Yamaha RX-V 1900

Subota, 14.07.2012. 18:20 Napisao 

S obzirom na podizanje rezolucije svih video izvora na punu HD kvalitetu, neovisno iz kojeg je izvora pušten video signal, slika je vrlo kompaktna i bogata detaljima. Receiver daje vjeran stereo zvuk, a u surroundu briljira u bas području

Jedna od specifičnosti Yamahinih receivera više klase je njihova konstantnost visoke kvalitete, koja se, neovisno o modelu, ne mijenja već dugi niz godina. To je definitivno dobra stvar kako za sve njihove sadašnje, tako i buduće korisnike. Njihov gotovo nepromijenjeni dizajn kroz dugi vremenski period može pomalo zbuniti korisnike jer vizualnih razlika skoro pa nema. Niti novi Yamahin receiver oznake RX-V 1900 nimalo ne odstupa od tih načela. U središtu je postavljen narančasti displej, zaštitni znak Yamahinih receivera. Ispod njega su vratašca koja skrivaju sve osnovne funkcijske tipke podešavanja receivera, a mogu poslužiti kada se ne koristi daljinski upravljač.

Dobro je što se uz uobičajene prednje A/V priključnice ovdje nalazi i USB priključak preko kojeg se može preslušavati MP3 glazbeni materijal pospremljen na flash memoriju. Na žalost, podrška za pregledavanje JPEG slikovnih datoteka je izostavljena. Oni koji imaju puno MP3 glazbe u iPod-u, mogu ga preko univerzalne prihvatne stanice YDS-11 (mora se dokupiti) uključiti u receiver, pomoću daljinskog upravljača kontrolirati iPod i slušati glazbu. Tu je još jedna dodatna opcija koja nudi čak i Bluetooth bežičnu komunikaciju s receiverom, ali i to se mora dokupiti.

Stražnja strana nudi mnoštvo A/V priključaka. Neke nove korisnike može eventualno zbuniti dodatni "Presence" zvučnički par priključaka. Za bolji doživljaj prednje zvučne slike u surroundu moguće je dodatno priključiti još jedan par prednjih zvučnika (manjih dimenzija), koji se postavljaju postrance i iznad prednjih glavnih zvučnika. U tome slučaju mogu se iskoristiti sve čari zvuka s ugrađenim Yamahinom Cinema DSP modom. Kada se ti zvučnički priključci ne koriste, moguće ih je koristiti kao priključak za stereo zvuk u nekoj drugoj sobi (Zone 2), a za one koji imaju potrebu i za još jednom sobom, tu je zasebni stereo priključak i za treću sobu (Zone 3). Uređaj ima 4 ulazna i jedan izlazni HDMI priključak.

Osim prilično jakog višekanalnog pojačala od 7 x 130 W na 8 Ohma, te podrške za sve najnovije surround dekodere reproducirane s najnovijih filmskih Blu-ray diskova iz Dolbya i DTS-a, Yamaha je također poradila i na video segmentu, koji je sada dodatno poboljšan. Koristeći video Anchor Bay čip VRS, receiver je u svim video područjima dobio novu razinu  kvalitete slike. I na nekim prijašnjim serijama Yamaha je nudila podizanje bilo koje niže video rezolucije na višu, odnosno punu HD rezoluciju od 1080p, ali ne tako kvalitetno kao na ovom modelu. Tu je još i podrška za Deep Colour (30/36bit), x.y.Colour, TBC, 100 Hz i automatska Lip-Sync kompenzacija, što samo govori da se na ovom modelu maksimalno poradilo na video segmentu.

Nema nekih nepoznanica u prikazu izbornika na On screen grafici. Yamaha se tu poslužila već prokušanim metodama iz prijašnjih serija, te je dodala samo neke male promjene koje su,  s obzirom na neke nove mogućnosti receivera, sasvim normalne. U podešavanjima surround dekodera, izlazna razina zvuka za svaki kanal ima uobičajeni raspon od +/- 10 dB s finim podjelama od svega 0.5 dB. Oduševljava i veliki raspon podešavanja udaljenosti slušatelja od pojedinog zvučnika od čak 0.30 do 24 m.

Kako bi se zvuk što bolje podesio u odnosu na sobu, korisniku je dana mogućnost EQ moda, s odabirom između PEQ (parametric equalizer) i GEQ (Grafički equalizer). EQ ima 7 različitih frekvencija podešavanja 63Hz, 160 Hz, 400 Hz, 1 kHz, 25 kHz, 6.3 kHz, 16 kHz, a kontrola je također napravljena odlično, te se za svaku frekvenciju može izabrati jačina u rasponu od +/- 6 dB, u koracima po 0.5 dB.

Kod početka korištenja receivera automatska kalibracija zvuka je obavezna. Yamaha je zgodno napravila svoju YPAO kalibraciju koja sada može mjeriti poziciju slušatelja na 8 različitih mjesta, kako bi u slučaju kada je više slušatelja u sobi, svi imali istovjetnu kvalitetu zvuka. Kalibracija je zaista brza (minuta i 37 sekundi), a postupak traje vremenski isto za svaki od 8 mjesta gdje se postavi mikrofon. Na žalost, na ovom modelu krivo je detektirana faza zvučnika, iako je sve bilo dobro priključeno.

Yamaha je kod RX-V 1900 upotrijebila jednu vrlo praktičnu stvar, a riječ je o 4 funkcijske tipke na koje se mogu memorirati različite postavke cijelog surround sustava (video parametri, audio parametri, DSP parametri, itd.), a nalaze se na daljinskom upravljaču. Tako će korisnik na memorijskoj tipki 1 imati posebne postavke za film, na memorijskoj tipki 2 imati postavke kada je uključena igrača konzola i tako dalje. Ovo je vrlo zgodna stvar jer kada korisnik jednom podesi određene parametre sustav, one su uvijek tu pri ruci i samo treba pritisnuti memorijsku tipku na koju su pospremljene određene postavke.

Daljinski upravljač je pravi "univerzalac" jer ima sve moguće opcije pokretanja bilo kojeg uređaja u A/V sustavu, neovisno o proizvođaču. Osim već programiranih kodova uređaja drugih tvrtki, tu je i mogućnost memoriranja pojedine funkcijske tipke s originalnog daljinskog upravljača u Yamahin upravljač. Moguće je isprogramirati čak 32 funkcijske tipke, plus kursorska okrugla tipka. Tu je i macro programiranje pomoću kojeg se, pritiskom samo na jednu tipku, omogućuje istovremeno pokretanje ili isključivanje više A/V uređaja. Tipke su bijele boje, ali ne svijetle nego je sve usmjereno na mali displej koji svijetli plavičastim pozadinskim osvjetljenjem. Na njemu je vidljivo samo s kojim se uređajem upravlja, ali ne i kojom pojedinom funkcijskom tipkom se upravlja.

Zvuk i slika

Iako je najbolje reproducirano srednjetonsko područje sa čistim i detaljnim zvukom, niti visokotonski spektar nije puno zaostajao za srednjetonskim. I ovdje je prisutna dobra čistina zvuka, ali s nešto manje prirodnosti. Bas područje je mekanog karaktera i ponekad znade biti nešto veće nego što bi to trebalo biti, ali s vrlo dobrom kontrolom. S druge strane, stereo efekt je odličan. Zvuk je prilično direktan i prava je šteta što zvučna pozornica nema nešto veću dubinsku perspektiva. Bez obzira na to, slušatelj će zato biti nagrađen s vrlo jasnim i preciznim raspoznavanjem pojedinih zvukova u svim segmentima zvučne pozornice. Kod slušanja stereo zvuka, kao i na većini receivera, preporučuje se uporaba "Pure audio" moda, jer je tada zvuk kompaktniji i detaljniji.

Koliko god Yamaha svirala dobro u stereo modu, njezina prava snaga ipak leži u surroundu. I ovdje je naglasak na direktnom i preciznom zvuku svih kanala. Najveće iznenađenje su priredili zadnji surround kanali (SL+SD+SCS) koji su stvarno briljirali. Zvuk je točan, čist, jednostavno odličan i može se mjeriti s daleko skupljim receiverima. Bas područje je i dalje ostalo nešto mekanijeg karaktera, ali nije se nije niti "mrvicu" povećalo ili "razvodnilo" u odnosu na stereo mod, što je gotovo jedinstven slučaj u mojoj dugogodišnjoj praksi testiranja receivera. Odlična kontrola bas frekvencija s toplijim karakterom zvuka vrlo je dobro ukomponirana u cijeli surround doživljaj, što je samo dodatni plus ovom reciveru. Mala dubinska perspektiva zvuka i ovdje je kao i na stereo zvuku primjetna, ali s obzirom na odlično razdvajanje svih kanala te vrlo direktan i čisti zvuk, to je prilično sporedna karakteristika. U surroundu ovaj receiver zaslužuje odličnu ocjenu neovisno sluša li se zvuk s DVD-a ili s Blu-raya.

Moćan VRS Anchor Bay video čip dao je ovom receiveru i svu raskoš u slikovnom dijelu. S obzirom na podizanje rezolucije svih video izvora na punu HD kvalitetu, neovisno iz kojeg je izvora pušten video signal, slika je vrlo kompaktna i bogata detaljima. Boje su nešto tamnijeg karaktera s odličnom definicijom. Yamaha je i u video segmentu ovaj receiver podigla na višu razinu, te se sasvim prilagodila korisnicima koji sve više traže visoku kvalitetu i u video području.

Zaključak

U svakom pogledu Yamahin receiver RX-V 1900 postavio je nove standarde u svojoj klasi. Vrlo dobar stereo, te odličan surround zvuk, nije jedino što nudi ovaj receiver, jer tu su sada i odlične slikovne mogućnosti. Nova Yamaha, iako izgleda kao i većina drugih modela receivera ove ugledne japanske tvrtke, u sebi krije mnogo kvaliteta koji je izdižu kako iznad uređaja iz vlastite kuće, tako i onih konkurencije u cjenovnoj klasi.

+
-podrška za sve nove HD audio surround formate    
-automatska kalibracija zvuka u 8 različitih točaka
-opremljenost A/V priključcima
-pretvaranje bilo kojeg video signala na 1080p
-VRS od Anchor Bay video procesuiranje
-DSP modovi

-
-kriva detekcija faze prednjih zvučnika kod automatske kalibracije

 

OCJENA
Zvuk (stereo/surround) 4 / 5
Opremljenost 4,5
Daljinski upravljač 4
Jednostavnost upravljanja 4
KARAKTERISTIKE
Proizvođač Yamaha
Tip RX-V 1900
Surround modovi
THX Ultra 2/ THX Surround EX -/-
Neural THX 5.1 -
DTS / DTS ES Discrete, Matrix / Neo:6/96/24 ●/●/●/●
DTS-HD High Resolution Audio/DTS-HD Master Audio ●/●
Dolby Digital / Dolby Digital EX
/ Dolby Pro Logic II / Dolby Pro Logic IIx ●/●/●/●
Dolby Digital Plus/Dolby TruHD ●/●
Logic 7 / VMAx -/-
Circle Surround l/II −/−
Reprodukcija surrounda kroz slušalice
Multi kanalni stereo 7 kanalni stereo
WMA (Windows Media Audio)/MP3/AAC -/-/-
A/V priključci
Prednji A/V
Kompozitni ulaz
S-Video ulaz
Digitalni optički Toslink ulaz
Digitalni koaksijalni ulaz -
Ulaz za slušalice
Analogni stereo audio ulaz
USB
Mikrofonski kalibracijski ulaz
Zadnji video
Kompozitni ulaz / izlaz 6/2 (uključujući u to 1
monitorski izlaz)
S-Video ulaz / izlaz 6/2 (uključujući u to 1
monitorski izlaz)
Komponentni (Pr, Pb,Y) ulaz / izlaz 3/1 (monitorski izlaz)
HDMI ulaz / izlaz 4/1 (svi verzije 1.3a)
Zadnji audio
Analogni stereo audio ulaz/izlaz 9/2
Digitalni optički Toslink ulaz /izlaz 4/2
Digitalni koaksijalni ulaz /izlaz
Gramofonski ulaz
Oslali priključci
Subwoofer izlaz/ulaz ●/-
Višekanalni ulaz/izlaz 5.1 kanalni / 7.1 kanalni
Zvučnički priključci (par)/zona 2/3 11/2
Vrsta zvučničkih priključaka vijičaste
stezaljke/oprugaste hvataljke zona 2/3
Boja zvučničkih priključnica crna/crvena
AC strujni priključak ● (2)
Daljinska kontrola ulazno/izlazna ●/●
Analogni stereo audio izlaz za sobu 2/3 ●/●
Kompozitni video izlaz za sobu 2 -
12 V okidač
IR ulaz/izlaz -
Zvučnički priključak za sobu 2/3 ●/●
DAB -
iPod
mrežni priključak -
USB -
RS-232
Daljinski upravljač
Učeći/ već programiran ●/●
LCD / osvjetljenje/EL ●/●/-
Osvjetljenje tipki (pozadinsko/fluorescentno) - (-/-)
Makro programiranje
Posebnosti
D/A pretvarač 192 kHz/24 bit
DSP - Digital Signal Processing 32-bit
Podesiva frekvencija skretnice
(40/60/80/90/100/110/120/160/200 Hz)
Broj ugrađenih pojačala/zona 2-3 7/2-2 (stereo)
Snaga pojačala 20 Hz – 20kHZ na 6/8 Ohma (svi kanali) - /7x130W
Automatska kalibracija surround zvuka –
Audyssey EQ /Audyssey MultEQ XT/YPAO -/- /●
Video čip VRS by Anchor Bay
Ostalo
On Screen grafika
Dot-Matrix displej/ fluorescentni displej ●/-
Osvjetljenje - zatamnjenje displeja ● (4 moda)
Pure Audio
EQ ● (7-struki)
Memorija radijskog prijamnika 40
Dimenzije (ŠVD) 435 x 171 x 493 mm
Masa (kg) 17,1
Cijena 7.990,00 kn
INFO Nove boje zvuka, tel. 01/233 76 19