TEST: Meridian Explorer

Srijeda, 18.09.2013. 12:38 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 91 Godina: 2013

Meridian je prvenstveno poznat po svojim proizvodima visoke klase. Kroz povijest se možemo podsjetiti izvrsnih CD playera poput 588, G08 ili iznimno skupih zvučnika DSP800 koje smo imali prilike vidjeti na zagrebačkom Audio Video Showu.

Kao i puno proizvođača do sada Meridian se odlučio upotpuniti svoju ponudu s USB digitalno analognim pretvaračem namijenjenom spajanju na računalo i korištenjem sa slušalicama.

Meridian se odlučio za vrlo jednostavan, ali elegantan dizajn. Kućište je ovalnog oblika koji s jedne strane ima micro USB konektor, a s druge strane nalazimo 3.5mm izlaz za slušalice te izlaz koji je kombinacija mini Toslink digitalnog izlaza i fiksnog analognog izlaza. Kućište je napravljeno iz aluminija i na sebi ima tri LED pokazivača koji prikazuju stanje uređaja. Unutrašnjost ovog malenog uređaja je zapravo vrlo kompleksna i Meridian je uspio postići vrlo zavidne specifikacije koje krase i puno veće, a i skuplje komponente.

"Explorer može isporučiti signal frekvencije do 192kHz i 24bit po uzorku, što je bolje od većine konkurenata"

Prijenos podataka se odvija asinkrono preko USB 2.0 sučelja s posebno napisanim pogonskim programima koje je potrebno skinuti s njihove stranice prije pokretanja. Explorer može isporučiti signal frekvencije do 192kHz i 24bit po uzorku, što je bolje od većine konkurenata koji uglavnom nude pretvaranje signala frekvencijom od 96kHz. Korištenje uređaja je doista vrlo jednostavno, jedino što je potrebno je instalirati navedene pogonske programe i zatim u operacijskom sustavu odabrati Meridian kao izlaz zvuka na računalu.

Zvuk

Ovaj uređaj je prvi izlet Meridiana u proizvode koji su dostupni širokom broju korisnika. Explorer je korišten kroz duži period u uvjetima kojima je vrlo realno da će se naći, bilo to slušanje muzike na poslu ili kod kuće sjedeći za računalom, i tek na kraju je Meridian spojen na audio sustav. Prvo što slušatelj može zapaziti je da Explorer daje vrlo ujednačen i detaljan zvuk. Visoki dio spektra pruža puno informacija ali ne zamara čak i nakon slušanja tijekom cijelog radnog dana.

Meridian-046

Detalji su jednako prisutni i u srednjem dijelu spektra. Brzi ritmovi elektronske glazbe ne predstavljaju problem Exploreru koji se dobro nosi s brzim promjenama dinamike. Cjelokupna zvučna slika je vrlo ujednačena i zaokružena. Bas područje ide dovoljno duboko i vrlo je kontrolirano. Prostor koji ovaj uređaj reproducira je vrlo korektan, ali ne i najveći. Primjerice Audioquest Dragonfly ima raskošniju pozornicu, ali uvelike nauštrb preciznosti u usporedbi s Explorerom.

Nakon korištenja različitih slušalica zaključak je kako se Explorer najviše slaže s onima nešto mekšeg karaktera i koje su sposobne reproducirati sve detalje koje im Explorer isporuči. Također treba imati na umu kako je uređaj ograničen s napajanjem putem USB-a, pa slušalice koje se koriste trebaju biti ipak manje zahtjevne za snagom kako bi mogli postići najbolje rezultat.

Zaključak

Meridian Explorer je kvalitetno napravljen uređaj s velikom konkurencijom. Iznad te konkurencije ga izdiže vrlo lijep, jednostavan, kvalitetan i praktičan dizajn te vrlo detaljna i ujednačena zvučna slika ugodna za višesatna slušanja.

KARAKTERISTIKE
Ulaz: USB mini B
OS: Macintosh OS X 10.6.4 ili noviji
Windows XP SP3, Windows 7 SP1 ili Windows 8
Dimenzije: 102 x 32 x18mm
Masa: 50g
Cijena: 2.380 kn
Info: www.mediaaudio.hr