TEST: iFi iPurifier2

Srijeda, 27.04.2016. 19:57 Napisao 

Što je iPurifier 2? Po prilici jednako kako je pojava pametnih telefona isprovocirala poplavu raznoraznih gadgeta, pribora i pomagala, tako je i reprodukcija zvuka putem računala i USB sučelja stvorila sasvim novu industriju pratećih softverskih i hardverskih rješenja.

Piše: Neven Kos

Analizirajući i identificiravši ograničenja koja sa sobom nosi reprodukcija zvuka putem računala, tržište je donijelo, osim potpune revitalizacije uređaja poput D/A pretvarača, i kreativna rješenja u pogledu prateće hardverske opreme, koja bi trebala unaprijediti USB reprodukciju zvuka. USB, a prije svega računala, svakako nisu osmišljena niti predviđena za kvalitetnu reprodukciju zvuka. Problemi s (ne)čistoćom napona napajanja, ograničenja (mentalna i tehnička) konstruktora pri izradi USB sklopova namijenjenih kvalitetnoj reprodukciji zvuka, dovela su, između ostalog, do raznoraznih pripravaka koji trebaju pročistiti ili na neki drugi način unaprijediti protok digitalnih signala kroz USB protokol, ali i pročistiti neadekvatne napone napajanja, posebno kod onih DAC-ova kod kojih je napajanje USB sklopova riješeno ispod optimalne razine.

Jedan od takvih uređaja, koji služi za unaprjeđenje i podizanje USB reprodukcije na višu razinu je i predmet ovog testa: iFi iPuifier2. Iz naziva je vjerojatno jasno kako je riječ o drugoj generaciji ovog uređaja, koja adresira gore navedene nedostatke USB reprodukcije, ali i neke manjkavosti prve generacije iPurifiera.

Ukratko, iPurifier2 usmjeren je k raščišćavanju nepodopština imanentnih USB protokolu i većini DAC-ova, a njegovo polje djelovanja proteže se na obje komponente: USB transmisiju i napajanje USB-a iz računala. Prema tome, iPurifier2 primjenjiv je na sve DAC-ove, bez obzira na rješenje njihovog USB sklopa.

iFi ipurifier2 ABC
Varijante iPurifier 2 USB konektora - A, B, C i micro

Sam sklop smješten je u aluminijsko, superkvalitetno kućište, veličine glomaznog USB stika. Konektori mogu biti razni – USB A, B ili C, ovisno o potrebama. U to aluminijsko kućište smještene su posljednje dostupne tehnologije, kojima se iFi posebno ponosi - Active Noise Cancellation, REclock, REgenerate i REbalance.

Ukratko, Active Noise Cancellation, dolazi iz vojne avio industrije i usmjeren je na poništavanje neželjenih izobličenja i šumova koji se javljaju u napajanju. Kao i kod borbenih aviona, ideja je da se generiraju fazno suprotni, ali inače identični signali smetnjama u napajanju e kako bi rezultanta bila jedna stabilna i dosadna nula. Rezultat: razina šuma u napajanju niža je 100 x, odnosno oko 40 dB, i kreće se na razini od 0,5 uV. Spominje li netko baterije?

REclock i REgenerate tehnologije jednostavno čine upravo ono što njihov naziv i nagoviješta: ponovno vremenski usklađuju audio signal (u stvari digitalni slijed 0 i 1), regeneriraju ga, ponavljaju, čiste od jittera i tako pročišćenog isporučuju dalje u audio lanac – u USB ulaz DAC-a. REbalance popravlja i ispravlja signal uklanjajući DC offset, tj. ponovno uspostavljajući balans među poluperiodama, značajno uklanjajući smetnje u audio signalu.

OK, "uređajčić" lijepo izgleda, marketinški je izvrsno obrađen, deklarativno je krcat zanimljivim i na papiru učinkovitim tehnologijama, ali ima li cijela priča smisla?

EAR DACute192

iPurifier 2 spojili smo putem Wireworld Starlight 7 USB kabela između laptopa (Win8, JRiver) i DAC-a EAR-Yoshino Paravicini DACute 192, izvrsnog DAC-a, s Tenor TE8802 SUB čipom, koji se napaja putem vanjskog izvora, tj. iz laptopa. Rekli bismo, ovaj DAC je idealan partner za iPurifier 2, s obzirom na to da sada iFi može pokazati na svim poljima što umije.

Da skratim priču: za investiciju od kojih 900 kuna (nabava putem ebaya iz Velike Britanije), zvuk putem USB-a je čišći, brži, protočniji i impresivniji. Od onog samo putem kvalitetnog USB kabela. Očekivao sam slične pomake, s obzirom na to da sam do sada koristio baterijsko napajanje USB sekcije DAC-a, što je donijelo nemjerljive pomake nabolje u reprodukciji i pokazalo kako laptop kao izvor napajanja USB sklopa u DAC-u treba izbjegavati u najširem luku.

Pomak koji u zvuk unosi iPurifier 2 po opsegu i značaju mjerljiv je do određene mjere s baterijskim napajanjem. Zvuk dobiva dodatnu težinu i čistoću i naglašeno je muzikalniji nego kad ovaj DAC slušate bez ikakvih pomagala. Jednostavno, u usporedbi "s i bez" iPurifiera 2, zvuk bez njega grublji je i jednostavniji, sa šturijim obrisima svakog instrumenta i pomalo siv i suhoparan. Mogućnosti DACute 192 bez iPurifiera 2 jednostavno ne dolaze do izražaja u potpunoj mjeri. I ubacivanje IPurifiera 2 u sustav ima svoje potpuno opravdanje.

Zahvaljujući njemu, da se poslužim fotografskim pojmovima, slika je detaljnija, s više boje, dubine i kontrasta. Iako sam gornji opis možda malo i prenaglasio, želeći plastičnije dočarati razlike u zvuku, imajte na umu kako pomaci nisu drastični, ali su ipak vrlo značajni i lako čujni te u svakom slučaju i više nego dovoljni da iPurifier 2 zasluži najveću moguću preporuku. Naravno, uz ogradu kako smo ga poslušali samo na jednom, ali vrhunskom DAC-u.

INFO: iFi Audio

iFi Purifer Wireworld