TEST: Denon AVR-X2500H

Ponedjeljak, 10.12.2018. 10:18 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 107 Godina: 2018

Tvrtka Denon već je godinama poznati brand širom svijeta po svojim AV proizvodima i ne treba je posebno predstavljati. Na test smo dobili njihov surround receiver oznake Denon AVR-X2500H, koji spada u niži cjenovni rang surround receivera ali bez obzira na to nudi izuzetno puno.

Denonovi receiveri zadnjih godina pokazuju nevjerojatnu zrelost neovisno radi li se o njihovim skupim ili jeftinijim modelima. Od prošle godine u nazivu receivera slovo "W" je zamijenjeno slovom "H" koje označava da receiver ima podršku za Denonov multiroom sustav HEOS. Od 2014. godine Denon je ponudio vlastiti multi-glazbeni sustav naziva HEOS. Samo odabrani surround receiver bili su dio HEOS obitelji do listopada 2016., a od 2017. i 2018. godine, svi surround receiveri imaju podršku za HEOS. U vanjskom dizajnu, Denon nije puno toga mijenjao u zadnje dvije godine na receiveru, pa se tako niti novi model oznake AVR-X2500H ne razlikuje od prethodnika. Denon AVR-X2500H u svakom pogledu izgleda dosta moderno, s dobrim središnjim prikazom funkcija na displayu receivera, te dva uobičajena okrugla rotirajuća gumba (lijevim se odabire ulazni priključci, a veći, desni, služi za podešavanje ulazno/izlazne razine zvuka). Na prednjem dijelu su samo osnovni priključci: 1 ulaz za slušalice, 1 HDMI, 1 USB 2.0, te priključak za kalibracijski mikrofon.

denon avr x2500h back

Stražnja strana receivera je „gotovo“ identična zadnjoj strani prošlogodišnjeg modela s raznim AV priključcima - tu su čak 7 HDMI ulaza, te odvojena 2 HDMI monitor izlaza (4K/HDCP 2.2), kao i sasvim pristojan broj analognih ulaza. Pomalo iznenađujuće je da je na novom modelu AVR-X2500H izbačen koaksijalni digitalni ulaz (nije nam jasno iz kojeg razloga) i RS 232 priključak, a ubačen je ulaz za gramofon, koji ponovno u svijetu dobiva sve više poklonika, te je ovaj ulaz pun pogodak. Novi AVR-X2500H dolazi s dvije dodatne antene za bolje Wi-Fi i Bluetooth bežično povezivanje.

denon avr x2500h inside

Od ostalih karakteristika treba spomenuti da Denon ima ugrađena višekanalna pojačala snage od 7 x 150W na 6 Ohma (95 W na 8 Ohma), koja su sasvim dovoljna za pokretanje i većih surround zvučničkih sustava. Ugrađeni su svi napredni surround dekoderi Dolby Atmos, DTS: X i DTS Virtual: X, omogućavajući tako postavke surround zvučnika u kombinaciji 5.1, 5.2.2,...,7.1 itd. Ugrađen je i napredni DSP (Digital Sound Processor) procesor sa četiri jezgre brzine 300 MHz, koji obrađuje preko milijardu operacija u sekundi, pa može bez poteškoća procesuirati i kontrolirati svaki audio/video signal bez bilo kakvih problema.

Ne treba zaboraviti spomenuti da je osim 4K videa, receiver sposoban i za prikaz videa u 4:4:4 Pure modu te da podržava Dolby Vision, HDR10 (High Dynamic Range), HLG (Hybrid Log-Gamma), BT.2020, 21:9 format i 3D. Osim toga, receiver u postavkama nudi podešavanje izlazne slike kroz HDMI. Ponuđene su opcije standard, film, življa slika, streaming, ISF dan, ISF noć, te osobno podešavanje, čime reproduciranu sliku korisnik može dodatno podesiti prema osobnim zahtjevima.

Denon AVR X2500H ocjene1On screen grafički prikaz izbornika gotovo nije mijenjan u odnosu na model od prošle godine. Za to nije niti bilo potrebe jer su izbornici vrlo dobro napravljeni s jasnim natpisima ili dodatnim objašnjenjima. Da bi zvuk dobio potpuni potencijal, obavezno treba na receiveru napraviti automatsku kalibraciju zvuka. Kalibraciju izvodi već poznati i prokušani Audyssey MultEQ XT program. Postupak traži da se minimalno na tri različita mjesta u prostoru postavi kalibracijski mikrofon, kako bi obavio potrebna zvučna mjeranja i na kraju izračunao najbolje performanse zvuka za prostor u kojem su smješteni zvučnici i receiver. Za one koji žele maksimalno optimalan zvuk na više mjesta, mikrofon se može postaviti čak na 8 različitih pozicija. U manjim prostorima to nije potrebno, dok je u prostorijama većih dimenzija preporučljivo. Kalibracja traje između 15-20 minuta, ovisno na koliko se mjesta postavlja mikrofon (3 do 8). S receiverom dolazi interesantno kartonsko postolje na koje se postavlja mikrofon, a ono osigurava da mikrofon bude u visini uha prilikom kalibracije. Dobiveni rezultati automatske kalibracije vrlo su dobri i nije bilo potrebno dodatno podešavati dobivene parametre. Za one koji žele biti u potpunosti sigurni i dobiti mrvicu bolje zvučne rezultate kalibracije mogu posegnuti za Audyssey MultEQ App aplikacijom preko weba, kako bi "zaronili" u stručne postavke na uređaju sa iOS ili Android operativnim sustavom, te dobiti više podataka i parametra nego što je moguće putem klasične automatske kalibracije. Obzirom da MultEQ app aplikacija ima cijenu oko 150 kn, to će biti dodatni trošak u kojeg će se upustiti samo oni koji žele najbolje zvučne rezultate. No, i bez toga je receiver ponudio izuzetno dobre akustične rezultate u prostoru u kojem je bio smješten.

Sedam dostupnih kanala koje nudi receiver može se koristiti na razne načine u surround postavkama, 5.1, 5.1.2, itd. S obzirom na Dolby Atmos ili DTS: X surround dekodere, receiver može isporučiti i visinske kanale ali samo s dva visinska kanala, što je manje od optimalno četiri visinska kanala, ali ih je zato lakše instalirati u normalnu dnevnu sobu, što će razveseliti brojne potencijalne korisnike. Mislite li koristiti uobičajeni 5.1 kanalani surround, stražnji centralni zvučnici mogu se iskoristiti za 2. zonu. U tome je slučaju omogućeno da se u jednoj sobi sluša zvuk u surroundu, a u drugoj sobi zvuk u stereu.

Slika 1

Početni izgled On screen ekrana

Slika 2

Izgled izbornika podešavanja EQ za svaki kanal u surroundu

Slika 3

Izgled automatskog Audyssey kalibracijskog sustava

Slika 4

Tune In internetski radio 


Denon AVR-X2500H može reproducirati audio datoteke WAV, FLAC, ALAC i DSD visoke rezolucije (24 bita / 192 kHz), s brzinom uzorkovanja od 2.8/5.6MHz. Receiver se također može povezati bežično putem DLNA, AirPlaya (uskoro i AirPlaya 2) i Bluetootha na vanjske uređaje. Zahvaljujući već gore spomenutoj HEOS podršci, AVR-X2500H se može jednostavno integrirati u HEOS multiroom audio postavljanje te pristupiti slušanju glazbe sa Spotify, Deezer, TIDAL, Napster, itd.. Za to morate pristupiti Denonovoj aplikaciji HEOS koja je dostupna za Android i iOS uređaje putem weba. Nekadašnji radio web tzv. radio vTuner, zamijenjen je s internetskim radijom TuneIn s mnogo boljom kontrolom i preglednijim prikazom. Naslovi se također mogu prenijeti izravno s mobilnog telefona, tableta ili USB memorije na receiver i uživati u glazbi. Novost je podrška za Amazonovu Alexa uslugu. Preuzevši putem weba Alexa aplikaciju, treba je postaviti na istu Wi-Fi mrežu kao i HEOS aplikaciju, te ih povezati kako bi mogli glasovno upravljati nekim funkcijama receivera ili nekim vanjskim uređajima. Npr. može se podešavati glasnoća uređaja, upravljati osnovnim funkcijama reprodukcije: stop, reprodukcija, pauza itd., što će receiver učiniti vrlo interesantanim svim onima koji već sada žele budućnost kontrole pomoću glasa u svome domu.

AVR X2500H front

Daljinski upravljač dobro je koncipiran s jasnom podjelom funkcijskih tipki. Iako je dimenzijama malo dugačak, dobro leži u ruci i neće predstavljati nekakve poteškoće korisniku s upravljanjem svim funkcijama receivera. Jedino je nedostajalo pozadinsko osvjetljenje tipki i nadamo se da će slijedeće godine Denon to uvrstiti i u ovu cjenovnu klasu receivera. Za one koji žele upravljati receiverom putem mobitela ili tableta mogu s web stranica skinuti Denon AVR Remote App aplikaciju. Upravljanjem receiverom putem Denonove aplikacije također radi dobro i nismo naišli na neke probleme tijekom testa.

Zvuk

Iako pripada u niži cjenovni rang Denon AVR-X2500H je zvučnim karakteristikama pokazao da je "veliki" igač. Kao što se očekivalo, Denon je najbolje reproducirao srednjotonski dio zvučnog spektara, dok visoki tonovi imaju dobru dozu prozračnosti i čistoće. Bas područje je mekanijeg karaktera ali se savršeno uklopio u cjelokupnu zvučnu sliku. Dobra kontrola i dobra brzina, biti će jedno od najjačih karakteristika Denonovog receivera. Stereo baza je također dobra s nešto plićom dubinskom perspektivom zvučne pozornice. Nešto manja zvučna pozornica primjetna je i u surroundu zvuku, a oduševili su nas zadnji surround kanali koji će korisnike ponekada nagnati da se okrenu prema stražnjem zidu, kako bi pogledali od kuda dolazi zvuk iza njih. Bas je u surroundu bio izuzetno dobar za cjenovni rang ovog receivera: brz, precizan i nenametljiv kada to ne treba. Oni koji imaju mogućnost instalacije i visinskih zvučnika za reprodukciju Dolby Atmos ili DTS: X zvuka biti će i više nego zadovoljni dobiveni zvukom, koji će u određenim trenutcima (ovisno o materijalu), proširiti doživljaj klasičnog 5.1 surround zvuka.

Zaključak

Novi Denon AVR-X2500H receiver nije napravio neki veli skok u odnosu na prošlogodišnje serije ali poboljšane su neke bitne značajke. Prije svega se to odnosi na više rezolutni zvuk, koji je sada kompaktan duž cijelog zvučnog spektra i može se ravnopravno nositi sa stereo i surrround zvučnim zapisima. Novi AVR-X2500H receiver pruža i sve traženije bežične mogućnosti: HEOS, Amazon Alexa, Airplay 2, te sve najnovije surround dekodere, a podrška za HDR10 i Dolby Vision reprodukciju videa samo su "šlag" na kraju. U svakom pogledu, Denon AVR-X2500H je ponudio pregršt dobrih karakteristika po prihvatljivoj cijeni, pa ga treba uzeti u najuži krug prilikom kupovine novog surround receivera.

 

Denon AVR X2500H tablica spec Web