Denon AVR 2312

Nedjelja, 09.09.2012. 11:41 Napisao 

Uvjerljiv surround zvuk, odlična opremljenost brojnim priključcima, posebno  8 HDMI-a, Internet radio, dojmljiv grafički prikaz izbornika, dobra automatska kalibracija, samo su neke od značajki koje ostavljaju pozitivne impresije u slučaju Denon AVR 2312 receivera

Dizajn novog Denonovog receivera AVR 2312 je u skladu s prijašnjom serijom receivera, gdje dominiraju jednostavnost i preglednost na prednjoj ploči. Displej u sredini receivera je dobro čitljiv, a mnogi svjetlosni pokazatelji će korisniku dati jasnu sliku što je trenutačno u funkciji. Osim prednjeg USB priključka (može poslužiti za izravno priključivanje iPod/ iPhone uređaja), na desnoj strani ispod poklopca su skriveni i prednji AV priključci, koji uključuju i 1 HDMI ulazni priključak. Na zadnjoj strani nalazimo čak 6 HDMI priključaka/1 HDMI izlaz, kao i starije video priključke (dva S-Video priključka).

S-Video priključak je prije svega ovdje postavljen zato što Denon ima iPod priključnu stanicu (ASD-11R) koja koristi ovaj priključak. Svi HDMI ulazi su u 1.4 verziji (omogućava reprodukciju 3D videa), a jedan izlazni HDMI priključak podržava ARC (Audio Return Chanel) funkciju i omogućava da se sadržaji iz TV-a mogu reproducirati kroz AVR 2312, preko jednog HDMI kabela, koji ide iz receivera u TV. Time se u potpunosti eliminira potreba za zasebnim audio/video kabelom, koji bi spajao TV i receiver. Tu je još dvostruki predizlaz za subwoofer, dok je bilo koji višekanalni analogni ulaz i izlaz iz surround dekodera u potpunosti izostavljen. U Denonu su očigledno zaključili da su analogni surround ulazi i izlazi u ovom cjenovnom razredu suvišni, jer ih većina korisnika gotovo nikada neće niti upotrijebiti. 

Zvučnički priključci omogućavaju priključivanje 5.1 i 7.1 surrounda, kao i priključak prednjih visinskih kanala ili stereo priključak u sobi 2, ali u određenim kombinacijama, npr. priključivanje zvučnika u sobi 2, korisnik gubi stražnje centralne surround zvučnike, itd.. U svakom slučaju, sve ovisi o sklonosti samog korisnika, kakav doživljaj i postavku zvuka želi u svome domu. Kao i svaki moderan surround receiver, Denon je opremljen najnovijim HD surrround dekoderima Dolby True HD i DTS-HD, kao i Dolby Pro Logic IIZ, koji omogućava reprodukciju zvuka kroz dodatne visinske prednje zvučnike. Višekanalno pojačalo od 7 x 105 W na 8 oma pokazalo se i više nego dovoljno jakim tijekom cijelog testa, pa niti oni korisnici s većim zvučnicima ne bi trebali imati nikakvog problema s eventualnim manjkom snage iz pojačala.

On screen grafički izgled izbornika je lijepo i moderno napravljen, s mnoštvom izbornika. Onima koji se ne snalaze baš najbolje u svim podešavanjima, najbolje je sve prepustiti automatici receivera, odnosno tzv. "čarobnjaku“ (Setup Wizard) i dobri rezultati neće izostati. Tako će kod automatske kalibracije zvuka koja mjeri akustiku prostora u kojoj se nalazi recever, pomoću dobivenog mikrofona, Audysssey algoritam (uključuje Audyssey Dynamic Volumen, Audyssey Dynamic EQ i Audyssey MultEQ XT), podesiti sve parametre surround zvuka receivera (prilično brza kalibracija zvuka od minute i 43 sekunde). Uvijek je dobro na kraju pogledati tako dobivene rezultate i eventualne greške osobno podesiti. Denon AVR 2312 nije puno odstupao od uobičajenih rezultata dobivenih na receiverima u ovoj klasi, pa je trebala samo mala korekcija nekih parametara. Dobro je što kod osobnog podešavanja korisnik ima mogućnost fino podesiti sve parametre, pa je tako npr. za udaljenost zvučnika od slušatelja podešavanje napravljeno na najbolji način u koracima po 1 cm.

Receiver također podržava priključivanje na kućnu mrežu, pa korisnici mogu slušati glazbene materijale pohranjene na svojem osobnom računalu ili preko NAS uređaja koji podržavaju DLNA standard. Denon ističe kako je ovaj receiver u potpunosti kompatibilan s Windows 7 operativnim sustavom, pa će i oni s najnovijim PC-ima od toga imati koristi . Za korištenje prednjeg USB priključka za gledanje JPEG slikovnih datoteka ili slušanje glazbe s nekog memorijskog sticka, potrebno je sadržaj formatirani u  FAT 32,  a ne u NTFS format, jer ga receiver inače neće prepoznati. Dok su glazbeni materijali bili reproducirani bez ikakve greške, prikaz slikovnih JPEG materijala je pokazao jednu „manu“ jer slika nije bila prikazana u originalnom formatu, nego je bila rastegnuta i izdužena i okomito i vodoravno. Nisam uspio dokučiti iz kojeg se razloga javljao navedeni problem. Mrežni priključak također omogućava Denonovom receiveru da se priključi na Internet i tako nesmetano reproducira glazbu s bilo koje internetske radijske postaje, a trenutačno ih ima više od 12.000. Za spomenuti je podrška za AirPlay koji omogućava pregledavanje i slušanje glazbenih datoteka vlasnicima  iPhone/ iPad uređaja.

Daljinski upravljač ima zaista mnoštvo funkcijskih tipki (68) i zbog toga je većina njih prilično malena. Bez obzira na to, njihov raspored je jako dobro napravljen. Najvažnije i najčešće korištene funkcijske tipke su flourescentne, pa su vidljive i u potpunom mraku. Na nekim funkcijskim tipkama je crtežom otisnuta njihova namjena, tako da je odmah jasno čemu koja tipka služi (npr. na tipki odabira ulaza za Blu-ray je utisnuta oznaka okruglog diska). Daljinskim upravljačem je moguće upravljati i drugim uređajima koji nisu iz Denonove porodice i to na jedan vrlo inovantan način. Korisnik mora ući u izbornik receivera i potražiti izbornik Option Setup/Remote Setup Guide, te u njemu odabrati kojim tip uređaja želi upravljati (npr. DVD, satelit,TV), odabrati ime jednog od mnoštvo ponuđenih proizvođača uređaja (poredanih abecednim redom), pročitati kod i otipkati ga u daljinski upravljač. Time je proces završio i uređaj se može kontrolirati preko Denonovog daljinskog upravljača. Za kontrolu sobe 2 sada više nema drugog daljinskog upravljača, kao što je to bila praksa na starijim serijama receivera, jer je sada sve objedinjeno u ovom novom daljinskom upravljaču, što je  dodani plus. Oni koji vole koristiti svoje smartphone, mogu također kontrolirati AV prijemnik preko aplikacije (Denon Remote App) za iPod Touch i iPhone uređaj, pa je i ovdje došla do izražaja sva modernost Denonovog receivera.

Zvuk i slika

Denon AVR 2312 je od samog početka zvučnog testa dao vrlo jasnu naznaku kojom su se vodili njegovi konstruktori. Zvuk koji svojom stabilnošću i nenametljivošću želi uvesti njegovog korisnika u svijet surrounda. Naravno da stereo zvuk nije zapostavljen, ali sve prednosti receivera definitivno su došle do punog izražaja u suround zvuku. Kod stereo materijala, visoki tonovi su pomalo zatvorenog karaktera, dok je srednjotonski dio spektra jasan, čist i najbolje zvučno prezentiran. Bas zvuk je mekanijeg karaktera i nešto jače razine nego što bi trebalo biti, ali to u ukupnoj zvučnoj slici nije igralo negativnu ulogu. Stereo baza je dobro reprezentirana lijevo/desno, a dubinska perspektiva zvuka daje skučeniji dojam prostora, dok je dinamika i brzina zvuka bila sasvim dobra. Ono što treba posebno istaknuti je vrlo dobra kontrola zvuka neovisno o kojem se zvučnom spektru riječ. Kod surround zvuka posebno su se isticali zadnji kanali, koje je trebalo malo utišati poslije automatske kalibracija, jer su bili malo preglasni. Čistoća i finoća zvuka bila je zaista odlična u tim kanalima, a sjedinjenje zvukova s prednjim kanalima, bilo je jako dobro. Ono što se i ovdje osjećalo je nešto uži dubinski prostor, ali bez obzira na to, surround zvuk je bio zaista dobro reprezentiran. Iako su i ovdje bas frekvencije nešto jačeg intenziteta, nisu nimalo naškodile „čujnosti“ ostalih spektara zvuka. Odlična kontrola basa, koji nije niti u jednome trenutku „pokleknuo“ čak i u teškim zvučnim naletima, dala je jedan poseban ugođaj cijelom surround zvuku, koje se vrlo rijetko sreće na receiverima. U svakom pogledu, surrround zvuk je uvijek bio strogo fokusiran na samu radnju, koja se odigravala na TV ekranu, bez imalo uzmicanja ili krive reprezentacije zvučnog prostora naprijed/nazad.

Zaključak

Stabilan i uvjerljiv surround zvuk, odlična opremljenost brojnim priključcima, posebno  8 HDMI-a, Internet radio, dojmljiv grafički prikaz izbornika, dobra automatska kalibracija, samo su neke od značajki koje ostavljaju pozitivne impresije u slučaju Denon AVR 2312 receivera. Denon je ponovno pokazao da je vrlo konkurentan na tržištu i ostavlja snažan dojam dobro osmišljenog i tehnološki dorađenog surround uređaja.

+
-vrlo dobar surround zvuk
-odlična stabilnost zvučne slike u stereo i surround modu
-opremljenost HDMI priključcima
-preslušavanje Internetskih radijskih postaja

-
-prilično komplicirani izbornici
-JPEG slike kroz USB priključak su neprirodno razvučene okomito i vodoravno na TV ekranu

OCJENA
Zvuk 39 / 50
Opremljenost 24 / 30
Daljinski upravljač / 10
Cijena/kvaliteta / 10
Ukupno 78 / 100
Proizvođač Denon
Model AVR 2312
Surround modovi
THX Ultra 2/ THX Surround EX - /-
Neural THX 5.1 -
DTS / DTS ES Discrete, Matrix / Neo:6/96/24 •/•/•/•
DTS-HD High Resolution Audio/DTS-HD Master Audio •/•
Dolby Digital / Dolby Digital EX/Dolby Pro Logic II / Dolby Pro Logic IIx/Dolby Pro Logic IIz •/•/•/•/•
Dolby Digital Plus/Dolby TruHD •/•
Audyssey DSX
Logic 7 / VMAx -
Circle Surround l/II -
Reprodukcija surrounda kroz slušalice -
Multi kanalni stereo
WMA (Windows Media Audio)/MP3 •/•
A/V priključci
Prednji A/V
Kompozitni ulaz
S-Video ulaz -
Digitalni optički Toslink ulaz -
Digitalni koaksijalni ulaz -
Ulaz za slušalice
Analogni stereo audio ulaz
USB
Mikrofonski kalibracijski ulaz
HDMI ulaz
Zadnji video
Kompozitni ulaz / izlaz 3/2
S-Video ulaz / izlaz 2/-
Komponentni (Pr, Pb,Y) ulaz / izlaz 2/1
HDMI ulaz / izlaz 6/1
Zadnji audio
Analogni stereo audio ulaz/izlaz 6/2
Digitalni optički Toslink ulaz /izlaz 2/-
Digitalni koaksijalni ulaz /izlaz 2/-
Gramofonski ulaz -
Ostali priključci
Subwoofer izlaz/ulaz 2/-
Višekanalni ulaz/izlaz -/-
Zvučnički priključci (par)/B set 7/-
Vrsta zvučničkih priključaka crna/crvena
Boja zvučničkih priključnica 7
AC strujni priključak -
Analogni stereo audio izlaz za sobu 2/3/4 •/-/-
Kompozitni video izlaz za sobu 2/3/4 -/-/-
IR ulaz/izlaz •/•
Zvučnički priključak za sobu 2 -
DAB -
iPod (kontrola priključne stanice))
mrežni priključak
USB -
RS-232
M-Xport -
12 V okidač
Daljinski upravljač
Učeći/ već uprogramiran -/•
LCD / osvjetljenje/EL -/-/-
Osvjetljenje tipki (pozadinsko/fluorescentno) -/•
Makro programiranje -
Posebnosti
D/A pretvarač 192 kHz/24 bit
DSP - Digital Signal Processing
Podesiva frekvencija skretnice 40/60/80/90/100/110/120/150/200/250Hz
Broj ugrađenih pojačala/zona 2/ svi kanali 7/-/-
Automatska kalibracija surround zvuka – Audyssey EQ /Audyssey MultEQ XT/YPAO/EzSet •/•/-/-
Video čip
Ostalo
On Screen grafika
Dot-Matrix displej/ flourescentni displej -/•
Osvjetljenje - zatamljenje displeja
Pure Audio
EQ
Memorija radijskog prijamnika 56
Dimenzije (ŠVD) 434 x 167 x 382 mm
Cijena 6.499,99 kn
Masa 11 kg
Distributer