TEST: Arcam CDS27

Srijeda, 20.04.2016. 13:55 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 97 Godina: 2015

Proizvode ovog poznatog proizvođača s Otoka već smo imali mnogo puta na testu i rijetko kada se dogodilo da nismo zadovoljni vratili uređaj distributeru. Još od stare Alpha serije, preko odličnih CD playera srednje klase poput CD72 ili uređaja novijeg doba poput rDaca.

Tržište u audio svijetu se od prvih Alpha serija drastično promijenilo. Glavni izvori zvuka danas su multifunkcionalni uređaji od kojih se očekuje da mogu pretvoriti bilo koji digitalni signal iz bilo kojeg izvora u analogni signal i isporučiti ga pojačalu. Glavno spremište podataka danas je računalo ili USB disk, a sve manje optički mediji. S druge strane, većina ljubitelja glazbe ima još uvijek puno glazbe na optičkim diskovima. Arcam je odlučio spojiti novi pogled na reprodukciju glazbe s klasičnim CD/SACD uređajem.

arcam cds27 4 web

CDS27 je uređaj kojim Arcam trenutno konkurira na tržištu univerzalnih reproduktora. Dizajn je u skladu s dugogodišnjim izgledom FMJ serije. Na prednjoj strani nalaze se kontrolne tipke, uobičajeni zeleni display i ladica za CD, odnosno SACD.

Stražnja strana otkriva pravu namjenu ovog uređaja. Osim klasičnih RCA konektora na stražnjoj strani nalazimo i balansirane analogne izlaze koje mogu koristiti oni koji posjeduju pojačalo s balansiranim ulazima. Uređaj može primati signal preko USB priključka A tipa ili mrežnim putem preko uPnP protokola žičano ili bežično. Od digitalnih izlaza nalazimo uobičajene koaksijalne i optičke priključke.

arcam cds27 rear web

Kako bi spojili svoj digitalni repertoar glazbe na CDS27 možete to učini direktno s USB diskom ili tako da pokrenete uPnP streaming servis na vašem računalu koje će onda moći komunicirati s ovim uređajem. Ako koristite opciju USB diska, morate računati na to da su dizajneri USB priključak postavili sa stražnje strane gdje spajanje nije odveć praktično kada se uređaj nalazi na polici.

S obzirom na to, praktičnije je na uređaj priključiti jedan veći disk nego USB stick. Ako koristite opciju streaminga glazbe s vašeg računala, potrebno je uspostaviti uPnP poslužitelj što je na Windows operacijskom sustavu moguće relativno jednostavno napraviti kroz Windows Media Player.

arcam cds27 interior web

Srce ovog uređaja je Burr Brown PCM1794 Delta-Sigma digitalno analogni pretvarač koji može primiti signal od 24 bita po uzorku frekvencijom od 192kHz. Uređaj je uobičajenih dimenzija: 43,3x8,7x27,8 (švd). Masa je 6,2kg.

Zvuk
Arcam CDS27 tablicaArcam već godinama ima prepoznatljiv potpis u zvuku koji se proteže kroz gotovo sve uređaje neovisno o cijeni. Jedna od značajki koja krasi taj zvuk je izrazito čisto srednjetonsko područje tamne pozadine s mnoštvom detalja. Ta tamna pozadina dolazi do izražaja pogotovo pri slušanju manjih vokalnih sastava. Vokal je odlično smješten u prostoru s pravilnim volumenom. Detalja ima mnoštvo kroz cijeli spektar. Bez obzira na slušani materijal i na njegovu zahtjevnost CDS27 daje dojam lakoće reprodukcije s pravilnom dinamikom u svakom trenutku. Pozornica koju ovaj uređaj kreira je vrlo velika u sve tri dimenzije s vrlo jasnim rasporedom muzičara, a proporcije i struktura se dobro zadržavaju i pri većim dinamičkim uzletima simfonijskog orkestra.

Arcam CDS27 općenito nudi miran, detaljan i uglađen zvuk. Druga strana medalje očituje se pri reprodukciji modernijih glazbenih materijala gdje bi udarac u basu trebao biti nešto većeg volumena. Premda volumen nije možda među najboljima u klasi, brzina i definiranost je. Sve ove karakteristike protežu se neovisno o ulazu kojeg odaberete. Kako bi mogli u potpunosti iskoristiti mogućnosti ovog uređaja, obavezan je naravno glazbeni materijal visoke rezolucije neovisno radi li se o SACD diskovima ili FLAC datotekama.

Zaključak
Arcam je sa CDS27 svoju ponudu upotpunio uređajem koji će u većini slučajeva biti dovoljan kao jedini digitalni player u sustavu. Zvuk koji ovaj uređaj pruža pripada prepoznatljivoj Arcam školi koju karakterizira detaljnost i lakoća reprodukcije, a odolijeva današnjim trendovima agresivne dinamike.

Glavni prigovor ovom uređaju je to što nema direktni USB ulaz putem kojeg bismo mogli spojiti računalo, kao što to danas nudi većina konkurentskih proizvoda. Ako vam takav način upotrebe nije bitan, onda CDS27 svakako treba poslušati zbog njegovih zvukovnih kvaliteta. Također, treba napomenuti kako je zbog svojeg karaktera Arcamov player bilo vrlo jednostavno uklopiti u testni sustav.

INFO: Media audio