TEST: Lenco iPD-9000

Ponedjeljak, 12.08.2013. 10:54 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 91 Godina: 2013

Dok je CD bio čista nepoznanica, a većina je uživala u glazbi koju bi gramofonska igla "na silu" izvukla iz vinila, Lenco je bio poznat kao proizvođač gramofona. Prvi gramofon su proizveli krajem 50-tih, dok je zadnji sišao s traka početkom 80-tih godina.

U tih 20-tak godina postojanja Lenco je u svojoj tvornici u Švicarskoj stvarao proizvode koje i danas zaljubljenici rado koriste. 1997. STL grupa kupuje Lenco te se on iz planinske Švicarske seli u ravnu Nizozemsku. Pod novim vodstvom oživljeni Lenco nudi široku paletu potrošačke AV elektronike, koja uključuje i iPod dokove.

iPD-9000 činih vrh Lencove ponude iPod/iPhone dokova, i ne ograničava se samo u reprodukciji glazbe iz Appleovih proizvoda već su mu mogućnosti višestruke. Uređaj može poslužiti i kao CD/MP3 reproduktor odnosno FM radio.

Čiste linije kvadratnog tijela na kojem dominira veliki potenciometar za glasnoću lako se može uklopiti u svaku prostoriju. Zbog aluminijskog lica i linija podsjeća na klasična audio pojačala uz dozu modernosti zahvaljujući plavom osvjetljenju oko potenciometra.

iPD-9000 koristi tri zvučničke jedinice, 2 10W srednje/visokotonca smještena na bočne stranice uređaja, što pomaže u boljem raspršenju zvuka u prostoru i doprinosi osjećaju šire zvučne slike. 25 W niskotonska jedinica je smještena na stražnjoj strani uređaja zbog čega je potrebno uređaj odmaknuti od stražnjeg zida kako bi se izbjeglo zamućenje donjeg dijela zvučnog spektra.

Lenco-IPD-9000-back

Uređaj je moguće kontrolirati, osim kontrolama na samome uređaju, i pomoću priloženog daljinskog upravljača na koji se vrlo lako priviknuti zahvaljujući logičnom rasporedu tipki. Putem daljinskog moguće je i prilagoditi niskotonski i visokotonski odziv uređaja kako bi se zvuk mogao prilagoditi svačijem ukusu. Ako se uređaj prikladno smjesti u prostor dobiva se osjećaj da zvuk dolazi iz većeg izvora nego što u stvarnosti jest. Srednjetonsko područje je povučenije u odnosu na ostatak spektra, dok je tamniji karakter zvuka prisutan pri svim glasnoćama.

Lenco iPD-9000 predstavlja dobar izbor za one koji uz glazbu iz iPod/iPhonea žele uživati i u audio CD-ovima ili pratiti što ima novoga na radiju. Svestranost je, uz dizajn, glavni adut ovog Lencovog proizvoda, a iPD-9000 dobra osnova na kojoj Lenco treba graditi novu budućnost.

KARAKTERISTIKE
Podržani Apple proizvodi: iPod/iPhone te proizvodi s Lightning priključkom, uz adapter
Reprodukcija: CD/CD-R/CD-RW/MP3, FM Radio s RDS-om
Izlazna snaga: 45 W
Priključci: AUX ulaz, antenski ulaz (FM), Video izlaz
Cijena: 1.599 kn
INFO: www.chipoteka.hr