TEST: Harman Kardon AVR 270

Nedjelja, 08.12.2013. 22:58 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 92 Godina: 2013

Testirajući receivere tvrtke Harman Kardon u prošlosti, može se ustvrditi da se njihovo viđenje surround receivera za kućno kino koncepcijski razlikuje od drugih proizvođača receivera.

Prije svega, to se odnosi na dizajn koji je gotovo "bezvremenski", što znači da receiveri koji su kupljeni prije nekoliko godina još uvijek izgledaju moderno, atraktivno, svježe i prepoznatljivo.

Drugi segment je kvaliteta stereo zvuka koja nikada nije podbacila i ostala je potpuno hifi-stička, bez obzira na to što je to surround receiver. Ove dvije bitne značajke privlače kupce, a oni koji u svojem vlasništvu imaju neki stariji Harman Kardon receiver, nikada nisu požalili zbog toga što su ga kupili. Njihov novi receiver oznake AVR 270 sadrži upravo te dvije značajke, koje su dodatno upotpunjene novim mogućnostima.

AVR 270 sadrži svu prepoznatljivost Harman Kardon dizajna - zaobljeni rubovi stranica, prednja ploča podijeljena u dvije boje (crna/grafit), veliki display, dizajnerske male i malobrojne funkcijske tipke, itd., a posebno je dojmljiv izgled okruglog gumba izlazne kontrole zvuka, koji je sada gotovo potpuno stopljen s prednjom pločom, a rubovi su mu osvijetljeni bijelom pozadinskom svjetlošću.

U donjem lijevom kutu, poklopcem su skriveni prednji priključci 1 HDMI, 1 USB i dvostruki funkcijski 3,5 mm ulaz za slušalice (mogućnost slušanja surrounda kroz slušalice) i priključivanje mikrofona za kalibraciju surround zvuka.

Zadnja strana receivera ima sasvim pristojan broj različitih AV priključaka, a naglasak je stavljen na HDMI izlaze, kojih je ukupno 8 (7 ulaza i 1 izlaz) i podržavaju reprodukciju 3D slike. AVR 270 nudi i prolaz 4K video signala kroz HDMI izlaz, kao i podizanje standardne HDTV rezolucije (1920 x 1080) na 4K rezoluciju (3840 x 2160). Zvučničkih priključaka je 7 pari, od kojih dva para mogu služiti kao prednji visinski kanali u surroundu ili biti iskorišteni za spajanje dodatnih stereo zvučnika u drugoj prostoriji (zona 2).

avr-270 back

Nekih vidljivih promjena nema ni na On screen grafičkom prikazu izbornika, u odnosu na prošlogodišnje modele. Navigacija kroz izbornike i dalje je prilično jednostavna, iako s nekim izbornicima treba biti vrlo "pažljiv" i "snalažljiv". Ovo je namjerno istaknuto, jer se kod automatske kalibracije zvuka događa jedan nepotreban "problem", koji naravno može biti riješen, ali korisnik treba znati što učiniti.

Postupak automatske kalibracije nije moguće završiti ako je korisnikov sustav u 6.1 surround konfiguraciji. Znači postoji samo 5.1 i 7.1 konfiguracija surrounda i ako u postupku kalibracije nije prepoznat (uključen) jedan od zvučnika, sustav više ne nudi nastavak mogućnost automatske kalibracije do kraja, nego je prekida.

Kod većine ostalih proizvođača, u ovakvom slučaju, automatska kalibracija sama odabire konfiguraciju npr. sa 7.1 na 6.1  i nastavlja postupak dalje. Rješenje za ovaj "problem" je vrlo jednostavno. Prvo treba pokrenuti 5.1 automatsku kalibraciju, a zatim u ručnim postavkama dodatno uključiti zadnji centralni zvučnik i podesiti izlaznu kontrolu zvuka za taj kanal. Nadamo se da će u skorijoj budućnosti, Harman Kardonu ovaj mali "nedostatak" ispraviti.

Dobro je što ovaj model nudi dodatna video podešavanja, koja mogu doprinijeti poboljšanju slike na TV-u. Tu su 3 tvorničke programirane postavke slike: sport, prirodno i film, plus osobno podešavanje. Ono korisniku nudi 4 različite i osnovne opcije podešavanja  (svjetlina, kontrast, boja i oštrina), a tu je i opcija "Noise reduction" (smanjenje ukupnog "šuma" na slici), "Film mode direct" (2:2,3:2, Auto), MPEG redukcija smetnji i Cross Color "Suppressor".

Mrežni priključak na zadnjoj strani receivera omogućuje da se AVR 270 priključi na Internet i tako na jednostavan i brz način reproducira glazbu s bilo koje Internetske radijske postaje pomoću vTuner programa, a trenutačno se nudi preko 12.000 radijskih postaja! Ovakva mogućnost je uvijek dobrodošla i treba je istaknuti.

Tu je i DLNA 1.5 certifikat koji će omogućiti svakom korisniku da bez nekih problema nesmetano sluša glazbu s računala, tableta ili mobilnog uređaja. Sve se to naravno može slušati i u surroundu zvuku, a najbolji surround zvučni rezultati su bili uporabom Logic 7 obrade zvuka. Za sve korisnike iPhone/iPad uređaja tu je i AirPlay funkcija, koja omogućava nesmetano pregledavanje i slušanje glazbenih datoteka s njih na receiveru.

avr remDaljinski upravljač

Daljinski upravljač je gotovo istovjetan kao i kod modela AVR 460 testiranog u Hi-Fi Media broj 85. Na ovome upravljaču jedino nedostaje pozadinsko osvjetljenje tipki, ali ostale funkcijske tipke su istovjetne.

Najveći "problem" mogle bi predstavljati vrlo velike dimenzije daljinskog upravljača, iako se zbog dovoljno razmaka između njih, korisnik niti u jednom trenutku ne treba brinuti da će slučajno pritisnuti pogrešnu funkcijsku tipku.

Daljinski ima veliku bazu uprogramiranih kodova drugih proizvođača AV opreme, pa neće biti problema s upravljanjem bilo kojim AV uređajem pomoću daljinskog upravljača receivera.

Oni korisnici koji neće biti zadovoljni ovim načinom upravljanja receiverom,  Harman Kardon nudi HK Remote Control App za Apple i Android proizvode.

To je gotovo već postala praksa za sve proizvođače receivera, pa to ne treba posebno čuditi.

Definitivno je puno jednostavnije upravljati receiverom preko smartphonea ili tableta, jer su grafičke ikone i izbornici na Remote Control App vrlo jednostavni i dobro napravljeni.

Zvuk i slika

Već kod prvih testnih glazbenih materijala Harman Kardonov AVR 270 receiver je potvrdio da u stereo modu radi jako dobro. Jasno i čisto visokotonsko područje bez imalo iritiranja, čak i na većim snagama, odlično je ukomponirano na srednjetonski spektar, koji daje vrlo prirodan i puni zvuk. Bas frekvencije dodatno upotpunjuju ukupnu zvučnu sliku, s nešto mekanijim karakterom. Stereo odnos lijevo/desno dobro je naznačen i raspoređen, a jedino je dubinska perspektiva zvuka nešto manja.

S obzirom na vrlo ravnomjerni cijeli tonski spektar i prirodnost zvuka, dubinska perspektiva zvuka sigurno neće predstavljati nikakav problem njegovim korisnicima. Kod surround zvuka, visoko i srednjotonsko područje ostalo je istovjetno stereo zvuku, a posebno bih pohvalio zadnje surround kanale, koji su čisti i jasni, što se rijetko sreće u ovom cjenovnom razredu.

Bas područje je ipak dobilo malo nedorečenosti u zvuku, a u zahtjevnim bas zvučnim scenama, nedostajalo je i malo dinamike. Ovaj receiver će svojim zvučnim sposobnostima biti jako dobar za stereo i surround sustave u kojemu su zvučnici nešto zatvorenijeg karaktera, zbog iznimno čistog i jasnog zvuka.

Gore spomenute video kontrole, imaju velik i fini raspon podešavanja osnovnih parametara slike, što će se svidjeti svim korisnicima koji žele podesiti sliku na TV ekranu prema osobnim željama. 4K prolaz i podizanje video signala niže rezolucije na 4K, sigurno je dobra mogućnost za budućnost, ali svoj puni potencijal moći će iskoristiti tek na 4K TV-u.

Zaključak

Harman Kardon je svojim modelom receivera AVR 270 ostao dosljedan svojoj dosadašnjoj praksi koja se temeljila na prepoznatljivom dizajnu, vrlo kvalitetnoj reprodukciji stereo zvuka, a tome je dodao i mnoštvo novih i korisnih "dodataka". vTuner, 4K prolaz i upscaling video signala i AirPlay samo su neka poboljšanja koja će uz kvalitetan zvuk, obradovati sve njegove korisnike.

+
Dizajn
Stereo zvuk
Surround kroz slušalice
7 HDMI priključaka
4K prolaz i podizanje video signala niže rezolucije na 4k
vTuner
AirPlay
Dodatne video postavke

-
Podešavanje 6.1 surround zvuka
Mala nedorečenost bas frekvencija u surroundu