Denon RCD-M37

Srijeda, 25.04.2012. 14:51 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 81 Godina: 2010

Japanski smisao za red i praktičnost

Kod ovakvih uređaja praktičnost i izgled su jednako važne karakteristike kao i sam zvuk. U oba slučaja Denon zadovoljava visoke kriterije, a i audio performanse su više nego solidne

Za razliku od primjerice, Arcama ili Marantza, japanski Denon se u dizajniranju sve popularnijih CD receivera - kolokvijalno rečeno, mini-linija - držao tradicije.

Model RCD-M37 je po dubini i visini u gabaritima prosječnih audio komponenti, ali upola manje širine. Nema dizajnerske ekstravagancije, moglo bi ga se po izgledu, kad se zanemari digitalni displej, smjestiti u 70-e godine, jednako kao u 21. stoljeće. Denon se drži svoje decentne elegancije. Urednim linijama, logički postavljenim kontrolama i ulazima/izlazima na brušenom aluminiju prednje ploče te plavičastim slovima na čitljivom velikom displeju  nema se što prigovoriti. Za početak, RCD-M37 je klasičan, lijep komad tehnike. Urednost i dobra organiziranost resi i zadnju stranu uređaja.

S obzirom da je s prednjim ulazom preko stereo jacka riješeno pitanje vanjskih MP3 playera i USB priključkom reprodukcija glazbe s memorijskog stika, pozadina izgleda krajnje ekonomično. Tu su dva linijska ulaza i jedan izlaz uz solidne zvučničke terminale i FM/AM antenske priključke, jedina je zgodna neobičnost mono izlaz što omogućuje spajanje subwoofera. Kod daljinskog upravljača nije problem što su mu tipke sitne  (ali dovoljno razmaknute), nego što nije u potpunosti samorazumljiv pa će trebati početna pomoć iz debele knjige uputstava. 

Unutrašnjost je organizirana po Denonovoj filozofiji "Simple & Straight", što će reći da je tehnologija pojednostavljena, da je topologija takva da strujni krugovi što manje utječu jedni na druge, da su putovi signala kratki kako bi se osigurao što bolji zvuk i smanjile degradacije zvuka. U Denonu kažu kako su redizajnirali svoja postojeća rješenja u napajačkoj i pojačivačkoj sekciji kako bi smanjili impedanciju i u uvjetima malog prostora postigli 2x30 W snage.

Zvuk

Iako su Davis Matisse zvučnici na donjoj granici preporučene snage pojačala, 30 W snage Denonovog pojačala se nije činilo kao neki hendikep. Tek je na višoj razini glasnoće uređaj počeo gubiti koherenciju. U odnosu na Marantz 6010 OSE koji inače svira u sustavu, Denon je ponudio dinamičan, čist, brz, ali u srednjima nešto manje lepršav zvuk smanjene dubinske dimenzije. Bas je bio korektan, tek nijansu tanji nego li preko Marantza. Između karaktera i kvalitete zvuka s CD-a i preko USB-a s MP3 glazbom nešto više rezolucije (320kbps) nema bitne razlike, što je veliki plus s obzirom da namjena ove linije nije "audiofilska" kontemplacija, već dnevna uporaba u dnevnoj sobi, kuhinji ili spavaćoj sobi, a glazba na USB sticku u MP3 formatu najpraktičniji način spremanja veće količine albuma ili kompilacija.

Uparen s manjim zvučnicima, Denon je  pružio mišićaviju izvedbu s tim da Mourdant Short Aviano 1 nisu bili impresivni kao na testu u ovom broju s odvojenim komponentama, tamniji Wharfedale Diamond 10.1 su bili vrlo kompatibilan partner pružajući prirodan stereo zvuk, dok su TDL NFM1, najmanji isprobani zvučnici u ovom testu, radili najpoletnije i najprozračnije.

Britanska verzija ove linije ima DAB radio, na ostatak tržišta ide FM/AM verzija što i nije neka šteta s obzirom na kržljavu ponudu DAB stanica u nas (jedino Hrvatski radio). S priloženom bakrenom žičicom u ulozi FM antene prijem je bio vrlo solidan, a zvuk tipično radijski, razgovijetan, raskošni stereo sa "zaobljenim" rubovima. Osim u slučaju kad je prijem lošiji, tad je stereo šum vrlo izražen i nema druge nego izabrati mono opciju koja sasvim eliminira neugodni šum.

Zaključak

Kod ovakvih uređaja praktičnost i izgled su jednako važne karakteristike kao i sam zvuk. U oba slučaja Denon zadovoljava visoke kriterije, a i audio performanse su više nego solidne. RCD-M37 nije neosjetljiv na promjenu zvučnika, no s obzirom na njegovu namjenu ne treba cjepidlačiti. Tu su zahvalne tonske kontrole i nije grijeh dodati ili oduzeti malo basa/treblea kako bi se neutralizirala eventualno neslaganje s karakterom zvučnika. SDB (Super Dynamic Bass), to jest "loudness" funkcija će također pomoći da basa ne nedostaje i na manjim glasnoćama, kod većih samo smeta, treba je obavezno isključiti. Denon RCD-M37 ima sve što se od mini-linije traži: lakoću upravljanja, kompaktnost, ljepotu i dobar zvuk.

KARAKTERISTIKE
Radio: AM/ FM s radio tekstom i RDS funkcijom
Player: CD, CD-R, CD-RW, MP3, WMA (CD player/USB)
Snaga pojačala: 2x30 W (6 ohms, 1 kHz)
Dimenzije (ŠVD):  210 x 115 x 308.5 mm
Težina: 4,3 kg
Cijena:
INFO:  Renoprom, tel. 01/3475 250, www.technomax.hr