EMM Labs CDSA-SE

Petak, 25.11.2011. 13:24 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 74 Godina: 2008

Što je to odgovorno za spektakularne sonične karakteristike CDSA-SE  i što ga izdvaja iz konkurencije? Prije svega ugrađeni “MDAT“ ili Meitner Digital Audio Translator čija je zadaća da standardni 44,1 kHz signal upsamplingom prevede na ogromnih 5.6448 MHz, a potom i dual differential D/A konverter iz vlastite proizvodnje

CD reproduktori primarni su izvor zvuka u ogromnom broju audio sustava. Kroz desetljeća su se pomalo mijenjali, usavršavali i postajali sve bolji, no nikad nisu uspijevali dokraja zaobići limite samog «red book» standarda. U isto vrijeme analogni gramofon je uvijek bio tu negdje i gotovo uvijek je lakoćom održao lekciju digitaliji u mnogim važnim segmentima visokovjerne audio reprodukcije. Prolazile su godine, a audiofili su kupovali glazbu na CD formatu, zdvajali nad nedostacima, no nisu imali mnogo izbora. Da paradoks bude veći, a čuđenje potpunije, u posljednje vrijeme se dogodio potpuni preporod vinila, kvalitetnih gramofona i najraznovrsnije prateće opreme i nekako je izgledalo da se digitalnim reproduktorima loše piše. No istina je pomalo drugačija. Kvalitetnih vinila u poplavi novih izdanja nema mnogo, gramofon je bez obzira na sve sonične prednosti još uvijek izvor zvuka s istim slabim točkama zbog kojih su brojni audiofili nestrpljivo dočekali CD medij. U isto vrijeme broj vrhunskih digitalnih reproduktora polako raste i to ne samo u “cost no object“ kategoriji već i u sasvim prihvatljivim okvirima za audiofila koji želi vrhunsku reprodukciju i posjeduje veću digitalnu diskoteku. Ovdje treba napomenuti da je i broj SACD naslova znatno porastao te je mogućnost njihove reprodukcije dodatni plus svakom modernom digitalnom sviraču. Priča o testiranom reproduktoru počela je poprilično davno i pomalo slučajno. Obilazeći audio sajmove bilježio sam, uglavnom za vlastitu upotrebu, sustave koji su me po nekom od osobnih kriterija doista oduševili ili se izdvojili od ostatka prikazanog. Nisu to nužno bili najbolji ili najatraktivniji sustavi koji su obično dio kasnijih reportaža. Listajući te dojmove u želji da ih preciznije organiziram zamijetio sam neobičnu podudarnost. Veći broj sustava koji su bili visoko rangirani u segmentima prirodnosti, transparencije i vrhunske prostorne rekreacije bili su bazirani na EMM Labs digitaliji ili na vrhunskim gramofonskim integracijama. Impresivne “Iso Mike“ demonstracije Raya Kimbera čiji su obavezni digitalni «front end» Emm Labs produkti ili oduševljenje koje je Harry Pearson podijelio sa svojim čitateljima ocjenjujući CDSA-SE nagradama i najbiranijim riječima, neprestano su podgrijavali interes za reproduktor. Od ove godine svoju znatiželju domaći audiofili imaju prigodu zadovoljiti i bez odlaska na sajmove ili demonstracije preko granica Lijepe naše, jer je tvrtka Audio Centar postala je zastupnik tvrtke Emm Labs  za Hrvatsku.

EMM Labs je osnovan u gradu Zimskih olimpijskih igara, Calgaryu, 1998. godine. Proizvodnja digitalnih konvertera za profesionalce bila je prva djelatnost kojom se tvrtka bavila, no nešto kasnije se program širi i na audiofilsku opremu. Činjenica da je ista tehnologija ugrađena u obje linije proizvoda dozvoljava kućnim korisnicima reprodukciju glazbe koja je načinjena sa sličnom tehnologijom na drugom snimateljsko-studijskom dijelu lanca. Posebno se to odnosi na SACD naslove koji su vrlo često odrađeni na konverterima iz tvrtke. Lista klijenata koji su se odlučili za suradnju sa utemeljiteljem Edom Meitnerom i za korištenje njegove tehnologije je duga, no ilustracije radi spomenimo samo neke od najpoznatijih: Abbey Road Studio, Bob Ludwig, Chesky Records, Delos, Denon, DMP Records, EMI, Fone, Gallo, Linn Records, Opus 3, Pentatone, Sony Music, Pink Floyd, Philips SACD, Telearc, Universal, Virgin, Mobile Fidelity. Ed Meitner je svojim radom na SACD formatu dokazao da je potpuno istinita tvrdnja da svaki posao koji se može odraditi uspije obaviti na najbolji mogući način, a za poslove koje spadaju u domenu nemogućeg , traži modus da postanu mogući. U najosnovnijim crtama to je priča o jednom o najznačajnijih ljudi u svijetu digitalnog audia. Pogled na nagrade koje je CDSA-SE u posljednje vrijeme osvojio daje za pravo da s ogromnom dozom nestrpljenja započnemo slušni test.

Tehnički opis

CDSA-SE je integrirani digitalni reproduktor koji reproducira CD/SACD/MP3 zapise. Smješten u gabaritno aluminijsko antivibracijsko kućište i postavljen na plastične nožice. Reproduktor na prvi pogled izgleda standardno, pa čak i pomalo neinventivno. Nakon uključivanja pali se informativan i izrazito jasan predočnik u dvije nijanse plave boje. No glavnina zanimljivih tehničkih rješenja nalazi se ispod poklopca. Krenimo odmah od onih najkrucijalnijih koji CDSA-SE izdvajaju od konkurencije i koji su najodgovorniji za sonične rezultate uređaja. Prvi je “MDAT“ ili Meitner Digital Audio Translator. Njegova zadaća je standardni 44,1 kHz signal upsamplingom prevesti na ogromnih 5.6448 MHz. Način na koji djeluje “MDAT“ jedinstven je i počiva na dinamičkoj adaptivnosti prema strukturi glazbenog signala. U tvrtki smatraju da takav način obrade digitalnog signala znatno bolje čuva integritet i karakteristike originalnog signala. D/A konverteri su također jedinstveni. Ed Meitner se umjesto gotovih rješenja odlučio ponuditi vlastiti diskretni (dual differential) pretvarač. Sama ideja da se na takav način krene u proizvodnju vlastitih rješenja u konverziji signala izgleda gotovo nestvarno. No korištenjem “MDAT“ tehnologije i vlastitih pretvarača konstruktor je mogao u potpunosti podrediti sonične karakteristike uređaja svojim željama i vizijama. Cijeli sklop napaja switching napajanje s “Power Factor Corrected“ tehnologijom. Elektroničke komponente smještene su na ploču koja zadovoljava visoke aerospace gradacije, a na čemu konstruktori posebno inzistiraju. Posljedično su veze između elektroničkih komponenata tanke i vrlo precizne i samim tim umanjuju skin efekt, pločica je izvanredno čvrsta i otporna na vibracije, a zbog malih gubitaka grijanje je svedeno na najmanju moguću mjeru. Transport je standardni mehanizam, koji se pokazao razmjerno brzim, tihim i mirnim u radu. Stara boljka duge inicijalizacije diska i ovom prigodom nije izbjegnuta. Na stražnjoj strani nalazimo po jedan par balansiranih i nebalansiranih analognih izlaza, te balansirani digitalni AES-EBU PCM izlaz, te USB i RS 232 konektore. Mogućnost softverskog nadograđivanja reproduktora i prekidač za određivanje nivoa izlaznog signala polako zatvaraju knjigu značajnijih tehničkih osobina uređaja. Spomenimo još i da je daljinski upravljač načinjen od gumirane plastike, iluminiran je i ugodan za upravljanje. CDSA-SE može se podičiti mogućnošću okretanja faze u digitalnoj domeni i relativno jednostavnim i brzim mijenjanjem layera hibridnih diskova. Sve u svemu, uređaj koji pod haubom nosi mnoštvo drugačijih razmišljanja i novih rješenja.

CDSA-SE je na test stigao potpuno nov i neusviran. Uređaj je prije kritičkog dijela testiranja usviravan više od mjesec dana. Kao strujni kabel korišten je uz uređaj priloženi Kimber PK 14, a kao interkonekt balansirani Wireworld Eclipse 5.2 . Isti model je vezao amplifikaciju, a zvučnički kabeli su bili Wireworld Eclipse 3+.

Slušni test

Više se bezuvjetno ne kladim na gramofon! Ta je misao najbolja ilustracija prvih taktova glazbe koji su označili početak testiranja uređaja. Osjećaj potpune prirodnosti, savršeno slikanje prostora i odsustvo i najmanje količine ukočenosti ili nepodatnosti po ekstremima spektra dojmovi su koji dominiraju slikom, a koji su zamjetljivi bez ikakvih napora ili znatnije koncentracije. Snimke vokala posjeduju dozu autentičnosti uz neupitne timbralne i prostorne kvalitete, koje reproduktor transponiraju u kategoriju vrhunskih uređaja i naglašavaju trenutak u kojem svjedočimo solidnom koraku u evoluciji digitalnog audio svijeta. Kao potpuno neposredna reakcija na toliku promjenu od slušatelja koji su tih dana pohodili moju slušaonicu, a od kojih je većina poprilično iskusnih audiofila ponavljalo se gotovo identično pitanje: Kako je to sada moguće? Na vrhuncu popularnosti formata CD reproduktori nisu bili niti izbliza sposobni pružiti reprodukciju na opisanoj razini. Ostaje da nagađamo o razlozima takvog razvoja situacije, no isto tako treba reći da je CDSA-SE uređaj koji je zamalo uspio sonično prerasti CD format i koji sam za sebe piše nove standarde i istražuje nove granice već pomalo zastarjelog formata. U svojoj sam kolekciji izbrojao manje od 10 posto SACD naslova i ako je takav omjer u korist CD naslova prosjek i na policama drugih audiofila nema sumnje da je krucijalna kvaliteta EMM Labsovog integriranog reproduktora njegova sposobnost baratanja sa standardnim PCM zapisom. Veliki dobitak i sretna vijest je da je baš na tom polju uređaj pokazao najviše i da je dobro uzdrmao uvriježeno razmišljanje da se iz standarda jednostavno ne može ekstrahirati više. No čini se da je, slučajno ili ne, Ed Meitner najsnažnije djelovao na segmente koji su bili Ahilova peta formata i kao rezultat stvorio uređaj koji potpuno redefinira pojam standardnog CD reproduktora. Ako je pretpostavka boljeg i naprednijeg reproduktora, pomak u ponekom bitnom segmentu soničnog ustrojstva, tada je CDSA-SE ponovno drugačiji. Njegov osnovni potencijal leži u potpunom redefiniranju dosadašnjih kvaliteta digitalne reprodukcije i ideji potpuno novog i drugačije izbalansiranog zvuka. Zbog toga je EMM Labs posegnuo za specifičnim tehničkim rješenjima i pokušao načiniti uređaj koji treba pozorno poslušati i doživjeti. CDSA-SE je iz reda malobrojnih koji audiofilski staž dijele na period prije slušanja takvog uređaja i period koji nastupa poslije. Reproduktor kompletnu kolekciju CD naslova čini novom i svježom i konačno entuzijaste koji ne žale novaca i truda da postignu najbolje moguće pretpostavke za slušanje glazbe jednostavno mora fascinirati sa osobinama koje pruža. No krenimo redom.

Način na koji CDSA-SE prezentira zvučnu sliku možemo podijeliti na tri bitna segmenta na kojima počiva većina njegovih soničnih karakteristika. Primarna je svakako rekreacija prostora i ambijenta. Pozornica je u odnosu na glazbeni predložak potpuno prilagodljiva i elastična. No u odnosu na standardno ustrojen reproduktor, njezina treća dimenzija prigodom slušanja snimaka načinjenih na otvorenim prostorima gotovo nema granicu. Dojam nelimitiranog prostora iznad zvučnika nevjerojatno pridonosi realističnom i neposrednom sudjelovanju u događaju. Manji prostori, s druge strane znatnije suze i snize zvučnu sliku, no dodaju joj mnogo ambijentalnih detalja, odjeka i živosti oko samih izvođača. Rubovi pozornice su jasno omeđeni i glatko definirani, no živost koja okružuje brojnije glazbenike daje tom tamnom i razmjerno mirnom omotaču posebnu notu prirodnosti. Prigodom slušanja manjih komornih sastava smještenih na veću pozornicu jasno se osjeća njihov odmak od stražnjeg ruba prostora i u takvoj formaciji rubovi dvorane ostaju mnogo mirniji i zatvoreniji. Manje probleme reproduktor ima s rekreacijom studijskih okruženja rock snimaka 70-tih godina. Svjestan da su snimke, meni osobno vrlo generacijski dragih izvođača vrlo često učinjene površno, očekivao sam pravi izazov s njihovim discipliniranjem. CDSA-SE sa druge strane nije imao mnogo dvojbi. Ambijent u kojem je snimka nastala rekreirao je bez ikakvih intervencija, pa su tako snimke nastale u manjim studijima reproducirane precizno i snažno, no snimke koje su nastale u većem studijskom prostoru posjeduju manju koherenciju i ponekad se u njima osjeća lagana razvučenost horizontalne projekcije i posljedično konkavnost ukupne slike, no ne žrtvujući zabilježenu i fino prenesenu atmosferu i dinamiku. Malo kvalitetnije odrađene snimke već ukazuju na gore zabilježene kvalitete i ostavljaju dojam krajnje promišljene i do zadnjeg detalja fino dorađene reprodukcije. To nas polako dovodi do druge bitne odrednice na kojoj se temelji zvuk reproduktora. Mikrodinamika, detalji i unisonost cijele zvučne slike. Opisati razliku koju sam u mikrodinamičkom segmentu doživio u toku testiranja reproduktora vrlo je teško oslikati kroz nekoliko glazbenih predložaka. Primjerenije je, iako ne i sasvim precizno i doslovno povući paralelu sa video segmentom i prelaskom sa standardne razlučivosti prema onoj punoj. No u slučaju audio reproduktora to je samo donekle slikovit primjer. Fini detalji po cijelom spektru nisu bili samo jasniji, izrazitiji, žarkiji, prirodniji i trodimenzionalniji, već su poprimili i dosad nedoživljenu gradaciju i timing. Udarci ruke po tijelu violine ili gitare dobivaju prirodno istitravanje i decay, a ovisno o svom intenzitetu i svoje mjesto u zvučnoj slici. Činele i udaraljke djeluju potpuno prirodno, svjetlucavo, slobodno bez imalo digitalne artificijelnosti. Zvučna slika je potpuno jedinstvena i u njoj je gotovo nemoguće pronaći neki dio koji bi snažnije ili znatnije prominirao. Odnos dijelova spektra isključivo je vezan uz karakteristike snimke ili glazbe. Svojom izvanrednom energijom, snagom, ritmom i fokusom bas područje može nakratko privući pažnju slušatelja, no kako su i drugi dijelovi spektra sličnih kvaliteta, ukupnost glazbene reprodukcije postaje glavnom preokupacijom. Tu dolazimo do posljednje poveznice koja do kraja definira sonični potpis CDSA-SE digitalnog reproduktora. Riječ je o atmosferi koju sam nakanio izdvojiti i kao jednu od najvrjednijih osobina playera. Sve kvalitete koje je Ed Meitner ugradio u zvuk reproduktora direktno se reflektiraju na sposobnost mašine da prenese toplinu, neposrednost i finoću živog nastupa. Svaki visokokvalitetni uređaj teži prenijeti što više autentičnosti i atmosfere živog nastupa u sobu svog vlasnika. CDSA-SE u tome poprilično dobro uspijeva. I kada bih morao izdvojiti samo jednu karakteristiku koja bi potpuno neupućenom znatiželjniku najbolje opisala očekivanja od uređaja, uvijek i bez dileme odlučio bih se za atmosferu.

PCM ili DSD

Niti ovdje na prvi pogled ne bi trebalo biti prevelike dileme. Ipak, uspoređujući slojeve hibridnih diskova ostao sam zapanjen onim što je reproduktor činio s PCM zapisom. DSD je očekivano bio nešto finiji, sa nešto više zraka i uglavnom širim prostorom. No ta razlika nije niti izdaleka bila dramatična i nije ostavljala dojam znatno naprednijeg formata u neravnopravnom okršaju sa starim i izlizanim borcem. Baš naprotiv. Takav direktni okršaj pokazao je sve prednosti koje DSD/SACD kao format posjeduje, no ukazao je i na sva rješenja koja su ugrađena u reproduktor kako bi njegova CD sekcija bila kompetentna. Pitanje sa početka teksta koje se ticalo neobičnog odabira trenutka da se na tržištu pojave reproduktori ovakve kvalitete sada moramo ponoviti još jednom. Ali i još jednom slegnuti ramenima i priznati da su čudni putovi audio svijeta. Posebno u high-end segmentu.

Zaključak

Pred sam kraj testiranja priključeni su i balansirani interkonekcijski kabeli koje također proizvodi EMM Labs. Donijeli su malo više zraka i koji gram preciznosti više u srednjetonskom području, no nisu znatnije poremetili one tri grupe najznačajnijih poveznica zvuka reproduktora. Pokušao sam znatiželje radi promijeniti i strujni kabel . Sa sličnim rezultatom. Stvari su bile samo malo drugačije, ali ne i posebno bolje. Zatim sam upotrijebio i antirezonantne podloške. Već je jasno; stvari su ostale gotovo iste. Navikavajući se na reproduktor i njegov karakter postepeno sam odustao od bilo kakvih izmjena, tweakova i poboljšanja. Uređaj je radio toliko dobro da sam se mogao posvetiti glazbi i uživanju u diskovima i svaki put iznova uživati u postignutom napretku. Uređaj nisam vratio. U zamjenu sam poslao novac. I ako sam ikad u svojem audiofilskom stažu bio potpuno siguran da ulaganje vrijedi svaku kunu, onda je to ovaj put. Zadovoljstvo s reproduktorom traje već mjesecima i mislim da sam konačno zaključio i vječnu temu o idealnom primarnom izvoru zvuka. Bolji nisam čuo, iako sam poslušao nekolicinu kvalitetnih i skupljih. CDSA-SE je ono što su audiofili očekivali od same promocije CD standarda. Tko se još sjeća slogana:“Perfect sound forever“. Evo ga, gospodo. Ipak postoji . Samo je malčice potrajalo.

Sustav
CD/SACD: EMM Labs CDSA-SE, Meridian G06
LP: Kuzma S/Stogi/Ortofon Rondo Red
Network: Logitech squeezebox 3i
Pre amp: EAR 864,TVC Sowter
Power: Pass Os,EAR 890,AVC 300B
Integrirano pojačalo: Cyrus One,
Zvučnici: Beta Systems C2
Zvučnički kabeli: Wire World Eclipse 3+
Interkonekcija: Wire World Eclipse XLR, Nordost QuattroFil, Wire
Strujni: Wire World Aurora 5-2,Electra 5-2,LAT AC2
Oprema: SID, RAM Tube dampers, strujni filter samogradnja magazin HIFI Media

Dio glazbe korišten prigodom testiranja
Faust - The Wumme Years (RER), 1970.-1973.
Miles Davis - Kind of blue (Columbia), 1959., remaster1997.
Hermitage Chamber Orchestra - Shostakovic/Preludes SACD (Caro Mitis), 2006.
Patricia Barber - Verse(Premunition/Blue Note), 2002.
Dave Holland Sextet - Pass it on(Dare2Records/Universal), 2008.
Dave Gilmour - Live in Gdansk(EMI), 2008.
Scottish Chamber Orchestra - Mozart/RequiemSACD (Linn Records), 2003.

INFO: Audio Centar d.o.o., tel. 01/2334 764, www.audiocentar.hr