Zappiti One 4K HDR

Četvrtak, 06.12.2018. 11:20 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 107 Godina: 2018

Vodeći francuski proizvođač 4K multimedijskih plejera naziva Zappiti, sa sjedištem u Parizu, već je nekoliko godina zanimljiv svim potencijalnim kupcima koji u svome domu žele imati kvalitetan multimedijski plejer.

Provjerena profesionalna kvaliteta izrade, intuitivan pristup filmskim i glazbenim kolekcijama s vanjskih ili unutarnjih HDD diskova, stalne nadogradnje i poboljšanja sustava preko interneta, čini sve Zappitine plejere vrlo interesantnima. Zappiti trenutno nudi tri nova modela multimedijskih plejera naziva Zappiti Mini 4K HDR, Zappiti One 4K HDR i Zappiti Duo 4K HDR. Na test smo dobili Zappiti One SE 4K HDR multimedijski plejer, koji može biti samostalni uređaj ili višenamjenski sustav. U kombinaciji s više uređaja Zappiti One 4K može djelovati i kao server. On nije samo još jedan od bezbroj Android uređaja tržištu, već je dizajniran kao ozbiljan medijski plejer, koji pruža vrhunski doživljaj njegovom vlasniku. Dimenzijama Zappiti One SE 4K HDR je malo manji od standardnog Blu-ray plejera i lako će se uklopiti u bilo koji kućni AV sustav. Na prednjoj strani uređaja nema nikakvih kontrola plejera nego je u središte smješten veliki LED indikator s logotipom "Z" (svijetli plavičastom svjetlošću, koja se po volji korisnika može uključiti ili isključiti). Sve se radnje i funkcije obavljaju isključivo putem priloženog daljinskog upravljača.

zappiti gui movie wall silver rc 4k hdr web

Na lijevoj strani kućišta nalazi se jedan USB 2.0 priključak, čitač SD/MMC kartica i nekoliko ventilacijskih rupa za protok toplog zraka. Treba spomenuti da plejer ima pasivno hlađene bez ventilatora što znači da prilikom reprodukcije ne proizvodi nikakve čudne zvukove, koji mogu doći od ventilatora. Na desnoj strani kućišta nalazi se vrlo jednostavan prihvatni sustav s kojim se u uređaj ubacuje HDD disk (tvornički je ugrađen Western Digital Caviar Blue od 320 GB a maksimalno je moguće ugraditi 3.5 " HDD do 16 TB). Podržane su sve vrste tradicionalnih formata FAT16 / FAT32 (čitanje-pisanje), EXT2 / EXT3 (čitanje-pisanje), NTFS (čitanje-pisanje), MAC OS / HFS (čitanje-pisanje), što omogućuje istodobnu kompatibilnost MAC i PC tvrdih diskova. Nije moguće formatirati tvrde diskove preko Zappitia, već se to mora napraviti na računalu. Zadnja strana nudi pregršt AV priključaka: 1 optički i koaksijalni digitalni izlaz, 1 stereo RCA izlaz, 2 USB 2.0 ulaza, 1x USB 3.0, 1x RJ-45 priključak 10/100/1000 Mbps, 1x AV HDMI izlaz, 1x HDMI audio i 1x HDMI ulaz. Kroz HDMI ulaz se čak može i snimati na HDD, ali samo sadržaje koji nisu zaštićen HDCP-om. Tu su i priključci za dvije antene, koje poboljšavaju bežičnu Wi-Fi povezivost, a podržavaju ove standarde: 8IEEE 802.11a / b / g / n, 802.11ac, 2,4 GHz / 4,900 GHz ~ 5,845 GHz i 5,0 GHz ISM (DLNA standardna podrška 1,5 ili 2,0). Također je podržana i Bluetooth 4.0 bežična komunikacija (npr. za bežičnu tipkovnicu ili miša).

zappiti one se 4k hdr back web

Srce Zappiti One SE 4K HDR čini novi Realtek RTD1295 procesor, koji ima 64-bitnu četverojezgrenu ARM A53 arhitekturu velike snage, memoriju od 1 MB L2 cache, 2 GB DDR4 RAM i 16 GB Flash memorije. Flash memorija (EMMC) osobito je korisna za pohranjivanje velikih 4K filmskih sadržaja, a korisna je i za operacije s više zadataka. Samim ovim impresivnim karakteristikama Zappiti One SE 4K HDR može reproducirati gotovo svaki audio ili video format. Navesti ćemo samo neke. Kompatibilan je s najnovijim video formatima kao što su ISO UHD, 3D BD ISO, BD ISO, BDMV, MKV, 3D MKV, MK3D, MPEG, MPEG, TS, TP, M2TS, VOB, AVI, MOV, MP4, QT, WebM, DVD-ISO, VIDEO_TS, RMVB, RM, DAT, VOB, 3GP, FLV, DAT, AVCHD 2.0 (AVCHD 3D, AVHD Progressive) te video kodovima HEVC, H.265, MVC, AVC, MPEG-2, MPEG-4, VC-1, H.264 / x.264 (do 60p u 1080p i 24p / 20Mb / s u 4K), FLV, XVID, DIVX (iza verzije 4), VP9 HW (do 60p u 4K), itd.. Ponuđeno je i većina formata titlova, uključujući SRT (Subrip / vanjski), SUB (MicroDVD) (vanjski), tekst (MKV), SSA / ASS (alfa / MKV podstranica), VobSub (MP4, MKV, SUB / IDX ), SMI (Sami), IDX, PGS (ISO UHD, ISO BD, BDMV, M2TS, MKV), DVBSUB (DVB-T, DVB-S, DVB-C). Titlovima se može prilagoditi boju, položaj, veličinu, sinkronizaciju, itd.. što je zaista impresivno.

Slika 1 web
Početni izgled On screen ekrana

slika 2 web
Izgled izbornika aplikacija na TV ekranu

Slika 3 web1
Osnovni izgled postavki u Android sustavu

Slika 5 web
Svi podatci na TV ekranu koje se mogu dobiti prilikom gledanja nekog video materijala

Zappiti One SE 4K HDR On screen grafički prikaz napravljen je s puno pažnje i truda u rezoluciji od 1080p. Na početnoj stranici nalaze se tri aplikacije: Zappiti Video, Zappiti Music i Zappiti Explorer. Zappiti Video je media plejer, s kojim možete pregledavati i reproducirati sve svoje naslove na HDD-u ili s vanjskih i mrežnih medija za pohranu. Kada se logirate na Zappiti stranicu, Zappiti se zatim brine o svemu što imate pohranjeno na mreži ili diskovima. Identificiraju se filmovi i serije i sve se automatski kategorizira. Filmovi se mogu sortirati pomoću različitih filtara, kao što su datum objavljivanja, ocjena, trajanje itd. Tražilica olakšava pronalaženje filma. Rezultati pretraživanja sortirani su prema naslovu, glumcu, redatelju ili epizodi, itd. Zappiti ima najveću filmsku bazu podataka za multimedijske plejere na svijetu s oko 1.200.000 naslova.

Slika 4 web1
Izgled pojedinog naslova filma sa najosnovnijim podatcima

Zappiti Music je aplikacija posvećena reprodukciji glazbe pohranjene bilo gdje na vašoj kućnoj ili lokalnoj mreži. Funkcijom Zappiti Music, može se kontrolirati glazbena reprodukcija s pametnog telefona ili tableta (iOS ili Android) putem Zappiti media plejera bez potrebe za televizorom. Zappiti Explorer je File Manager (pretraživač datoteka) s kojime se lako može pretražiti i pokrenuti reprodukcija glazbe, slika i video sadržaja. Međutim, Zappiti Explorer je više nego samo pretraživač datoteka obzirom da pruža mnoge napredne multimedijske značajke i kompletnog sustava za upravljanja datotekama. Prije početka korištenja Zappiti aplikacija, korisnik mora napraviti svoj račun i registrirati uređaj na Zappiti web stranici. Najprije treba priključiti media plejer na Internet putem Wi-Fi ili Ethernet veze, pokrenuti jednu aplikaciju i odabrati jezik. Nakon toga treba slijediti upute na zaslonu. Korisnici koji nisu koristili Zappiti prije i nemaju Zappiti račun, trebaju kliknuti na "Kreiraj račun sada". Zappiti media plejer ima i funkciju pod nazivom Zappiti Share koja pruža jednostavno rješenje njegovim korisnicima, omogućavajući distribuciju filmova ili videozapisa u cijelom domu (koristi Samba protokol). Da bi se ova mogućnost iskoristila trebat će imati barem još jedan Zappiti multimedijski plejer, npr. Zappiti Mini 4K HDR. On se može postaviti u bilo koju sobu, povezati preko žičane ili bežične Wi-Fi veze i dijeliti sve sadržaje s glavnog uređaja, kao i sa svih vanjskih diskova i to u 4K ili 4K HDR rezoluciji. Istovremeno se može reproducirati video sadržaje u čak 5 različitih prostorija na Zappitijeve plejere. Zappiti One SE 4K HDR radi na Android operativnom sustava 6.0.1. pa je moguće instalirati mnoštvo audio/video aplikacija, uključujući Netflix, Youtube, Plex, Deezer, Spotify, Facebook, Twitter, ili bilo koju drugu Android aplikaciju.

zappiti one 4k hdr media player HDD web

Zappitijev One SE 4K HDR daljinski upravljač dimenzijama nije premalen niti preveliki, pa će većina korisnika vrlo jednostavno kontrolirati sam plejer bez obzira na veličinu ruke. Raspored tipki vrlo je dobro raspoređen, a posebno veseli pozadinsko osvjetljenje svih funkcijski tipki, pa niti u mračnim sobama neće biti problema s upravljanjem. Za one najzahtjevnije korisnike daljinski upravljač ima i kodove većini poznatih proizvođača TV-a pa se može upravljati osnovnim funkcijama TV. Za korisnike programabilnih daljinskih upravljača, Zappiti ima pristup svim kodovima IR i IP, kao i podršku za kodove za većinu poznatih marki automatizacije, kao npr. Crestron, ProControl, Control4, Philips Pronto, itd.. Zappiti je ponudio i upravljanje plejerom putem virtualnog daljinskog upravljača koje nudi aplikacija Zappiti Media Control 4K za tablete i pametne telefone (iOS i Android).

Slika i zvuk

Reprodukcija slike na Zappiti One SE 4K HDR multimedijskom plejeru je očarala kvalitetom. Oštrina slike bila je odlična s vrlo fluidnom i dinamičnim prirodnim pokretima, koje do sada nismo imali prilike vidjeti niti na jednom testiranom multimedijskom plejeru. Verzija Zappiti MagicPixel v2 video procesora čini sliku izuzetno naprednom s malo ostatka šuma na njoj, odlične oštrine te izuzetno dobrim upscalingom slike niže rezolucije na neku višu. Ovakva se slika može jedino dobiti na nekim skupljim Blu-ray plejerima. Ono što nas je dodatno razveselilo je da One SE 4K HDR podržava i 3D reprodukciju, pa će s ovim plejerom na svoje doći i svi zaljubljenici 3D video reprodukcije. Iako je za 3D izostala podrška od strane tvrtki, stari 3D materijali ili snimke sa 3D kamera, koji su još uvijek u rukama pojedinih vlasnika i snimaju njima, Zappiti One SE 4K HDR će biti od velike pomoći.

Zappiti One SE 4K HDR Zappiti MagicPixel v2 web
Zappiti One SE 4K HDR koristi Zappiti MagicPixel v2, njihovu najnoviju tehnologiju za poboljšanje kvalitete slike

HDR snimke su također izuzetno dobro reproducirane u punom sjaju, a svi vlasnici 4K TV biti će i više nego zadovoljni dobivenom slikom. Zappiti One SE 4K HDR je ponudio i odličan zvuk, koji nismo očekivali od ovog plejera. Reprodukcija srednjih i visokih tonova je bila fino i precizno reproducirana s naznakom da je zvuk nešto izravniji, odnosno malo pomaknut prema slušatelju. Zvučna pozornica je po dubini nešto plića ali je stereo „efekt“ lijevo/desno zaista vrlo dobar. Bas frekvencije su mekanijeg karaktera i s malom dozom pojačanog basa ali to će biti primjetno jedino na većim izlaznim razinama zvuka. Budući da Zappiti One SE 4K HDR podržava reprodukciju gotovo svih višekanalnih suround formata (Dolby Digital, Dolby Digital EX, Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD, Dolby Atmos, DTS, DTS-ES,DTS-HD MA, DTS-HD HRA, DTS : X, itd.) i tu su dobiveni odlični zvučni rezultati, slični kao i u stereo modu. Definitivno je korisnicima Zappiti One SE 4K HDR plejera je ponuđena vrhunska kvaliteta zvuka neovisno da li se radi o stereo ili surround zvuku.

Zaključak

Nemoguće je nabrojati sve mogućnosti Zappiti One SE 4K HDR multimedijskog plejera, ali one najosnovnije smo ipak uspjeli predočiti. Prednosti Zappiti One SE 4K HDR su višestruke u odnosu na druge dostupne multimedijske plejera na tržištu. Kvaliteta izgradnje, intuitivni On screen grafički prikaz, mnoštvo AV ulaza, povezivost žična/bežična, snimanje kroz HDMI ulaz, manipulacija svim AV sadržajima, zvučne i slikovne mogućnosti, itd., samo su neke odlične kvalitete koje ovaj multimedijski plejer nudi. Korisnici koje žele vrhunski multimedijski plejer ne bi ga trebali tražiti negdje drugdje jer Zappiti One SE 4K HDR ima sve što bi bilo koji zahtjevniji korisnik poželio od jednog multimedijskog plejera.

Zappiti tablica web