Marantz SR 7005

Subota, 07.01.2012. 18:19 Napisao  Objavljeno u tiskanom izdanju: broj 87 Godina: 2011

Ugrađeni Anchor Bay 10-bitni video procesor četvrte generacije pokazuje svu svoju video snagu obrađujući bilo koji ulazni video materijal.  Punu će snagu pokazati na video materijalima koji nisu HD kvalitete, dok s HD materijalima čini sliku nešto mekšom, što stvara prirodniji i vjerniji prikaz

Već na prvi pogled vidi se pomalo drugačiji i ozbiljniji pristup dizajnu. Uspješni dizajn Marantzove hi-fi serije uređaja, prenesen je i na ovaj receiver.  Prije svega, receiver odiše osjećajem elegancije i ozbiljnosti zaobljenim i debelim stranicama prednje ploče. Dva velika okrugla gumba kontrole (izlazna kontrola zvuka i kontrola ulaza), s kombinacijom imitacije brušenog aluminija prednje ploče i potpuno skrivenim funkcijskim kontrolama, te retro okrugli displej u sredini razlikuju ga od ostalih proizvođača receivera. Okrugli displej prikazuje brojkama izlaznu razinu zvuka i koji je izvor zvuk uključen (npr. Blu-ray) bijelom svjetlošću, dok rub kruga displeja svijetli plavičastom bojom. Displej se može prema potrebi isključiti, ali plavičasta svjetlost oko displeja uvijek svijetli. Točno ispod okruglog displeja nalaze se vrata koja skrivaju još jedan veliki displej, na kojem se mogu pratiti sva podešavanja receivera, mnoštvo funkcijskih tipki i  svi potrebni ulazni priključci, uključujući i jedan ulazni HDMI priključak. Tu je i jedan USB priključak bez kojega se danas ne može zamisliti niti jedan ozbiljniji uređaj. Njime je moguće povezati  iPod / iPhone ili USB memorijski uređaj, te reproducirati audio datoteke (WMA, MP3, WAV, AAC i FLAC) ili JPEG slikovne datoteke (potrebno je čak 14 sekundi za svaku slijedeću sliku - jako sporo). I odostraga Marantz se pobrinuo da ne nedostaje baš niti jedan važan priključak. Uz mnoštvo A/V priključaka, tu je 5 ulaznih HDMI-ja i  2 izlazna, svi u verziji 1.4, što receiveru omogućuje nesmetanu reprodukciju 3D sadržaja s Blu- ray playera. Pomoću 2 HDMI izlaza moguće je istovremeno priključiti, na primjer, dva LCD TV-a i projektor, a jedan od njih podržava i značajku Audio Return Channel (ARC). Receiver podržava 11.1 kanalni surround, pa ne treba čuditi čak 11 pari zvučničkih priključaka. Koristeći dodatne prednje visinske i prednje široke kanale u suroundu, Audyssey DSX obrada zvuka omogućuje jedan dodatni zvučni doživljaj. No za to treba dokupiti još 2 para zvučnika, te ih pod pravilnim kutem smjestiti u odnosu na standardne prednje kanale (L + C + D), a što zahtjeva dodatni prostor u sobi.  Interesantan je i M-X Port, koji omogućuje priključivanje bežičnog receivera (RX 101), te se na taj način dobiva mogućnost priključivanja  i reprodukcije zvuka sa svih kompatibilnih Bluetooh uređaja (računala i mobiteli), koji podržavaju A2DP specifikaciju.

Unutrašnjost receivera također skriva impozantne elektroničke karakteristike i mogućnosti. Višekanalno pojačalo ima snagu od 7 x 125 W na 8 Ohma, Marantzov HDAM (Hyper Dynamic Amplifier Moduli) sklop s lakoćom može reproducirati HD audio zvuk, 400MHz Sharc procesor obrađuje sva HD audio dekodiranja zvuka, uključujući Audyssey DSX i MultEQ XT kalibraciju, Anchor Bay 10-bitni video procesor četvrte generacije podiže bilo koji video signal na HD rezoluciju od 1080p, M-DAX 2 sklop (Marantz Dynamic Audio Expander ver.2), vraća punu vjernost sažetog zvuka iz MP3 ili WMA glazbenih datoteka. Osim najnovijih HD surround dekodera (Dolby True HD, DTS HD Master Audio, Dolby Digital Plus), tu je i prošireni Dolby Pro Logic IIz i Audyssey DSX obrada zvuka.

Podešavanja SR 7005 su vrlo jednostavna, iako ima zaista puno postavki. Tome su pridonijeli vrlo pregledni On screen grafički izbornici.

Slika podignuta na HD rezoluciju od 1080p, a reproducirana kroz HDMI izlaz izgleda jako dobro, čak ako je reproducirana iz analognih izvora, a dodatno se mogu popraviti neki parametri slike. Tu je 6 osnovnih parametara slike: kontrast, svjetlina, jačina boje, nijansa boje, DNR redukcija šuma u slici i Enhancer. S obzirom da receiver ima automatsku kalibraciju zvuka te Audysseey algoritam za ispravno podešavanja svih parametara surround zvuka u sobi, neće biti puno razmišljanja ili nedoumica oko podešavanja zvuka. Zgodno je što su podešavanja udaljenosti slušatelja od zvučnika napravljena vrlo precizno, pa se udaljenost mjeri u koracima od samo 1 cm. Za sve one koji misle da treba još nešto "popraviti", moguće je naknadno svaku postavku promijeniti (čak i equalizer postavke za svaki kanal), iako za to baš i nema neke velike potrebe, jer automatika zaista dobro odrađuje svoj "posao". Na kraju kalibracije korisnik ne samo da može dobiti ispis na ekranu TV svih podešenih parametara, nego se može dobiti i grafički prikaz equalizacije svakog pojedinog zvučnika (parametrički equilajzer ima 9 različitih  frekvencija za podešavanje u rasponu od - 20 dB do + 6 dB), što je zaista odlično. Bilo bi dobro da se prije podešavanja, receiver obavezno nadogradi novim softverom. Nadogradnja preko Interneta traje prilično dugo (39 minuta), receiver se tada isključuje i prelazi u stanje mirovanja, a jedino ostaje uključen displej ispod poklopca na prednjoj strani (On screen grafički prikaz na TV ekranu također nije tada u radu), na kojem se prati sve što se događa u procesu nadogradnje na receiveru. Receiverom se može upravljati zvukom i slikom u dodatne dvije sobe, a u svakoj sobi se može podesiti  čak 10 različitih parametara za zvuk (npr. jačina izlazne kontrole zvuka, bas, treble, itd.), neovisno o drugoj.

Mrežni priključak osim nadogradnje receivera novijim softverom, služi i za slušanje Internetskih radijskih postaja (vTuner), a moguće je otići na Internet servise Napster (online glazbeni dućan), Last.fm (glazbena usluga koja prati što slušate i preporučuje vam što je najbolje u vašem žanru glazbe) i Flickr (pregledavanje različitih slika). SR 7005 također ima i DLNA protokol (podrška za DLNA1.5, Windows 7), što znači da korisnik može slušati glazbu ili pregledavati fotografije, pohranjene na bilo kojem umreženom računalu.

Daljinski upravljač

Pomalo veliki i duguljasti daljinski upravljač posjeduje čak 66 različitih funkcijskih tipki. Bez obzira na to, funkcijske tipke su vrlo intuitivno poredane. Na samom vrhu se nalazi maleni i čitljivi LCD displej, na kojem se ispisuju samo najosnovnije funkcije (npr. Blu-ray, DVD, itd.). Na desnom rubu daljinskog upravljača se nalazi tipka kojom se uključuje pozadinsko osvjetljenje, koje osvjetljuje baš sve funkcijske tipke i sam LCD, što treba pohvaliti. Daljinski upravljač posjeduje već memorirane kodove drugih tvrtki. Ako se, kojim slučajem, u bazi kodova i ne pronađe određeni uređaj, moguće je prenositi svaku određenu funkcijsku tipku iz toga daljinskoga u Maratzov daljinski upravljač. Kako bi upotpunio svoju svestranost, daljinski ima i Macro naredbe, pomoću kojih je pritiskom samo na jednu programiranu funkcijsku tipku moguće pokrenuti čak 10 različitih operacija (npr. pritiskom na određenu funkcijsku tipku može se uključiti receiver, TV, Blu-ray, itd.).

Slika i zvuk

Ugrađeni Anchor Bay 10-bitni video procesor četvrte generacije pokazuje svu svoju video snagu obrađujući bilo koji ulazni video materijal, neovisno da li slika putuje iz  kompozitnog, komponentnog ili HDMI izlaza u receiver. Naravno da će punu snagu pokazati na video materijalima koji nisu HD kvalitete (pročišćuje sliku i daje joj više detalja, s bogatim prikazom boja), dok s HD materijalima, čini sliku nešto mekšom, što stvara prirodniji i vjerniji prikaz.

Kod slušanja zvuka u stereo modu, obavezno se preporuča slušati s uključenom Pure audio funkcijom (direct mod također nije loš), jer je tada zvuk potpuno pod kontrolom i daje vjeran prikaz zvučne slike. Srednjotonsko i visokotonsko područje je tečno i čisto reproducirano, a bas područje je  nešto mekanijeg karaktera. Ono što svakako zaslužuje pohvalu je odlično ocrtavanje zvuka po dubini i širini prostora. Čak se raspoznaje i osjeća "visinska" komponenta zvuka, što je odlika samo malog broja receivera na tržištu u ovome cjenovnom razredu. Ukupno gledajući, vrlo odmjeren i stabilan zvuk stereo moda. Surround je priča za sebe i oni koji imaju mogućnost (čitaj prostora) postavljanja bilo kojeg "dodatnog" prednjeg zvučnika (visinki ili široki), dobiti će jedno novu dimenziju zvuka prostora na prednjoj sceni. U "normalnoj" 5.1 ili 6.1 surround reprodukciji, zvukovi su u svim kanalima vrlo dobro reprezentirani, a i ovdje se treba pohvaliti iznimno dobra prezentacija i osjećaj dubinske zvučne slike. Stražnje kanale sam bez obzira na automatsku kalibraciju, morao dodatno utišati jer su za nijansu bili prejaki. Nakon toga i zadnja surround scena je bila iznimno jasna, čista s ogromnim prostorom iza slušatelja. Bas frekvencije su i ovdje bile mekšeg karaktera, ali se poslije nadogradnje receivera s novim softverom, bas drastično promijenio. I dalje je zvuk bio nešto mekanijeg karaktera, ali s posve novom i boljom kontrolom zvuka, gdje je svaki snažan udar zvuka imao točno određeno i odmjereno mjesto u cjelokupnoj surround zvučnoj slici. U svakom pogledu surround zvuk je definitivno nešto što ovaj Marantzov receiver izdvaja u odnosu na druge proizvođače receivera. Treba još spomenuti da je surround zvuk moguće pustiti i kroz slušalice (Dolby Hedphones), pa će svi korisnici koji ne mogu u noćne sate uživati u gromoglasnom zvuku preko zvučnika, moći uživati u surroundu preko slušalica.

Zaključak

Marantzov surround receiver SR 7005, nije dobio samo novi i prepoznatljiv vanjski izgled, nego mnoštvo korisnih i kvalitetnih unutarnjih "osobina". Odlična opremljenost raznim priključcima, mnoštvo naprednih surround dekodera (DPL IIz i Audyssey DSX), jednostavno podešavanje cijelog sustava, te jako dobar stereo i surround zvuk, sigurno opravdava njegovu cijenu. Ona sigurno neće predstavljati nikakav problem potencijalnim korisnicima, kojima je isključivo cilj kvalitetan i izgledom moderan surroud receiver.

+
- dizajn
- surround i stereo zvuk
- prostornost zvuka u surround i stereo modu
- DPL IIz i Audyssey DSX dekoderi
- slušanje surrounda kroz slušalice
-  opremljenost raznim A/V priključcima
- Anchor Bay video procesor
- slušanje radijski postaja preko Interneta
- daljinski upravljač

-
- prava šteta što nema THX mod

OCJENA  
Zvuk 41 / 50
Opremljenost 25 / 30
Daljinski upravljač 9 / 10
Cijena/kvaliteta 8 / 10
Ukupno 83 / 100
   
KARAKTERISTIKE  
Proizvođač Marantz
Model SR 7500
   
Surround modovi  
THX Ultra 2/ THX Surround EX - /-
Neural THX 5.1 -
DTS / DTS ES Discrete, Matrix / Neo:6/96/24 •/•/•/•
DTS-HD High Resolution Audio/DTS-HD Master Audio •/•
Dolby Digital / Dolby Digital EX/Dolby Pro Logic II / Dolby Pro Logic IIx/Dolby Pro Logic IIz •/•/•/•/•
Dolby Digital Plus/Dolby TruHD •/•
Audyssey DSX
Logic 7 / VMAx -
Circle Surround l/II -
Reprodukcija surrounda kroz slušalice
Multi kanalni stereo
WMA (Windows Media Audio)/MP3
   
A/V priključci  
   
Prednji A/V  
Kompozitni  ulaz
S-Video ulaz -
Digitalni optički Toslink ulaz
Digitalni koaksijalni ulaz -
Ulaz za slušalice
Analogni stereo audio ulaz
USB
Mikrofonski kalibracijski ulaz
HDMI ulaz
   
Zadnji video  
Kompozitni  ulaz / izlaz 4/3
S-Video ulaz / izlaz -
Komponentni (Pr, Pb,Y) ulaz / izlaz 4/2 (jedan za zonu 2)
HDMI ulaz / izlaz 5/2
   
Zadnji audio  
Analogni stereo audio ulaz/izlaz 7/4
Digitalni optički Toslink ulaz /izlaz 2/1
Digitalni koaksijalni ulaz /izlaz 2/-
Gramofonski ulaz
   
Ostali priključci  
Subwoofer izlaz/ulaz 2/1
Višekanalni ulaz/izlaz 7.1/7.1 (dupli subwoofer izlaz)
Zvučnički priključci (par)/B set
Vrsta zvučničkih priključaka crna/crvena
Boja zvučničkih priključnica 13
AC strujni priključak -
A-BUS priključak -
A-BUS 24 V izlaz -
Daljinska kontrola ulazno/izlazna
Analogni stereo audio izlaz za sobu 2/3/4 •/•/-
Kompozitni video izlaz za sobu 2/3/4 •/-/-
IR ulaz/izlaz -
Zvučnički priključak za sobu 2
DAB -
iPod (The Bridge) -
mrežni priključak
USB -
RS-232
M-Xport
 
Daljinski upravljač  
Učeći/ već uprogramiran •/•
LCD / osvjetljenje/EL •/•/-
Osvjetljenje tipki (pozadinsko/fluorescentno) /•
Makro programiranje
   
Posebnosti  
D/A pretvarač 192 kHz/24 bit
DSP - Digital Signal Processing Sharc 32-bit
Podesiva frekvencija skretnice 40/60/80/90/100/110/120/150/200/250 Hz
Broj ugrađenih pojačala/zona 2/ svi kanali 11/-/11
Automatska kalibracija surround zvuka – Audyssey EQ /Audyssey MultEQ XT/YPAO/EzSet •/•/•/•
Video čip Anchor Bay 10-bit
   
Ostalo  
On Screen grafika
Dot-Matrix displej/ flourescentni displej •/-
Osvjetljenje - zatamljenje displeja
Pure Audio
EQ • (9-područja)
Memorija radijskog prijamnika 56
Dimenzije (ŠVD) 440 x 187 x 406
Težina 13 Kg
Cijena 9.999,99
Distributer www.technomax.hr