Yamaha Aventage RX-A1010

Četvrtak, 31.05.2012. 13:42 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 88 Godina: 2011

Najveće iznenađenje Yamaha je priredila svojim odmjerenošću, čistoćom i skladnošću između prednjih i stražnjih surround kanala. Zvuk je jednostavno bio precizno usmjeren i reproduciran neovisno iz kojeg je kanala dolazio, a ukupni doživljaj je upravo ono što se očekuje od surrounda - slušatelj je uronjen u središte zvučnog zbivanja

Svojim izgledom novi Yamahin receiver oznake Aventage RX-A1010 privući će ne samo starije korisnike Yamahinih receivera, nego i one koji tek trebaju biti u njihovom "klubu". Veliki središnji displej na kojem se bez problema mogu pročitati svi svjetlosni indikatori, i prednja ploča od aluminija, daje mu elegantan i čisti izgled. Funkcijskih tipki nema puno, jer su gotovo sve skrivene ispod poklopca, koji se nalaze ispod displeja. Od priključaka ispod poklopca se, osim uobičajenih AV priključaka, nalazi u zadnje vrijeme rijetko viđen S-Video, kao i 1 HDMI i USB.

Kroz USB se, osim slušanja glazbe preko memorijskog stika, može priključiti i iPod / iPhone uređaj. Ako se malo bolje pogleda kućište receivera, on ne stoji na uobičajene četiri noge, nego je u samom središtu dodana i peta. Ovu "inovaciju" u Yamahi nazivaju A.R.T (Anti Resonance Technology) tehnologijom, koja po njima osigurava da se smanje sve moguće vibracije ugrađenih elektroničkih komponenti, kao i od svih vanjskih utjecaja. Unutrašnjost receivera je također precizno isplanirana, pa su lijevi i desni kanal potpuno fizički i električki izolirani, što osigurava bolje odvajanje kanala, te poboljšava omjer signala i šuma. U Yamahi ističu da se time poboljšava otvorenost i širina zvuka kod reprodukcije, što se stvarno moglo zamijetiti prilikom testiranja zvuka. 

Pogled na stražnju stranu otkriva da su u Yamahi mislili na sve, pa se i ovdje uz čak 8 HDMI ulaza i 2 izlaza, nalaze 4 ulazna i 2 izlazna S-Video ulaza i 1 gramofonski ulaz, što je većina proizvođača u ovoj klasi već odavno izbacila sa svojih receivera. Uključen  je i ulaz za dodatnu univerzalnu priključnu stanicu (YSD-12), kao i za bežičnu jedinicu YID-W10, koja omogućuje priključak iPod / iPhone uređaja. Ne treba zaboraviti niti podršku za drugu sobu (Zona 2), koja daje video i audio podršku. Yamaha zapravo nudi tako zvanu "Inteligenti Amp" funkciju, koja raspoređuje koje će kanalno pojačalo biti uključeno na određeni zvučnik, zavisno od funkcije koje je korisnik odabrao. Tako će se na primjer, u 7.1-kanalnom sustavu svi 7.1-kanali koristiti u glavnoj sobi, kada je zona 2 isključena. U slučaju kada je zona 2 uključena, automatski će 2 stražnja surround kanala biti usmjerena na 2 zvučnika u zoni 2, a glavna soba će dobiti samo 5.1 kanalni sustav.

Aventage RX-A1010 receiver ima sasvim novi grafički izgled izbornika. Yamaha je inače poznata po tome da korisnicima nudi zaista mnoštvo podešavanja, a sada to izgleda puno jednostavnije i preglednije za korištenje, nego što se to moglo vidjeti na prethodnim serijama receivera. Iako su gotovo u cijelosti novi izbornici i olakšavaju navigaciju, neke stvari se ipak nisu promijenile na "bolje". Tako i dalje kod podešavanja izlazne razine zvuka za svaki kanal, nije u isti podizbornik stavljen test ton zvuka, nego se za uključenje zvuka mora izlaziti i ulaziti u drugi podizbornik. Za sve one korisnike koji će koristiti Yamahinu automatsku kalibraciju zvuka YPAO, ovo neće stvarati neki problem, iako naknadna provjera i izlazne razine zvuka nije na odmet. Poslije kalibracije, morao sam naknadno malo podesiti izlaznu razinu zvuka za zadnje kanale (bili su za nijansu pretihi), ali svi ostali parametri zaista su jako dobro podešeni. Yamahina YPAO kalibracija surround sustava (moguća je kalibracija u 5 različitih mjesta u sobi), je i dalje jedna od najbržih, pa tako cijeli postupak traje svega minutu i 17 sekundi (samo za jedno mjesto u sobi), i svakom korisniku preporučam njezinu uporabu. Preporučam i nadogradnju zadnje verzije softvera preko Interneta, koja traje prilično dugo, ali će dodatno poboljšati ionako dobre performanse receivera.

Za što jednostavnije i brže korištenje rada receivera i ovdje su u uporabi 4 već poznate SCENE PLUS tipke. SCENE PLUS tipke se nalazi na receiveru (skrivene poklopcem), kao i na daljinskom upravljaču. One su zamišljene da su jednim pritiskom na tipku odmah dostupni svi podešeni parametri nekoga ulaza, na primjer odgovarajući DSP programi na Blu-ray ulazu, u koju zonu se zvuk reproducira.

Od ostalih mogućnosti za spomenuti je DAB radijski prijemnik, slušanje glazbe s Internetskih radijskih postaja, kompatibilnost s DLNA 1,5 i Windows 7 operativnim sustavom, koji omogućava nesmetanu komunikaciju između umreženih računala i receivera. Ne treba zaboraviti i poznate Yamahine DSP programe koji nude čak 17 različitih programa, a definitivno su još uvijek najkvalitetniji i najsofisticiraniji ugrađeni u neki receiver. Yamaha nudi i surround kroz slušalice, koji se pokazao kao vrlo primjerena zamjena za uobičajeni surround.

Daljinski upravljač ima mnoštvo funkcijskih tipki, koje su logički i vrlo dobro raspoređene, s tim da su prilično malene. Šteta je što daljinski upravljač nema pozadinsko osvjetljenje funkcijskih tipki, osim tipke za odabir izvora/receiver (svijetli zeleno/narančastom svjetlošću kada se pritisne). Daljinski upravljač omogućuje upravljanje i drugim AV uređajima koji nisu samo iz Yamahine proizvodnje, utipkavajući četveroznamenkaste tvorničke brojeve/kodove tih proizvođača. Yamaha također nudi "AV kontroler app" koji se može preuzeti s iTunes App Store za kontrolu receivera (uključivanje / isključivanje i izlaznu razinu zvuka, odabir ulaza, DSP način), pomoću iPhone / iPad uređaja, što bi moglo nekim korisnicima dodatno olakšati upravljanje receiverom. Uskoro bi  trebala izaći i aplikacija za Android podršku, pa će svestranost kontrole ovog receivera biti zaista velike.

Slika i zvuk

Već na samom početku testiranja zvuka receivera, vidjelo se da su u Yamahi odlično izbalansirali zvuk. Stereo zvuk je nešto sasvim malo povučen u sredini zvučne slike, kako bi se stekao bolji dubinski prostor, dok je odnos lijevo/desno prilično bogat definicijom i vrlo jasno prezentiran. Srednjotonsko i visokotonsko područje je vrlo uravnoteženo i ne odskaču jedan od drugog. Najbolje je što se u svakome trenutku mogu razaznati i pronaći, najsitniji detalji u zvučnoj slici. Zvuk oba spektra je jasan i čist, bez bilo ikakvih "odskakanja" ili iritacije.

Bas područje je nešto mekanijeg karaktera i u nekim trenutcima se čini da je ono nešto jače i naglašenije, nego srednjotonsko i visokotonsko područje. Na zahtjevnijim glazbenim materijalima mogao se samo ponekada primijetiti nedostatak definicije, ali u većini slučajeva kontrola basa je zaista odlična. Ono što se rijetko sreće čak i na receiverima više klase, je  to što se na Yamahi može čuti i "visinska" širina zvučne slike u stereo modu. U svakom pogledu, Yamaha RX-A 1010 iznenađuje i oduševljava pitkim, jednostavnim i jasnim zvukom, koji se može slušati bez imalo napora i dulje vremensko razdoblje.

Obično se zvučna slika iz stereo moda preslikava svojim dobrim i lošim karakteristikama i u surround mod, što je i na Yamahi bio slučaj, ali u ovome slučaju samo u pozitivnom smislu. Najveće iznenađenje Yamaha je priredila svojim odmjerenošću, čistoćom i skladnošću između prednjih i stražnjih surround kanala. Zvuk je jednostavno bio precizno usmjeren i reproduciran neovisno iz kojeg je kanala dolazio, a ukupni doživljaj je upravo ono što se očekuje od surrounda - slušatelj je uronjen u središte zvučnog zbivanja.

Očigledno je Yamahina YPAO kalibracija imala prilično velik utjecaj na pravilan i ispravan raspored zvuka u pojedine kanale, uskladivši to u potpunosti s prostorom u kojem je bio smješten receiver. Bas frekvencije i ovdje su nešto mekanijeg karaktera, ali će bez imalo greške u svim zahtjevnim scenama, "otpuhati" slušatelja svojim atakom, brzinom i snagom. I u surroundu je srednjotonski i visokotonski dio zvučnog spektra  jasan i čist, s puno detalja i dinamike. U svakom pogledu, već dugo vremena nisam čuo ovako dobar surround zvučni doživljaj na jednom receiveru.

Na sreću, Yamaha se pobrinula da i slikovni dio nije zapostavljen. Tako je slika sa SD rezolucijom, podignuta na HD rezoluciju, dobila jedan novi izgled. Slika je bila čišća i jasnija, a kontrastni odnos između tamnih i svijetlih scena bio je puno tečniji i bolje raspoznatljiv. Naravno Blu-ray reprodukciji se nema što previše dodati, pa su poboljšanja jedva primjetna na slici.

Zaključak

Yamaha Aventage RX-A1010 je u svakom slučaju jedno veliko iznenađenje. Svojom ukupnom opremljenošću, a posebno zvučnim i slikovnim karakteristikama, receiver daje nevjerojatno puno. Yamaha je definitivno pravo osvježenje na tržištu surround receivera i svaki njegov korisnik biti će i više nego zadovoljan.

+
-odličan stereo i surround zvuk
-surround zvuk kroz slušalice
-novi grafički izgled izbornika
-svestranost i mnoštvo različitih AV priključaka
-odlična obrada slike SD rezolucije, te reproducirana na HD rezoluciji

-
-ništa posebno

OCJENA
Zvuk 42 / 50
Opremljenost 26 / 30
Daljinski upravljač 7 / 10
Cijena/kvaliteta 9 / 10
Ukupno 84 / 100
KARAKTERISTIKE
Proizvođač Yamaha
Model RX-A 1010
Surround modovi
THX Ultra 2/ THX Surround EX - /-
Neural THX 5.1 -
DTS / DTS ES Discrete, Matrix / Neo:6/96/24 •/•/•/•
DTS-HD High Resolution Audio/DTS-HD Master Audio •/•
Dolby Digital / Dolby Digital EX/Dolby Pro Logic II / Dolby Pro Logic IIx/Dolby Pro Logic IIz •/•/•/•/•
Dolby Digital Plus/Dolby TruHD •/•
Audyssey DSX -
Logic 7 / VMAx -
Circle Surround l/II -
Reprodukcija surrounda kroz slušalice
Multi kanalni stereo
WMA (Windows Media Audio)/MP3 •/•
A/V priključci
Prednji A/V
Kompozitni ulaz
S-Video ulaz
Digitalni optički Toslink ulaz
Digitalni koaksijalni ulaz -
Ulaz za slušalice
Analogni stereo audio ulaz
USB
Mikrofonski kalibracijski ulaz
HDMI ulaz
Zadnji video
Kompozitni ulaz / izlaz 4/2
S-Video ulaz / izlaz 4/2
Komponentni (Pr, Pb,Y) ulaz / izlaz 4/1
HDMI ulaz / izlaz 7/2
Zadnji audio
Analogni stereo audio ulaz/izlaz 8/1
Digitalni optički Toslink ulaz /izlaz 3/-
Digitalni koaksijalni ulaz /izlaz 3/1
Gramofonski ulaz
Oslali priključci
Subwoofer izlaz/ulaz 2/1
Višekanalni ulaz/izlaz 7.1/7.1
Zvučnički priključci (par)/B set 9/•
Vrsta zvučničkih priključaka crna/crvena
Boja zvučničkih priključnica 9
AC strujni priključak -
A-BUS priključak -
A-BUS 24 V izlaz -
Daljinska kontrola ulazno/izlazna
Analogni stereo audio izlaz za sobu 2/3/4 •/-/-
Kompozitni video izlaz za sobu 2/3/4 •/-/-
IR ulaz/izlaz
Zvučnički priključak za sobu 2
DAB
iPod (The Bridge)
mrežni priključak
USB -
RS-232
M-Xport
-
Daljinski upravljač
Učeći/ već uprogramiran -/•
LCD / osvjetljenje/EL -/-/-
Osvjetljenje tipki (pozadinsko/fluorescentno) -/-
Makro programiranje -
Posebnosti
D/A pretvarač 192 kHz/24 bit
DSP - Digital Signal Processing ?
Podesiva frekvencija skretnice 40/60/80/90/100/110/120/160/200Hz
Broj ugrađenih pojačala/zona 2/ svi kanali 9/1/9
Automatska kalibracija surround zvuka – Audyssey EQ /Audyssey MultEQ XT/YPAO/EzSet -/-/•/-
Video čip ?
Ostalo
On Screen grafika
Dot-Matrix displej/ flourescentni displej -/•
Osvjetljenje - zatamljenje displeja
Pure Audio
EQ ?
Memorija radijskog prijamnika 40
Dimenzije (širina x visina x dubina) 435 x 182 x 432 mm
Masa (kg) 15,1
Cijena 7.690,00 kn
Distributer www.bojezvuka.hr