim toga, ND8006 odlično je poslužio i kao DAC za TV, spojen putem optičkog kabela. Kako uređaj ima ugrađen i CD plejer, malo smo se poigrali i uspoređivali razne izvore zvuka. Rezultati su konzistentni i zanimljivi, a ekspresni zaključak je kako CD plejer ovdje nije samo priručno sredstvo, već vrlo dobro parira digitalnim ulazima.

Reprodukcija s kompaktnog diska impresionira prije svega odličnom tehničkom izvedbom i fantastičnim zvukom. Razlike među pojedinim izvorima (RCA koaksijalni – LAN – CD) naravno postoje, ali su i mnogo manje nego što bismo očekivali. Na primjer, reprodukcija s kompaktnog diska nešto je čišća, ali i anemičnija, pomalo isprana, u usporedbi s ostala dva ulaza. Reprodukcija putem koaksijalnog ulaza je bogatija, pastoznija i s boljim fundamentom. Međutim, od svih korištenih ulaza, nekako najkompletniju zvučnu sliku ocrtavala je reprodukcija s mreže, putem LAN kabela.

Marantz ND8006 hifimedia tablicaNaime, sve one pozitivne i najbolje osobine Marantza došle su do izražaja putem reprodukcije s mreže. Uvažavajući već spomenuta ograničenja (nemogućnost reprodukcije AIFF zapisa i DSD-a), reprodukciju putem mreže karakterizirali su svi najvažniji elementi koje inače volimo: detaljnost, muzikalnost, odličan fundament i izvrsna ekstenzija u visokotonskom području. Posebno me se dojmila otvorena i prirodna sredina koja je omogućila neometano slušanje na duge staze, bez zamora i opterećenja. Nadovežite na to i sasvim prirodno i meko visokotonsko područje i dobili ste uređaj koji će vam omogući bezbrižno slušanje i u duljem vremenskom okviru, bez potrebe da svako malo mijenjate digitalni izvor zvuka. Bez obzira o kojem je glazbenom materijalu odnosno žanru riječ, ND8006 je odlično odradio posao. Zvučna slika je duboka i široka, iako ne tako slojevita kao kod DAC-a kojeg inače koristim (NON-OS AD1865 s izvrsnim napajanjem i cijevnim izlaznim stupnjem). Također, u odnosu na moj DAC nije bilo značajne razlike u timbru ili pak sveukupnom dojmu lakoće življenja i slušljivosti uređaja, što smatram izuzetnim dostignućem Marantza, uzevši u obzir dorađenost i ustroj mog DAC-a te namjenu i karakteristike ND8006. Sve u svemu, razlike su infinitezimalne, ali nikako beznačajne. DAC donosi još malo više svježine i prirodnosti, mekoće i fluidnosti u zvuk, ali navedeno ćete čuti samo koncentriranim slušanjem. S druge strane, ND8006, uz odličan zvuk donosi i svestranost kakvu DAC-ovi ne posjeduju i tu je njegova komparativna prednost. Posebno sam uživao slušajući beskonačne izvore glazbe s Deezera. Uz mjesečnu pretplatu od 100-ak kuna, dobivate pristup ogromnoj količini glazbe u CD kvaliteti, koju ovaj uređaj povlači s interneta i reproducira u izvrsnoj kvaliteti. Ima li razlike u reprodukciji glazbe s lokalnog servera i one sa online servisa? Možda ima, ali ja veliku razliku nisam čuo. Doduše, uz visoku razinu koncentracije, čuje se kako je online glazba malo reducirana u dinamici i detaljima, ali to može biti stvar trenutka. Uvjeren sam da značajnije razlike koja bi prevagnula u korist odluke da se nepregledna glazba s online servisa ne sluša, nema. U cijeloj konstelaciji Marantz se snalazi kao riba u vodi, i svojim sastavnim elementima na svim razinama, značajno doprinosi sreći i ugodi korisnika. Posebno mi je drago da u svoj svojoj svestranosti zvuk nije zapostavljen, Naprotiv, ovo je prije svega odličan audio reproduktor a tek potom sve ostalo…

Zaključak

Je li 8.990 kn mnogo novca za mrežni plejer? Možda jest, jer kombiniranjem vjerojatno možete dobiti sličan zvuk za manje novca. Međutim, takvo je razmišljanje promašeno jer audiofili sve više teže sveobuhvatnim, jednostavnim i primjenjivim rješenjima, a ND8006 je jedno od njih. U jednom kućištu dobivate izvrstan server, svestran streamer, CD pejer i DAC, plus pretpojačalo i pretpojačalo za slušalice, sve upravljivo dobrim daljinskim i još boljom, iako ne i savršenom aplikacijom. Pridodajte tome i izvrstan zvuk i mislim da gledamo u uređaj koji je nadomak etiketi Best Buy. Za bezuvjetnu preporuku nedostaje mu još samo mogućnost reprodukcije AIFF datoteka i DSD-a putem mreže, iako je ove druge moguće reproducirati putem USB ulaza s računala. Kada i ako Marantz softverski omogući, da ne kažemo ispravi ove nedostatke, slobodno ND8006 smatrajte etiketiranim uređajem s naljepnicom Best Buy.