TEST: Bluesound Vault 2

Nedjelja, 14.05.2017. 16:00 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 100 Godina: 2016

Spajanje audio proizvoda s računalnim svijetom događa se već godinama, a prava revolucija dogodila se kada su veliki proizvođači audio opreme prihvatili USB standard kao dobru metodu za prijenos signala prema digitalno analognom pretvaraču. Paralelno su se u računalnom svijetu sve više pojavljivala računala na pločici.

 
JEDNOSTAVNOST UPRAVLJANJA
Prosječni korisnik ipak traži jednostavnost - uređaj koji će upaliti, stisnuti play i koji će nakon toga raditi. Upravo je Bluesound Vault 2 takav uređaj.

Piše: Jagor Čakmak

Od skromnih početaka BeagleBone računala pa do revolucije koju je unio Raspberry Pi, današnja mala računala dovoljno su moćna da mogu pogoniti potpuni operacijski sustav s grafičkim sučeljem. Njihove iznimno male dimenzije, minimalno zagrijavanje i mali zahtjevi prema strujnom napajanju omogućili su proizvođačima sljedeći logični korak - spajanje računala i kvalitetnih digitalno analogno konvertera u jedno kućište. U tom trenutku na scenu stupaju nove male tvrtke poput Bluesounda koje su prepoznale potrebu za ovakvim rješenjima.

Rješenja ovog tipa na tržištu ima mnogo. Za početak možemo pogledati rješenja otvorenog koda koja se daju napraviti u "kućnoj radinosti", o čemu smo pisali u prošlom broju. Iako su takva rješenja često vrlo dobra, ona od korisnika ipak traže znatan angažman i periodičko ispravljanje nepravilnosti. Smatramo da će uspjeh komercijalnih rješenja na tržištu ovisiti upravo o tome koliko će takva rješenja biti jednostavna za korištenje, odnosno koliko će korisniku sva ta tehnologija biti zapravo nevidljiva.

Bluesound VAULT2 WHT Back web

Prosječni korisnik ipak traži jednostavnost - uređaj koji će upaliti, stisnuti play i koji će nakon toga raditi i to jako dobro. Pregledom tržišta zaključujemo da je upravo Bluesound otišao daleko u tom smjeru. Spojili su kvalitetne komponente u elegantno kućište kojim se upravlja s mobilnom aplikacijom.

Ideja Bluesound Vault 2 uređaja je da bude jedini digitalni izvor glazbe koji će vam ikada trebati. Spojite ga na pojačalo sa zvučnicima i imate sustav koji može reproducirati digitalne zapise s praktički svih izvora. Vault 2 ima CD čitač pa ga možete koristiti i za preslušavanje svoje CD glazbene kolekcije. Osim CD čitača, Vault 2 ima i interni tvrdi disk veličine 2TB, što vam omogućava da svoju glazbenu kolekciju kopirate u njegovo interno spremište. Ukoliko vaša glazbena kolekcija prelazi 2TB, to ne bi trebalo predstavljati problem jer je Bluesound i tome doskočio - na Vault 2 možete spojiti i vanjske mrežne diskove.

Bluesound Vault2 lifestyle2 OPT

Vault 2 dodatno nudi i integriraciju s većinom popularnih glazbenih streaming servisa poput Deezera ili HDTracksa. Kao da to nije dovoljno, sva opisana funkcionalnost može se proširiti na više prostorija s drugim proizvodima Bluesounda, no to nije predmet ovog teksta.

Uređajem Vault 2 upravlja se putem mobilne aplikacije dostupne za iOS i Android. Bluesound aplikacija za upravljanje radi vrlo dobro, intuitivna je, a ima lijepih dodataka poput integracije sa Last.fm radiom preko kojega možete dobiti dodatne informacije o izvođaču. Nedostatak ovog uređaja je to što nema cjelovitu web aplikaciju pomoću koje biste mogli kontrolirati uređaj s računala. Kroz web preglednik dostupan je samo izbornik za upravljanje postavkama uređaja. Ono što postoji za upravljanje s računala je widget koji je moguće instalirati na Windows ili Mac računala.


Zvuk:
Bluesound Vault 2 testiran je kroz analogne izlaze. Ukoliko kupac planira koristiti digitalne izlaze kako bi spojio uređaj na svoj DAC onda će utjecaj zvuka Vaulta 2 biti minimalan. Prvi testni materijal je bio album: 'Scratch My Back' glazbenika Petera Gabriela. Vault 2 pokazao je vrlo detaljno srednjetonsko područje i pravilan volumen glazbenika na skladbi 'My Body is a Cage'.

TEST Bluesound Valut 2 tablica OPTPri dinamičkim uzletima širina pozornice bila je vrlo dobra, dok je dubina bila nešto lošija nego kod nekih drugih digitalno analognih konvertera slične cjenovne kategorije (poput modela Expousure 2010S2). Visoki dio spektra detaljnošću prati srednji dio i u niti jednom trenutku nema natruhe grubosti ili zrnatosti. Pri slušanju ženskog vokala ponovio se dojam da je srednji dio spektra jako dobro reproduciran. Detalja ima dovoljno, pozicija na pozornici je precizna i volumen je pravilan. Bubnjevi na albumu Verse, Patricie Barber reproducirani su brzo i kontrolirano, na uštrb dubine. Slična situacija ponovila se pri slušanju pianista Samuela Yirge.

Slušanjem nekoliko kompozicija za klavir i orkestar Sergeia Rachmaninoffa opet se pokazala Vaultaova sposobnost da se podjednako nosi sa svim tipovima glazbe. Izvođači su jasno raspoređeni po pozornici i u dinamičkim uzletima dobro drže svoje mjesto. Dimenzije pozornice su dobre, možda ne i najveće u klasi ali bez obzira na opterećenje i kompleksnost materijala koji se reproducira dimenzije ostaju iste. Detalja ima dovoljno kroz cijeli spektar, tako da u niti jednom trenutku slušatelj nema osjećaj da gubi dio informacija, a slušanje istrovremeno ne postaje naporno niti nakon višesatnog slušanja.


Zaključak:
Bluesound Vault 2 je jedno od najkompletnijih rješenja za streaming glazbe na domaćem tržištu. Sposobnost ovog uređaja da primi audio zapise sa svih formata i sa svih uređaja je odlična, kao i način na koji je to izvedeno. Za vrijeme testa nismo zamijetili nikakve greške i nepravilnosti u radu, što za svaku pohvalu kod ovako kompliciranog sustava. Sa strane zvuka u danoj cjenovnoj kategoriji našlo bi se konkurenata koji pružaju nešto više, ali zato u praktičnosti korištenja konkurenti nisu došli ni blizu Vaultu 2.