Electrocompaniet ECC-1

Utorak, 04.05.2010. 15:42 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 79 Godina: 2009

Uređaji kao ECC-1 daju formatu potpuno novu snagu i smisao. Tehnologija i iskustvo dosad ljubomorno čuvani unutar najboljih (čitaj najskupljih) modela ubrzano se seli prema niže rangiranim uređajima

Classic line serija uređaja je s modelom ECC-1 dobila zanimljivog člana. Svojom vanjštinom strogo prati elegantne, tradicionalne linije, a kombinacija crne, zlatne i plave boje već je ionako zaštitni znak tvrtke. Uređaj je svojim izgledom klasičan i minimalistički koliko se i očekuje od tradicije i kulture iz koje originalno potječe, no posjeduje i znatnu notu topline i pristupačnosti koja ga prati i kroz slušni test. Mogli bismo reći da se radi o klasičnom Electrocompaniet produktu, no ovoga puta tvrtka je željela učiniti i korak dalji i ponuditi kvalitetan reproduktor za znatno manju cijenu od očekivane.

Na komponentama uređaja ipak se nije pretjerano štedjelo. Kao srce sustava stručnjaci Electrocompanieta odlučili su ugraditi 24 bitni/192 kHz D/A pretvarač iz Cirrus Logica, model CS4398. Transport je također vrlo kvalitetni i tihi Philipsov mehanizam smješten na antivibracijsku suspenzijuposuđenu iz poznatog i vrlo hvaljenog modela EMC- 1 UP. Laser tako ima preduvjete za precizan i miran rad, dok je potpuno balansirani analogni stage po tradiciji izveden u „A“ klasi. Tu je i optimizirani analogni filter koji bi trebao reducirati fazni pomak viših frekvencija i na taj načinočuvati izvornost signala u tom području.

ecc-1_bok.jpg

Napajanje je također po dobrom
običaju tvrtke snažno i višestruko  stabilizirano. Izlazni analogni konektrori su izvedeni u XLR i RCA obliku što podiže fleksibilnost uređaja, dok je digitalni izlazni konektor koaksijalni. Kućište je čvrsto i stabilno, a prednja akrilna ploča odlično prijanja uz metalnu osnovicu.

Plavi matrix predočnik je razmjerno malen i ponekad slabije čitljiv, no svoj posao prikaza najosnovnijih informacija obavlja besprijekorno. Za one koji imaju potrebu za malo širom lepezom podržanih oblika dobra je vijest da je ECC-1 osim CD formata, kadar pročitati i MP3 i WMA formate, no dojmovi u slušnom testu odnose se isključivo na standardni Red Book. 


Slušni test

Uređaj je po preporuci proizvođača prije testiranja usviravan nekoliko dana. Konekcija prema pretpojačalu je bila izvedena balansiranom vezom (Wireworld Eclipse),   dok je strujni kabel korišten kroz test bio Wireworld Electra. Uređaj je isproban na setu pojačala i pretpojačala EAR (890 i 868L), tako da se dojmovi iz testa odnose na taj dio sustava recenzenta. ECC-1 je uređaj koji svojim bazičnim osobitostima u zvuku može biti odličan partner raznoliko ustrojenim sustavima. Electrocompaniet je ovim uređajem odlučio igrati na sigurno i ponuditi reproduktor čiji karakter nije potpuno neutralan, no u isto vrijeme unutar ciljanog soničnog potpisa ne postoji niti jedna znatnije izražena karakteristika koja bi zahtijevala specifičnije partnere ili publiku. Ipak, na prvo slušanje u zvuku se jasno raspoznaje nekoliko karakteristika koje čine epicentar zbivanja unutar zvukovne jezgre uređaja.

Slušajući vrlo zanimljivu multi-ansambl izvedbu (Crown Imperial - Festive Music for organ,brass and percussion) s odlično zabilježenim velikim orguljama nameće se odlično slikanje prostora i vrlo kvalitetno bas područje. Ukupan prostor koji je ECC-1 oslikao bio je širine slušaonice s jasno vidljivom vertikalnom progresijom. Snimka je odlično poslužila kao test prostornih odnosa zbog svoje slojevitosti i postepenog naseljavanja prostora u širinu i visinu koje je otkrilo sposobnost uređaja da po potrebi otvara visinsku perspektivu, ne dovodeći u pitanje horizontalnu. Dubina zvučne slike je zadovoljavajuća, no reproduktor prigodom većih dinamičkih skokova tendira zvučnu sliku izbaciti znatnije prema slušaču. Takav efekt je zamjetan i kod reprodukcije manjih sastava koji nemaju potrebu za znatnijom širinom pozornice gdje se vizura ponešto suzi, no glazbenici postaju bliži i prezentniji.

Zvuk orgulja munjevito je prisilio bas područje na ozbiljan angažman i treba priznati da je njegova brzina, dinamika, ekspresivnost i definicija zaslužila dobre ocjene. Unutar donje trećine spektra sakrilo se pomalo topline i u nekim trenucima je razvidna mala restrikcija volumena, no odlična ritmičnost, energija i odsustvo kongestije, gubitka boje, definicije i timbra instrumenta ostavljaju uvjerljive dojmove. Mikrodinamika i detalji u bas području jasno su čujni, no pomalo zagasiti i ponekad uvučeni preduboko u glazbeno tkivo. U trenucima snažnog pritiska bas ostaje korektno definiran, dinamičan i dubok, no ti nježni ukrasi postaju slabije definirani i pomalo iskrzanih vrhova. Zanimljivo je primijetiti da je na oprečnoj strani spektra u visokotonskom području mikrodinamička struktura još bogatija, no nikad pretjerano istaknuta, napadna ili neprirodna. Dapače, svaki tranzijent ima svoje mjesto, no nema niti natruhe neprirodno potenciranih ili izdvojenih detalja koji bi trebali lažno posvjedočiti o naglašenoj detaljnosti ili bogatstvu visokotonskog područja. Baš naprotiv, ECC-1 je na tom značajnom mjestu u karakteru uređaja potpuno prirodan, gladak i vrlo uvjerljiv bez razlike o kojoj se vrsti glazbala radi. Zvuk violine u svojim najvišim registrima imao je potrebnu živost, poletnost i prozračnost,   dok je cijeli instrument u isto vrijeme bio trodimenzionalno projiciran uz jasne pomake gudala. Srednjotonski spektar pomalo je povučen, no vrlo dopadljiv uz samo nešto više topline. Uživajući u nekoliko snimaka vokalne glazbe (Elliott Sharps - Terraplane/Forgery) uređaj ostavlja dojam vrlo plastičnog slikanja pjevača i odličnog prostornog i volumenskog odnosa isturenog vokala s pratećim glazbenicima uz dobru rezoluciju.


Nakon nekoliko dana kritičkog slušanja reproduktor ostavlja dojam kvalitetnog, promišljenog,   jednostavnog karaktera čije je poimanje glazbe logično i prirodno. Electrocompaniet je pokušao i uspio ponuditi reproduktor koji nije bez mane, ali njegova prirodnost, nepretencioznost i jednostavnost kojom reproducira vrlo komplicirane predloške čini ga drugačijim i univerzalnim. Postojanost svih značajnijih soničnih osobina bez obzira na vrstu i zahtjevnost glazbe čine ga poželjnim partnerom u različitim sustavima. Tonski balans tendira prema neutralnom, a cijela slika je uredna, precizno oslikana i mirna. Smještaj brojnih glazbenika u prostor odlika je koja reproduktor u tom elementu smješta u višu klasu uređaja. Vrlo postojano i precizno projicirani i do posljednjih redova vidljivi glazbenici s kvalitetno definiranim međusobnim prostornim odnosima i jasno omeđena tamna granica dvorane spadaju u najizrazitije kvalitete modela ECC-1.

Pred kraj testiranja odlučio sam se isprobati dvije pomalo kontraverzne snimke (Glenn Gould, Bach-Goldberg Variations). Izuzetno kompleksna snimka određena glazbenom simbiozom čovjeka i stroja zazvučala je detaljno, precizno sa samo malo reduciranom rezolucijom višeg srednjotonskog područja i nešto rjeđom harmonijskom strukturom. No izdvajam je zbog potpuno neočekivane hladnoće koju je uređaj demonstrirao po prvi puta u slušnom testu. Za sam kraj ostavio sam snimku udaraljki i bubnjeva (Michael Zerang and Hamid   - Drake/Ask the Sun) s kojom se uređaj izvanredno složio. Mnogo različitih udaraljki pružilo je prigodu za fine distinkcije u tretmanu svakog zvuka, ali i poprilično kompliciranu šumu tranzijenata, harmonika, i detalja najrazličitijih intenziteta i istitravanja koji vrlo često prekrivaju jedan drugog. No, ECC-1 je već svojstvenom jednostavnošću pružio izvedbu u kojoj su se jasno raspoznavali detalji neobičnih udaraljkaških instrumenata i to bez kongestije ili gubitka kontrole na snažnijim dionicama. Na tom predlošku uređaj je još jednom demonstrirao svoju brzinu te prirodnu prozračnost. Može se slobodno reći da je reprodukcija takvog glazbenog materijala dokaz da je testirani reproduktor u dijelu svojih kvaliteta pomalo nerazmjeran svojoj cijeni, no govori i u prilog trendu koji producira sve bolje i povoljnije digitalne reproduktore.


Umjesto zaključka

Prije samog pakiranja uređaja kratko sam poslušao i zanimljivu snimku akustičnog basa (Kent Kessler - Bull Fiddle). Istitravanje žica, njihov prirodni decay i mirna pozadina, pruža još poneki argument za razmišljanje o neshvatljivoj sudbini formata koji je svoj život započeo petljavo i s nepovjerenjem kako ga, eto, i završava. I to u svojim najboljim godinama kad je potencijal glazbene reprodukcije naše srebrne pločice veći no ikad. No uređaji kao ECC-1 daju formatu potpuno novu snagu i smisao. Tehnologija i iskustvo dosad ljubomorno čuvani unutar najboljih (čitaj najskupljih) modela ubrzano se seli prema niže rangiranim uređajima. Slučajno ili ne, oni najbolji još uvijek imaju dostatnu količinu kvaliteta da zadrže svoje pozicije i konačno su svi na dobitku. Tvrtke znatno brže implementiraju nove tehnologije u high-end modele, pristupačniji reproduktori postaju sve ozbiljniji, a kupci sve zadovoljniji. ECC-1 je, ne zaboravimo, entry-level uređaj u svojoj liniji proizvoda. Bilo bi ga doista zanimljivo direktno sučeliti s nekim od višerangiranih reproduktora starijeg datuma iz iste kuće. Nisam potpuno siguran na koju stranu bi otišao moj ulog.

ecc-1_inside_copy2.jpgKarakteristike:
Dinamički raspon:  120dB
Potrošnja: 35W
Masa: 9 kg
Dimenzije: 483 x 385 x 105 mm
Cijena: 14.680 kn
INFO: Media Audio, tel. 021/323 550, www.mediaaudio.hrSustav:

Izvori zvuka: CD/SACD: EMM Labs CDSA-SE
Network: Logitech squeezebox 3i
Amplifikacija:
Pre: EAR 868L,TVC Sowter
Power: Pass Os, EAR 890, AVC300B
Integrirano: Cyrus One
Zvučnici:Beta Systems C2
Zvučnički kablovi: Wire World Eclipse 3+
Interkonekcija: Wire World Eclipse XLR, Nordost QuattroFil RCA
Strujni: Wire World Aurora,Wire World Electra 5-2, LAT AC2,Wire World, Electra Gold 5-2
Oprema: SID, RAM Tube dampers, strujni filter samogradnja

Dio glazbe korištene prilikom testiranja:
Glenn Gould - Bach /Goldberg Variations Zenph (Sony Classics), 2007.
Eliot Sharps Terraplane - Forgery (Intuition), 2007.
Kent Kessler - Bull Fidle (Okkadisk), 2002.
Moon Ray - Yoshio Otomo Quartet (Three Blind Mice), 1999., XRCD
Le Quatttro Stagioni - Salvatore Acardo (Philips), 2001., XRCD
Crown Imperial - Festive Music (Reference Recordings), 2007.
Hamid Drake - Michael Zerang-Ask the Sun (Okkadisk), 1996.