TEST: Onkyo TX-L50 AV receiver

Nedjelja, 06.08.2017. 20:29 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 102 Godina: 2017

Tvrtka Onkyo već je godinama poznata po izradi kvalitetnih surrround receivera i jedna je među vodećim tvrtkama na tome području. Njihov kontinuirani rad na poboljšavanju karakteristika surround receivera ogleda se i na novom surround receiveru oznake TX-L50.

Ono što odmah upada u oči je debljina samog receivera koja iznosi samo 7 cm u visinu dok su ostale mjere kao i kod standardnih receivera (širina 435 x  dubina 325 mm). Tzv. "Slim line" receiveri nisu novi pothvat, jer tvrtke Yamaha i Pioneer također u svojoj ponudi imaju slične proizvode ali niti jedan od njih ne može se mjeriti s Onkyovim TX-L 50 uzevši u obzir da u prosjeku imaju skoro dvostruko veće dimenzije od Onkya. Vjerojatno si većina odmah postavlja pitanje što je Onkyo žrtvovao na ovom receiveru s obzirom na takvu "tankoću" uređaja. Iskreno da vam kažemo – gotovo ništa.

U Onkyo TX-L50 su ugrađena višekanalna (5.1) digitalna pojačala (D klasa, 80 W po kanalu pri 4 Ohma), što je više nego dovoljno snage za većinu dnevnih soba. Iz nekog razloga Onkyo ima čak mogućnost spajanja i pasivnog subwoofera u sustav, što već godinama nismo imali prilike vidjeti, pogotovo na ovakvim "manjim" surround receiverima. Preporuka je ipak spajanje na neki aktivni subwoofer u sustavu, ali ako već imate pasivni subwoofer, ova mogućnost će odlično poslužiti.

Onkyo L50 BestBuy

Onkyo TX-L50 se proizvodi u crnoj i srebrnoj boji, a testirani uređaj bio je u crnom finišu. Uobičajeno metalno kućište receivera je dobro ukomponirano s plastičnom prednjom pločom niskog sjaja i sve djeluje vrlo kompaktno i kvalitetno. Ugrađeni jednosegmentni FL ekran je čitljiv i s veće udaljenosti, a dobro je što ima čak tri stupnja jakosti osvjetljenja. Okretna kontrola izlazne jačine zvuka svijetli plavičasto bijelom svjetlošću što daje receiveru dodatni jedinstveni izgled i ugođaj, pogotovo u noćnim satima. Na prednjoj ploči se nalazi minimalni broj funkcija i priključaka. Tu je ulaz za slušalice (mini priključak od 3,5 mm) i USB priključak vrste A za povezivanje USB memorijskog sticka ili tvrdog diska (5V / 1A max), koji sadrži audio datoteke. Preko njega je moguće čitati ove formate datoteka (FAT16 ili FAT32): MP3, WAV, ALAC, FLAC (24/192 max) i DSD64.

Iako se mogla očekivati neka manja redukcija AV priključaka na stražnjoj strani Onkya TX-L50 to se srećom nije dogodilo. Tu su četiri HDMI ulazna i jedan HDMI izlazni priključak (podrška za 3D, 4K/60p, HDCP 2.2, BT.2020, 4:4:4 prostor boja), mrežni priključak, 5.1 zvučnički priključak (oprugaste hvataljke do 2,5 mm²), optički i digitalni ulazni priključak, LFE izlaz za aktivni subwoofer, itd.. Spomenuo bih da je HDMI izlaz kompatibilan s CEC i ARC, što omogućuje uključivanje i isključivanje uređaja putem uparene televizije, a također pruža audio povratni kanal s TV prijemnika. U osnovi tu je sve što bi trebao imati jedan moderan AV receiver.

Onky tx l50 rear

Posebno bih istaknuo i dvije antene koje osiguravaju dobru bežičnu vezu za Wi-Fi i Bluetooth, omogućavajući čitav niz bežičnih opcija razmjena podataka. Ugrađeni Wi-Fi modul podržava a/b/g/n standard, a žičana verzija podržava brzine prijenosa podataka od 10 / 100Mbps. Ugrađeni Bluetooth je verzije 4.1 i kompatibilan je s A2DP i AVRCP standardima. Onkyo nudi i podršku za FireConnect. Ova funkcija omogućava grupirati nekoliko FireConnect kompatibilnih prijemnika, mrežnih playera ili bežičnih zvučnika za reprodukciju iste glazbe u različitim sobama. S obzirom da tijekom testa nismo imali niti jedan vanjski uređaj s tom funkcijom, nismo uspjeli provjeriti kako taj sustav radi u praksi.

Onkyo TX-L50 podržava razne streaming usluge, što mu daje neposredan pristup masivnom izboru glazbe uz jednostavnu selekciju pjesama i kontrolu putem smartphone aplikacija (TuneIn, Spotify, Deezer, Google Cast). Treba spomenuti da Onkyo TX-L50 ima ugrađene surround dekodere koji mogu pročitati bio koji surround zapis (Dolby® TrueHD, Dolby Digital Plus, Dolby ProLogic II, Dolby Surround, DTS-HD Master Audio, DTS 96/24, DTS-HD Express), što je samo još jedan dodatni plus ovom receiveru.

Onkyo App cap2 a

Izgled On screen grafičkih izbornika na TV preuzet je iz njihove cijele palete receivera što je svakako dobra stvar. Puno različitih izbornika i mnoštvo podešavanja neće stvarati nikakav problem kod korisnika jer su svi jasno naznačeni i obilježeni, pa zabune ne bi trebalo biti. Onkyo TX-L50 koristi svoju poznatu AccuEQ automatsku surround kalibraciju zvuka, koja mjeri i analizira zvuk iz zvučnika i ispravlja sve nepravilnosti koje ovise o prostoru u kojoj je smješten receiver, te podešava maksimalnu kvalitetu surround zvuka.

Preporuka je da prilikom prvog postavljanja receivera iz kutije korisnik napravi nadogradnju receivera kako bi dobio najnoviju verziju softvera i tako dobio maksimalno kvalitetan AccuEQ sustav sa svim novijim "zakrpama", koje uklanjaju neke nepravilnosti u prijašnjim verzijama (nadogradnja traje oko 10 minuta). Za razliku od nekih drugih Onkyevih receivera dobiveni kalibracijski mikrofon se ne uključuje s prednje strane nego s stražnje strane receivera.

Onkyo TX L50 ocjeneDaljinski upravljač dobro leži u ruci, a raspored funkcijskih tipaka je logično poredan. Najčešće korištenja funkcijska tipka na daljinskom upravljaču je sigurno tipka za izlaznu kontrolu zvuka. Njezin smještaj je odlično odabran, a nije okružena nikakvim dodatnim funkcijskim tipkama koje bi eventualno korisnik mogao slučajno pritisnuti (osim tipke Mute), kao kod nekih daljinskih upravljača. Svim korisnicima koji neće biti zadovoljni upravljanjem receiverom i svim njegovim mogućnostima pomoću dobivenog daljinskog upravljača, Onkyo nudi mogućnost upravljanja pomoću aplikacije za smartphone ili neki mobilni uređaj. Tzv. "Onkyo Controller" aplikacija je kompatibilna s uređajima iPhone / iPod  (zahtijeva iOS 8.0 ili noviju verziju), ili sa sustavom Android (zahtijeva Android 4.0.3 ili noviju verziju). Aplikacija radi vrlo dobro, a grafičko sučelje je dobro riješeno pa će korisnicima biti jednostavno upravljati svim funkcijama receivera.

Zvuk

Iako manjih dimenzija Onkyo TX-L50 receiver daje izuzetno dobre zvučne karakteristike. Stereo zvuk u svim segmentima daje vrlo dobru zvučnu sliku s jasnim i čistim tonovima. Bas frekvencije su nešto tvrđeg karaktera i dobro su kontrolirane. Nasuprot jačih modela receivera TX-L50 pokazuje jedino manji nedostatak prostorne definicije po dubini prostora, što znači da je prostor nešto suženiji. Međutim, to će biti primjetno jedino kod nekih klasičnih i jazz glazbenih izvedbi, dok će kod reprodukcije moderne glazbe ta karakteristika biti zanemariva. Surround zvuk malo proširuje zvučno polje nasuprot stereo moda. Zvukovi pojedinih surround kanala imaju dobru kontrolu, s jasnim zvukovima, a bas frekvencije mogu bez problema isporučiti snažne „udare“ kada to zahtjeva filmski ili glazbeni materijal. Ako se u sustav uključi i dodatni subwoofer doživljaj snage bas frekvencija postaje još uvjerljivije i prirodnije. U svakom pogledu Onkyo TX-L50 daje respektabilni zvuk s kojim će većina korisnika biti i više nego zadovoljna.

Zaključak

Bez obzira na male dimenzije receivera Onkyo TX-L50 ima sve što većina AV korisnika treba. Bežično spajanje, mnoštvo AV priključaka, ugrađeni surround dekoderi, dovoljno snage iz digitalnog pojačala za pokretanja zvučničkih kutija i većih dimenzija, vrlo dobar stereo i surround zvuk, itd., samo su neke dobre karakteristike s kojima će korisnici biti i više nego zadovoljni. Njegove tanje dimenzije, jednostavan dizajn i prihvatljiva cijena dodatni su plus ovom Onkyevom receiveru, još jednom proizvodu kompanije koja trenutno nudi vrlo zanimljive i kvalitetne proizvode na tržištu AV receivera.

INFO: Chipoteka, tel. 01/233 88 44, www.chipoteka.hr

 

Onkyo L50 tablica