Pioneer VSX-1021

Subota, 07.01.2012. 18:45 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 87 Godina: 2011

Izvrsnim sustavom za kalibraciju, mogućnošću da se njime upravlja preko iPhona/iPada, odličnim stereo i surround zvukom, svestranošću u opcijama spajanja i slikom baziranom na Anchor Bay čipu, Pioneer je s ovim receiverom postavio nove standarde u cjenovnoj klasi

Već kod raspakiravanja novog Pioneerovog receivera bilo je jasno da nudi nešto više nego drugi uređaji u klasi. Dodatni pribor koji dolazi uz receiver, uz uobičajeni mikrofon za kalibraciju sustava, sadrži AVNavigator CD-ROM disk i iPod kabel pa više nema potrebe za kupnjom dodatne priključne stanice za iPod / iPhone / iPad kao kod drugih proizvođača receivera.

VSX-1021 ne razlikuje se puno od ostalih receivera na tržištu, ali će prilično veliki i čitljivi displej odmah upasti u oči. Osnovne funkcije na njemu su vidljive čak i s veće udaljenosti, što je svakako pozitivna karakteristika. U sredini ispod displeja, pod poklopcem, skriveni su priključci prilagođeni zadnjim tehnološkim trendovima, a uključuju mikrofonski ulaz za kalibraciju, 1 RCA za iPod, USB (moguće je priključiti USB memorije ili USB tipkovnicu) i 1 HDMI priključak. Na zadnjoj strani se, uz analogne priključke, nalazi veliki broj digitalnih priključaka koji uključuju 5 HDMI (verzije 1.4), 2 koaksijalna, 2 optička Toslinka, a tu je i mogućnost priključivanja vanjskih uređaja s Bluetoothom (potrebno dokupiti AS-BT 100  ili AS BT 200 adapter), ili priključivanje na bežični LAN (potrebno dokupiti AS WL300 LAN pretvarač). Jedna od novijih značajki ovog receivera je  upravo ta da koristi Bluetooth vezu. Za one koji imaju iPhone, iPod Touch ili iPad uređaj, potrebno je besplatno preuzeti Pioneerov ekskluzivnu Air Jam aplikaciju koja omogućuje dijeljenje glazbe između maksimalno 4 Apple uređaja. Kada se bežično priključi neki od uređaja s receiverom, moguće je odabrati pjesmu iz uređaja, pogledati popis pjesama na svakom uređaju, te ih razmjenjivati, izraditi novi popis naslova, itd. i sve te glazbene materijale bežično preslušavati na receiveru. Naravno da je tako moguće priključiti i Blackberry, Android smartphone ili bilo koji drugi Bluetooth izvor npr. kao što su prijenosna računala, što čini ovaj receiver vrlo svestranim. Uz sve to, Pioneer nudi AIR Retriever tehnologiju koja audio zvuk preko Bluetootha približava kvaliteti zvuka sa CD-a.

Osnovnim parametrima receivera pripadaju višekanalno pojačalo snage od 7 x 150W na 6 oma što je dovoljno snage za pokretanje i velikih zvučničkih kutija, svi najnoviji HD surround dekoderi uključujući i najnoviji Dolby Pro Logic IIZ (uključuje prednje visinske kanale), 15 različitih DSP modova koji simuliraju određene prostorne zvukovne karakteristike, DLNA 1,5 certifikacija omogućuje nesmetano preslušavanje MP3, AAC, WMA, WAV, FLAC datoteka s računala, laptopa ili smartphonea na receiveru, slušanje surrounda kroz slušalice, itd.

On screen grafički prikaz izbornika na TV-u na prvi pogled ne izgleda bogato i raskošno, jer prevladavaju samo crna/siva i plava boja, ali to ne smeta podešavanju parametara receivera. Potrebno je samo malo "zaviriti" u mnoštvo podizbornika i sva će podešavanja i postavke biti sasvim jasne. Očigledno je najveća pažnja posvećena poznatoj Pioneerovoj MCACC kalibraciji zvuka. Pioneerov novi Multi-Channel Acoustic Calibration sustav (MCACC) pruža gotovo studijsku kvalitetu i test je pokazao da se obavezno preko kalibracijskog mikrofona podesi kompletan surround zvučnički sustav. Upozoriti treba sve one koje imaju 6.1 surround sustav, da obavezno mora biti priključen lijevi, a ne desni stražnji surround zvučnik na zvučničkim terminalima, jer automatski postupak kalibracije neće moći proći do kraja procesa, nego će korisnik u jednom trenutku morati posegnuti za manualnim podešavanjem stražnjeg centralnog surround zvučnika. Cijeli postupak automatske kalibracije traje 5,27 minuta i moram priznati da je MCACC kalibracija sustava  jedna od najboljih koje sam do sada susreo. Gotovo da nije bilo što naknadno ispraviti u postavkama, s obzirom da su svi parametri bili gotovo savršeno točni. Pohvaliti treba i odlično podešavanje udaljenosti slušatelja od zvučnika, koje se podešava u finim pomacima po 1 cm od 1cm do 9 m. MCACC auto-kalibracija sustava također podržava i Dolby ProLogic IIZ visinske kanale, pa niti s time neće biti baš nikakvih problema.

Za one kojima grafički prikaz na ekranu nije dovoljan i žele sve pratiti na svome računalu, tu "nastupa" priloženi AVNavigator CD-ROM disk, koji će omogućiti da se preko mreže računalo poveže sa receiverom (radi na Windows platformi). Tako se dobiva uputstvo za uporabu u elektroničkom obliku, grafički prikaz svih parametara receivera, tekstualno objašnjenje kako treba priključiti određeni priključak (Wiring Navi), nadogradnja novim softverom i slično. Interesantan je grafički izgled grafikona poslije i prije MCACC kalibracije, koji je moguće vidjeti u 2D/3D prikazu (3D prikaz daje mogućnost okretanja slike grafikona oko svoje osi lijevo-desno/gore-dolje).

Daljinski upravljač je vrlo duguljast i sadrži čak 64 malene funkcijske tipke, što će možda predstavljati problem svima onima koji imaju nešto deblje prste. Osim toga, niti jedna tipka nema nikakav vid pozadinskog osvjetljenja, što može stvarati probleme.  No u Pioneeru su mislili i na to još jednom inovacijom. iControlAV2 aplikacija rješava u potpunosti gore spomenuti problem, jer pomoću nje je omogućeno kontroliranje svih parametra receivera pomoću iPod ili iPad 2 uređaja i to na daleko jednostavniji način, nego pomoću uobičajenog daljinskog upravljača. Prvi iControlApp bio je vrlo ograničen u svojim mogućnostima i razvijen za iPhone (umjesto iPad), ali iControlApp2 je sada vrlo svestran i poboljšan dodatnim mogućnostima. Sve kontrole iControlAV2 app u potpunosti su redizajnirane i sadrže sve - od osnovnih funkcija kontrole zvuka, odabira pojedinog ulaza, naprednih značajki kao što su EQ podešavanja, Internet radio, intuitivan nadzor glazbe s umreženih računala, grafički prikaz i podešavanje MCACC kalibracije. Njime se mogu kontrolirati i osnovne funkcije Pioneerovog Blu-ray plejera (reprodukcija, zaustavljanje, premotavanje, itd.). iControlAV2 definitivno omogućuje intuitivnu i jednostavnu kontrolu receivera koja će korisniku maksimalno olakšati njegovu uporabu. Ovo je odlična vijest za vlasnike iPhonea ili iPada, drugima ostaje ili originalni upravljač ili opcija da kupe iPhone ili iPad što prilično poskupljuje investiciju.

Slika i zvuk

Zvuk stereo moda davao je vrlo čiste zvukove srednjotonskog i visokotonskog područja koji nisu bili nimalo nametljivi niti na jednom glazbenom materijalu. Srednjotonski dio najbolje je odsviran i prezentiran, dok je tonski balans između svih područja bio jako dobro pogođen. Bas područje bi trebalo biti malo rafiniranije, jer se na nekim glazbenim materijalima čula mala nedefiniranost i nejasnoća. Treba pohvaliti prilično brzi i dinamičan zvuk, što je rezultiralo vrlo atraktivnim zvukom u cjelini. Surround zvuk također je potvrdio vrlo jasan i precizan zvuk srednjotonskog i visokotonskog područja, pa će zvukovi koji nisu u prvom "planu" biti vrlo dobro prepoznati i čujni. Stražnji surround kanali također prezentiraju vrlo čistu zvučnu sliku, koju treba pripisati ne samo dobrom surround dekoderu, koji jasno razdvaja pojedine kanale, nego očigledno i vrlo uspješnom automatskom podešavanju MCACC kalibracije. Pravilno automatsko podešavanje EQ i svih ostalih zvukovnih parametara u sobi, u konačnici daje vrlo dobar zvučni doživljaj. I u surroundu se osjećala manja prostorna definicija, kao kod stereo moda, a bas je u ekstremnim situacijama znao izgubiti kontrolu. Ukupno gledajući, stereo i surround zvuk vrlo je dobro prezentiran za ovu klasu receivera, iako ima područja na kojima bi se zvuk moglo još bolje optimizirati.

Kao i na većini uređaja na kojima je ugrađen Anchor Bay video čip, nije bilo nikakvih problema s reprodukcijom videa. Svi video izvori sa standardnom rezolucijom slike mogu se podići na najveću HD rezoluciju od 1080p. Iako je u nekim slučajevima bio vidljivi tek maleni šum na slici, to neće narušiti vrlo jasnu i prirodnu reprodukciju slike. Kod HD video materijala kao i kod 3D video materijala nisam primijetio neka veća odstupanja od originalnog prikaza s Blu-raya, iako slika je imala nešto mekaniji prikaz.

Zaključak

Pioneer VSX-1021 će novim mogućnostima kontrole receivera pomoću iPad/iPhone uređaja, pokrenuti jedan novi trend, koji će sigurno slijediti i ostali proizvođači. Multi-Channel Acoustic Calibration (MCACC) sustav je definitivno jedan od najboljih na tržištu i korisnik receivera se bez ikakvog ustručavanja može pouzdati u sva njegova mjerenja i podešavanja. Svojim mogućnostima i opremljenošću, Pioneer VSX-1021 je postavio novi standard u svojoj klasi receivera.

+
-vrlo dobar zvuk srednjotonskog/visokotonskog područja
-
opremljenost surround dekoderima
-iCotrolAV2 AirPlay
-AVNavigator 
-MCACC (Multi-Channel Acoustic Calibration) kalibracijski sustav

-
-treba dokupiti Bluetooth i bežični LAN adapter 
-bas frekvencije bi mogle biti bolje odsvirane
-daljinski upravljač ima premalene funkcijske tipke

OCJENA  
Zvuk 35 / 50
Opremljenost 25 / 30
Daljinski upravljač 7 / 10
Cijena/kvaliteta 7 / 10
Ukupno 74 / 100
   
KARAKTERISTIKE  
Proizvođač Pioneer
Model VSX-1021-K
   
Surround modovi  
THX Ultra 2/ THX Surround EX - /-
Neural THX 5.1 -
DTS / DTS ES Discrete, Matrix / Neo:6/96/24 •/•/•/•
DTS-HD High Resolution Audio/DTS-HD Master Audio •/•
Dolby Digital / Dolby Digital EX/Dolby Pro Logic II / Dolby Pro Logic IIx/Dolby Pro Logic IIz •/•/•/•/•
Dolby Digital Plus/Dolby TruHD •/•
Audyssey DSX -
Logic 7 / VMAx -
Circle Surround l/II -
Reprodukcija surrounda kroz slušalice
Multi kanalni stereo -
WMA (Windows Media Audio)/MP3
   
A/V priključci  
   
Prednji A/V  
Kompozitni  ulaz
S-Video ulaz -
Digitalni optički Toslink ulaz -
Digitalni koaksijalni ulaz -
Ulaz za slušalice
Analogni stereo audio ulaz
USB
Mikrofonski kalibracijski ulaz
HDMI ulaz
   
Zadnji video  
Kompozitni  ulaz / izlaz 4/3
S-Video ulaz / izlaz -
Komponentni (Pr, Pb,Y) ulaz / izlaz 2/1 (monitorski)
HDMI ulaz / izlaz 5/1 (monitorski)
   
Zadnji audio  
Analogni stereo audio ulaz/izlaz 6/3
Digitalni optički Toslink ulaz /izlaz 2/-
Digitalni koaksijalni ulaz /izlaz 2/-
Gramofonski ulaz -
   
Ostali priključci  
Subwoofer izlaz/ulaz 1/-
Višekanalni ulaz/izlaz -/-
Zvučnički priključci (par)/B set 9/-
Vrsta zvučničkih priključaka vijičaste priključnice
Boja zvučničkih priključnica crna/crvena
AC strujni priključak -
A-BUS priključak -
A-BUS 24 V izlaz -
Daljinska kontrola ulazno/izlazna
Analogni stereo audio izlaz za sobu 2/3/4 •/-/-
Kompozitni video izlaz za sobu 2/3/4 •/-/-
IR ulaz/izlaz
Zvučnički priključak za sobu 2
DAB -
iPod (The Bridge)
mrežni priključak
USB
RS-232 -
M-Xport -
   
Daljinski upravljač  
Učeći/ već uprogramiran •/•
LCD / osvjetljenje/EL -/-/-
Osvjetljenje tipki (pozadinsko/fluorescentno) -/-
Makro programiranje
   
Posebnosti  
D/A pretvarač 192 kHz/24 bit
DSP - Digital Signal Processing 32-bit
Podesiva frekvencija skretnice 50/80/100/150/200/
Broj ugrađenih pojačala/zona 2/ svi kanali 9/-/9
Automatska kalibracija surround zvuka – Audyssey EQ /Audyssey MultEQ XT/YPAO/EzSet/MCACC -/-/-/-/•
Video čip Anchor Bay
   
Ostalo  
On Screen grafika
Dot-Matrix displej/ flourescentni displej •/-
Osvjetljenje - zatamljenje displeja
Pure Audio
EQ • (9-područja)
Memorija radijskog prijamnika 63
Dimenzije (širina x visina x dubina) 435 x 168 x 362,5
Masa 10 Kg
Cijena 5.299,00 Kn
Distributer www.helikop.hr