TEST: Pioneer SC-LX56

Nedjelja, 05.05.2013. 16:20 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 90 Godina: 2012

Novi SC-LX56 surround receiver vraća Pioneer na pravi "put", donoseći kvalitetan zvuk i odličnu opremljenost.

Opremljenost i kvaliteta današnjih surround receivera dostigla je zavidnu razinu, neovisno o kojem se cjenovnom razredu radi. Ali, kao što je to uvijek bio slučaj, u višem cjenovnom razredu dobivaju se proizvodi bolje kvalitete, a jedan od takvih je i novi Pioneerov surround receiver oznake SC-LX56.

Izgledom Pioneer SC-LX56 nudi već prepoznatljiv i jednostavan dizajn. Naznaka da se radi o višoj klasi Pioneerovog  receivera vidi se po malom ispupčenom središnjem dijelu na prednjoj ploči. U tome dijelu smješten je vrlo pregledan displej (svijetli bijelom svjetlošću), a ispod njega su velikim poklopcem pokrivene funkcijske tipke i neki priključci. Od priključaka, tu se nalazi ulaz za slušalice, 1 RCA video priključak, 1 USB, 1 HDMI (koristi se i za MHL funkciju), te ulaz za kalibracijski mikrofon (svi su ulazi pozlaćeni).

Kroz USB moguće je slušati glazbene i JPEG datoteke, a priključena memorija (stick, HDD) mora biti formatirana u FAT 16/32 datotečnom sustavu. U kombinaciji USB i video RCA priključka (s receiverom dolazi takav posebni kabel) direktno se mogu pregledavati i kontrolirati audio sadržaji s iPod, iPhone i iPad uređaja. Osim uobičajenog korištenja prednjeg HDMI priključka za npr. pregledavanje AV sadržaja s video kamere, on podržava i MHL (Mobitel High Definition Link) standard (MHL kabel je također isporučen  s receiverom).

MHL standard omogućuje direktno povezivanje s mobilnim telefonima ili drugim uređajima koji mogu isporučiti HD video signal od 1080p i digitalni audio zvuk. Tako se i s prednje strane, bez ikakvog problema, mogu priključiti svi noviji uređaji koji podržavaju MHL standard, ne petljajući se s priključcima na stražnjoj strani ili koristeći neke specijalne priključne stanice da bi se to omogućilo, a što treba pohvaliti. Na lijevoj bočnoj strani receivera vidi se ugrađeni ventilator s unutrašnje strane, koji se uključuje i izbacuje topli zrak iz kućišta kada toplina prelazi nedozvoljene granice.

Na stražnjoj se strani nalazi impresivan broj AV priključaka, a navest ću samo neke: 7 HDMI ulaza i čak 2 HDMI izlaza, 11 RCA audio izlaza za vanjsko višekanalno pojačalo + 2 RCA izlaza za subwoofer, 11 pari zvučničkih priključaka (u to je uključeno dva dodatna prednja par zvučničkih priključaka za visinske i široke kanale), mrežni priključak, itd.. Kroz 2 HDMI priključka moguće je propustiti 4K video signal, pružajući tako ultra HD rezoluciju slike, koja će doći u bližoj budućnosti.

Uz receiver dolazi i bežični Wi-FI adapter AS-WL300, pa se, uz žičano priključivanje, na mrežu može nesmetano priključiti i bežično. Postoji i priključak za Bluetooth (pomoću dodatnog adaptera AS-BT200), koji tada omogućuje bežično priključivanje i reprodukciju s iPhone, iPod touch ili iPad uređaja (Air play). Opremljenost dodatnim kabelima i adapterima je na visokoj razini. Za korisnike koji žele i u drugim sobama neovisno slušati i gledati neke AV sadržaje, Pioneer nudi kontrolu dviju zona. U zoni 2 moguće je imati AV podršku, sliku (kompozitni izlaz), kontrolu subwoofera, ukupnu izlaznu kontrolu zvuka, balansa i tonske kontrole (bas i visoki), dok je u zoni 3 moguće isporučiti samo stereo audio, te kontrolirati izlaznu kontrolu zvuka i balans.

Kućište receivera je napravljeno vrlo studiozno s krutim i duplim kućištem, koja pomaže kod smanjenja svih eventualnih vibracije iz prostora ili unutrašnjosti, kako ne bi naštetilo kvaliteti zvuka. Ugrađeno višekanalno pojačalo je digitalno klase D (Direct Energy HD), što daje vrlo učinkovitu i veliku snagu od 170 W po kanalu na 6 Ohma. Uspoređujući digitalno i klasično analogno pojačalo na istoj snazi, Pioneer troši čak 44% manje energije (radi sa svim zvučnicima od 4-16 Ω).

Ova snaga nije samo Pioneerov "trik", nego je ona definitivno potvrđena na testu, gdje niti u jednom zahtjevnom trenutku  snage nije nedostajalo, a kontrola je bila odlična. Poznata Pioneerova kontrola PQLS (za 2 kanala) eliminira sva izobličenja uzrokovana vremenskim pogreškama (jitter), dajući uvijek najbolju moguću digitalno-analognu pretvorbu iz audio CD izvora, kada se koristi HDMI priključak. Napredna Sound Retriever funkcija vraća glazbenu dinamiku i harmonike na CD-kvalitetu zvuka, kod slušanja MP3, WMA ili AAC glazbenih datoteka, a funkcija "Sound AIR" vraća izvornu kvalitetu zvuka kada se zvuk prenosi putem Bluetootha.

Gledajući On screen grafički prikaz izbornika na TV-a, odmah se uočava već pomalo "zastarjelo" grafičko sučelje, koje je već godinama prisutno na Pioneerovim proizvodima. Očekivalo se, obzirom na trud koji su uložili u Pioneeru na sve ostale "stvari" u receiveru, da su osvježili i grafički prikaz izbornika. Izbornici su dopunjeni samo nekim novijim funkcijama, a kontrola i jednostavnost podešavanja određenih parametra ostala je na razini prijašnjih serija, što znači sasvim pristojan i pregledan On screen grafički prikaz. Najinteresantniji izbornik je izbornik za kalibraciju zvuka koji nudi pregršt podešavanja, od automatskih, koji će korisnici najviše koristiti, pa do finih ručnih podešavanja.

Dorađeni i poboljšani Multi-Channel Acoustic Calibration sustav (MCACC), obavezno se preporučuje kod prve postavke receivera. Kod 6.1 postavke - kalibracija je trajala 7.23 minuta, a za potpunu 11.2 surround postavku vrijeme se produžuje na 15 minuta. Točnost kalibracije i dobiveni parametri automatike su jako dobri i gotovo da nije bilo potrebno naknadno podesiti neki od dobivenih parametara.Dobro je što se svi parametri mogu vidjeti na grafičkom dijagramu reproduciranom na TV-u i to kao usporedba kakva je situacija bila prije, a kakva poslije automatske MCACC kalibracije. Za naprednije korisnike tu se nalazi i dodatno EQ podešavanje s 9-strukim equalizerom i  X-krivuljom (X-Curve).

Pomoću X-krivulje može se još finije podesiti tonski balans surround sustava, koji će dodatno poravnati razlike između filmskog zvuka puštenog u kinu, koji ponekad zna biti prodoran i agresivan, na umjereni suround zvuk u kućnom okružju.

Drugi zanimljiv izbornik su dodatne postavke za sliku, koji se pojavljuje jedino kada je neki video signal pušten kroz receiver. Moguće je odabrati: vrsta TV ekrana (Plazma, LCD, frontalni projektor i profesional ), video opcije - YNR (redukcija buke u Y signalu), CNR (redukcija buke na boji), BNR (redukcija kockica kod MPEG kompresije slike), MNR (r educiranje mosquite buke), Detail (poboljšanje detalja na slici – oštrina slike), svjetlina, kontrast HUE (balans između crvene i zelene boje), Chroma (razina boje) i BLK set-up (razina crnog).

Obzirom na veliki broj ugrađenih pojačala te korištenje Dolby Pro Logic IIz i DTS Neo:X dekodera, koji nadopunjuju i proširuju prednju zvučnu scenu s dva dodatna para zvučnika, moguće su različite surround i stereo kombinacije. Mogu se izabrati slijedeće kombinacije: 9.2 kanalni surround u jednom prostoru,  7.2 surround + dodatni stereo u drugom prostoru (zona 2), 7.2 surround + priključivanje glavnih stereo zvučnika na Bi-amping, 5.2 surround + Bi amping + stereo zona 2, 7.2 surround s visinskim i širokim kanalima + stereo u zoni 2, 5.2 surround + Bi-amping+ stereo u zoni 2, 5.2 surround + stereo u zoni 2 i zoni 3. Zaista mnoštvo korisnih kombinacija i samo će o korisniku ovisiti koju će ponuđenu kombinaciju koristiti.

Od ostalih značajki, Pioneer je opremljen svim surround HD dekoderima iz Dolbya i DTS-a kao i THX Select2 Plus (koji uvijek nudi optimalan i referentni kino zvuk), te 15 DSP programa (koristi 2 kvalitetna Texas Instruments Aureus procesora). Osim kompatibilnosti s Windows 7 operativnim PC sustavom, te DLNA (1.5) mrežnim protokolom, Pioneer ima i Internet radio (vTuner). Pomoću vTuner dostupno je mnoštvo Internet radijskih postaja (preko 12000) te daje korisniku nesmetanu i jednostavnu pretragu svih mogućih glazbenih žanrova, iz udobnosti svoje fotelje ili kreveta. U svakom pogledu korisniku ovoga receivera neće nikada biti nimalo dosadno, obzirom na njegovu veliku svestranost.

Daljinski upravljač gotovo je identičan kao i na modelu VSX-1021 (test Hi-FI Media broj 87). Duguljastog i tankog oblika, dobro leži u ruci, a sadrži čak 63 različite funkcijske tipke na sebi. Sve funkcijske tipke su malih dimenzija što će predstavljati problem korisnicima koji imaju nešto deblje prste. Pozadinsko osvjetljenje svijetli crvenom svjetlošću i osvjetljava gotovo sve funkcijske tipke, što je jako dobro. Iako je logika rasporeda tipki dobro zamišljena, malene tipke neće korisniku dopustiti potpuno jednostavnu kontrolu nad receiverom.

Pomoću daljinskog upravljača moguće je kontrolirati i AV uređaje drugih proizvođača (TV, VCR, DVD, BD, itd.), obzirom na veliku bazu kodova daljinskih upravljača, a moguće je i prenositi i pojedinačne funkcijske tipke iz nekog drugog daljinskog upravljača u Pioneerov daljinski upravljač. Ovo je uvijek vrlo korisna mogućnost, pa nema nikakve bojazni da se Pioneerovim daljinskim upravljačem neće može kontrolirati neki AV uređaj, kojeg nema u postojećoj bazi kodova.

Za sve korisnike koji žele izbjeći malene i pomalo "nespretne" funkcijske tipke u pomoć stiže iControlAV2012 aplikacija. Ona se može besplatno skinuti s Interneta, te pomoću iPhone, iPod touch ili iPad (www.apple.com/itunes/) upravljati svim funkcijama receivera (npr. podešavanje MCACC kalibracije, odabira pojedinog ulaza, Internet radio, intuitivan nadzor glazbe s umreženih računala, itd.). Vrlo dobro napravljeno grafičko sučelje iControlAV2012 aplikacije, biti će od velike pomoći korisnicima, jer omogućuje jednostavno i zabavno upravljanje receiverom. Nakon skidanja Android aplikacije (play.google.com), i korisnici Android uređaja moći će upravljati receiverom.

Zvuk i slika

Pioneerov SC-LX 56 receiver u potpunosti je iznenadio zvučnom prezentacijom u stereo modu. Odlična stereo slika, s jasnim pozicioniranjem izvođača u njoj, po dubini i širine zvučne slike, te povremenim prezentiranjem zvuka i po visini zvučne scene, ne sreće se često na receiverima. Sva tri zvučna spektra dobro su izbalansirani i niti jedan od njih nije smetao onom drugom, što je doprinijelo vrlo korektnoj i stabilnoj zvučnoj slici. Čistoća zvuka srednjih i visokih tonova je odlična, pa slušatelj neće niti u jednome trenutku ostati prikraćen za bilo koji dio zvučne informacije.

Bas ima topliji karakter, odlično doziran u svim vrstama glazbe, te jako dobrom dinamikom. Jednom riječju, stereo zvuk Pioneerovog SC-LX 56 receivera je odličan, pa će njime u potpunosti biti zadovoljni i svi oni koji se smatraju audiofilima. Kod surround zvuka bila je nešto malo drugačija situacija. I ovdje je zvuk iznimno jasan i čist u srednjotonskom i visokonskom spektru, dok je intenzitet bas frekvencija porastao. Duboki tonovi su bili izraženiji čak i na zadnjim surround kanalima, ali sve se to može ublažiti dodatnom korekcijom u EQ modu za svaki pojedini kanal.

Sigurno će biti  korisnika kojima će se svidjeti nešto jače naglašeni bas u surround modu, što će zavisiti i od samog prostora i zvučnika, pa možda neće trebati nikakva dodatna korekcija zvuka u EQ. Veličina surround pozornice je dubinski prilično velika i precizno naznačena, pa je ugođaj prostora u kojem se nešto događa, vrlo vjerno reproduciran. Kod uporabe dodatnih prednjih širokih i visinskih kanala sa svim ostalim kanalima u surroundu, prednja scena dobiva veću i opširniju zvučnu sliku, što kao krajnji rezultat  ima nešto preciznije pozicioniranje određenih zvukova. Pioneerov SC-LX 56 receiver ponudio je vrlo kvalitetan stereo i surround zvuk.

Obzirom da SC-LX koristi odličan Marvell Qdeo video čip za obradu svih vanjskih video izvora, slika je bila očekivano jako dobra. Već kod prvog pregledavanja video snimaka, bila je jasno naznačena veća čistina slike, s odličnom reprodukcijom boje. Dodatne video postavke u receiveru mogu slici donijeti još finije nijanse, te ukupno dati još bolji slikovni prikaz.

Interesantno je bilo vidjeti da je Marvell Qdeo video čip odlično obradio i slike niže rezolucije (npr. s DVD), koje kada se podignu na 1080p rezoluciju, dobivaju jedan novi sjaj, s kojim će bez ikakvog prigovora biti zadovoljni korisnici receivera. Blu-ray materijali daju odličnu kvalitete slike, ali prolaskom video signala kroz Marvell Qdeo video čip, slika dobiva još više na detaljima i prirodnosti, što treba istaknuti i pohvaliti. Pioneerov SC-LX 56 receiver pokazao je da se isplati ugrađivati moćne i kvalitetne video komponente u receiver, jer korisnicima može ponuditi još bolju kvalitetu slike, neovisno iz kojeg je vanjskog izvora pušten video signal.

Zaključak

Pioneer je napravio dobar iskorak prema naprijed s novim receiverom SC-LX 56, koji je bogato opremljen najnovijim AV tehnologijama na svim razinama (surround dekoderi, video procesuiranje, mnoštvo AV priključaka, Internet radio, itd.), a što će sigurno znati cijeniti njegovi budući korisnici.

+    
-Odličan stereo zvuk
-Vrlo dobar surround zvuk
-Marvell Qdeo video čip daje odličnu sliku s bilo kojeg priključenog video izvora
-dvostruki HDMI izlaz iz receivera
-dvostruki subwoofer izlaz
-AV kontrola za zonu 2/3
-opremljenost dodatnim kabelima MHL i iPod kabel
-dodatni bežični LAN Wi-Fi adapter
-MCACC kalibracija zvuka
-mnoštvo surround dekodera
-THX Select2 Plus
-kontrola receivera pomoću iControlAV2012 aplikacije
-Internet radio
-slušanje surround zvuka kroz izlaz za slušalice

-
-On screen grafički prikaz izgleda zastarjelo
-Prejaka izlazna razina zvuka bas frekvencija u surroundu
-Premalene tipke na daljinskom upravljaču

Ocjena
Zvuk 44 / 50
Opremljenost 28 / 30
Daljinski upravljač 7 / 10
Cijena/kvaliteta / 10
Ukupno 87 / 100
KARAKTERISTIKE
Proizvođač Pioneer
Model SC-LX56
Surround modovi
THX Select 2 Plus/ THX Surround EX •/•
DTS / DTS ES Discrete, Matrix / Neo:6/96/24 •/•
DTS-HD High Resolution Audio/DTS-HD Master Audio/Neo: X •/•/•
Dolby Digital / Dolby Digital EX/Dolby Pro Logic II / Dolby Pro Logic IIx/Dolby Pro Logic IIz •/•/•/•/•
Automatska kalibracija surround zvuka – Audyssey EQ /Audyssey MultEQ XT/YPAO/EzSet/MCACC -/-/-/-/•
Reprodukcija surrounda kroz slušalice
WMA (Windows Media Audio)/MP3 •/•
A/V priključci
Prednji A/V
Kompozitni ulaz -
Digitalni optički Toslink ulaz -
Digitalni koaksijalni ulaz -
USB
Mikrofonski kalibracijski ulaz
HDMI ulaz
Zadnji video
Kompozitni ulaz / izlaz 4/2
Komponentni (Pr, Pb,Y) ulaz / izlaz 2/1
HDMI ulaz / izlaz 7/2
Zadnji audio
Analogni stereo audio ulaz/izlaz 5/3
Digitalni optički Toslink ulaz /izlaz 2/1
Digitalni koaksijalni ulaz /izlaz 2/-
Gramofonski ulaz -
Oslali priključci
Subwoofer izlaz/ulaz 3/-
Višekanalni ulaz/izlaz -/12
Zvučnički priključci (par) 11
Vrsta zvučničkih priključaka crno/crvena
Boja zvučničkih priključnica 11
AC strujni priključak -
Analogni stereo audio izlaz za sobu 2/3/4 •/•/-
Kompozitni video izlaz za sobu 2/3/4 •/•/-
IR ulaz/izlaz 2/1
Zvučnički priključak za sobu 2/3 • - zavisno od kombinacije
DAB -
iPod (kontrola priključne stanice))
mrežni priključak
USB • - samo za bežični LAN
RS-232
12 V okidač 2
Daljinski upravljač
Učeći/ već uprogramiran •/•
LCD / osvjetljenje/EL -/-/-
Osvjetljenje tipki (pozadinsko/fluorescentno) •/-
Makro programiranje -
Posebnosti
D/A pretvarač 192 kHz/32 bit
DSP - Digital Signal Processing
Podesiva frekvencija skretnice 50/80/100/150/200 Hz
Broj ugrađenih pojačala 11
Video čip Marvell Qdeo
Ostalo
On Screen grafika
Dot-Matrix displej/ flourescentni displej •/-
Osvjetljenje - zatamljenje displeja
Pure Audio
EQ
Memorija radijskog prijamnika 63,00
Dimenzije (širina x visina x dubina) 435 x 185 x 441
Težina (kg) 15,30
Cijena 11.499 kn
Distributer www.helikop.hr